Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2014 15:28 - Агнето свободно участва в избор с вълците да бъде изядено.
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 2816 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 20.12.2014 15:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image    Идеята, че еднократното прехвърляне на осигуровките за втора пенсия в НОИ гарантира демократичния избор на гражданите, кореспондира с мисълта на Бенджамин Франклин, че демокрацията е като среща на два вълка и едно агне - участват в избор и гласуват какво да обядват.

В последната седмица финансовият министър Горанов, в стремежа си да запълни дупката в НОИ, защитава тезата, че е върховно право на избор хората еднократно и доживот да си прехвърлят парите за втора пенсия в критично управлявания институт. Без право на повторно прехвърляне на тези осигуровки в по-добре управлявани фондове.

Това на практика е предложение в стил Марлон Брандо в ролята на Кръстника – предложение, на което не може да се откаже, поради факта, че отнема финансовата свобода на гражданите за движение на капитали. Обвързва ги за цял живот с неясно управлявана пенсионна система.

В примера с вълците и агнето на хората се представя подобен избор - вълците са предрешили нещо и представят на агнетата това като избор, при това доживотен.

Логиката на втората пенсия, изплащана от универсален пенсионен фонд, гарантира правото на гражданите да диверсифицират своя финансов портфейл, като по този начин защитят своите спестявания за старини. Вторият и третият стълб са застраховка в случай че НОИ фалира. Идеята е проста и е чудно, че финансов експерт от ранга на Владислав Горанов не я разбира. Или по-лошото - разбира я, но цели тайно да вдиге осигурителната тежест с 5% и представи това като мантра за финансова свобода и избор.

Горанов е прав в едно - хората не са прости и разбират какво е в техен интерес. Проблемът не е, че те ще могат да изберат държавен фонд, проблемът е, че този избор не може да е реверсивен. Това поражда обосновани предположения, че техните пари няма да са по индивидуални партиди с гарантирана доходност, които могат да се прехвърлят или изтеглят във всеки един момент, а ще се ползват за запълване на дупките в НОИ.

Еднократното прехвърляне на парите за втора пенсия в общия кюп на НОИ, където е първата пенсия, е като да имаме два буркана с пари и да ги скрием на едно и също място - да речем в килера. При обир на килера е ясно, че ще бомбират и двата буркана. Докато идеята за втори и трети стълб на осигуряване гарантира точно обратното. Това ще рече да имаме 3 буркана с пари и да ги държим на три различни места – примерно в килера, в мазето и на вилата. При обир на едно от трите места, все още сме подсигурени от другите две. Това се нарича диверсификация на спестяванията за старини. Нещо повече, ако рискът за обир на мазето или килера се увеличи, както може да се увеличи рискът за обир на НОИ или някои от фондовете, винаги може да преместим единия буркан под крушата на вилата, както дедите ни, или просто да изберем друг фонд.

Въвеждането на безвъзвратна еднократност в избора на гражданите да се осигуряват само в НОИ, без възможност по-късно да изберат друг фонд, лишава хората от финансова независимост и мобилност.

Това всъщност е прикрито повишение на осигурителната тежест с 5%.

Държавата, разбира се, може да гарантира, че в бъдеще, ако НОИ фалира, ще въздаде справедливост като се погрижи за пенсиите на вложителите. Но това отново ще се извърши с нови държавни заеми, нови бюджетни дефицити и с цената на поредната непопулярна реформа. А пенсиите пак ще са същите - мизерни и недостатъчни.

Свободният избор ще рече, както казва Бенджамин Франклин, че свободата е добре въоръжено агне, оспорващо избора на вълците, на избраниците, на НОИ. Лишаването на хората от избора сами и във всеки един момент да прехвърлят осигуровките си за втора пенсия в избран от тях фонд, е лишаване от това оръжие. Т.е. лишаване от свобода.                                                                                                                                   Цветозар Вълков        



Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8688227
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031