Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2013 15:41 - БЪЛГАРСКИЯТ ЗОДИАК-Дар от Янкул
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 3321 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 24.12.2013 16:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image
животно зодия планета бог
1 свиня козирог Плутон Ерешкигал
2 мишка водолей Нептун Е.А
3 вол риби Уран АН
4 барс овен Сатурн Нинурта, Нергал
5 заек телец Юпитер Думузи, Енки
6 дракон близнаци Марс Адад
7 змия рак Земя Енлил, Нинурта
8 кон лъв Венера Инана, Енки, Суд
9 маймуна дева Меркурий Инана, Набу
10 овен везни Луна Нана
11 петел скорпион Слънце Уту, Нанше
12 куче стрелец Нибиру Гула, Нинурта  
                                                                                                                                             Зодиакът е последователност от имена на животни, която в древността е ползвана за целите на астрономията и календаристиката. В класическия зодиак не всички имена са на животни, но наименованието зодиак са запазва. Различаваме два основни вида зодиаци – астрономически и календарни. Астрономическият зодиак е една номерирана последователност от съзвездия, разположени в зоната на еклиптиката. На всяко съзвездие се присвоява по едно от имената в зодиака. Астрономическият зодиак е неподвижен по отношение на звездите.
Календарните зодиаци са номерирана и наименована последователност от характерни времеинтервали като месеци, години, или по-големи периоди.на всеки пореден времеинтервал се присвоява съответното име от зодиака.
При слънчевия календар този зодиак е неподвижен по отношение на точките на равноденствие и точките на слънцестояние. За една година слънцето преминава последователно през всички зодиакални съзвездия. В началото на следващата година то стартира отново в изходната точка.
В зависимост от начина на наблюдение, зодиакалните животни се броят в права (директна източна) посока, или в обратна (ретоградна западна) посока. За една година слънцето преминава.в посока изток през целия астрономически зодиак. Юпитер се движи в същата посока, но периодът му е 12 години.
Лунната календарна година е по-малка от слънчевата. Това означава,че началото й ще се измества в обратна (ретроградна) посока т.е. на запад. Това явление се натича астрономическа стробоскопия. То е в същността на ретроградното движение на точката на равноденствието на запад. Необходимо е да отбележим, че астрономическата стробоскопия се проявява и в източна посока. След всеки 84 години Юпитер стартира с едно зодиакално съзвездие напред, т.е. в източна посока.
Целта на нашето изследване е да установим характера на българския зодиак и неговата начална точка, а също така да установим съответствието му с класическия зодиак.
Вече установихме, че българския календар е слънчев. Началото на календарната земна година е фиксирано на 22 -ри Декември по григорианския календар, един ден след зимното слънцестояние.този факт означава, че българския зодиак не може да бъде ретрограден.
Същият резултат се получава по отношение на 12-годишния цикъл.господарят на времето – Юпитер “брои” зодиакалните съзвездия (“стада”). Това “броене” е в източна посока. Всичко това означава, че българският календар е юпитеров.
Борис Рогев посочва, че близкоизточния зодиак е директен, а ретрограден е далекоизточния. Изрично се подчертава, че юпитеровия зодиак е директен. Като приравнява правилно китайската зодия Мишка с класическата Водолей и зодия кон с класическата Лъв, той доказва ретроградния характер на китайския зодиак. Но тази констатация не е основание да се твърди, че и българския зодиак е ретрограден. Зодиите Водолей и Лъв са диагонално разположени, поради което е необходима още една зодия за да бъде сравняването еднозначно по посока. Ще отбележим, че основното доказателство на Борис Рогев за ретроградния характер на българския зодиак е версията му за лунния характер на българския календар, което е невярно.
В своята книга “Преоткриването на българския календар”, Петър Добрев приема резултатите на Борис Рогев, като ги доразвива чрез изследването си върху шумерския календар. Чрез последователни трансформации той постига приравняване на шумерската зодия ЗИБАНТУ (Скорпион) с българската ДВАН (Заек). Така хипотезата на Рогев е по-обоснована.
Ще отбележим, че приравняването на ЗИБАНТУ с ДВАН е съмнително, тъй като известния шумеролог Захария Ситчин я поставя на друго място. В тозо смисъл доказателството на П. Добрев не е достатъчно убедително за да определим характера на българския зодиак.
В приложената таблица сравняваме класическия, китайския, българския, египетския и шумерския зодиаци. Шумерският е в два варианта. Българският зодиак е разположен в директна и ретроградна посока. В директна посока откриваме 4 съвпадения с Египетския зодиак: Мишка –Водолей; Котка – Барс; Магаре – Кон; Овен –Коза. Този резултат е далеч по-убедителен при доказване на тезата за слънчевия характер на българския зодиак. Тя се потвърждава и от календара на богомилите, където вторият месец ШО е месецът на водата, което е равнозначно на Водолей. Шестият месец ХО е месеца на горещините и се приравнява на Юли. Тези два месеца ни позволяват еднозначно да определим българския зодиак като директен.
По отношение началото на зодиака ще изходим от необходимостта 12-месечният и 12-годишният цикли да имат за начало една и съща зодия.
Несъмнено началото на зодиака е в зодия Свиня, равнозначна на Козирог. Тази теза се потвърждава от следните факти:
• В народната памет българскате Нова Година е в най-късия ден.
• На този ден се принася зимната жертва – свиня.
• В публикувания от Петър Добрев зодиак от Симеоновия сборник, разделителната линия е поставена между Козириг и Стрелец. Тъй като българския зодиак е директен, началната зодия е Козирог.
От направеното изследване заключенията са следните:
• Българския зодиак е директен.
• В началото на българския зодиак стои зодия Козирог, по български Свиня.
• Съответствията с класическия зодиак са следните:
Свиня -Козирог;
Мишка -Водолей;
Вол -Риби;
Барс -Овен;
Змей -Близнаци;
Змия -Рак;
Кон -Лъв;
Овен -Везни;
Петел -Скорпион;                                                                                                                                                                                                                        image                    ДВАНАДЕСЕТИЧНИТЕ ЦИКЛИ
В БЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР

