Постинг
27.01.2014 20:33 -
Волжка България и прародината Балхара
/намаляването на плодородните земи в Бактрия, за сметка на ерозирането на почвите и увеличаване на пустинните райони в Бактрия, са били причината за миграцията на Българите от района на Памир и Хиндокуш/ Досега ни казваха че ние сме били номади. Че сме живеели на конете си. Че сме пиели Кумис вместо вода. Че сме живеели в Шатри, а не в градове. А забравят че да си добър ездач не значи че не може да си добър земеделец. Че ако пиеш Кумис, не означава че не сме правили добро вино още в Централна Азия. Че ако си ползвал шатри по време на военни походи, не значи че не е могло да имаме огромни белокаменни градове. Но уви... всички забравят факта че няколко пъти "номадите" са спасили Констатинопол от глад, като са изпращали жито в помощ на бедстващите ромей. Сякаш номади биха могли да обработват земя. За Земеделието в древнобългарските държави научаваме главно от арабските пътешественици посещавали Волжка България. Отделни сведения са останали и за Черна България на Бат Баян, докато за Дунавска България по стечение на обстоятелствата, за земеделието ни научаваме само от документи описващи видът на данъците в българският саракт, или кратки съобщения като това на Псевдомаврикий, за стадата ни.
"Храната им е просо и конско месо, а също така в основата си включва пшеница и ечемик и то в голямо количество. И всеки взема за себе си, каквото е посял. Царят няма право над тези посеви, освен онова, което му плащат ежегодно във вид на кожа от самур или златка"
Ибн Фадлан "Те - българите - са народ, който оре и сее. Сеят различни култури - пшеница, ръж, ечемик, просо, сорго и други"
/Ибн Даста/
За Кавказките българия Ал Масуди казва:
"Тези българи са планинци. Те притежават ниви и голямо количество добитък"
Наблюденията на Ибн-Фадлан, сочат и че българите са пренесли много от овошките си, във Волжка България "Видях при тях ябълки, силно зелени на цвят и колкото зелени, толкова и кисели на вкус", но явно там климатът не им е понесал и описания виж ябълки е деградирал. Интересно е че Прасковата и Дюлата също са донесени в Европа от Централна Азия и земите на Балхара. Прасковата и до днес има латинско име: Armeniaca vulgaris. Според книгите на първият българин в по новата ни история, който преоткрива от праха на историята, истината за произхода ни Петър Добрев, и до днес в поволжитето има сорт пшеница "Болгарское пшено", при чеченците сорт "булгарка", а в Кюрдистан един особен вид пипер се нарича "булгар" В заключение можем да твърдим че Българите връщайки се в прародината са обогатили земеделските умения на Европа като са пренесли нови земеделски видове, и са имали дълги традиции в култивирането на сортове продукти, чрез висококачествена селекция. Могъщата Българска империя е била взимана за пример във всички аспекти на живота й, особено земеделието. По археологически данни Волжките Българи са първият народ в северна европа използват Интензивно земеделие, а не експанзивно такова.
"Храната им е просо и конско месо, а също така в основата си включва пшеница и ечемик и то в голямо количество. И всеки взема за себе си, каквото е посял. Царят няма право над тези посеви, освен онова, което му плащат ежегодно във вид на кожа от самур или златка"
Ибн Фадлан "Те - българите - са народ, който оре и сее. Сеят различни култури - пшеница, ръж, ечемик, просо, сорго и други"
/Ибн Даста/
За Кавказките българия Ал Масуди казва:
"Тези българи са планинци. Те притежават ниви и голямо количество добитък"
Наблюденията на Ибн-Фадлан, сочат и че българите са пренесли много от овошките си, във Волжка България "Видях при тях ябълки, силно зелени на цвят и колкото зелени, толкова и кисели на вкус", но явно там климатът не им е понесал и описания виж ябълки е деградирал. Интересно е че Прасковата и Дюлата също са донесени в Европа от Централна Азия и земите на Балхара. Прасковата и до днес има латинско име: Armeniaca vulgaris. Според книгите на първият българин в по новата ни история, който преоткрива от праха на историята, истината за произхода ни Петър Добрев, и до днес в поволжитето има сорт пшеница "Болгарское пшено", при чеченците сорт "булгарка", а в Кюрдистан един особен вид пипер се нарича "булгар" В заключение можем да твърдим че Българите връщайки се в прародината са обогатили земеделските умения на Европа като са пренесли нови земеделски видове, и са имали дълги традиции в култивирането на сортове продукти, чрез висококачествена селекция. Могъщата Българска империя е била взимана за пример във всички аспекти на живота й, особено земеделието. По археологически данни Волжките Българи са първият народ в северна европа използват Интензивно земеделие, а не експанзивно такова.
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари
Търсене
Блогрол
1. ПАРАЛЕНА РЕАЛНОСТ
2. spectator-bg.
3. http://smoloko.com/
4. Андромеда Нео Нула
5. universalnite1neo
6. Религия-maranatha
7. Митът за Холокоста
8. get
9. Как бяха измислени “волжките българи”.
10. gepard96
11. memoriabg.com
12. История-Записки колымчанина
13. rebellion
14. Портос
15. Terra Byzantica
16. история
17. Нео Нула
18. bainiki
19. dbs
20. За Буквите,Числата и Времето...
21. windowsnikolai
22. mominasylza
23. shtaparov
24. автор: jedidiah
25. Ламбо
26. Логик
27. ezdra
28. Древните
29. Илюминати
30. netsky
2. spectator-bg.
3. http://smoloko.com/
4. Андромеда Нео Нула
5. universalnite1neo
6. Религия-maranatha
7. Митът за Холокоста
8. get
9. Как бяха измислени “волжките българи”.
10. gepard96
11. memoriabg.com
12. История-Записки колымчанина
13. rebellion
14. Портос
15. Terra Byzantica
16. история
17. Нео Нула
18. bainiki
19. dbs
20. За Буквите,Числата и Времето...
21. windowsnikolai
22. mominasylza
23. shtaparov
24. автор: jedidiah
25. Ламбо
26. Логик
27. ezdra
28. Древните
29. Илюминати
30. netsky