Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2014 17:59 - КАЛЕНДАРНИТЕ ЦИКЛИ И ТЕХНИТЕ ЦВЕТОВЕ В СВЕТОГЛЕДА И ЖИВОТА НА БЪЛГАРИТЕ
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 1056 Коментари: 0 Гласове:
1



Наименованията на 12-годишните календарни цикли имат своя дълбок философски смисъл.

Водата като флуид символизира космоса и затова цикъл вода е черен. Но водата е символ и на Енки – този, чийто дом е във водата.В този смисъл цикъл вода символизира светът като цяло, т.е. единното начало от което води началото си всичко останало.

Цикъл огън символизира етапа на появата на звездите и галактиките. Но звездите са горещи тела и затова този цикъл е червен.

Цикъл земя символизира етапа на появата на планетите, а те светят с отразена светлина, затова този цикъл е жълт.

Цикъл дърво символизира появата на живота и затова е в син цвят. Вече обяснихме защо цветът не е зелен.

Цикъл метал символизира появата на разума и затова е бял.

Когато говорим, че равнораменния кръст е символ на слънцето, ние подразбираме, че слънцето определя географските посоки. Но географските посоки са четири, а циклите пет. Космосът е извън земята, което означава, че посоките не могат да бъдат оцветени в черно. В календара югът е оцветен в червено, западът в жълто, сев е рът в синьо, а изтокът в бяло. Пресечната точка на раменете на кръста е оцветена в черно и символизира връзката на земята с космоса.

Това разпределение на цветовете е валидно и за сезоните на годината: горещото лято е червено; следва “жълта есен”; след нея е студената зима в синьо и накрая пролетта в бяло.

Пирамидалния символ на календара е модификация на кръста. Той може да се изобрази като фигура с две окръжности една в друга, като пространството мажду тях е разделено на 4 равни сектора. Този символ описва най-пълно тер и ториалния и организационан модел на българската държава. Държавата е разделена на две зони. Централна зона, в която живеят царските българи начело с кана. Те са наричани централни българи – оногхондор булгар, или черни българи, или чернодрешковци.

Във втората зона живеят периферните българи, или чдар булгар, изпълняващи ролята на чадър над центъра. Тази зона е разделена на четири области съобразно географските посоки. В западната област живеят жълтите българи, или златни българи, жълтодрешковци. Източните българи са бели българи, или сребърни българи, белодрешковци. Южните българи са червенодрешковци, а северните синьодрешковци.

В съвременна Дунавска България това правило е нарушено поради движението от Азия към Европа. В шуменско и разградско са чернодрешковците; в родопите и Македония са червенодрешковците; в софийско са белодрешковците; в бургаско синьозеленодрешковците и в западното придунавие жълтодрешковците.

Известно е, че батбаяновите българи са наричани черни българи; котраговите българи са сребърни българи, а испериховите са златни българи.

Тъй като батбаяновите черни българи са живеели в северното причерноморие, име то Черно Море може би идва от тях. Тази хипотеза е в съответствие с по-старото наименование Сарматско Море. Тълкуването на името Сармати като царско племе е си н оним на черно племе. Следователно Черно Море е синоним на Сарматско Море.

Тези разсъждения водят към извода, че планината Шварцвалд – Черна Планина има наименование от български произход, защото в Бавария е ж ивеело племе чиито водачи са били от рода Балгер.Същото се отнася и за името на планината Алпи, защото Алп е древнобългарска дума.

Философията на петте календарни цикли има своето място и в организацията на българската армия, която е съставена от пет рода войски: леко въоръжена конница; тежко въоръжена конница; леко въоръжена пехота; тежко въоръжена пехота; специални войски с тежко техническо въоръжение. Всеки род войска е имал специални отряди от разузнавачи, наречени хонсар.                                           www.ninti.hit.bg/201.htm              



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8687169
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031