В календара на българите има два дванадесетични цъкъла. Първият е 12-месечен. Чрез него се конституира земната календарна година и системата на народните празници.

Вторият цикъл е 12-годишен. Той има отношение към високосната корекция на календара и към летоброенето. В един 12-годишен цикъл се съдържат три високосни години.

Съставните единици на тези цикли носят имена на животни, които са едни и същи и за двата цикъла. На еднаквите номера в двата цикъла е съответно едно и също календарно животно. Общият брой на календарните животни е дванадесет.

Петър Добрев открива три имена на месеци. Това са: Ах-ман, Тах-ман и Тукса-ман, което св превежда като Куче-месец, Петел-месец и Свиня-месец. 

В празниците на българина откриваме Петковден на 14 Октомври – насочен към овцете, Мратинци на 14 Ноември – насочен към кокошките, Вълчи празници в края на Ноември, т.е. в началото на Декември. Също и най-големият български празник Коледа, на който се дава зимната жертва Прасе. Налице е последователността Овен-Петел-Куче-Свиня. (4)

Астрономическият адекват на 12 -те календарни (небесни) животни са 12 -те зодиакални съзвездия. Преминаването на слънцето през зодиакалните съзвездия в продължение на земната година позволява да проследяваме месеците. Планетата Юпитер обхожда зодиакалния кръг за 12 години. В едно съзвездие тя престоява в продължение на една година, което позволява да проследяваме както потока на годините в 12-годишния календарен цикъл, така и потока на високосните години. Това обстоятелство е една от причините българите да нарекат планетата УО (Янкул) – Господарят на времето.

Причината за избор на 12 зодоакални съзвездия е следната:

Естествените пространствени ориентири на зодиакалната равнина с център слънцето са най-ярката звезда Сириус и центърът на галактиката. За главно определяме направлението Слънце-галактичен център. Проекцията на това направление върху зодиакалната равнина определя началото на астрономическия зодиак в зодиакалното съзвездие Козирог. Когато разделим зодиакалния кръг на 12 равни части получаваме секторите в които се разполагат 12 -тезодиакални съзвездия. Само в този случай проекцията на направлението Слънце-Сириус попада в центъра на седмото зодиакално съзвездие Близнаци. (4)

Приложената таблица дава достатъчно информация за имената и поредността на календарните животни, както и за продължителността на 12-годишния календарен цикъл. В съответствие с тази таблица имената на календарните животни са в следната последователност: Кон-Маймуна-Овен-Куче-Свиня-Мишка-Вол-Барс-Заек-Змей-Змия.



