Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2014 21:54 - Хексаграмата
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 924 Коментари: 0 Гласове:
0



 
Eнергийният и числов символен “език” на древните

Интервала между първите хексаграми и литературни източници за тях е твърде голям, което ни подсказва, че много древни знания са безвъзвратно изгубени. Настоящата кратка статия е малък опит в тази насока за допълнително разбиране и търсене на изгубеното съдържание на хексаграми

Хексаграмата е много, много древна. За първи път тя, идеалният динамичен модел на динамична система - хексаграмата се появява около 9 000 г. пр. н. е. като символ на промени на енергийни състояния в система, във Вечния български календар.
По същност хексаграмата е графичен израз на абстрактно число, символен знак за енергосъстояние, система за гадаене и философия в битие, логическо уравнение за изразяване на една идея. Изразява, без съвременна математика енергийният и числов символен “език” на сложна система, като в хексаграмата е скрит принципът “единично - цяло”, на съвременен език “единичност - множественост”.
Хексаграмата е част от цялото, съставено от 64 звена (хексаграми, модули). Тя е единичен модул в системата от взаимосвързани 64 хексаграми наречени И-ДЗИН.
В музиката 64 такта оформят една идея.
За нагледност и простота в изложението представяме на фиг.1 една хексаграма като в нея допълнително е изобразен център (точка 0), окръжност и квадрат. Специално са увеличени 32 характерни черни точки. Целта е да се прояват невидими на пръв поглед взаимовръзки между части на фигурата, да се илюстрира прехода от една част в друга, за да се илюстрират различни числови системи, с точки.
Най-същественото нещо в една хексаграма е смисъла на всяко дуално Ин/Ян число, т. е. скалата от (-/+) числа, получаваните пропорции между числата. Черните точки играят роля на характерни центрове, като чрез тях се получават числовите системи от 1 до 10. Смисълът на числовите системи е 1 - модулност, 2 - двоичност, антиподност, 3 - троичност, трислойност, тризоновост, триединност от минало, настояще и бъдеще, 4 - четирипосочност, 5 - петичност за 5 същностни преобразувания на фундаментални качества на енергията-материята, или петте елемента, 6 - мярата за време в зони (слоеве) на системата, 7 - мярата за специфична информационна достатъчна свързаност в системата, информационност, краен 7 степенен генезис на организация в локално пространство, 8 - промените в енергийните нива, или схема Ба Гуа, 9 - степените, нивата на енергията-материята, 10 - пространствеността.
Чрез хексаграмата без да употребяват съвременни математически методи древните са описвали символично енергийни числови представи за сложни системи. Чрез непрекъсната дълга отсечка Ян (“+”) и две прекъснати къси отсечки Ин (“-“), в 6 слоя, нашите предци по време на каменна епоха са описали 64 сложни енергийни състояния на системата?!?
До началото на ХХI век това е единствената цялостна символна математическа система за пълно описание на енергийни динамични състояния. За цялостна динамика на сложните системи.
В заключение съдържанието на хексаграми е много дълбоко. В този древен модел се намира основата за различни числови системи. Хексаграмите в прости геометрични представи ни дават древните знания за абстрактните числа. Показват ни различни промени в динамичните системи. Описват ни на символен “език” енергосъстоянията, пълната динамика в абстрактен модел. Най-важното нещо в една хексаграма е съдържанието (смисълът) на скалата, или какво ни “казва” хексаграмата. Енергийният и числов символен “език” на древните е бил език на прости чертички, на елементарни съчетания от символи, но същевременно фундаментален с много, много дълбоки познания.

Крис Минев



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8735451
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930