Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2013 18:16 - Вселена и черни дупки
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 1004 Коментари: 0 Гласове:
2



                                                                                                                                                                                                                                                               image       Независимо че теорията за Големия взрив се смята за основна и официална версия на произхода на Вселената, космолозите не престават да издигат нови хипотези.Класическата теория – теорията на Големия взрив – гласи, че Вселената е произлязла от единична безкрайно плътна точка, която се нарича космическа сингурлярност. Но съществуващите закони на физиката не са в състояние да обяснят какво е предизвикало този взрив, затова много учени казват, че това е било единствено във времето събитие, което не е имало причина.Също остава непонятно как такъв мощен взрив може да предизвика появата в Космоса на относително равномерни температури – от момента на зараждането на всичко не е изминало толкова много време до установяването на наблюдаваното температурно равновесие.

Повечето съвременни космолози обясняват всичко с това, че в първите моменти от съществуването на младата Веселена някаква неизвестна сила я е накарала да се разширява със скорост, превишаваща светлинната. В такъв случай малка частица от материята с равномерна температура наистина може да се увеличи до размерите на Космоса, който виждаме днес.В нашата Вселена черните дупки са заобиколени от сфера, наречена хоризонт на събитията. В триизмерното пространство е необходим двуизмерен обект (повърхност), за да създаде граница в черната дупка. А в четириизмерната Вселена хоризонтът на събитията ще бъде заобиколен от сфера, съществуваща в три измерения, „хиперсфера”.                                                                                                Екипът изследователи от Института за теоретична физика „Периметър” (Perimeter Institute for Theoretical Physics) начело с астрофизика Ниаеш Афшорди смята, че Вселената е възникнала от космически боклук, изхвърлен в момента на колапс на четириизмерна звезда и превръщането й в черна дупка. Според учените такъв сценарий може да обясни поразителната равномерност на разпределянето на вещество във всички посоки.
 Аз смятам, че Големият взрив е бил прекалено хаотичен, за да остави дори малка част от веществото, способно да се разрасне до днешните размери на Вселената”, казва Афшорди.

Според сценария, формулиран от учения и колегите му, нашата триизмерна Вселена (тоест
съществуваща в три измерения) е своеобразна мембрана, която плува през още по-обемна Вселена, съществуваща вече в четири измерения.
В такъв случай, ако в този четириизмерен Космос са съществували четириизмерни звезди, те също някога трябва да са се взривявали като нашите, триизмерните. Вътрешният слой би станал черна дупка, а външният се е изхвърлял в пространството.   
 Афшорди и екипът му са провели компютърно моделиране на смъртта на четириизмерна звезда. Учените изяснили, че изхвърленото от нейната повърхност вещество се формира в триизмерна мембрана, заобикаляща триизмерния хоризонт на събитията, и постепенно се разширява. Именно това наблюдаваме в телескопите и наричаме ръст на 3D мембранното разширение на Вселената, смятат теоретиците.

Освен това предложеният модел отлично обяснява равномерността на разпределянето на космическото вещество във всички посоки. Тъй като обемна Вселена с четири измерения трябва да е съществувала дълго преди момента на изхвърлянето на вещество от една от умиращите звезди, то времето за това е било напълно достатъчно за разпределянето на материята и температурата. Нашата Вселена просто е наследила всички тези свойства.    Източник: Nature                                                                         Да кажем, че Вселената е балон. Тълкуването на балон може да се опише като проекция, причинени от "светлина", идваща от външната страна на балона към вътрешността на балона. Проекцията от вътрешната страна е нашата видимата вселена.   Цялата материя е балон .. ( и обратното е възможно).Ние можем да възприемаме единствено проекцията на тази материя, причинени от "светлина". Тази светлина може да бъде един или множествени източници с еднакви или различни характеристики.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8685653
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031