В заключение можем да направим следните изводи:

Българската календарна година представлява 12-месечен цикъл от 364 дни плюс един нулев ден. Периодът от 364 дни се разпределя на 4 тримесечия по 91 дни. Тримесечието се разпределя на 3 месеца. Първият месец има 31 дни, а вторият и третият - по 30 дни.
Нулевият (неброеният) ден е извън състава на броените дни. Той е ден-година.
В българския календар съществува 12-годишен цикъл.
Месеците и годините носят имена на календарни животни.                                                                                                                                             БЪЛГАРСКИЯТ ШЕСТДЕСЕТГОДИШЕН
КАЛЕНДАРЕН ЦИКЪЛ

В предишните изследвания се натъкнахме на факти, които потвърждават наличието на мъжки и женски години, а също и на 60-годишен календарен цикъл в българския календар. Целта на нашето изследване е да определим точната схема по която те се проявяват в календара. Ще посочим само достатъчен брой факти, които ни позволяват да получим еднозначни решения.

Относно женско-мъжкото начало разполагаме със следните факти:

Възшествието на Винех, съгласно Именника на българските канове е в мъжка година Кон 754г., защото Именшегор означава мъжки кон-жребец. На “Гешовата къща” в Свищов е изобразено женско животно-свиня. Годината е женска 1863г.-Свиня. На фасадата на Струпецкия манастир е изобразена ламя-женски змей. Годината е женска 1868г.-Змей. Вчерквата “Успение богородично” в с.Черни-връх Ломско намираме две изображения на ламя. Надписът с цифри е 1867г. Това означава,че черквата е осветена в началото на женската 1868г.-Змей, но в края на християнската 1867г., което означава, че българската Нова Година започва малко по-рано от християнската.
Борис Рогев дава данни за 60-годишния китайски цикъл, от които се вижда, че мъжки са всички четни, отчетено по християнския календар. Нечетните години са женски. Вече знаем,че в българския календар 754г. е мъжка, а 1863г. и 1864 са женски. Вижда се, че закономерността не е като при китайците. Съществува някакво друго правило за определяне на женско-мъжкото начало. Ще отбележим,че китайския календар е неуравновесен. При него половината от животните са представени само като мъжки, а останалите само като женски, т.е. налице е неравноправие на мъжкото и женското начало.

12-годишният цикъл налага правилото всички години от него да са от един и същи пол. Само при този случай равноправието на половете е гарантирано. При това положение в продължение на 2 календарни 12-годишни цикли системата е напълно уравновесена. Следователно половете ще се повтарят през период от 24 години. На базата на това правило изчисляваме,че след като 754г. е Жребец, 1858г. е също Жребец.

Един конкретен китайски цикъл започва от 1864г. Мишка и завършва с 1875г. Свиня (включително). Но в българския календар годините от 1863г. Свиня до 1874г. Куче, всички са женски. Изводът е, че началото на българския 12-годишен цикъл е в година Свиня.

За проверка на българския вариант можа да послужи гербът на Петър Парчевич. На герба са изобразени две кози. Едната е с брада, а другата без брада. Известно е, че Парчевич е удостоен с титлата барон на 20 -ти Юли 1668г., когато е бил на около 60 години. От календарна гледна точка следва, че той е роден през 1608г. в цикъла от 1863г. до 1874г. (включително), 1872г. е Кобила, тъй като цикъла е женски. Лесно можем да изчислим, че 1608г. е женска, а 1668г. е мъжка. Този резултат е в унисон с календарното значение на козела и козата от герба. Същия резултат се получава когато база за сравнение е 212г. Змей-женски, когато е възшествието на римския император Цезар Марк Антоний Август КАРАКАЛА. Каракала е равнозначно на черна хала.Относно стихиите разполагаме със следната информация:

1. Година 465 е Змия-Огън.
2. Година 633 е Змия-Вода.
3. Година 680 е Змей-Метал.
4. Година 1924 е Мишка дърво по китайския и по българския календар

Като направим необходимите изчисления, намираме, че по двата календара 663г. е Змия-Вода, а 680г. е Змей-Метал. Но 465г. по китайския календар е змия-дърво, а по българския – змия-огън. Ясно е, че при стихиите двата календара също се различават .

