Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2014 09:09 - ИМА ЛИ РУСКА РАСА?-Николай Флоров
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 2008 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Съществува ли руско биологично единство? След провала на Съветския съюз и огромния идеен вакуум, останал след него, в Русия на преден план започна да излиза речник от сорта: «единство», «всеединство», «цельность», «монумент единения» и т.н. Старото КГБ очевидно се мъчеше да даде някаква духовна опора на ошашавеното население след духовната клоака на комунистическия режим. Този речник обаче беше също така връщане към добрия стар национализъм и патриотизъм, дамгосани от ленинизма и сталинизма като «буржоазни понятия». Този речник също така недвусмислено подхвърляше идеята за някакво «биологично единство» на руснаците и от комунистическия въображаем «Союз нерушимый республик свободных» Русия бавно започна да гледа на себе си като на «Rusland uber alles”, тоест «Русия над всички”. С други думи - от трън, та на глог: презрение и побои над чужденци, особено африканци и азиатци, антисемитизъм, дискриминация към всеки, който не говори добре руски език, изселвания на мюсюлмани и дори гротескно парадиране с нацисткия поздрав «Хайл Хитлер».

За много наблюдатели логично възникна горния въпрос: съществува ли руско биологично единство? Отговорът за всички е безапелационно негативен: не съществува никакъв начин руснаците да бъдат определяни като отделна антропологична, псохологична и генетична група. За руснаците е обикновено клише да мислят, че те са смес от такива етнически групи като финландците, украинците, татарите, монголците, германците, шведите и т.н. Дори и в самата Москва и района около нея, както и земите около горна Волга, се описват от етнографите като земи със смесено население. Това, че един бивш кагебист като Путин днес пробутва като заместител на комунизма идеи за «чувство за уникален произход» е национализъм с фашистка окраска, но е и пълен мит без връзка с фактите.

Като отдавнашен комплекс за малоценност към Европа трябва да се разглежда и голямата група руски националисти, поддържащи идеята за Евразийската генетика на руснаците. Те са най-склонни да признаят смесените си гени, но чрез наложеното асимилиране на други народи от руснаците. Един такъв пример е Принц Трубецкой, руски емигрант от двадесетте години на миналия век, който пробутва понятието «Тураниан елемент» - спорно название с общо значение за хора с ирански, турски, монголски, китайски, индо-европейски и дори индийски народи. Конкретно за Русия Трубецкой споменава угро-фините (финландци, естонци, мордвинци и унгарци, както и изчезнали групи като веси и мери, също така тюрки, татари, монголци, мешчеряки, башкири, туркмени, узбеки, казахи и изчезналите хазари. Монголците включват калмиците и бурятите, тунгусите и манчурците.

Според принца, руснаците са смесени с всички тези групи: «съжителство между руснаци и туранианс е съществувало през цялата руска история. Връзката между тези народи е не само етнографска, но и антропологична».

Първото сериозно изследване прави в деветнайсти век Евгений Карнович. Той описва стандартния начин, по който са се водели списъците на руските благородници още по времето на Екатерина Втора: «Дошъл в Русия от еди-коя си страна, бил на служба при тоя и тоя граф (в повечето случаи немци)». С други думи, руските така наречени «благородници» са чужденци. По-нататък Карнович дава примери какво той разбира под «смесване на руснаци и чужденци»: «Шереметьев-ците, Салтиков-ците и Морозов-ците са от потомци на прусашки имигранти; Апраксин-ците са от татарски; Толстой-ците – от немски; Головин-ците – от гръцки; Лихачов-ците са от Литва; името Хомутов има английско начало от името Хамилтън, както Лермонтов води началото си от шотландеца Лиармонт ( с татарка по майчина линия). Принцовете Урузов водят началото си от известния татарин Едигей; генерал Кутузов от войната с Наполеон има немска семка; поетът Денис Давидов излиза от татарски музра (от персийски -мъдрец, мислител). Поетът Державин носи татарски гени; писателят Александър Грибоедов е от полски род; поетът Жуковски е турчин по майчина линия, а Александър Пушкин е мелез между германец и етиопка.

Това са само една малка част от примерите на Карнович. Малко по-академично изследване на руската смес от разнородни раси прави историкът Георгий Вернадски, който дава за пример такъв «про-европеец» като Чаадаев – монголец по произход, или «славофила» Аксаков, който води рода си от... викингите (имената и на двамата са от тюркско-монголски произход). По-съвременно изследване на многонационалната руска империя прави Андреас Капелер, който вади на показ татарския произход на редица руски «благородници», като Аракчеев, Артсибашев, Бахметьев, Бердяев, Карамзин, Кочубей, Муратов, Музин, Назаров, Салтиков, Тютчев, Шахматов и други.

Елементарна нагледна илюстрация е известната картина «Запорожци пишат писмо до султана», в която се вижда не свободния дух на украинеца от Запорожието, а до каква степен той е копирал свободния дух и материалната култура на степния монголец – шалвари (копринени), саби, конница (неизвестна в домонголска Русия) , ботуши и ритуални перчеми, както и танца «казачок» - умалително от «казах», тоест «свободен човек». По начало от този дух руснакът е научил самото значение на понятието «свобода».

За привържениците на европейската култура в Русия смесването на руснаци с монголци и татари винаги е било предмет на презрение и дори омраза. Те са недоволни от връзките на руснаците в миналото с тази не особено точно определена група от не-по-вкуса им народи. За тях монголско-татарското присъствие е «монголско-татарско иго». Някои дори говорят за «Татарска Рус»: «Не отвън, а отвътре татарския елемент е превзел руската душа, проникнал е в плътта и кръвта на руснака». Такива «мислители» хвърлят вината за характерните «нецивилизовани» черти на руснака върху монголците и татарите: «вътрешната степ» в руснаците, «елемента на степта в руснака», та дори и «руснака-болшевик като резултат от монголската система на управление». През цялото време след тая «повторна варваризация» на Русия, както казват те, руснаците се чудят как да се измъкнат от «тази трудна ситуация на не-исторически и анти-цивилизационен начин на живот».

