Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2015 15:16 - Край на грабежа! България вече има легитимен енергиен регулатор?- Радко Ханджиев
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 1666 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image                        > Умните момчета и как работи - истински октопод!                                                                                                                                                     > КАКВО ОБЩО ИМА АБРАМОВИЧ СЪС УПРАВАТА В РУСИЯ ???/И ТРИТЕ ЕРПЕГЕТА РУСКИ                                                                                                        /Поглед.инфо/ Голямата новина, която Поглед.инфо бърза да излъчи е, че вече имаме легитимен енергиен регулатор. За гражданите и бизнеса това ще означава началото на края на разюздания грабеж на енергийната мафия!

Съставът на регулатора е утвърден от представители на осем неправителствени организации, (1) които, в съответствие с разпоредбите на Третия енергиен пакет и изискваниятана Европейската комисия(ЕК), обединиха усилията си в общонационален Граждански форумза енергетика (Citizen’s Energy Forum). Форумът е открит за присъединяване от всички български физически и юридически лица, които не са свързани с енергийния бизнес. Както съобщи „Дума“, Форумът хвърля „ръкавицата“ по един от най-невралгичните проблеми на страната. Всъщност, ръкавицата е хвърлена и срещу енергийната мафия.

Членове на легитимнияГраждански регулатор са:(2)

акад. проф. д-р Иван Попчев;

чл. кор. проф. д-р Димитър Бучков;

проф. д-р Илия Ценев (метрология);

проф. д-р Владимир Петров (вещно право);

проф. д-р Симеон Тасев (гражданско право);

проф. д-р Боян Дуранкев (макроикономика и маркетинг);

д-р Радко Ханджиев (социални науки).

Това са публични фигури с доказани професионални, делови и морални качества, с принос за установяване на гражданско общество в РБългария, които са в състояние да отстояват разписаните от Третия енергиен пакет изисквания за независим от правителството национален регулатор със широки пълномощия, напълно независими от всякакви публични или частни интереси; както и да превърнат регулаторът в движещата сила за изграждане на конкурентни пазари на дребно и за гарантиране защитата на потребителите (гражданите и бизнеса).(3)

С безспорния си капацитет (за разлика от досегашните корупционно изкушени членове на ДКЕВР),този съставщебъде в състояниедагарантира правилни отношения между потребителите и енергийния сектор(4),предотвратяване на злоупотребата с монополизма и нелоялната конкуренция,да защитава потребителя(гражданите и бизнеса), да отстоява интересите на гражданите и обществото – единственият интерес, който Конституцията припознава.(5)Не този на енергийните монополисти!

Този състав ще е в състояние също дареспектира европейскитени партньори,даотстоява авторитетно националните ни приоритети в европейската Агенция за сътрудничество между енергийните регулатори (ACER).

Учредяването на един действително граждански орган, освен че произтича от императивните разпоредби на Третия енергиен пакет, ще отслаби корпоративния лобистки натиск върху парламента и изпълнителната власт. И най-вече милиардите, които сега грабят енергийните монополисти, ще се влеят в реалната икономика, ще създадат условия за откриване на нови работни места, на нови пазари, ще генерират национален доход.

Непосредствени задачи на Гражданския регулаторен орган са:

- Да разработи дългосрочна енергийна стратегия (за срок от 20-30 и повече години);

- Да подготви и предложи нов закон за енергетиката, който да обхване материята цялостно, да бъде съобразен с Конституцията, Закона за нормативните актове, предложенията на гражданския сектор и релевантните за българските условия разпоредби на Третия енергиен пакет;

- Да предложи да се прогласят за нищожни онези актове в областта на енергетиката, които противоречат наДиректива 2006/2004ЕО(транспониранав чл.3 и 68а на Закона за защита на потребителите-ЗЗП). Те и сега са нищожни по смисъла на закона, който властта отказва да съблюдава.(6)

- Да участва в създаването на надеждни гаранции за ефективност на санкциите на съдебната власт;

- Да постави енергетиката на солидна и трайна законова основа. Разработването на тези общонационални задачи да се осъществи със участието на хабилитирани експерти от БАН, университетите иобщонационалния Български граждански енергиенфорум.

Законодателно предложение в този смисъл, на основане чл. 45 от Конституцията на РБългария(7), е внесено от представителите на Форума в Народното събрание с вх. №ПГ-528-00-12/22.01.2015г.

Ако стриктно се придържаме към разпоредбите на Третия енергиен пакет, а те са задължителни считано от 3 март 2011 г., не е необходим формален акт на парламента, след като гражданският регулатор е утвърден съгласно изискванията на Европейската комисия от Граждански форум за енергетика (Citizen’s Energy Forum). Форумът обаче с този жест показва уважението си към парламентарната институция, независимо от незадоволителното представяне на депутатите, които, в престъпване на клетвата, в момента обсъждат един лобистки и престъпен Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. Престъпен е, защото замисълът за преименуване и избор на членовете на регулатора от парламента престъпва разпоредбите на Третия енергиен пакет националният регулатор да бъде независим от правителството със широки пълномощия, напълно независими от всякакви публични или частни интереси.

