Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2014 18:56 - Харемите на султана
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 4212 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image          Полигиния е форма на семейство - една от формите полигамия, при която един мъж е женен за повече от една жена. Многоженството, за разлика от многомъжеството е официално разрешено в много региони на света. В случай че мъжът е женен само за две жени, става въпрос за Бигиния.

В много случаи полигинни семейства са с ярко изразена йерархия и конкурентна борба между жените. Обикновено първоомъжените стоят по-високо в йерархията.

В много общества с разрешено многоженство, възрастни мъже се женят за много млади жени, а млади мъже остават дълго време ергени или се женят за стари вдовици. (На който не му стигат парите за нова кола, си купува автомобил втора употреба.)

Многоженството е компонент на стари религии, на юдаизма, а на днешно време на исляма. Многоженство съществува официално в Африка, в Близкия и Среден Изток, Китай, Индонезия, Меланезия, Полинезия, както и при различни етнически индианци в Северна и Южна Америка и особено в щат Юта. А неофициално многоженство съществува навсякъде, където има бедни и богати.

Известно е, че в Османската Империя са съществували хареми (الحريم من أنا همايون). Предполага се, че в териториите заселени с араби, 12%-16% от мъжете са имали повече от една жена, докато само 2% от мъжете в Истанбул са имали харем.

Дамите от харема на султана в Османската Империя, са били само чужденки от немюсюлмански страни, тъй като в Османската Империя е било забранено мюсюлмани да бъдат поробвани. На днешно време повечето американски порнозвезди са източноевропейки.

Дамите, с които султана имал само One-Night-Stand, се наричали ikbвl / ‏اقبال.

Еничарите също са били от немюсюлмански народности и според някои историци, на най-послушните еничари, султана им пускал по някоя ikbвl като поощрение, подобно на проявилите се затворници в нацистките концентрационни лагери, които получавали купони за посещение в публичния дом на лагера:                                                                                                                                    Съвременните турски историографи знаят твърде малко, за жените в харемите на Османската Империя, тъй като по онова време тяхната съдба умишлено е била прикривана от обществото. Също както след края на Втората световна война, живота в публичните домове в нацистките концентрационни лагери остава табу.

Не се знаят истинските имена на дамите в харема на османите, тъй като са били заменяни с ислямски имена, обикновено персийски наименования на цветя или птици. Не се знае и за техните деца.

Самите обитателки на харемите не са оставили никакви писмени сведения, относно това кога са им били приятни оргиите със султана и кога са се отрващавали. Както при демокрацията на 21-ви век, дамите от Източна Европа не дават изявления пред медиите, кога са им приятни оргиите с банковите майстори и кога се отвращават.

Това, което се знае за една прословута българска телевизионна водеща е, че между 13 и 19 годишна възраст е живяла в САЩ и твърди, че била завършила там средно образование. И очевидно когато са ѝ се появили първите бръчки под очите, са я изпратили в България, да изкарва прехраната си с про-американска пропаганда.

Както султана в Османската империя пускал на прилежните си еничари по някоя ikbвl , с която той самият вече е имал One-Night-Stand, така и американците пускат на прилежните си васали в България по някоя българка, завършила средното си образование в САЩ.

Според немската социоложка от турски произход Elзin Kьrsat, сигурно е едно, че след първите две поколения османски султани, жените им не са имали нито мюсюлмански, нито турски произход.

Според съвременните турски историографи, чужденките в османските хареми и похотливостта на султаните, са причината за рухването на Османската Империя.

Съвременните хареми

Думата харем - haram / ‏ حرم‎ / ḥaram - означава забранен, табу, светиня.

"Домове на щастието" наричали османите харемите, а дамите в тях се наричали Dar"ьs Saade.

Според някои източници, наложниците в харемите на султана са били продавани от собствените им родители. На днешно време също някои майки са загрижени за перспективата на дъщерите си и ги изпращат да завършат средно образование в американски и британски Gated community.

Това, което е известно за османските хареми е, че е било строго забранено влизането и излизането на чужди хора в/от харема. В съвременните луксозни жилищни комплекси в САЩ също не се допускат нито журналисти, нито роднини на гостенките.

От само себе си се разбира, че и на дамите от харема/Gated community също не се разрешава да го напускат.

Но документ относно забрани в харемите, не съществува както за Османската Империя, така и за Империята на доброто. Единствено лекаря на собственика на харема в Османската Империя, е виждал лицето на дамите.             image     Харемът на султана в Османската Империя се е състоял от около 300 помещения, между които бани, тоалетни, кухни, както и собствена болница за девойките. Болницата в харема на султана разполагала с една зала, една баня, тоалетни, различни манипулационни помещения, едно помещение за къпане на мъртвите и една отделна врата, за отстраняване на труповете.

Най-голямото помещение в харема - хале с балкон за оркестранти, е служело за културни развлечения на султана - концерти, танци. Танцьорките са били избирани и обучавани от дамите на султана. Всеки султан е разполагал със собствен оркестър, собствени танцьорки, придворни шутове и джуджета.

