Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2014 19:02 - Цялата банкова система е държала в трезорите си, преди да се разклати, мизерните 304 млн. евро при валутни влогове за 30 млрд. И само 0,897 млрд. налични лев-та
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 1975 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 30.06.2014 19:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
БНБ е имала налични жалките 43 млн. евро в касите си преди кризата. Цялата банкова система е държала в трезорите си, преди да се разклати, мизерните 304 млн. евро при валутни влогове за 30 млрд. И само 0,897 млрд. налични левчета.
imageimage                                                                  ИСТИНИТЕ ЗА НАЦИОНАЛНИЯ БАНКРУТ, В КОЙТО ВЛИЗАМЕ
* Митовете и лъжите, с които експерти и медии захранват обществото
* Кой оголи банковата система, бюджета, соц. и здравно осигуряване и т.н.
* Какви далавери се извъртяха, че всичко започна да фалира
* Какво ще се случи и до какъв курс некадърни властници могат да срутят лева?
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Декларирам, че абсолютно всяко число, аналитични бележки или методически са взети от официални държавни документи – на Министерството на финансите, БНБ, правителството (за дълга и облигационните заеми), проспекти по взиманите облигационни дългове от чужбина, аналитичната отчетност за България в МВФ и Европейската централна банка (ЕЦБ), банкови документи, регистрации на капитал във фирмените отделения на съда и т.н. ЕЦБ е много важна, понеже страната ни, макар че не е членка на Еврозоната, се отчита всекидневно и с пълни детайли – чак до пренебрежимо малки на фона на Европа величини като изтегленото количество пари от банкоматите у нас.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Първо нека да разсеем митовете, заблудите и откровените лъжи, които ръсят всякакви експерти, коментатори, наблюдатели, банкери и министри.
Банкерите и министрите са задължени да го правят по силата на постовете, които заемат – дори корабът да се отправил напълнен с вода към дълбините, трябва да го нарекат подводница, макар че не е! Така че не ги обвинявайте за словата, с която ви омайват за банките, лева, Борда и т.н!
Но ги винете за откровените простотии, които сипят - например заплахи с арест, както социализмът си „решаваше” проблемите или обвинението за „паниката” от гражданите , които си спасяват парите. Една бележка - дори онази БНБ и правителство при Виденов не посмя при тогавашния банкрут да изрече такива простотии, че банка се убива с вестник и медия, а казаха част от истината, макар и не цялата – групировките.
Въобще не искам да коментирам, а само маркирам идиотският и панически призив на БНБ от тази събота политическите сили да помагат срещу кризата (по социалистически „дайте другари да дадем!”). Е, ако властниците си дадат спастрените комисиони и рушвети от обществените поръчки и отчисленията си от бизнеса с наркотици и от мафията, проблемът може и да се реши. (сензационни детайли за последното има в книгата ми за политиците и мръсните им тайни).
А сега да развенчаем митовете!
1. ВАЛУТНИЯТ БОРД НЕ Е ПАНАЦЕЯ.
Не е панацея. Животоспасяваща операция е, ама не можеш цял живот да си в реанимацията с нея.
Не е панацея, защото Валутният борд се нуждае от пари. Ако няма икономика, която да ги произвежда (както у нас) и чужди инвестиции, които да ги носят (у нас те побегнаха) той е обречен на загиване.
Статистиката: досега в света (от края на 19 век) е имало и са съществували над 50 валутни борда, от които мнозинството са фалирали с гръм и трясък. В момента такива има в 9 държави, от които 5 са със статус на офшорки и също толкова – острови (напр. Кайманите)
Откровена лъжа е, че няма провален Валутен борд. Безкрайно уважавам проф. Стив Ханке, но той като техен баща изрече в интервюто си за „24 часа” тази неистина (трудно е да се произнасяш за децата си). Достатъчен пример за провал е например с Аржентина. Или съвсем пресния с някои от прибалтийските страни, които единствено масираните парични инжекции на скандинавските държави и Германия спасиха от катастрофата заедно със спешното им приемане – като на пожар, в еврозоната.
За най-успешният Валутен борд се счита този в Хонконг. Той е вратата към Китай и Далечния Изток и най-либералната и свободна икономика в света според световните класации. Градът е несравнимо, несравнимо по-богат от България.
Но и там досега Бордът Е ВЪВЕЖДАН НА 3 ПЪТИ И ОТМЕНЯН НА 2 ПЪТИ. (1935-1941, 1945-1974 и от 1983 досега.) Но дори и този най-успешен Борд в света от декември 2012 г. има наложени ограничения върху тегленето на влоговете – например при покупка на жилище съществува забрана за ползване на личните влогове освен със специално разрешение на централния банков регулатор. Обмисля се Бордът в Сингапур да бъде отменен (частично вече е направено).
А какво да кажем за ужасно бедната България?!
Защо ли подуправителят на БНБ Калин Христов – отговарящ за Борда, беше на днешната среща на политическите лидери при президента?!
Кораб или „подводница” ли е Борда, щом е „непоклатим” според Росен Плевнелиев, ама е поканен шефа му Калин Христов.
Но това му е работата и задължението на държавния глава – оптимизъм, оптимизъм и пак оптимизъм. Дето се казва, научили сме от Библията, че и мъртвите са възкръсвали.
Сигурен съм, че той знае какво считат в действителност професионалистите – ръководителите на всички фин. институции у нас. От година насам всички банки в България - 24 на брой (само 2 са изключения) въведоха валутна клауза в общите си условия при левовите заеми.
--------------------------------------
„Ако валутното съотношение на лева спрямо еврото се промени или Валутният борд бъде отменен, банката има правото едностранно да превалутира кредита по вальор в деня на превалутирането” (цитирам текст на втората-третата по големина банка у нас - ДСК. И другите текстове са като копирайт на този).
-------------------------------------
Е, има и умишлени паникьори. А банкерите какви са, след като са записали това поголовно в условията на банките си? Ще ги арестува ли държавата, че официално твърдят - пада Валутния борд, идва хиперинфлация?! Според мен - професионалисти са, оценили са риска. Ама хората не четат, не искат да мислят, не им светва червената лампичка в главите.
Никой не може да ме обвини, че подкопавам Борда у нас.
От 1991 г. насам съм върл негов защитник и заедно с червения проф. Георги Петров (какъв парадокс, а?!) бяхме единствените (!) публични фигури, които ясно и открито го поискаха още през 1995 г. Дори Иван Костов се обяви срещу Борда, както се вижда от негови изказвания тогава.
Имам и скромен личен принос за идването през един уикенд на Майкъл Деплер от МВФ у нас, който тогава, в онези драматични дни и събития го наложи безпардонно и със сила на родния елит (може би ще разкажа случилото се, ако някога пропиша мемоари).
Българското днешно решение беше онова в Хонконг – да го отменим, докато конструкцията му е здрава, а не да падне разрушен, както вероятно ще се случи.
Вината е на БНБ и политиците ни! Европа сондира възможността заедно с МВФ още през 2009 г. (и съответната помощ за гладко приземяване без сътресения), ама тук се запряха като при катастрофата през 1996 г.
