Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2014 00:36 - 9 септември 1909 г. Централна синагога на София
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 746 Коментари: 0 Гласове:
0



 На 9 септември 1909 г. Централната синагога на София е официално открита. Аврам Таджер, историкът на софийската еврейска общност, описва събитието в своята прекрасна книга на ладино (езика на сефарадските евреи) "Notas historikas" ("Исторически записки") така:

"Девети септември 1909 г. ще бъде исторически ден за българските евреи. На този ден бе открита Софийската синагога. Това е не само един голям празник за евреите от столицата, а и ден, на който е издигнат престижът на българските евреи. С откриването на Софийската синагога уважението към еврейската общност и към цялато българско еврейство неимоверно нарасна. Всички магазини бяха затворени както за празник, и цялото българско население поздрави децата на Израел по случай празничното откриване на Синагогата.
                                                                                                   На тържественото откриване идва евреинът Фердинанд Кохари заедно с евреина Александър Малинов. Придружават ги всички "български" лидери и висшият църковен "православен"" "елит". Откриването е на...девети сптември 1909 г. Евреинът играещ роля на "български" цар внесен от чужбина ...прерязва лентата на главната синагога на България!!! Тогава и двамата биват благословени от целия равинат. Спомняте ли си заповедтта на талмуда - никога да не се благославя ""гой", тоест неюдей??? Въпросният "цар" баща на друг "цар-обединител" е главен церемониал-майстор по откриването - той прерязва лентата и въвежда еврейството вътре.
                                                                                                     На входа на Синагогата бяха строени двете гимнастически дружества "Макаби" и "Гибор" (ивр. "герой") със своите знамена и чакаха пристигането на почетните гости, а на вътрешния вход 40 младежи в смокинги и цилиндри в двойна редица приветстваха пристигащите гости и ги съпровождаха до определените за тях места".

Като проява на уважение към множеството български евреи, дейно участвали и дали много жертви в последната Сръбско-българска война, лидерите на станата присъстват на освещаването на Синагогата. Водени от цар Фердинанд, министър-председателят Малинов, министри и висши свещеници на православната църква пристигнали в Синагогата, където били посрещнати от главния равин доктор Ейренпрайс. Аврам Таджер продължава да описва церемонията:

"Той [Главният равин] ги посрещна с традиционния еврейски поздрав "барух хаба" и ги благослови от името на еврейската общност. В отговор Царят произнесе кратка реч, в която изказа искрена благодарност на Главния равин от свое име и от името на всички гости: " Аз приех с голямо удоволствие любезната Ви покана да присъствам на церемонията по случай откриването на вашата нова Синагога и да участвам в това празненство. Благодаря Ви!". След това, придружен от Главния равин и от равина на София, Царят и другите гости влязоха в Синагогата и хорът запя "Барух хаба". Гостите приближиха "арон акодеша", където водачите на еврейската общност чакаха, най-отпред с възрастния Аврам Давиджон Леви, който ги приветства с думите: "От страна на софийската еврейска общност ние бихме желали да предадем нашите сърдечни благодарности за това, че уважихте нашата тържествена религиозна церемония. По този случай ние, вашите извънредно верни поданици, Ви молим да прережете лентата пред олтара като символ на освещаването на Синагогата". Царят взе ножиците от г-н Леви и преряза лентата, като след това всеки от гостите зае мястото си. Хорът запя "Ма тову" (ивр. "О, колко красива е твоята къща, Якове, красиви са твоите светилища, о, Израел!") и равините отново се присъединиха към шествието със свещените свитъци на Тората. Тогава Аврам Леви отвори "арон акодеша" и постави свитъците вътре. Равинът на общността, придружаван от г-н Леон Арие, под акомпанимента на хора запали "нер тамид" (ивр. "вечната светлина") и отправи на иврит "шехеяну" - молитвата на благодарност към Г-д. Това бе първият път, когато Главният равин проговори в новата Централна синагогата." Ето и първата проповед, записана от Аврам Таджер:

"Уважаеми гости, с помощта на Г-д общността достигна до този ден, който ние никога няма да забравим, и в който дългогодишната ни мечта да построим Централна синагога за евреите от столицата на България бе постигната. Нашата радост е голяма, защото ние имахме възможността да завършим този свещен дом, чието строителство започнахме преди четири години. Нашата радост е дори още по-голяма, защото на тази тържествена церемония са дошли толкова изтъкнати гости . Затова днешната церемония ще остане незабравима в нашите спомени.

