Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2015 18:13 - Борисов (почти) призна за руска намеса в България
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 1383 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.03.2015 19:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image Психологическото явление, при което отвлечен или държан като заложник човек се привързва към похитителя си и започва да изпитва симпатия към него, става известно като стокхолмски синдром. Заложниците, които развиват синдрома, гледат на похитителите си не само като на хора, които държат контрола върху ситуацията, а и като на благодетели, от които зависят основните им нужди и самият им живот. Похитителите държат връзката с външния свят и решават дали да информират заложниците за нещо. Затова жертвата знае фактите само през тяхната гледна точка. Това увеличава зависимостта. Жертвата е склонна да търси в поведението на похитителя намек за доброжелателност. Синдромът няма да се развие, ако похитителят не направи нещо, което може да бъде интерпретирано като любезност. Недоразумението се задълбочава от това, че често жертвите възприемат като подарък това, че са оставени живи. Ако похитителят се държи като чистокръвен злодей, жертвата няма да развие синдрома.                                                                                                                                            Бойко Борисов се учи на театрални сценки от турския премиер и размаха пръст на Турция, Русия и САЩ. Турското дьонме Ахмет Давутоглу на 15-01-15 направи паралел между Израел и Газа конфликтите от миналото лято и неотдавнашните нападения в Париж, извеждайки равна вина "против човечеството" на израелския премиер Бенямин Нетаняху и ислямистките терористи.                                                                           
В четвъртък на пресконференция в Анкара турският премиер от български произход, Ахмет Давутоглу(Песопинчероглав малкоглавец и българомразец) сравни бомбардировка на Израел от Газа през лятото на 2014 г., както и щурмуването през 2010 г. на турския конвой с помощ, което доведе до смъртта на девет турци със нападението в Париж. "Точно както клането в Париж е престъпление срещу човечеството така и Нетаняху, като ръководител на правителството, което убива деца, които играят на плажа с бомбардировките на Газа, унищожава хиляди домове ... и избити наши граждани на кораб със помощ в международни води, така е извършил престъпление срещу човечеството ", каза Давутоглу. В сряда турски съд нареди достъпа до уебсайтове, които показват, Charlie Hebdo с този образ да бъде блокиран, тъй като представлява заплаха за "обществения ред", според Ройтерс."Лицемерието на Запада е очевидно. Като мюсюлмани, ние никога не сме участвали в терористични кланета!!! Зад тях стои расизма, речта на омразата и ислямофобията ", се включи и криптоеврейчето Ердоган.Популистката размяна на обиди продължи като министъра на външните работи на Израел Авигдор Либерман нарече президентът Ердоган на "анти-семитски побойник и хулиглиган"./Болшой театър за заблуда на гоите, между турските и израелски политици няма никаква ДНК разлика./
"Ако Израел търси грубиян, той трябва да се погледнете в огледалото," бил отговорът на Давутоглу.В четвъртък говорителят на турския президент излезе с изявление, казвайки че "Израелското правителство трябва да спре своите агресивни и расистки политики, вместо да атакува другите и да се прикрива зад антисемитизъм.                                                                                                                                          Така в тази реч на форума на Американската търговска камара Бойко Борисов се разсърди на Турция и Русия ( с акцент повече върху Турция). За южните ни съседи каза, че не постъпват честно спрямо нас, като ни изместват ( в руските намерения) чрез „Турски поток”, а към Русия отправи упрек, че би трябвало да ни (про)дават газа на по-ниски цени, като на Германия, щом толкова ни обичат.

Да откроим обаче и друг нюанс от изказването на Борисов, който може да остане незабелязан от масовата публика. Защото не всеки е длъжен да чете между нестройните редовете на мисълта му.

„Ако сме толкова мили на Русия, да ни дадат газта на цената, на която дават на Германия. Когато става дума за такива огромни пари от България, ще си отстояваме интереса, дори и да паднем от власт”, заяви премиерът.

Така за първи път днес Борисов призна лично пред публика, макар и завоалирано, за руската намеса в България. Мотивът му явно е да оправдае със задна дата бягството си от властта през февруари 2013 г. Той обясни по обичайния за него начин наредения от него мораториум върху самото проучване за шистов газ, намеквайки обаче , че при появата на нова технология за добив би трябвало да се преразгледа забраната „ дори и да паднем от власт”.

Всъщност пътят към признанието за руската намеса беше прокаран от „близкия довереник на Борисов” Цветан Цветанов, както го представи „Файненшъл таймс” в статия, цитирана на 1 декември 2014 г. в „Дневник”:

„Да не забравяме, че протестите срещу шистовия газ и други организирани акции срещу правителството на Бойко Борисов бяха старателно подготвен сценарий, разработен от местни корпоративни, олигархични и икономически интереси, свързани с Русия.” Това заявява Цветан Цветанов в статия за “Файненшъл таймс”, в която той е представен като “бивш вътрешен министър и близък довереник на Борисов”.

В статията под заглавие “Българите виждат ръката на Русия зад протестите срещу шистовия газ” се казва, че и други официални лица говорят за руско участие, но не искат да бъдат цитирани с имената си.
Ще бъде интересно да видим сега, след като самият Борисов позволява на подчинените си официални лица нещо като критика към Русия, дали онези от тях, които по думите на „Файненшъл таймс” не искат имената им да се споменават сред критиците на руската политика, ще се престрашат да си покажат физиономиите и ще започнат да говорят истината по най-стратегическия препъни камък за България- постколониалната зависимост от бившата ни владетелка.