2. БАНКИТЕ НЕ СА СВРЪХЛИКВИДНИ (изобилни на пари)
Има различни показатели за ликвидност и експертите подбират най-удобните за внушението си, че има достатъчно пари.
Но дори и вие имате един прост въпрос, на който те няма да могат да отговорят – като банките имат повече от достатъчно пари, защо спряха да плащат?
Аз няма да ви занимавам с математически формули и сложни финансови абракадабри.
Просто ще посоча парите у нас (истинските – валута, защото левчета могат да се печатат на ангро и ще обясня защо е възможно въпреки Борда – това е поредния мит). Данните са от активите и пасивите на БНБ, аналитичната и секторната отчетност в нея и ЕЦБ за финансовата ни система и да не изброявам повече.
Те са към 31 май, понеже новите за юни ще излязат през юли. Следователно числата са са паднали надолу, понеже знаем какво теглене падна през последната седмица.
******** За ваша изненада, наличните пари в касите на родната ни централна банка, в самата БНБ са БИЛИ САМО 41 МИЛИОНА И 631 ХИЛЯДИ ЕВРО!
********* А колко са в цялата банкова система?
В касите си те всички банки ЗАЕДНО са имали в началото на юни всичко на всичко ЖАЛКИТЕ 304 МИЛИОНА И 83 ХИЛЯДИ ЕВРО!
Само отбелязвам, че валутните депозити са 11 млрд. 919 милиона и 165 хиляди евро тяхна равностойност на 31 март.
На 31 май те са 13,815 млрд. (мислещи се за умни или предупредени хора са обърнали само за 2 „спокойни” месеци 4 млрд левови влогове в евро, а колко още са обърнати през юни?! Ама не са знаели, че заради липсата на пари и това не е гаранция, а само кешът, в наличност и в джоба!).
Та така, онези налични преди тегленето на пари през изминалата и края на по-миналата седмица общо 345 млн. и 712 хил. евро на БНБ и банките ще „покриват” милиарди и милиарди. Не дай си боже дори един на десет души да си поиска парите във валута.
Факт черно на бяло: налично само 1 евро на всеки 25 евро, вкарани на влог!
~~~~~ВАЛУТЕН ПАЗАР НА ЧЕРНО С КУРСОВЕ ОТ... ?! ~~~~~~~~
Накратко – бюрата ще разтворят маржовете си – разликата между курс купува и курс продава (някои пуснаха такива съобщения онзи ден – постнах едно на стената ми във „Фейсбук”).
Валутата ще изчезне заради крещящ недостиг, ще се оформи пазар на черно с курсове, драматично различни от официалните. Всъщност какво обяснявам евентуалната ситуация - помните онези над 3000 лв. долар от началото на 1997 г., нали? Аз единствен тогава две години по-рано предпредих хората за катастрофата, за курс от 3000 лева за долар, за хиперинфлацията, падането на Виденов, списъка на фалиращите банки (които не ги мързи, да търсят течението на в. Труд от 1995 г.).
И днешната прогноза съм я направил в ТВ предавания, статии и в постове на моя профил във „Фейсбук” – също започвайки още преди две години, че дори и три.
Пазар на черно провокира хиперинфлация и поскъпване! И неизмеримо обедняване. И пълно зацикляне на икономиката и банките – дори читавите трезори спират работа в такава среда. Помним го.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Песимистичният сценарий
СИТУАЦИЯТА С ЛЕВЧЕТАТА –
* Бълват като водопад, захранвайки очаквана хиперинфлация (суперпоскъпване). И пак не стигат.
* А колко има банковата система? На всеки 4 лева – само 1 от първи прочит, в действителност и това го няма
Световната криза България я започна с 6.8 милиарда лева левови банкноти, които шумоляха по джобовете ни.
Сега, на 20 юни те са 10.082 млрд лв.!
Разликата е над 3.2 милиарда – почти наполовина, с 47% повече.
През това време икономическото и финансово здраве на нацията рухна – намаля брутният вътрешен продукт, намаляха с близо една трета (над 30%) продажбите на стоки и услуги, безработицата драматично излетя в небето.
А левчетата, с които се плаща у нас и се пазарува само у нас, отидоха като количество до небето, особено в последната година и половина.
Накратко: държавната хазна, социалното и здравно осигуряване фалираха и завъртването на печатницата се оказа единствената възможност да се плащат пенсии и заплати!
А колко левчета има във финансовата система? Не нашите, дето ги е раздала за лоши кредити или опоскала от афери на акционерите на банките, а тези, собствените на банките?
Данните сочат, че банките имат у нас – ВСИЧКИ ТЕ И ВСИЧКО НАКУП ПАРИ ЗА 7,949941 МЛРД. ЛЕВА. Те са вложени помежду тях – депозит на една банка в друга и обратното, в т.нар. лоро и ностро сметки, капитал, провизии, резерви, които са в БНБ и т.н.
От тези близо 8 млрд. техни спастрени парички общо в левове са само 920 милиона и 787 хиляди лв, останалите милиарди са равностойност във валута.
Я виж ти?! Банките знаели, че системата им ще гърми, че левът ще се срутва, че Бордът май е пътник и минали почти изцяло на валутни позиции.
Ама експертите им и банкерите от ТВ екрани ви обясняват да си пазите левчетата, да не обръщате в евро... И не дай си боже, да вземете да ги вложите в най-сигурната банка – Бурканбанк у дома!. Ще им развалите далаверата.
************ И последното, фрапиращото – въпреки печатницата, бълваща банкноти, в касите си банките държат налични банкноти – левчета, ВСИЧКИТЕ БАНКИ на обща стойност ... 897 милиона и 958 хиляди лв.!!! Само!!! Нищожна величина! **************************
Е, паниката вече трябва да ги е изтеглила.
Та нали според Първа инвестиционна банка са изтеглени над 800 млн. – т.е сума, равностойна на всички налични пари в цялата банкова система! Значи печатницата трябва да се завърти на още по-бързи обороти, защото иначе и читавите банки могат като едното нищо да спрат да плащат.
Като обобщение – срещу влогове за 54 млрд. левова равностойност има 8 млрд. лева. За валутните няма валута, а за левовите няма достатъчно левове, за да си изтеглите парите.
На близо 4 лева левови вложения финансовата система може да ви даде само 1 лев (по счетоводните й книги), колкото и да се редите на опашки. Освен ако не сте от първите на тях. А в действителност са имали по 1 наличен лев срещу всеки записани в счетоводството 6 лева.
*********************** КУРСОВЕТЕ******************************
Ако някога всичко се изплаща в левове, съотношението само там е 7:1 според влоговете и различните видове електронни карти, с другите показатели на паричните агрегати, както ги наричат, отива на 20:1, с макроикономическите разчети още нагоре. Колко точно е неизвестно, понеже идиотията на елита, която виждаме, може да предизвика и атомно-парична експлозия.
