Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2014 20:42 - Американски и Руски изтребители над Ирак/Световните терористи с/у джихадисти/Забравиха за театъра в Украйна/Нов "Болшой театър"
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 2040 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
imageИрак получи руски изтребители за борба с джихадистите                                                              Президентът на Русия Владимир Путин потвърди подкрепата на Москва за усилията на властите в Ирак за оказване отпор на екстремистите, завзели големи територии на север в страната.                                                                  Путин стори това в телефонен разговор с иракския премиер Нури ал-Малики. Руският президент изрази надежда, че завзетите от екстремистите територии в най-скоро време ще бъдат освободени.
image
Иракският премиер е информирал Путин за развитието на военно-политическата ситуация в страната и предприетите от властите стъпки в борбата с групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванте". В разговора е било отбелязано, че действията на екстремистите, които водят боеве и в Сирия, са вече с трансграничен характер и носят заплаха за сигурността в целия регион.
image
"Ислямска държава в Ирак и Леванте" завзе ключови градове на север в Ирак като Тикрит и Мосул, разширявайки значително контролираните от групировката територии. Екстремистите обявиха за следваща своя цел столицата Багдад. Действията им принудиха иракското ръководство да поиска помощ от САЩ, като президентът Барак Обама вече обяви, че американски изтребители ще нанесат авиоудари по позиции на екстремистите.       image                                                                                                   Днес САЩ все още проклинат Иран като свой отявлен враг. Израел – тоже. Как така изведнъж едните и другите се съюзяват? А хората приемат това не просто за допустимо, ами за нормално? Съжалявам, моят ум отказва да го приеме. Още повече, като се сеща, че пълното наименование на режима в Техеран е Ислямска република Иран. А тази държава, в която господства религиозният закон, за пореден път се е запътила на „свещена война“ срещу други мюсюлмани?!
image
Аятоласи против аятоласи? Колко тъп, наивен и примирен трябва да е онзи, който допуска да промиват съзнанието му с такава измама? Даже някои от церемониалните журналисти на Запад се възмутиха. Близкият до торите всекидневник “The Daily Telegraph” командирова в Техеран своя заместник-главен редактор и водещ външнополитически коментатор Бенедикт Броугън и му предостави известно право на свободно слово. Разбира се, в рамките на приетата цензура. В изпълнение на бойната задача той предупреди от Техеран:                                                                  „Западът трябва да помисли внимателно, преди да прегърне иранските молли.“
image
Не всеки е длъжен да знае, че в исляма молла е титлата, която е подобна на богохулното, греховното обръщение „отче“ в християнството. Тя е приложима към всяко духовно лице – от членовете на монашеските ордени, през имамите – настоятелите на джамиите, до най-високопоставените мюсюлмански законодатели.

С други думи, журналистът иска да каже, че всички верски служители в Иран са заплаха. Не обяснява защо. Но е доста по-прецизен, когато излага други, вече верни аргументи. Като например този:
„За страна, скована от икономически санкции, която е в центъра на опасна военна и дипломатическа криза, Ислямската република Иран изглежда и се чувства твърде спокойно. По пътищата няма пропускателни пунктове за проверка, нито въоръжени войници по улиците. Влюбени двойки се държат за ръцете, докато спокойно се разхождат по тротоарите… Никакъв белег на паника не смущава всекидневния живот в страната.
image
Дано е за добро. Иран е във възход. Той има основания да се чувства самоуверен, че след 35 години на революция нещата поемат по естествения си път. Един безсилен Запад трябва да размишлява над немислимото: да се съюзи с моллите в Техеран, за да спре внезапното, неумолимо напредване на сунитските екстремисти в Ирак, които, изглежда, са на прага на създаването на нов, могъщ терористичен анклав на удивително малко разстояние от Израел, НАТО, Турция, Персийския залив и от останалите прозападни режими в Близкия изток.“
Например Линзи Греъм, „водещ американски сенатор, известен с предишната си ястребска позиция спрямо Иран, в неделя [15 юни 2014 г.] призова за разговори с неговите ислямски управници за начините на сътрудничество, с цел спирането на сунитското нахлуване, което откъсна части от Ирак.