С колко помещения е оборудвана 80 метровата яхта "Venus" на Steve Jobs, не е известно. Не е известно и за колко гости е предназначена и каква част от гостите са били източно-европейски красавици.

Това, което е известно е, че харемите на султана в Османската Империя, са се охранявали с ятагани. В 21-ви век се охраняват с радари и военни сателити.

Михаил Ходорковски когато влиза в затвора, оставя цял жилищен комплекс от постройки, в които е живял със "семейството си", комплекси противоядрени скривалища, слуги и складове с консерви в скривалищата, които до ден днешен се обновяват от слугите му, с пресни консерви.

Оргиите на богаташите в изкуството

Известна представа за оргиите на господстващите, дава филмът "Сало, или 120-те дни на Содом" от 1975 г. режисиран от Пиер Паоло Пазолини. "Сало" е бил забранен в няколко страни, но не заради извращенията и насилието във филма, а заради разобличаването на господстващата класа.

Pier Paolo Pasolini е бил комунист и наскоро след завършване на снимките е убит (вероятно от Гладио), според сухове заради своето творение. "Salт o le 120 giornate di Sodoma" се смята за най-скандалният филм в историята на киното и е обявен за един от шедьоврите на XX век.


Форми на многоженство

Полигиния съществува под две форми: Обща полигиния - разрешава и поощрява многоженство за цялото население. Ограничена полигиния - разрешава многоженство само за най-богатите мъже.

Освен това многоженството може да съществува под формата на корезиденция - при която жените живеят заедно и отделна резиденция - при която жените живеят отделно. В случай че съпругите са сестри, става въпрос за сорорална полигиния.

Многоженството, наричано още харем, е типично за животински организми, при които съществуват големи физически различия между отделните мъжки индивиди. При хората различията са от финансово естество и многоженството намира приложение в периоди на икономически рецесии, с произлизащото от тях увеличаване на контраста между класите.

Концентрация на голяма част от жените в репродуктивна възраст в обсега на една тънка прослойка мъже, води след себе си до дефицит на жени, респективно излишък на мъже сред останалата част от населението.

В миналото този проблем се е решавал чрез войни. На днешно време се решава чрез многомъжество, толериране на хомосексуализъм и проституция, поощряване на "естествен подбор" при бедните, посредством генно-модифицирани храни, като царевица NK603 на Monsanto, предизвикваща тумори, канцерогенни хранителни заместители и консерванти, ограничаване достъпа до медицинско обслужване, чрез комерсиализирането му и пр. мерки за влошаване социално-битовите условия за широките маси.

Алтернатива за решаване проблема с бедните мъже се третира в Science-fiction-филма "The Purge"/"Чистката" от 2013 год. на Джеймс Демонако: В бъдещо дистопично общество, един ден в годината се легализират престъпления. Всеки е свободен на този ден да краде, убива и изнасилва, а правителството гарантира имунитет на извършителите, с което американското общество се саморегулира. В този ден, в който цари закона на джунглата, жертви стават бедните, безработните, социално слабите, което решава проблема на САЩ с безработицата, с рецесията и криминалната престъпност.image   В канализацията на една антична баня в Ашкелон (אשקלון‎) археолози намират през 1988 год. стотици скелети на новородени деца. При провеждане на ДНК-тест се оказва, че костите са на момчета. Предполага се че банята е функционирала като публичен дом и костите са на деца, които систематично са били подлагани на Infanticide - решение на проблема с излишък на мъже сред бедните.

Детеубийство на деца от бедни семейства се тематизира в приказката Хензел и Гретел.

Животните с изразена йерархична структура, се размножават полигинно. Характерен пример е горилата (Gorilla beringei), при която най-високостоящият в йерархията самец, държи монопол върху размножаването и е баща на 85% от децата (според Karen Strier от университет Wisconsin/USA). Подобна е ситуацията и при хората. Според експерти, повечето кукувичи деца при хората в определен район, са от един мъж - този с най-висок социален статус.

При други видове маймуни, например Brachyteles hypoxanthus, отделните членове на групата имат сравнително равни права и при тях само 18% от децата са от самеца с най-висок ранг. Вероятно подобна е ситуацията в страни с планова икономика.

При човекоподобните маймуни се срещат трите форми: Моногамия, полигамия и промискуитет.

При горилата се среща формата многоженство и мъжкия загражда участъка си, като крещи и удря с ръка по дърветата. Мъжете в полуцивилизованите страни, демонстрират мъжественост, като вдигат шум чрез модифициране ауспуха на мотоциклета си.

Хипопотама загражда участъка си, чрез въртеливи движения на опашката, с която разпръсква във всички посоки изпражненията си. При приватизацията на хотелите по българското черноморие, новите собственици поставят огради, намазани с грес.                                                                                                        



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8687264
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031