При разчет от сегашния курс на лев/евро 2:1 и такива в другите съотношения над 20:1 и при компетентността на правителство, политици и финансови „експерти” може и да се надмине съотношението при Виденов, което предсказах навремето. То беше обезценка на лева от 43 пъти!
***************************************************************************
А некатастрофалният сценарий?
Личното ми мнение като анализатор: такъв няма. Когато склонът е поддал и се търкаляш по сипея, няма начин да спреш и да се върнеш обратно. Единственото най-добро е да изпревариш лавината от камъни, макар раздран и насинен - по-бързо да се приземиш на дъното и изпълзиш настрана, да не те смачка. Защото оплескан с течаща топла кръв все пак е по-малко зле, отколкото омазан със засъхнала, ама вече изстудена.
ИЛЮЗИЯТА ФОНДЪТ ЗА ГАРАНТИРАНЕ И БАНКАТА ЗА РАЗВИТИЕ
Лъжат вложителите със Закона за гарантиране на влоговете.
Съответният Фонд е за сол и пипер, а към яхнията прибавиха и Българската банка за развитие.
Фондът за гарантиране на депозитите има 2,1074 млрд. в края на май т.г.
Да, ама не!
Защото от тях 917,82 млн. са в ДЦК. Облигации на родния бюджет. Т.е. министър Чобанов трябва да ги изкупи обратно с парите на държавата, за да получи Фондът милиардът си. Ама самият бюджет е на червено и затова взима заеми за милиарди отвън.
Накратко – алтернативата е или студена вода за вложителите, дето са им „гарантирани” паричките, или студена вода за бюджета, ако си изплати милиардът, дето дължи на Фонда за гарантиране на влоговете – т.е. за всички нас без изключение.
А дори и да ги има парите, те не стигат. Само в двете банки под специален надзор – Корпоративна и бившата Креди Агрикол сумата е 4.8 млрд. Заедно с ПИБ тя е над 13 млрд.
Държавната банка за развитие ще помогне!
Да, ама не!
При 1.801 млрд., с които разполага, тя вече е наляла, за да се спасява банковата система 911,206 млн. още през миналата година (а нали тогава финансовото здраве беше превъзходна, а?!), дала е друга помощ - на бюджета чрез покупка на неговите ДЦК – 156,529 млн., раздала е кредити за 458,369 млн. Наличните й пари са 234.053 млн., поставени в БНБ. Това е, което има – само 234 млн.
Има и още нещо, за което се мълчи и затова министър Чобанов изрева здраво срещу идеята.
Парите на Фондът за гарантиране на депозитите и парите на Българската банка за развитие са част от фискалния резерв на правителството.
Т.е. ако се вадят от двете институции суми, той автоматично спада със същия размер. А и сега е под минимума, макар че е „закрепен” със счетоводни фокуси – записал е като притежавани и парите, които някога, евентуално, може би, но сега и нататък поне до зимата няма да получим – по спрените оперативни програми и подпрограми на ЕС!
И най-сетне, маса институции няма да си вземат своите пари от спрелите да плащат банки, вкл. други банки, вкл. и самият Фонд за гарантиране на влоговете. Те нямат право на гаранция за влоговете си в банките, защото им го забранява Закона и правилата (цитат на забрани):
6. банките, когато са направени от тяхно име и за тяхна сметка;
7. (изм. – ДВ, бр. 59 от 2006 г.) финансовите институции по чл. 3 от Закона
за кредитните институции;
8. застрахователите;
9. (изм. – ДВ, бр. 98 от 2008 г.) пенсионните и осигурителните фондове, с
изключение на фондовете за допълнително задължително пенсионно осигу-
ряване;
10. инвестиционните посредници, когато са направени от тяхно име и за тяхна сметка;
11. (изм. – ДВ, бр. 64 от 2006 г., изм. – ДВ, бр. 109 от 2013 г., в сила от
20 декември 2013 г.) колективните инвестиционни схеми, националните инвестиционни фондове, алтернативните инвестиционни фондове, управлявани от лица, управляващи алтернативни инвестиционни фондове, и дружествата със специална инвестиционна цел;
12. държавата и на държавните институции;
13. общините;
14. (нова – ДВ, бр. 109 от 2001 г., доп., бр. 64 от 2006 г.) Фонда за гарантиране на влоговете в банките, Фонда за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа и Гаранционния фонд по чл. 287 от Кодекса за застраховането.
Губейки пари, налагайки им се да плащат, тези "паникьори" също ще посегнат на влоговете си. Т.е. банковата система с читавите допълнително ще се разклати от тегленото на пари и банкови резерви от тях, понеже също са горят като вас. (общо с 3.7 милиарда)
НЕГОДЕН ЛОКОМОТИВ – БНБ И ДЕРАЙЛИРАЩИТЕ ВАГОНИ-БАНКИ
Ако БНБ е нещо като локомотив, банките са вагоните на композицията. Осите на колелата и да прискърцват, влакът върви. Ама ако само едни вагон дерайлира или локомотивът се повреди, влакът спира.
Банковата система е такава върволица от институции, здраво навързани една с друга и движещи се по общи релси.
Банките си дължат и държат пари една в друга, гарантират с общи средства фондове и платежните системи. Два вагона излязоха от релсите – Корпоративна и бившата Креди Агрикол, има опасност да изскочи и трети вагон – ПИБ и може би съвместно с него (както предишните два трезора) и свързаната с ПИБ доскорошна Юнионбанк. Още четири вагона вече задират по релсите, а други 5 все по-силно се разклащат от тях.
Следователно платежната система губи техните средства, другите банки – вложените им пари в тези и всичко изскача от релсите - накуп, като намачкано желязо, както сте го виждали по репортажите.
Но всичко изскача от релсите и ако самите релси стават дефектни. Не с един, а с много дефекти.
1. В случая това е кредитната дейност и лошите кредити. Те се оценяват на 17% от всички заеми - т.е. на 10 милиарда лева. Според учебниците ако са с дял над 12%, банковата система е пред опасност от банкрут.
А ако си ги представим, че са не онези 12% от учебниците, не тези 17%? А повече?!
-------------------------------------------------------------------
УКРИВАТ ДЕЛА НА ЛОШИТЕ КРЕДИТИ!
У нас не само че не са 12%, не са и онези 17%, които БНБ, банкерите, „експертите”, „финансистите” спрягат под път и над път. Ето пояснението на БНБ в служебната й методика, с които обяснява как заблуждава нас, шараните (и специалистите и експертите, ама какви професионалисти са тогава?!)
„поради това агрегираните данни за преструктурираните и с нарушено обслужване с просрочие над 90 дни (т.е. лоши – бел.моя) НЕ ПОКАЗВАТ НИТО ОБЩО КРЕДИТИТЕ С НАРУШЕНО ОБСЛУЖВАНЕ, НИТО ДЕЛА НА ТЕЗИ С НАРУШЕНО ОБСЛУЖВАНЕ С ПРОСРОЧИЕ НАД 90 ДНИ”.
