Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2014 20:30 - Триумфално завръщане на Сарая/Защо се налага Преход 2.0
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 708 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image  Българската олигархия съществува по една много руска причина - неработещи институции                                                                                                                        Защо се налага Преход 2.0

От коментар на Веселин Желев в clubz.bg

Прав е Евгений Дайнов: България навлиза в нов преход с главна задача през него е да "изчегърта" олигархията. Според него преход 2.0 ще продължи десет години, които ще се характеризират с политическа нестабилност. България няма това време. В сряда Европейската комисия предупреди, че запазването на статуквото осъжда страната ни на изолация в ЕС.

Брюксел вече заговори за нещо, което през изтичащите осем години на наблюдение върху правосъдието и вътрешните ни работи беше табу - разделяне на България от Румъния. Говорител на комисията ясно посочи, че има "тенденция" за нарастването на разликите между двете страни, които тръгнаха от сходни изходни позиции. Дипломат, запознат с проблема, отбеляза, че "времето за България изтича".

Накратко, отделяне от Румъния означава провал на европейския проект в България и победа за руския президент Владимир Путин. Преход 2.0 се налага, защото преход 1.0 не реши основен проблем - за реалното влияние на Русия. В никоя друга страна на ЕС петата колона на Путин не е толкова силна. Ничие друго членство в ЕС не е толкова формално и двулично като българското. И това е все по-трудно да се крие с приказки за "евро-атлантическа ориентация" и "проевропейски мнозинства". Щом ги има, кой крепи #Кой?

Българската олигархия не е просто умалено копие на руската, тя съществува с руска подкрепа. "Южен поток" е най-очевидният пример, но не е единственият. Българската олигархия съществува по една много руска причина - липса на независимо правосъдие и прокуратура, нереформирани полиция и държавна администрация, неработещи институции.

КТБ и фалитът на енергетиката са следствия именно на този генерален проблем. Неговото решаване вече не е въпрос на стратегия, а на спешност. Трябва коалиция на желаещите да не играят с #Кой, да го назоват по име и да го изхвърлят от системите на държавната власт - при това да го изхвърлят така, че връщането му да е невъзможно.

Политическата класа може вкупом да успее или вкупом да се провали. За съжаление се виждат само малцинствени признаци за осъзнаване на сериозността на залога.


Триумфално завръщане на Сарая

Огнян Минчев, политолог, в профила си във "Фейсбук"

Акцията срещу Патриотичният фронт (ПФ) да не участва в пълноценно парламентарно мнозинство заедно с Реформаторския блок поради "разминаване в евро-атлантическата ориентация" прави от всеки възможен кабинет начело с ГЕРБ заложник на същите корпоративно-политически фактори, които вкараха България в днешната безизходица с наглата си интервенция в публичния живот след февруари 2013 г.

Нямам илюзии относно противоречивата идентичност на ПФ, но мисля, че неговите лидери са склонни да приемат необходимите компромиси, за да се присъединят към една разумна и уравновесена управленска програма, приета и от ГЕРБ, и от РБ.

Изключването им от коалицията означава триумфално завръщане в държавната политика на Сарая - "най-евро-атлантическата" субстанция между Анкара и Костинброд. (Ако изобщо някога са излизали от контрола върху държавата.)

Правителство на малцинството между ГЕРБ и РБ - ако РБ изобщо се съгласи на подобно нещо - означава предрешен отказ от реформиране на каквото и да било в българската държава, защото каквато и да е реформа, разбира се, е в пряк ущърб на "Кой" и неговите господари.

Нещо повече - продължаващата хегемония на корпоративно-политическия блок около ДПС няма да се ограничи в простото съхраняване на статуквото. Ще продължи настъплението срещу българската държава, ще бъдат окончателно деградирани и обезсилени и последните налични елементи на функционална българска държавност.

Следващите избори под контрола на корупционната машина на Сарая ще доизградят системата на етническата кантонизация на българската политика. Сценарият, в който ни вкарва едно продължаващо господство на ДПС, е толкова кошмарен, че за да го избегнем, си струва човек да се противопостави дори и на Жозеф Дол. Още повече че самият той просто е чул от някого и някъде, че ПФ са "недопустим партньор" от "евро-атлантическа" гледна точка. Хайде на бас кои по-точно "евро-атлантически" сили са шепнали на ухото му!                  
Истина на деня
Разширяването на ЕС спаси България от Русия на Владимир Путин. Ако не бяхме приели новите страни, сега щяхме да говорим и за България, не само за Украйна.

Жозе Мануел Барозу на последната си пресконференция като председател на ЕК                        www.capital.bg/          



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8727670
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930