Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2014 20:33 - Волжка България и прародината Балхара
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 1154 Коментари: 0 Гласове:
1



 image            /намаляването на плодородните земи в Бактрия, за сметка на ерозирането на почвите и увеличаване на пустинните райони в Бактрия, са били причината за миграцията на Българите от района на Памир и Хиндокуш/                                                                                    Досега ни казваха че ние сме били номади. Че сме живеели на конете си. Че сме пиели Кумис вместо вода. Че сме живеели в Шатри, а не в градове. А забравят че да си добър ездач не значи че не може да си добър земеделец. Че ако пиеш Кумис, не означава че не сме правили добро вино още в Централна Азия. Че ако си ползвал шатри по време на военни походи, не значи че не е могло да имаме огромни белокаменни градове. Но уви... всички забравят факта че няколко пъти "номадите" са спасили Констатинопол от глад, като са изпращали жито в помощ на бедстващите ромей. Сякаш номади биха могли да обработват земя.                                                     За Земеделието в древнобългарските държави научаваме главно от арабските пътешественици посещавали Волжка България. Отделни сведения са останали и за Черна България на Бат Баян, докато за Дунавска България по стечение на обстоятелствата, за земеделието ни научаваме само от документи описващи видът на данъците в българският саракт, или кратки съобщения като това на Псевдомаврикий, за стадата ни.

"Храната им е просо и конско месо, а също така в основата си включва пшеница и ечемик и то в голямо количество. И всеки взема за себе си, каквото е посял. Царят няма право над тези посеви, освен онова, което му плащат ежегодно във вид на кожа от самур или златка"
Ибн Фадлан                                                                              image    "Те - българите - са народ, който оре и сее. Сеят различни култури - пшеница, ръж, ечемик, просо, сорго и други"

/Ибн Даста/

За Кавказките българия Ал Масуди казва:

"Тези българи са планинци. Те притежават ниви и голямо количество добитък"

Наблюденията на Ибн-Фадлан, сочат и че българите са пренесли много от овошките си, във Волжка България "Видях при тях ябълки, силно зелени на цвят и колкото зелени, толкова и кисели на вкус", но явно там климатът не им е понесал и описания виж ябълки е деградирал. Интересно е че Прасковата и Дюлата също са донесени в Европа от Централна Азия и земите на Балхара. Прасковата и до днес има латинско име: Armeniaca vulgaris. Според книгите на първият българин в по новата ни история, който преоткрива от праха на историята, истината за произхода ни Петър Добрев, и до днес в поволжитето има сорт пшеница "Болгарское пшено", при чеченците сорт "булгарка", а в Кюрдистан един особен вид пипер се нарича "булгар"                                                  image    В заключение можем да твърдим че Българите връщайки се в прародината са обогатили земеделските умения на Европа като са пренесли нови земеделски видове, и са имали дълги традиции в култивирането на сортове продукти, чрез висококачествена селекция. Могъщата Българска империя е била взимана за пример във всички аспекти на живота й, особено земеделието. По археологически данни Волжките Българи са първият народ в северна европа използват Интензивно земеделие, а не експанзивно такова.                                                    



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8738868
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930