Т.е. това са данни за оповестяване пред публиката, но не са действителните една четвърт, които са в Банковия надзор. Освен това имаме още 4,8 млрд. лоши кредити, които банките продават на разни фирми за събиране с отстъпка от стойността им, защото така си спестяват провизиите в БНБ, които иначе трябва да платят. Рано или късно с такива параметри всяка банкова система фалира, ако някой не налее много и много милиарди в нея.
----------------------------------------------------------------------
МЕНТЕ ПРЕДПАЗИТЕЛИТЕ
За да не дерайлира цялата финансова система, има предпазители. Всички „спецове” се кълнат, че 17% така нар. капиталова адекватност гарантира рисковете.
Това са провизиите, резервите, капитала. Те са предпазители и за разплащанията, и за лошите кредити, и срещу внезапен срив, или ако щете - паника.
Нека да видим ситуацията с тях (аналитична, секторна отчетност, данни от края на май)!
* Основен капитал на банките: 3 милиарда 963 милиона и 403 хиляди лв.
Стоп! Сградите на банките навремето им бяха подарени от кабинета на Иван Костов покрай цялата тупурдия около кризата и единствено аз написах за огромната далавера. Случи се и втора. Те си записаха сградите в капитала. Такива като Корпоративна дори го отразиха официално. А в основния капитал на банка да се води такава собственост – т.нар. апорт е абсолютно забранено от закони, наредби, правилници и т.н. В България сме и това обяснява иначе немислимото.
Е, сградите наистина са солидно нещо, ама сгради и офиси не се продават на секундата, търси се мющерия понякога години, пък и стойността им у нас в последните години се срина.
А капиталът и резервите на банките трябва да е в живи, налични пари по сметки, понеже всеки момент може да им потрябва.
Ето как гърмят само с един факт хвалбите за 17% капиталова адекватност - гарант за сигурността на вложители и клиенти още при капитала. При това компонентата в тях е от онзи така наречен ред Първи – много съществен и важен, както знаят специалистите.
* Пари на банките в БНБ и взаимно една в друга: 7 милиарда 949 милиона и 941 хиляди лв.
------- От тези пари депозити в БНБ – 1 милиард 464 милиона и 304 хиляди лв.
------- От тези пари провизии – 5 милиарда 397 милиона.
Стоп. Та нали официалните данни (не действителните, както вече видяхме) сочат лошите кредити за 10 млрд. и размерът на така нар. провизии за 5 млрд. уж гарантират загубите от тях. 10 срещу 5!
Да, ама има още едно нещичко. Данните сочат, че например през май банките са се опарили с нови над 255,239 млн., ама са внесли като провизии жалките 2.845 милиона (малко над 1% процент от сумата)
А ето какво казва самата БНБ в методиката си. Същата неистина за отчитания фалшив дял на лошите кредити, се оказа валидна и за провизиите, при това в още по-страшен ракурс. Цитирам:
"„2) Показателят се съставя за целите на паричната статистика и методологически СЕ РАЗЛИЧАВА ОТ изискванията за минималните задължителни минималните задължителни резерви на банките, изчислявани съгласно Наредба № 21 за задължителните минимални резерви, които банките поддържат при Българската народна банка. Предварителни данни за периода 2013 - 2014 г.”
Тук вече е ново двайсет. Дори тези 5.397 млрд. заделени за зор-заман пари са предварителни данни, т.е. посочени на ангро, и при това са за неизвестен период, ситуиран между миналата и тази година. Накратко - мъгла. А мъгла се спуска и има, когато парите за 5 млрд. провизии например може да ги няма!
Защо са го записали така? Истината е, че всекидневната ликвидност (възможността банките да ви плащат всеки божи ден) беше осигурявана и чрез тези пари, които иначе не трябва да се пипат освен в зор-заман както в тези дни. Та да го крият, направиха методиките, че хем нещо да се отчита, хем да е онова, което трябва да се види като успокоение, но не скритото , хем малко да се внася в БНБ и банкерите да си гледат кефа, ама отчетите да светят като слънце.
Накратко - ИЗГРЕБВАНЕ НА БАНКИТЕ с помощта на БНБ!
За пример колко пари са спастрени за риска ще си послужа с Наредбата на БНБ за рисковите експозиции.
Да приемем - не сте плащали вноските по заема вече 5 месеца например и банката ви гони до дупка. Ама в нейните отчети и за пред БНБ кредитът ви въобще не е е лош, макар че за вас се е превърнал в такъв. Причината – например апартаментът ви е оценен на поне такава стойност (100%), какъвто е заемът ви. По правила на БНБ банката приспада половината от оценката (50%) и съответно рисковата стойност от 50% става 0%. Т.е. заемът ви е лош, ама по отчет свети като слънце!
Втори пример - пак според наредбата дори кредитът да си е посочен като чиста загуба, съвсем неплащан и лош, пак може да не се декларира официално. Задължението е годишно и чак след 1 година - т.е загуба от 2013 ще бъде обявена не дори през тази, а чак през 2015 година.
А член 13 от същата наредба си е чист субективизъм, който позволява на банките да си декларират и не декларират лошите кредити, както си поискат. Правят го за големите бизнесмени и за свързаните с ръководствата им фирми, като и за фирмите на политиците. Ето как (преразсрочените/престуктирирани кредити се отчитат като рискови, обаче и като нерискови:
според 13 (3) (Изм. – ДВ, бр. 21 от 2009 г.)
Не е преструктурирана експозиция, по която са налице едновременно следните условия:
1. договорено е удължаване общо с не повече от 2 години на срока за плащане на главницата и/или лихвите, без да се намалява нетната настояща стойност на паричните потоци по условията на допълнителните споразумения;
2. банката има ОСНОВАНИЕ ДА СЧИТА, че ще събере главницата и лихвите;
3. не са налице ОБСОЯТЕЛСТВА, показващи влошаване във финансовото състояние на длъжника.
Е, банките си имат "основание", преценяват, че няма "обстоятелства"... Длъжникът не си плаща, ама „паричното му състояние” не е влошено. Така нар. кредити към свързани лица с акционерите и бодовете са все такива по характер - маса лоши, ама чисти по "основание".
Накратко – предпазните бушони на системата се оказаха мит. А лошото й състояние е още по-лошо от обявеното.
Но и това не беше сякаш достатъчно. През ноември на тази моя стена във Фейсбук пуснах пост със заглевие "КАК ЩЕ СЪСИПЯТ И ОГРАБЯТ БАНКИТЕ? Форсираха промени в Закона за кредитните институции."
Поясних, че контролът върху банковата система, гаранциите срещу риск и ликвидни кризи, срещу фалит и т.н. вместо да бъдат запазени - ще бъдат намалени или елиминирани. Родните банкери, експерти, властници се аргументираха с европейското законодателство. Но от прочита му установих, че в промените у нас липсват съществени негови атрибути и връзка с изрично посочени др. директиви, с което по същество „траспонирането” (въвеждането) на европейското законодателство у нас е опорочено и изкривено до неузнаваемост.
Накратко - законово развихриха докрай далаверата.