Тази величествена Синагога бе издигната в името на Г-д на място, където сърцата по-лесно стигат до Него. По време на хилядогодишната си история евреите са живели в този град, пристигайки от различни страни в различни времена, започвайки от 10 в. по времето на Византия. През 14 в. са дошли евреи от Германия, през 15 в. - от Каталуня и Арагон. Когато управата на града се е сменяла, ние сме били свидетели и на освещаването, и на разрушаването на много синагоги. На нашето поколение се падна голямата чест да построи Синагогата в София, в тази толкова важна столица. Тук, в този храм, място на единение и патриотизъм, хората ще намерят истинските идеи за религия и морал. Тук нашата любов към човечността, добротата и благотворителността ще разцъфне, тук религията на нашите прадеди ще укрепне в сърцата ни, тук любовта към нашата страна ще бъде запазена жива. Тук скърбящите ще бъдат утешени, отчаяните ще повярват в себе си, преследваните ще намерят покой, потъпканите - просвещение, обърканите - верния път в живота.

Думите, изречени от патриарха на еврейския народ Яков, са много подходящи за тази Синагога. Яков имал интересен сън по пътя от Баршева към Харан - видял стълба, която се издига от земята и се извисява в небесата. Когато се събудил, той извикал: "Колко възвишено място е това, това е истинският храм на Г-д, тук са портите към Рая! ". Точно както стълбата на Яков започвала от земята и свършвала в небето, така и основната идея на тази Синагога е да ни отдели от земното и да ни издигне до по-висши сфери, така че да можем да кажем: "Това са портите към Рая!"

Когато пожелаем да отдъхнем от прахта на земята, да избягаме от шума на улицата, от тревогите и баналността на всекидневието, в тази Синагога ще намерим пътя към Рая, който е отворен за нас. Тази синагога ще ни свърже с миналите поколения и ще разкаже за нас на следващите. Ние, които прекрачваме прага на тази Синагога за първи път, ще отправим нашите молитви от сърце и душа към Всемогъщия, така че да се въдвори единение и покой, братство и мир. Нека Г-д да благослови тази земя и нейния суверен, за да пребъде и укрепне нашата страна. Нека Г-д да благослови тази земя, която ние силно обичаме, за благото на всички българи, чиито страдания и радост ние споделяме. Нека този прекрасен град да процъфти, нека Г-д да благослови строителите на този храм и всички, които присъединиха своите усилия за неговото завършване. Амин ".


Въпросният "цар"" ,верен слуга на изпратилия го Ротшилд, бил посрещнат с радостните възгласи на двете редици "Макаби" и "Гибор". Знаете ли кои са Макаби? Това са някогашните юдейски кървави фамилии на Макавеите. Те са били сикарии - скрити убийци, извършващи революция чрез внезапен терор над тълпите. С малобройни групи овладявали огромни маси от хора. Със забрадени лица се смесвали с тълпите и по даден знак изваждали ножовете изпод наметалата, и започвали да колят наред. Масите от хора се разбягвали. Така завладели доста градове и изклали стотици хиляди мирни жители, включително деца, жени и старци. Император Адриан приключил с тях като изпратил войската си и им казал убийте ги, ако не искате да разрушат и избият всички градове чрез подлите методи, които употребяват. Така тези основатели на тероризма останали в единствената крепост Масада и до последно се защитавали докато били обезвредени. Затова в днешния частен кибуц със статут на "държава" Израел националната служба за охрана на държавни обекти носи името на някогашната до последно отбранявана терористична крепост - МАСАДА. Тези бащи на днешните тайни служби по света, имащи за цел всеобщ контрол в координация помежду си, демократични партньорски служби, "рицарите на плаща и кинжала". Тези са инсталираните професионални терористи и революционери. А фарисеите от еврейската "православна" "християнска" църква благославят техните убийства защото са част от юдейския подземен сатанински окултизъм.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8685244
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031