Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2014 18:07 - За какво им е била на комунистите колективната безопасност?
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 628 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   Изкуствено предизвиканият глад довеждаше до човекоядство. Само децата, загинали по време на глада през 1933 година, са били около три милиона.
Генадий Покрас
„Русская мисль“, 2004, бр. 4


През 1933 година Хитлер идва на власт в Германия и съветската дипломация веднага разгръща интензивна борба за създаване на антихитлеристки блок: да защитим Европа от Хитлер! Да осигурим колективна безопасност!
Борбата за колективна безопасност е предмет на особена гордост за комунистите: та нали те първи са съзрели опасността и са направили всичко възможно, за да запазят Европа от война.
„Борбата на СССР за колективна безопасност мина през няколко последователни етапа. Първа стъпка по този път бе предложението на Съветския съюз да се подпише спогодба за определяне на агресията и агресора (нападащата страна), издигнато на 6 февруари 1933 година на Международната конференция по разоръжаването“ („История Великой Отечественной войны Советского Союза“. М, 1961. Т. 1, с. 82).
Ето колко сме подредени ние. На 30 януари 1933 година Хитлер е назначен за канцлер, а точно след една седмица Съветският съюз вече прави първата си стъпка към осигуряването на колективна безопасност в Европа!
Комунистите, естествено, не се задоволяват с това. Борбата едва започва! От Кремъл върху правителствата в Европа се стоварва лавина от предложения: регионални пактове! всеобщо разоръжаване! общоевропейска система за сигурност!
На 12 декември 1933 година Централният комитет на комунистическата партия взема специално решение за разгръщане на борба за колективна безопасност…
Направено е много. Дори твърде много. Има какво да си спомни човек. В Съветския съюз, а сега в Русия, професори със сълзи в гласа (и удостоверение на КГБ в джобовете) разказват на студентите за онези далечни дни: гордейте се с делата на нашите вождове и дипломати! Колко много са правели те, за да запазят Европа от войната и Хитлер!
А ние ще озадачим кагебистките професори с въпроса: за какво му е била на Съветския съюз колективната безопасност? Заради какво кремълските шутове са разигравали цялата тази комедия?                          Ама наистина е странно. Сталин тайно от целия свят е подготвял на съветска територия германски танкисти, летци, артилеристи, сапьори, химици. В нарушение на Версайския договор на съветска територия германски конструктори са създавали танкове, подводници, бойни самолети, изпитвали са отровни вещества и тежка артилерия. Сталин е осигурил победата на Хитлер на изборите. Това са го признавали самите нацисти. Йоахим фон Рибентроп е смятал, че враговете на партията на Хитлер, т.е. комунистите и социалдемократите, „имаха пълната възможност да я унищожат“. Рибентроп пише: „Ако през 1932 година нашите врагове бяха единни, те биха могли да ни победят…“ („Новое время“, 1994, кн. 37, с. 43).
Но в онзи момент нацистите не могло да бъдат победени, защото сред противниците на Хитлер не е имало единство. Сталин е разединил всички съперници и противници на Хитлер. Именно Сталин е наредил на германските комунисти да се конфронтират не с хитлеристите, а със социалдемократите. Ето защо Хитлер се оказва победител.
Самият Хитлер е разбирал, че е дошъл на власт благодарение на Сталин, и му е бил благодарен. На 21 май 1940 година началникът на Разузнавателното управление на Генералния щаб на РККА генерал-лейтенантът от авиацията И. И. Проскуров изпраща на наркома по отбраната, маршала на Съветския съюз С. К. Тимошенко, съобщение с гриф „Секретно“. Съобщението съдържа изказването на германския военен аташе в Москва Ашенбренер: „Бях при Хитлер, който ми каза: «Помни, че Сталин направи за нас нещо велико и ние никога и при никакви обстоятелства не бива да забравяме това»“ (Т. Бушуева. „Проклиная — попробуйте понять“. „Новый мир“, 1994, кн. 12).
И ето го въпроса: защо Сталин през 1933 година с едната ръка е водел Хитлер към властта, а с другата веднага е създавал блок на европейски държави против Хитлер?
Ако Сталин не бе издигнал Хитлер на власт, нямаше да се породи никаква опасност и тогава цялата тая суетня с осигуряването на „колективната безопасност“ щеше да бъде просто ненужна. Като разчиства на Хитлер пътя към властта, Сталин прави Втората световна война възможна и почти неизбежна, а сталинските кресльовци Колцов, Еренбург, Генри и тем подобни призовават народите на света да укрепват солидарността си и да проявяват бдителност.
Ако на Сталин наистина е била нужна „колективна безопасност“, не е трябвало да подготвя в Съветския съюз германски летци и танкисти, не е трябвало да учи Гьоринг, Манщайн, Гудериан, не е трябвало да помага на Хитлер при изборите. Ако Сталин не беше правил това, Втората световна война просто не би могла да избухне. Именно това щеше да бъде осигуряване на безопасността на Европа.                         И още един въпрос: а каква полза е имал всъщност Сталин от „колективната безопасност“? Нима е разчитал на братската помощ на Белгия или Люксембург, в случай че Хитлер нападне Съветския съюз?