МИТЪТ ЗА СПЕСТИТЕЛИТЕ И ПАНИКАТА ОТ ТЯХ
Факт е, че отчетите сочат, че въпреки бедността у нас спестяванията растат като полудели. Наивните им вярват, по-разсъдливите си викат – богатите стават още по-богати.
Последното е истина, но голямата е в отчетите и анализите на БНБ. Ами ето какво отбелязва самата централна банка:
"През януари – ноември 2013 г. получените кредити и ДЕПОЗИТИ от нерезиденти (т.е. чужди банки, фирми и лица от чужбина, които не са български или българи) възлизат на 4.4936 милиарда евро (11.1% от БВП – брутния продукт на цялата нация) при 7.2727 милиарда евро (18.3% от БВП) за същия период на 2012 г
Или това:
"Заеми, платими при поискване (т.е. горещи пари) – 8,070 милиарда евро"
(те се водят във външния дълг, а се записват в редица случаи като депозити - изключение е вътрешнофирменото кредитиране, бел. моя).
За ваше сведение - заради тези пари непрекъснато растат депозитите въпреки кризата. И не ми разправяйте онази песен по медиите, че българинът в кризата се бил стиснал и станал по-спестовен, та затова влоговете нараснали - смешно е, дори без да се знае специалната информация.
В заключение на тази част: въобще, колкото по-детайлизирано се навлиза в базите данни, толкова повече лъсват фалшивите истини
Цялата система се крепи на една "честна" дума, реално е в грозен фалит, но това е маскирано с маса така наричани горещи пари от Близкия и Среден Изток. Те крепят финансите, изпостялите активи на Борда и правят ДПС толкова значимо в управлението на страната, та чак до обсъждания нов премиер на страната – техен човек. (на интересуващите се какво става зад кулисите и защо България заслужи такава "чест", им препоръчвам да прочетат книгата ми "Дуел")
А който не вярва на казаното дотук, в данните на Европейската централна банка цялата финансова налична маса (без левовете) у нас е жалките 3 млрд.и нещо евро (банки, държавна система, осигурителни фондове, пенсионна, здравна, финансово-брокерски къши, застрахователи и т.н., и т.н.)
Втори мит – спестителите изтеглили маса пари и затова Корпоративна и Креди Агрикол затвори, а после спря да плаща и Първа инвестиционна.
Е, според таблиците на спестяванията 15.443 млрд. са на фирмите, като големите групировки държат над две трети от тази сума. Домакинствата (гражданите) са се уредили с 38,553 млрд. като почти половината от стойността на влоговете са от 40 000 лева нагоре.
Накратко – в банковата система има 33 млрд. пари на наистина богати хора и още 8 млрд. „горещи пари” на вложители от чужбина – с огромни и често пъти мафиотски суми, разхвърляни по фиктивни по-дребни влогове (особено от Близкия и Среден Изток). Станаха 44 млрд. Онези, "паникьорите" се оказаха с жалките 9 млрд. Дори всички да си изтеглят парите, поне по отчетни данни (т.е на хартия) системата ги има тези средства, макар и на косъм.
Тя блокира именно защото ги имаше на хартия и ги нямаше в действителност. Тепърва ще блокира, понеже големите пари от света (вкл. арабските) започнаха да побягват. Затова такива пари ги наричат горещи – те наистина могат да се изтеглят за броени минути и да опарят и далеч по-големи банкови системи в далеч по-големи държави.
А сега да видим самата паника. Има си отдавна действащи ограничения за теглене на пари – три дни за предварителни заявки и суми над 3 000 лв., пет дни – за тези над 50 000 лв. Има забрана за суми над 20 000 да се взимат без наличие на въоръжена охрана. Банката (ПИБ) наруши правилата, никой не я санкционира. Паниката й беше необходима, за да се посочи лошият гражданин, която накрая ще се окаже „виновен” за изгърмелите банки, оттам бюджет, лев, Валутен борд.
ПИБ има 170 клона и офиса в цялата страна. Т.е.средно в клон са изплатени по 4.7 млн. лв. Част от тях дори нямат трезори, а никоя банка не държи такива пари в никой клон или офис освен в централния си трезор.
Да сте видели инкасови коли, дето ги карат като на пожар? – Не! Най-сетне би трябвало опашките да пълнят огромен стадион. 80 000 души при средно 10 бона на човек, 40 000 души при средно 20 бона на човек...
А сега да видим и банковите документи. Така наречената ежедневневна ликвидност, която се води от БНБ и се предоставя и на ЕЦБ. Истината е, че основната част от общата сума (1.4 млрд.) отлетя по електронен път. За една седмица и системата блокира. Спука се целият блъф с нейните пари, дето ги имала, ама на практика се оказа, че ги няма. Дори и да ги вземе от иначе читави банки, защото и те не са в цветущо състояние.
Давам данни от RINGS за месец май т.г., когато сумите са далеч по-големи, ама проблеми все още няма. Това е, за да направите сравнението:
--------------------------------------------------------------------
3. Стойност на обработените плащания:
Общо за периода 48 037 770 090.36 лв. (48 млрд)
От които клиентски плащания 13 718 448 804.57 лв. (13.7 млрд.)
Среднодневна стойност за периода 2 401 888 504.52 лв. (2.4 млрд.)
Максимална стойност за един ден 4 548 442 865.87 лв. (4.5 млрд. на 7 Май 2014)
Максимална стойност на едно плащане 391 166 000.00 лв.
Максимална стойност на Дебитна позиция на участник в заявка за сетълмент 11 712 831.54 лв.
Минимална стойност на Дебитна позиция на участник в заявка за сетълмент 4.29 лв
----------------------------------------------------------------------------------------------
Това е! 4.5 милиарда на 7 май не озориха системата, ама само 0.8 млрд.сега при ПИБ този петък (0.4 млрд. при Корпоративна) я побъркваха и едни от най-големите банки хлопнаха врати.
А сега да видим и как и с чии пари платиха на „паникьорите”.
Оперативни данни за управление на ликвидността на банковата система (в хиляди левове) 27.06.2014 към 17:00
По сметки на банките в БНБ (има):
Сметки в евро -----------1 815 806
Сметки в левове ---------3 781 944
Разплащания през сметки в левове
Платени средства----Получени средства
------1 824 109--------------1 934 515-------------
Продажби/покупки на левове между БНБ и банките срещу евро
Вальор--------Продажби------Покупки
30.06.2014------- 442 018---- 387 254
27.06.2014--------399 772---- 508 516
30.06.2014--------43 028
Мога да дам данни и от дните, в които нямаше паника. И дори от онзи 7 май например, дето разходиха едни 4.5 млрд. Няма съществена разлика (за 7 май има разлика от 312.42 млн. в повече получени - явно банките-платци са захранени от посестрими и БНБ, за да се справят)
А популярно казано, прочитът на числата гласи: банковата система не е посегнала на своите пари, за да се разплаща. Това сочат данните според мен. Възможно е да е бръкнала в клиентските.
Класическа пирамида – най-първите на опашките за теглене се удовлетворяват от средствата на следващите, а те, понеже няма вече откъде – пият студената вода.