Георги Велев обосновава решение при което в българския календар всеки дванадесетгодишен цикъл е под знака на една от петте стихии. При тази схема на цикъла се присвоява името на една от стихиите. Всичките негови години носят името на тази стихия.

Както по нашия, така и по китайския календар 1864г. е Мишка-Дърво. Това означава, че българския цикъл от 1863г. Свиня до 1874г. Куче ( в кл.) е цикъл дърво. Твърдението се потвърждава и от факта, че вляво от образа на свинята от Гешовата къща е нарисувано растение, олицетворяващо цикъл дърво.

След съответните изчисления по предоставените данни установяваме, че българските цикли са разположени по следния начин:

1827г.-1838г. – Вода-черно
1839г.-1850г. – Огън-червено
1851г.-1862г. – Земя-жълто
1863г.-1874г. – Дърво-синьо
1875г.-1886г. – Метал-бяло

Последователността на циклите е Вода-Огън-Земя-Дърво-Метал.
Последователността на циклите можем да възстановим с помощта на следните данни:

Гешовата къща в Свищов определя 1863г. като година Свиня-род женски-цикъл Дърво.
Рашковата къща в Банско определя 1868г. като година Змей-цикъл Дърво-цвят син.
Даскаревата къща в Банско определя 1873г. като година Петел-цикъл Дърво-цвят цин.
Възшествието на Аспарух сочи 680г. като година Змей-цвят бял.
Рождената година на Аспарух сочи 633г. като година Змия-цикъл вода.
Възшествието на консул Марк Елий АВРЕЛИЙ ВЕР сочи 140г. като година Змей-цикъл Метал-цвят жълт.
Възшествието на император КАРАКАЛА сочи 212г ката година Змей-цвят черен.
Град Калараш носи името си в чест на цар Петър четвърти, които е основател на втората българска държава. Това име сочи годината на неговото възцаряване 1184г. като година Змей-цикъл огън.
Това е моделът на българския 60-годишен календарен цикъл. Той се състои от пет 12-годишни календарни цикли, всеки от които носи името на една от стихиите, като по този начин са “номерирани”. Всяка стихия е наименована и оцветена. По отношение на стихиите 60-годишния цикъл е балансиран, но по отношение на полът на животните няма баланс. Цветовете на. 12-годишните цикли се различават от китайските само при цикъл дърво, където китайският.цвят е зелен, а нашият – син. Този факт се потвърждава от оцветяването в синьо на календарните животни от Даскаревата и Рашковата къщи в Банско.
Ако един 60-годишен цикъл има три мъжки и два женски 12-годишни цикли, то при следващия това съотношение ще бъде обратно. Следователно един 120-годишен цикъл ще бъде балансиран по отношение на женско-мъжкото начало.така календарната система придобива характер на бройна система, в която календарните цикли имат качеството на своего рода цифрови разряди. Българският календар се изправя пред нас като една изумителна по своето съвършенство система.

В резултат на това изследване мOжем да направим следните изводи:

12-годишният цикъл се определя като мъжки или женски. Същото важи и за календарните животни в него.
12-годишните цикли образуват един алтернативен поток от мъжки и женски цикли.
Всеки 12-годишен цикъл носи името и цвета на една от петте стихии. 12-годишните цикли текат в реда Вода-Огън-Земя-Дърво-Метал. На този етап не е ясно кой от тези цикли е начален
Пет 12-годишни цикли формират един 60-годишен.
Потокът на 60-годишните цикли е алтернативен.
Два 60-годишни цикъла образуват един 120-годишен балансира цикъл.
Потокът на 120-годишните цикли не е алтернативен.
1960 г. = 7200 г. - година на пълното слънчево затъмнение, което става на всеки 360 години в една и съща точка на земното кълбо. 360 години = 1 век
Но ХХ век = 20 . 360 год. = 7200 год.
Затова 1960 год. = 7200 год. от сътворението.                                 www.ninti.hit.bg/PRILOGENIE2.htm         
      



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8725603
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930