И за да не бъде заподозрян,че преувеличавам значимостта на епохалното събитие с изявлението на Борисов, ето едно свидетелство и оценка от първа ръка. Публикувам го във вида, в който го получих като текст от Радио К2, който бих озаглавил с носталгичния по “соца” виц: “ДРУГАРЮ ДИРЕКТОР, КАК ГИ ПОСТИГАТЕ ТЕЗИ УСПЕХИ?!”

Беновска пита Борисов: Как се решихте да искате равнопоставеност на България със САЩ и Европа? Борисов отговаря: Партньорството ни трябва да е двустранно. Когато не се съобразяваш с народа си, нищо добро не чака една държава

Бойко Борисов: Всеки журналист може да напусне издателството, където работи, ако е добър журналист веднага, има толкова много, може да отиде и да работи каквото поиска. Каквото пожелае може да си говори, Беновска може да пита накъдето каквото й хрумне и никой не я е спрял! Винаги съм се молил накрая да ти дадат, за да не излезе …, с една дума! Това е силно преувеличено, защото не е така, не мога да се съглася с него. Напротив, в други държави, и то много по-напред в класацията, има теми, по които не биха написали, и там цензурата е по-сериозна. Ние, като държава, нито се месим, нито ще се месим, още повече, че в България всяка медия се знае на кой е, не е тайна да кажеш кой стои зад „Капитал”, или зад „Телеграф”, или „Труд”, няма значение кой вестник, давам просто произволни примери, нямам отношение към никого, всеки знае. И като провериш и електронните сайтове към тях веднага разбираш кой им е врага, какво се цели, но това не става с наше съдействие или бездействие. Как да се намесим, какво да направим, да ги затворя? Знаете ли какъв вой ще се вдигне до небето? Хората и пазарът регулират всичко. Като прочетеш 5 пъти поред една лъжа спираш да го купуваш. Те в мое лице са загубили читател, като загубят, и затова тиражите падат, бракът е огромен, кой губи, те губят с тази политика. Има телевизии, които въобще не бих искал не да ги гледам, а нямам ги на програмата дори. Това е мое право, това си е мое право на гражданин и всеки има това право. Тогава как ще се издържат те? Дотации, дотации, дотации, но в един момент парите свършват и приключват. Така че не съм съгласен с оценката. Няма нещо, което аз за себе си да не съм чул, да не съм прочел и сигурно 15-20 дела водя. Това е пътят, как да се намесим, с кое? Частна собственост, има журналисти, които искат да стоят на заплата, пишат, ако не искат, тогава напускат и отиват в друг вестник, в друго списание, в друга телевизия или друго радио. Ако е една телевизия или едно радио, тогава да, но те са 200. Друг е въпросът, че се препечатва от жълти сайтове в еди-какво си, тогава казват „както пише еди-къде си” и не можеш да го осъдиш за това. Както пишат, той го цитира – ами излез го кажи, като смяташ, че е истина, ама той не! Кажи Беновска, чувам те аз! Дайте микрофона на Беновска, да не се разхожда тук пред мен!

Илиана Беновска: Благодаря Ви, г-н министър-председател! Вие пак показахте, че умеете да общувате не само с бизнеса, но и с медиите, оттук нататък, ако някой е имал съмнение, че Ви чакат велики дела, сега вече май никой няма съмнение. Настоявах да задам въпрос, защото Вие направихте много важно заявление, което направи на нас, журналистите, изключително впечатление. Вие използвахте, по-скоро Вие избирате този форум на Амчам, за да направите заявление, че България започва да се отнася към себе си с повече уважение и с повече изисквания към партньорите, казахте за „Турски поток”, защо натовска държава ни изземва практически на нас „Южен поток”. Казахте, че американският бизнес трябва да служи за пример, това никой министър-председател на такива срещи не го е изричал. Заявихте отношенията ни с Русия и също така заявихте отношенията ни с ЕС на повече уважение към България. Можете ли да обясните, като си пийнете водичката, чашка няма ли да му донесете?

Бойко Борисов: Не, не дава докторката!

Илиана Беновска: Добре, а може ли наистина, вън от шегата, да ни обясните, какво се е променило и във Вашия профил на министър-председател от миналия мандат и какво се е променило в реалностите Америка-България и Русия-Европа, за да заставате Вие на такъв ясно определен за пръв път в най-новата ни история, подчертавам го пак, курс на ясно поставяне на взаимоотношения на равнопоставеност, досега никой министър-председател не го е правил? Благодаря Ви, наистина очаквам отговор!

Бойко Борисов: Моят подход винаги е бил такъв, а и за радост на нашите американски и европейски партньори също е такъв. Защото от това, което се случи в Гърция, повтарям, ни най-малко не искам да коментирам избора на гръцкия народ, той е суверенен, така са си избрали, така правят, ще видим за добро или за лошо, предстои. Но факт е, че когато не се съобразяваш с народа си, нищо добро не очаква една страна и това е поука за всеки един политик. Не можем да кажем, че даден проект за едни е лош, а за други е добър. Даваш конкретен пример кое е добро и кое е лошо. Неслучайно и на гръцкия форум, преди една седмица тук бяхме с близо 120 гръцки компании, по същия начин на всички техни въпроси съм отговорил по същия начин. С една дума – партньорството е от две страни. Както американците казват – за танго трябват двама. Как да те носят под мишница непрекъснато и да казваш – ние танцуваме, нали така? Трябва да танцуваме заедно! Ако искат – добре дошли са, спазваме всички правилата, показваме пример за прозрачност, за подкрепа, за партньорство, благодаря!                                                                 ivo.bg/                                                      



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8729685
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930