Ще отбележа, че имаше скандал в ПИБ за отклонени средства, имаше скандал с обвинения в „Инвестбанк” за опразнени сметки на клиенти с проверка от БНБ, имаше дори скандал за задигнати 30 млн. в брой (!!!) от виден ръководител на трета банка. Та това са тридесет тежки куфара, които ще ви откъснат ръката (поне по 30 кг всеки)! Как е пропуснато! Имаше маса скандали, с които днес е безсмислено да ви изправям косите на фона на липсващи не милиони, а милиарди. От нашите пари.
**** **** ***** ***** ***** ****** ****** ****** ******
АКТИВИТЕ НА БОРДА (ВАЛУТНИЯТ РЕЗЕРВ) КАТО НЕСПАСЕНИЕ!
В трезора има само 15 тона злато вместо 40 тона! Злато за 23 тона (!) някъде се изпари!
Последната надежда остана онази, с която ни утешават. В Борда има валута за 13 млрд. евро. Той ще спаси всички ни!
Да, ама отново не! По-малко са! И тук пак ни лъжат!
Рамката за международните резерви и т.нар. международна инвестиционна позиция на България сочи страхотия. Например минусът по втория анализ е „ -30 млрд.”!
Цялата аналитична отчетност на международните финансови институции и БНБ показва нещо необяснимо. По едни параграфи има активи (пари), ама същите пари се губят по други параграфи.
Да вземем активите на Валутния борд.
В така нар. Секторна отчетност има графа, наречена „некласифицирани”. Като се махнат парите на каса, специалните права на тираж (пари на МВФ) и златните резерви лъсва една дупка. Тази дупка се проследява и в международната позиция на БНБ.
Накратко – 1 МЛРД. ОТ ПАРИТЕ НА БОРДА СА В НЕКОНВЕРТИРУЕМИ ВАЛУТИ! Т.е. все едно че си имате хартишки, с които не можете да платите нищо.
------------------Бутан като Уолстрийт--------------------
Лъсва и друга дупка в активите, наречени ценни книжа.
Ще дам пример.
Например знаете ли държавицата Бутан? Тя е кралство, намира се в Индия, част е от нея и е в склоновете на Хималаите. Има си собствена „национална банка” и „собствена валута”, която служи единствено като разчетна единица в отношенията й с Индийската централна банка. Т.е. – важи само при тези отношения.
И изненада – пуснала облигационен заем (като нашия сега) и нашите – БНБ си купили от него. Може банкерите ни да са били посредник, да го взел МФ, ама съобщението на банката на Бутан до инвесторите беше адресирано до БНБ. Дали БНБ или МФ – все тази.
Бутан официално уведомяваше, че не може да плати и ще замени старите си хартишки с нови. От това съобщение научих за сделката на БНБ, евентуално (ама не го вярвам) МФ. Ако си искаме парите, няма как да стане с тези хартишки, които не са конвертируема валута. И срещу тях не можем нищо да закупим не само по света, но и в самия Бутан - дори метър от една хималайска пътека. Но и това се води като част от активите на БНБ и Борда.
---------------------- Златото - тук има, тук нема--------------------------
Част от тези активи на Борда и БНБ са и златните ни резерви.
Официалните количества се водят 32 тона и 74 килограма (или 101 кг по други данни).
Колко са в трезора на БНБ? Ще кажете - какъв тъп въпрос, отговорът вече се знае.
Не познахте – не са 32 тона!
В трезора на БНБ има само 15 тона и 209 килограма! Ама се водят повече от 32 тона.
Къде е другите тонове тогава?. Записано е като предоставено на банки в чужбина под формата на „златни депозити”. Сигурното е, че едни 4,777 тона наистина се водят по метална сметка в Банката за международни разплащания в Базел, Швейцария.
И също толкова сигурно е и доказано, че чуждестранната фирма „Полярна звезда” е си е прибрала над 15 (+2) тона от златния ни резерв в смутните дни на предишната финансова катастрофа при Виденов.
Маса факти – от каргодокументите на самолета през полиците на застрахователите и ангажирането на охрана заедно с транспорта и товарителниците го доказват.
Операцията и досега тъне в пълно мълчание и тишина – единственият, който повдигнах въпроса, бях аз. Наред със задграничната фирма и родните акули се постараха - изчезнаха и така не се намираха над 116 000 тройунции (над 4 тона) в тогавашните фалирали банки.
Понеже започна да става горещо след публикациите ми,с викаха всички медии. На журналистите (мен не ме допуснаха) им показаха вместо трезора - предтрезора на БНБ с десетина сандъчета с кюлчета и проблемът за лисващите, ама иначе осчетоводени количества десетки 24-каратови тонове приключи. Май завинаги. Колегите ги изпързаляха - и те бяха "професионалисти" като банкерите, дето нагло са задигали, вместо като професионалисти с тежки костюми и вратовръзки да задигнат с подписи, преводи и финансови операции - елегантно, без грам злато да преместят, както истинските финансови акули по света го умеят.
Иван Костов също продаде злато – 5.7 тона през третото тримесечие на тежката година на въвеждането на Борда – 1997 г.. Но за разлика от гибелния кабинет на БСП и тогавашната БНБ кабинетът на СДС и новото банково ръководство го оповестиха в аналитичната си отчетност с финансовото изражение на операцията. Само внимателно четящи и грамотни финансово хора разбраха, а и аз си замълчах – този път нямаше далавера, а Бордът се беше разклатил още в първите месеци на съществуването му.
Накратко – изчезналите тогава 17+4+продадени 5.7 тона от онези над 40 тона правят като остатък сегашните 15 тона (заедно с около 30 000 тройунции, които годишно закупува БНБ от нашите залежи).
Проблемът е, че липсващите количества са осчетоводени в активите на валутния борд още от онези времена и днес ни ги представят като „златни депозити” – там някъде, неизвестно къде и в неизвестна чужбина.
Неизвестна ли? От липсващите само от пръв прочит 23 500 килограма злато 41% от количествата са в страни от ЕС, а 61% са в "други държави" (а сетете се къде)
И едно малко пояснение за специалистите, ако ме четат, за да им стане ясно какво не са видяли дори в официалната информация:
-------------------------------------
Факт, в аналитичната отчетност на БНБ и в данни на МВФ монетарното злато и притежаваните СПТ на МВФ (вкл. резервна позиция в МВФ от 75.508 млн.) са записани за левова равностойност от 3.747863 млрд. лева. (1.91651 млрд. евро и респективно курсът им в долари)! СПТ-та са 1.464349 млрд. евро равностойност. Златото, което е другата позиция остава само за 452,161 млн.
Т.е златните депозити в чужбина БНБ ги води за пред публиката като свои, ама в професионалните отчети не ги води! И имаме жалките 15 тона от 40 тона, дето са на хартия!
----------------------------------------
За такова нещо някой трябва да лежи в затвора, и то поне за 20 години. Онзи, който е крал навремето за полярни звезди, онези, които може би са продавали и крали завчера, вчера, днес!