Иго или не, варваризация или не, смесването на руснаците със степни народи е част от историята на Русия. Или както казва руската поговорка: «Одраскай руснака и отдолу ще видиш татар»! «И обратното» - казва Лев Гумильов. В края на краищата, “It takes two to tango” – казват англичаните.

Може ли да се говори за определен тип руснак? В миналото някои са се опитвали да го опишат, като например В.В.Воробьов в 1900, но в най-общи линии и с много неубедителност. В по-ново време (1950) В.В.Бунак и колегите му от Института по етнография в Москва се впускат в огромно изследване с участието на 17,000 възрастни руснаци, за да извлекат някакви характеристики за височината, цвета на косата и очите и различни черти на лицето и черепни размери. В това изследване се говори за «общ руски тип», макар че от нищо не става ясно какви точно са чертите на този общ тип. Нещо повече – изследването в някои описания противоречи на целите си, като признава, че руснаците не са хомогенна група в никакъв биологичен смисъл и че редица генетични вариации в руското население са настъпили още през най-ранните контакти на славяните с други народи.

Този извод е правилен. Според сегашния антисемит Василий Шулгин: «Руснаците не могат да бъдат причислени към определен физически тип в антропологичен смисъл. Такова нещо като «руска раса» не съществува».

Това етнографа Павел Милюков е разбрал още в 1929: «да се говори за расови разлики между различните националности в наше време би било недопустим анахронизъм, показващ бедни познания за нивото на науката в тая област. Руснаците чисто и просто не са биологична и генетична цялост. Няма определени кръвни данни или генетична диагноза за специфичен руски тип човек».

Професор Даниел Ранкур обаче, директор на програмата за Русия в Университета на Калифорния, е направо безпощаден към всяка руска демонстрация на неграмотност в тоя смисъл: «Проектът за човешкия геном и прилежащият към него геном за човешкото разнообразие няма да се занимава с изолиране на ген с определено название «Руски», нито пък и за каквато и да е друга етническа група или националност. Това е преди всичко защото днешните генетици вече знаят, че разнообразието на човешкото население е биологично по-важно, отколкото националните различия. С други думи, генетичните разлики между индивидите показват повече различия, отколкото различията между предполагаеми расови и етнически групи. Когато определени различия се оформят под влияние на географската среда, те показват че са постепенни, отколкото расови. Не като много животни, човешкия род никога не е създал изолирани раси или подвидове. Демографите и статистиците са достатъчно умни да се опират на извлечените данни, а не на биологията.

На руските националисти от по-ранни периоди - казва професорът - може да им е простено когато са правели неграмотни изявления като: «...смесени руско-еврейски бракове поставят руската раса в опасност да бъдат погълнати от еврейската раса...» Днешните руски националисти от партията «Русское Национальное Единство», които пропагандират срещу смесени бракове и които се безпокоят за «чистотата на генетичния фонд на руската нация» са просто неграмотни в съвременната биология. Руснаците не са раса по никакъв определим «генетичен фонд», а етническа група. Такова нещо като «руснак по кръв и ген» не съществува - тези думи се използват като метафори. Има само относително слабо изолирано и генетично разнообразно население,съществувало в биологично незначителен период от време, най-много 20 или 30 поколения. Одраскай руснака, и ще видиш отдолу не татар, нито руснак, а психологично-обществен тип. Руснаците имат биологичното право да съжаляват за загубите, нанесени на техния генетичен фонд (но не на неговата «чистота») от самата съветска власт, заради която някои днешни руснаци твърдят, че са били подложени на геноцид. Загубите на руско население, като например милионите, избити от глада при ленинизма, а след това при сталинизма, избиването на два милиона кулаци или излагането на милиони хора на радиационно облъчване могат да се сравнят лесно с разрушителното действие на алкохола или огромните загуби през Втората Световна война. И все пак, останалите продължават да се наричат «руснаци», защото такава категория е етническо, национално, културно, психологично или историческо понятие, с други думи всичко друго, но не и биологично.»

Българските комунисти, както и да мутират днес, имат директна връзка с тия развития в Русия. Те чисто и просто избягват да говорят каквото и да е за нейния днешен статут. Единственият бивш комунист, който си позволява да заема позиция към национал-социализма в Русия, е Иван Костов. Останалите подло си траят, но не защото не разбират какво става там, а защото те продължават да принадлежат първо на Русия, а после на България. Една монументална катастрофа, като строежа на Беленската АЕЦ, за тях е крайно нужна като гаранция за политическото им оживяване. С тая цел те са инсталирали и Серьожка Станишев - «нашто момче в София», по думите на Путин. Затова няма да чуете от тях никакъв коментар за Русия, нито за предизвикания от тях демографски срив в България, безразлично дали е с биологични или генетични последствия. В това се състои и основата на тяхното национално предателство.




Гласувай:
1



1. nikikm - Доста
03.06.2014 17:53
противоречив за възприятие материал! Напълно отсъства влиянието на българския елемент,като в повечето случаи прозира под названието татари!Татарите са избити още в зората на 13 в.от Чиингис хан,до последното пеленаче и монголи или н.п. ще е по на място!Преди години четох една книга от "татарски" писател Халилов,дано не бъркам,за 500 ПЕТСТОТИН български благороднически фамилии на Русия.Влиянието на Волжка България е огромно! По-късно на Дунавска България,но винаги тази тема се прескача,омаловажава или направо си е табу!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8733463
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930