„Навярно ще потърсим тяхната помощ, за да задържим Багдад и да го спасим от завладяване от Ислямската република Ирак и Ал-Шам (ИРИС)“ – заяви той. – „Иранците имат интерес“ – допълни сенаторът. – „Те трябва да защитават шиитското население. Ние се нуждаем от някакъв вид диалог с тях, за да помогнем за стабилизирането на Ирак.“
image
Но освен това рече, че САЩ трябва да поставят ограничения, за да са сигурни, че Иран няма да се възползва от ситуацията, за да придобие територии.
image
„Те вече са вътре. Вече са на терена. Следва да начертаем червена линия пред Иран.“ Пушката, която висеше на световната политическа сцена, гръмна. И не само в Ирак, който беше преднамерено разпердушинен от левитския Интернационал във войните от 1991 и 2003 година. Днес Барак Обама с папагалски ентусиазъм спряга термина „военни престъпления“, като го отнася единствено към ислямските терористи. Сравнен с пернато, понеже като ехо отразява вече изречени в ООН обвинения.                                                                                           Вярно, терористите са садисти. Изтезават и убиват пленени войници на марионетния режим в Багдад. Но какви са онези войници на „демократичния“ и „свободен“ нов световен ред, които вършеха същите, че и по-ужасни неща в затвори като Абу Гариб или във военната база на САЩ в Гуантанамо на остров Куба? Що за „цивилизация“ налагат чрез държавен тероризъм?

Само преди месец ни поднесоха поредната порция заблуди.
„Господин Обама потвърди обаче, че силата на САЩ не почива единствено на военното могъщество или на желанието да разпалва война. „Военните действия на САЩ не могат да бъдат единственият – или даже главният – компонент на нашето лидерство във всички случаи… Само защото имаме най-добрия чук, не означава, че всеки проблем е гвоздей“ – рече той.“

Какво е оправданието днес?

„Даже някои от най-острите критици на Обама във Вашингтон в неделя [15 юни 2014 г.] издигнаха глас за подкрепа на координирания отговор на американските военни в Ирак съвместно с иранските.                                                                            imageЕдно от решенията за намиране на изход от хаоса в Ирак е създаването на независим Кюрдистан като част от по-голям съюз между Израел и умерените сили в региона, съобщава „Тайм“.

В своята реч от неделя вечер премиерът Бенямин Нетаняху очерта вижданията си за развитието на региона и бъдещето на кюрдите. Министър-председателят посочи, че

Израел трябва да запази и в бъдеще военното си присъствие на Западния бряг,дори и в бъдеще да бъде сключено споразумение с палестинците. Тази негова позиция го противопоставя на международната общност, която подкрепя изтеглянето на еврейската армия от Западния бряг, за да се даде зелена светлина за създаването на независима палестинска държава.

Ключовият за Тел Авив съюзник – САЩ също се противопоставя срещу разделянето на Ирак и създаването на независим Кюрдистан.

Бъдещето на 40 млн. кюрди, населяващи обширна територия от Иран, през Ирак, Турция и Сирия, като независима държава, е една от най-парливите теми на Близкия изток.

Турция никога не би позволила независим Кюрдистан най-малкото заради над десетте милиона кюрди, които живеят на нейна територия. В същото време засилването на влиянието на Ислямска държава в Ирак и Леванта (ISIS) в обширните райони на Северна Сирия и Северен Ирак поставят на изпитание не само съществуващите в момента държавни граници, но и
крехката традиция за светско управление.

В завзетите от ISIS територии се налагат методично най-строгите норми на шериата и се изкореняват всеки зачатък на светска държава и гражданско общество, показват последните изследвания за Близкия изток.

В същото време в северната част на Сирия компактно е заселена с кюрди, с които нито Турция, нито сирийската опозиция от дълго време не могат да намерят общ език. Обаче много е вероятно ситуацията да се промени рязко,ако кюрдите в Ирак обявят независимост.

От падането на режима на Саддам Хюсеин те се стараят да поддържат слаби връзки с централната власт в Багдад, а в същото време остават прозападно и свестки ориентирани.

Продължаващата вече трета година гражданска война в Сирия и без изгледи за свалянето на режима на Башар Асад от власт поставя на дневен ред търсенето на нестандартните предложения за налагане на светски и демократичен модел на управление в Близкия изток.                                       imageТеатрални сценки за гоите от Евреонала в помощ на ядрената мафия.                                                                                   Това е доста наложително на фона на последните удари на официалната сирийска авиация срещу цели на ISIS в Ирак. Самият премиер Нури ал Малики благодари на Асад за намесата срещу настъплението срещу Багдад на ислямистите.
image
 Махмуд Ахмадинеджад - един от най-яростните противници на Израел, който непрекъснато заплашва да изтрие страната от картата на света, има еврейски произход                                                               Всеизвестен факт е, че режимът в Дамаск получава оръжие и подкрепа чрез конвои, идващи от Иран през Ирак. Част от този трафик достига и до подкрепяното от Техеран радикално движение Хамас, което действа в Ивицата Газа.
image
В същото време руският президент Владимир Путин предостави пет изтребителя на Ирак, за да засили своята въздушна мощ срещу ислямистите.
image
В същото време една от основните цели на израелската дипломация е свалянето от власт на Башар Асад. Не трябва да се забравя, че през последните години Израел се противопоставя на желанието на Турция да се върне като ключов фактор в Близкия изток.                                                             image                   




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8725494
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930