НЯМА ВАЛУТЕН БОРД, ИМА ГОЛО ПРИВЪРЗВАНЕ КЪМ ЛЕВА
* Ампутираха защитните механизми на Борда - в тайна
В активите на БНБ и Борда тайно се водят като чужди елитни книжа и нашите неелитни ДЦК – държавни ценни книги на правителството.
Под претекста системен риск за финансовата система (а уж е е от здрава по-здрава) БНБ наруши закона за Борда със своя наредба. Прие да се отпуска финансиране на банките ни срещу ценни книжа на родния бюджет.
А именно това – финансиране без истински стойностен залог и финансиране на правителството от БНБ (по втория начин – косвено чрез банките, които пробутват ДЦК-та му на БНБ), уж беше категорично забранено.
Последва и втора крачка – тези пари (пари са, макар и ценни книги), започнаха да подменят провизиите и резервите на банките, които изтеглиха другите си пари (валута), за да си ползват.
Това вече не е никакъв Борд. А едно голо привързване – така го наричат, на лева към еврото. Без здравите механизми на Борда, които да ни опазят от шоковете. Практически Бордът вече е закрит, ама тепърва ще ни го оповестят официално. И да не ни го кажат, пак ще го научим по изпразнените ни джобове и спестяванията ни.
Но и без Борд банките би трябвало да имат достатъчно резерви от пари. Ама надутите отчети днес лъснаха като посрани задници.
Оказа се, че първо бюджетът трябва да плати своите ДЦК на БНБ, за да може тя да ги изплати на банките. А бюджетът няма пари и затова взе заем от чужлина за 3 милиарда и то само за дълговете си.
Това е една от причините за кризата – предизвикаха я не само банките. Роди я и политиката на бюджетния и дългов корифей Орешарски и приятелите му от БСП и ДПС.
Роди я тайното погребване на Валутния борд.
Може би и затова проф.Стив Ханке – бащата на бордовете заедно с Мат Секерке - анализатор на влиятелния институт "Джон Хопкинс" в Балтимор написаха статията "Как България разрушава своя “Валутен борд”?” още преди 3 години! (2011г.).
А аз още по-рано през cъщата година (2011) предупредих във в. „Кеш” за задаващата се парично-финансова и банкова криза със заглавието: „Ще се повтори ли Виденовата зима? Очаква се рецесия и финансова криза”.
Анализът преди три години завърших така: „Изводът е един – още тогава сме се разпростряли не според чергата ни. Лесно е да бъде издърпана отдолу или просто да се изтъркулим от нея.”
Тогава написах и това: „Европейската централна банка се обяви срещу Валутните бордове!” (на конференция в Прибалтика и Прибалтика овреме напусна Бордовете – без катастрофи)
Сега точно катастрофа се случва у нас.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
И последната фантазия за спасението
1.5 МИЛИАРДА ЕВРО СПАСИТЕЛЕН ЗАЕМ – НА КНИГА!
* Начинът, по който го взехме, е повече от скандален.
Този понеделник правителството трябва да започне да получава пари от своя заем на международните пазари за 1.493 милиарда евро. Това също е спасителна сламка, макар че сламка не спасява пробит кораб, нито дори човек.
Няма да влизам в детайли колко и кога ще получи като пари от чужбина. Няма да коментирам относително ниската лихва за държава като нашата, както твърдят специалистите - 3% годишно.
Безсмислено е. Защото от дълга нищо не взимаме, а дори обратното – губим свежи пари.
Реално плащаме такси и комисиони на банките-фискални агенти, на банката – касиер и т.н.Следователно чистата сума ще е малко над 1.4 милиарда.
Как я получихме? Скандално. Обяснява го тази точка в гласувания от парламента Закон за ратифициране на Договора за подписка между Република България и Ситигруп Глобал Маркетс Лимитед, Ейч Ес Би Си Банк Пи Ел Си и Джей Пи Морган Секюритиз Пи Ел Си във връзка с емитирането на облигации на стойност до 1 493 000 000 евро
„Чл. Единствен, т.3 Акта за поемане на задължения относно издаването на облигации на стойност до 1 493 000 000 евро (или до равностойността в щатски долари), емитирани на един или повече траншове..."
Подписан на 21 май 2014 г. Ключовата дума е „Акта за поемане на ЗАДЪЛЖЕНИЯ”. Нито един депутат не зададе въпрос какво точно е скрито зад този текст, нито един лидер от политически сили не попита каквото и да е, има ли лишаване от суверенитета на държавата или не. Това е най-важният документ при такива заеми. Факт е, че и документът не беше публикуван, не знам дори дали е бил в секретната библиотека на парламента, за да имат депутати достъп до него.
Но и с достъп, и без достъп разисквания нямаше, дори лихвата и сроковете на емисията не обсъдиха за разлика от предишните заеми. Никой и не ги обяви публично – едва в четвъртък привечер, след представяне на емисията и след дъжд качулка правителството ни съобщи две-три числа, които и без това световните агенции оповестиха.
А за Акта за задължения – никъде нито дума, нито звук. А ето за какво става дума:
*****************************************************************
*****************************************************************
След ратифицирането на този Акт за поемане на задължения съгласно Парламентарните процедури Министърът на финансите ще бъде упълномощен да предприеме или да направи необходимото, за да бъдат предприети от името и за сметка на Емитента всички необходими и подходящи правни и фактически действия за целите на навременното прилагане на настоящия Акт за поемане на задължения, включително, но не само, оформянето, подписването и предаването на всички договори, актове, графици, допълнителни съгласия за поемане на ангажимент или други предвидени инструменти (изрично или косвено) съгласно този Акт за поемане на задължения (и неговите изменения и допълнения в съответствие с разпоредбите му).
...
Емитентът се съгласява общо по отношение на всякакви Производства (съдебни – бел. моя) с предоставянето на всякакви облекчения, както и със започването на всеки процес във връзка с такива Производства, включително (но не само) действието, изпълнението срещу всякакво имущество (независимо от предназначението му или очакваното му предназначение) или на всяка заповед или решение, които са съставени или постановени в такива Производства.
......
ОТКАЗ ОТ ИМУНИТЕТ
С настоящото Емитентът неотменимо се отказва от всяко право да се позовава на суверенитет или друг имунитет спрямо юрисдикция или спрямо изпълнение или каквато и да е подобна защита и неотменимо се съгласява (до максималната степен, допустима от българското законодателство, както може да бъде изменено впоследствие) с всяко средство за правна защита срещу него, с налагането на всяка обезпечителна мярка (с изключение - за случаите преди постановяване на съдебно решение - на мерки за обезпечаване на иск и на съдебни заповеди) или с резултата от всяко производство, включително, но не само с постановяването, изпълнението или принудителното изпълнение срещу всякакви активи, приходи или имущество на Емитента (независимо от предназначението му или очакваното му предназначение), на всяко разпореждане, определение или решение, издадено или постановено във връзка с каквото и да е Производство...
*******************************************************************
********************************************************************
Когато се гарантират задължения, държавата влиза в ролата на човек или фирма, която залага или ипотекира нещо. Дори Гърция в разгара на кризата там не заложи, не ипотекира например някои от островите си. А апетити имаше!