А кой освен Хитлер е можел да ни нападне? Естония? Латвия? Не вярвам. Полша? Унгария? Финландия? Румъния? Какви са били техните шансове победно да стигнат до Владивосток и Магадан?
Дори и Тухачевски е разбирал, че нашият народ трябва да бъде плашен с реален враг. Но на западните граници на СССР преди сключването на Московския пакт от 1939 година не е имало държави, способни да водят успешно настъпателна война срещу Съветския съюз. Ето защо Тухачевски още в началото на 1920-те години измисля полско-германската коалиция, която уж била готова всеки момент да заръфа гърлото на Съветския съюз.
За тази митична полско-германска коалиция Тухачевски е писал още от Гражданската война чак докато е арестуван. И след ареста, в ежовския зандан, Тухачевски е написал цял трактат за полско-германския агресивен блок, който подготвя нападение срещу СССР. Фантастичният вариант на Тухачевски не заслужава да се спираме на него дори бегло.
В годините, когато Сталин и неговите верни съратници са водели героичната си борба за „колективна безопасност“, Съветският съюз не е имал обща граница с Германия. Съветският съюз е бил ограден от мощните европейски държави с бариера от неутрални държави, така че внезапно нападение срещу СССР в Европа е било изключено. Освен това Сталин е имал територия, която е било невъзможно да се завоюва. А и да е успеел някой да я завоюва, никой не би могъл да я контролира. За какво му е била тогава „колективната безопасност“?
Война е можело да избухне между Франция и Германия. Или между Полша и Германия. Но нападението на Германия над Полша автоматично би въвлякло във войната Франция и Британия.
При всяко положение Съветският съюз е можел да стане жертва на агресия последен. Защо тогава Сталин се е загрижил за „колективната безопасност“ повече от другите?
В страната на другаря Сталин вилнее масово изтребване на хора, глад и човекоядство. Точно той ли трябва да се тревожи за благополучието на ситата Дания и разпътната Холандия? През 30-те години в империята на Сталин, както си спомняме, са се произвеждали повече танкове, оръдия, самолети и подводници, отколкото във всички страни в света, взети заедно. И ето че другарят Сталин се загрижва за „колективната безопасност“ на Европа: да не би някъде да избухне война, да не би да причини страдания на някого, дано успея да опазя полските и норвежките буржоа от тегобите на войната.
В Съветския съюз предприемачите са изтребени поголовно и до крак. Търговците, банкерите, индустриалците — всички, които не са успели да избягат — са унищожени. Защото буржоата е враг на пролетариата. На Сталин не са му били достатъчни едрите буржоа. Той се е захванал с дребните. Щом имаш две крави, значи си кулак. Кулакът е дребен буржоа. Такива трябва да се изпращат в тундрата! На смърт! Имаш ли две крави, може да се сдобиеш и с трета. А от трите крави до многомилиардното състояние има една крачка. Затова кулакът трябва да се задушава в зародиш! Да се унищожава като класа!
И същевременно другарят Сталин не спи по цели нощи. Мисли ли, мисли как да опази парижките и лондонските милиардери от Хитлер, как да им осигури безопасност, как да опази мира и спокойствието за тях.
Обяснете ми по-достъпно за какво му е било на Сталин да пази безопасността на мръсните буржоа?
Никой досега не е намерил отговор на този въпрос. За това ни разправят, че „колективната безопасност“ изобщо не е била идея на Сталин. Не била негова работа, не бил толкова умен той. Разправят, че „колективната безопасност“ била дело на верния ленинец, наркома по външните работи другаря Максим Максимович Литвинов. Че той се бил борел за делото на мира, пряко волята на злодея Сталин.
Сталин изтребвал членове на ЦК, маршали и командарми с цели стада, а през това време членът на сталинския ЦК другарят Литвинов, без да обръща внимание на кървавия Сталин, си прокарвал линията към всеобщо и пълно разоръжаване, към установяване на добросъседски отношения в Европа и в целия свят. Такъв един добър другар се намерил в Кремъл.
Аз пък си мисля, че ако другарят Литвинов е посмеел да гъкне против Сталиновата воля, е нямало да остане в креслото на нарком по външните работи и една минутка след това гъкване, а въпросният другар е щял да гори с ярък пламък в крематориума на Донските гробища заедно с другаря Тухачевски и другите другари.
Без Сталин никакви инициативи на другаря Литвинов, включително и „колективната безопасност“, не са могли да бъдат не само провъзгласени официално, но дори да бъдат обсъждани в най-тесен кръг ръководители на Народния комисариат по външните работи. Защото всичките веднага щяха да ги обвинят в деснолевичарски уклон и да ги изпоразстрелят като зайчета на полянка.
А въпросът така и си остава без отговор: за какво му е било на Сталин да пази спокойствието на гадните буржоа?                                        



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8716043
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930