Дори някаква Танганайка в Африка не постъпва по този начин – да крие документи по заемите, т.нар. подписка да е закрита – т.е. за точно предварително избрани компании и лица, да се отказва от имунитет (суверенитет).
Гаранцията на държавата е думата й. И опасността, ако не плаща, да я фалират, което ще й отреже достъпа до световните пари, съответно и достъпа на фирмите за износ и за внос и на възможностите на населението да пътува (накъде без валута?!)
Накратко – поискаха ни нечувани гаранции. Да поемаш задължения означава да ангажираш някакви активи. Какви?
Има материални и финансови.
**** Материалните са пътища, пристанища, летища, земя, подземни богатства, но Конституцията е забранила да се продават и залагат – могат само да се дават под нещо като наем (това е концесията).
Има и др. материални държавни активи – много апетитни. Например енергетиката ни. И това обаче не става. Когато БЕХ взе заем от чужбина чрез Ирландската борса енергийният ни холдинг гарантира заема с активи на енергетиката ни: водноелектрическите каскади, отделни ВЕЦ и дори ПАВЕЦ „Чаира”. Не АЕЦ-а –той е защитен от Конституцията ни. А защо „Чаира” - при сегашното потребление на ток без нея АЕЦ „Козлодуй” не може да работи.
**** Останаха финансовите активи на държавата. Това са например парите в бюджета й. Те също не могат също да се залагат, защото ако това се случи, тя ще спре да плаща.
Финансов актив, който обаче може да се сложи като задължение срещу заема, е Фискалният резерв. Той се води в пасива на Валутния борд като левове, но с тях е закупена валута и чужди книжа в Актива му.
Накратко – получаваме малко над 1.4 милиарда, лишаваме се за години наред от разпореждане с 1.5 милиарда. Дори не на нула - великата изгодна операция на дълговия спец Орешарски се оказа на загуба.
В РЕЗЮМЕ: въпреки уж взетите почти 1.5 млрд., пак няма да има пари да се спасяват нито банки, нито бюджет.
За купилите заема обаче далаверата е върхова. Нямат никакъв риск. И дори 3% лихва е много висока.
И ще си вземат, ако не се плати, всичко, каквото поискат – от гаранцията до активите.
Кое е изключено? - Изключени са сградите на посолствата ни, както и някои военни активи като базите ни, които ползва и НАТО.
Предвиден е отказ от родните закони, които няма да се прилагат - а това значи и забраните в Конституцията.
Някой ще каже – това жураналистче бълнува и за онзи заем за енергийя холдинг, и за сегашния заем на правителството.
Нямам възможност да пусна много стотици страници документи за единия и още толкова и за другия заем. Фейсбук не позволява да се качат много формати, вкл. pdf и таблици.
Но както направих за проекта „Южен поток”, чиято документация (финансова, технологическа, проектна, екологическа и т.н. е цялата при мен) ще кача избрани части от документацията за заемите в сайтове за споделяне.
Това операция с дълга също взриви системата – като лавина, която дори шепот спуска по склона.
Още през 2012 г. предсказах подобно развитие при облигационния заем на Дянков – че веднага след като приключи окончателната финансова операция на 31 януари следващата година - 2013 г., правителсвото ще пада и в опасност е Борда, понеже ще му изсмучат с тези операции активите.
Един път стомна за вода, втори път, третия път се чупи, казва поговорката.
Онази далавера за 1.2 млрд. се възпроизведе точ в точ, само дето сега сумата е много по-голяма.
Парламентът ратифицира Акта на 6 юни, ден след това научихме, че имало война „Пеевски-Цветанов”, после започна прокурска и всякаква друга вакханалия, та до заплахи със смърт. Но ставаше дума за милиарди.
В понеделник стартираше процедурата по заема и банкерите в петък изпразниха банките, за да имат пари да купуват. Тогава хлопна кепенци Корпоративна и дружката й – Агрикол. Този понеделник първата част от операцията със заема приключва и в събота ПИБ също хлопна кепенци. И други ще хлопнат, понеже също са купили.
17% от заема е закупен от родни финансови институции. И поне още 40% - от чужди, участвали от свое име, но за сметка на нашите мошеници. Накратко - поне 2 млрд. на пожар бяха извадени от финансовата система, от спестяванията на хората и фирмите, за да се вземат облигациите. Хем напълно гарантирани с пари (пак наши) отдзад, хем като "Сезам, отвори се!"
Накрая поемане на задължения като обезпечаване на заем за 3 млрд. левова равностойност искат също толкова пари. От бюджета, от фиска, от депозите на държавните предприятия в банките, отвсякъде. Да купуваш милиарди заем, и то на суперизгодна цена и условия, срещу които после ще прибираш всичко, което пожелаеш, дето се казва, също иска пари. Също милиарди.
А банковата система и бюджета ги нямат. И държавата бръкна в последните си пари, дори и на предпритията, все още неполучила новите си. Лиши банките от депозитите си. Банките – уж червиви с мънита, също бръкнаха по сметките, в които е забранено да ровичкат ръцете им.
Това дори не беше шепот, а гръмовен взрив, от който тръгна лавината и набра скорост. Сметката вече я плащат и ще я пращат, както се случва винаги у нас най-обикновените – хората. Както казва големият английски попитик Гладстон „кризата е сбор от известни обстоятелства, които с появата на едно ново обстоятелство се превръщат в неизвестна величина"
За нас новото обстоятелство преобръща лодката. И умещи да плуват във финансовото море, и неуемещи ще се давят - прекалено бурно стана.
* Затова и не соча банките, които ще фалират - при рухнали няколко основни банки в крайна сметка всички неизбежно спират да плащат.
*Затова не се ангажирам с курсове въпреки разчетите, които направих по-нагоре в поста. Тези са по-големи бандити и от онези при Виденов. Кой знае къде ще докарат еврото и къде ще принизят лева. По възможностите им е дори немислимото.
ФИНАЛ
Това е пореден национален банкрут.
Може да се позадържи за седмица, две, да върви на тласъци и подскоци (така се случи с предишния – от 70 на 150 лева за долар, после на 250, после на 350 и накрая – на 3050)
За 24 години преход това е третият поред поред фалит на нация, държава, икономика, лев и финанси!
Допуснали сме ги.
Не сме търсили отговорност на отговорните, на виновните. Не сме извадили поуки. Не сме направили необходимото като закони и институции, за да не се повтаря , потретя, почетвъртя...
И затова нагло са ни мамили, мамят ни, ще ни мамят отново. Крали са ни, крадат ни и ще крадат отново.
Крайно време е за заключението: най-виновни сме си ние като народ.
Много се чудих какво да дам като илюстрация от хиляди страници документация. Мисля, че разпределението на депозитите ще е интересно, Балансът на Фонда и Банката за развитие, далаверата с провизиите...                                                imageimagewww.facebook.com/grigor.lilov/posts/607047612744515                                                                    




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8738136
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930