Нека не гадаем доколко независим може да бъде избирания от НС преименуван държавен регулатор, след като депутати имат интереси в енергийния бизнес. До днес не е опровергано огласеното от президента на КТ „Подкрепа“ д-р Тренчев, че в този, както и в миналия парламент, има над 140 депутати собственици на ВЕИ-та. Не са опровергани и разкритията, че всички членове на бивш състав на регулатора, от който е и сегашния председател, са вземали рушвети от по 100 000 лева за всеки 1% покачване на цената на тока. Преименуването следователно е манипулация, целяща да заблуди обществото.

До днес ДКЕВР не е изпълнила нито едно от основните си задължения, разписани в Закона за енергетиката, нито действа като „независим специализиран” орган, съгл. чл. 2 от Правилника й, нито пък като регулатор, който да създава правилни отношения между потребителите и енергийния сектор. За 16-те години от създаването си, Комисията успя да закрепости потребителите на произвола на енергийните монополисти, да им наложи „услуги“, които нито ползват, нито желаят да ползват, на „цени“, които са непосилни за 95 на сто от населението. За седем милиона българи няма пазар, за тях не действат ЕС директиви и регламенти. Задължителни са единствено принудително налаганите актове на ДКЕВР, които пък са функция от ламтежа и престъпните действия на енергийните монополисти.

На практика ДКЕВР легитимира кражбите и грабежа; узаконява корупционни практики, чрез които се престъпва върховенството на закона и ЕС норми; създава условия за поскъпването на енергията. Налице е причинно-следствена връзка между създаването на ДКЕВР и последвалият галопиращ скок на „цените” във вреда на гражданите и обществото. Членовете на ДКЕВР по същество са съучастници – по смисъла на чл. 20 ал. 4 от НК (8)– в търговските измами и престъпните актове на енергийните фирми. Не случайно от години у нас се говори за енергиен октопод, „енергийна мафия”.(9) Вестник „Труд” алармира за нарастваща заплаха от „енергиен фашизъм”.(10) Според в. „Телеграф”, от три милиона домакинства у нас „2.1 милиона са се върнали към примитивни форми на отопление с дърва и въглища, замърсявайки околната среда с фина пепел...” (11) Днес вече открито се говори за геноцид, осъществяван от енергийните монополи чрез актовете на ДКЕВР. Ще позволите ли геноцидът да продължава под скиптъра на преименувания регулатор?

Съществуването на ДКЕВР като „държавна” отдавна престъпва разпоредбите на ЕС. Считано от 3 март 2011 г. – крайната дата за транспониране на Третия енергиен пакет – актовете на ДКЕВР вече са противоевропейски, не само антибългарски и антипазарни. Ergo, всички актове, постановени след тази дата следва да бъдат прогласени за нищожни. Посочихме вече правното основание: Регламент 2006/2004/ЕО, възпроизведен в чл. 3 (1) и (2) и чл. 68а на ЗЗП.

Нека повторим, разпоредбите на Третия енергиен пакет са за независим от правителството национален регулатор със широки пълномощия, напълно независими от всякакви публични или частни интереси! Национално отговорният ход е незабавно разпускане на ДКЕВР; на нейно място, в съгласие и при стриктно съблюдаване разпоредбите на ЕК, да започне да функционира Гражданският регулатор. Депутатите да игнорират лобисткия законопроект и да се съобразят с волята на гражданския форум. Обратното ще представлява поредният престъпен акт спрямо българската нация. Защото ирелевантни са интересите на участниците в енергийния бизнес: Конституцията признава само един интерес – този на гражданите и обществото!

И нека народните представители не забравят клетвата, която са положили по чл. 76 ал. 2 на Конституцията: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа!“
                                                                                  http://avtorski.pogled.info/                                                                                                                             image  НАСКОРО ДАРИК РАДИО-ДС РЕКЛАМИРАХА И ЧЕЗ-ОЧЗ/след като бе приватизирано държавното дружество,всички служители които бяха куки към ДС си останаха на работа в ЧЕЗ?/.                                                                                                       Черни групи(НА ДС) на ОЧЕЗЕ връзват абонати срещу 400-1000 лева и крадат 70% от тока, който после идва в сметките на останалите Схемата е следната, уговаряш се с посредник, който ти намира "точните"хора и срещу "скромната" сума от 800-1000лв. откачат електронният ти електромер бъркат му в паметта и правят той да отчита 30% от изразходваната от вас ел. енергия, връщат го в таблото и пак го запечатват с оригинални пломби на ЧЕЗ. Съответно това е цената за трифазен електромер на фирма, магазин и т. н. и почвате да плащате вместо 600лв. сметки по 200лв. за фирмата си, За частни абонати цената е по ниска от 400 до 500лв. зависи от посредника.
И така драги ми съграждани крадците за една година крадат около 50 000лв-100 000лв, а може и да са много повече от Енергото, но то съответно ни ги вкарва веднага в сметките на всички и в съответната графа ремонтни разходи или други, и на практика се получава, като при парното - комшиите крадат парно, а всички от блока плащат, но Топлофикация не губи и топлинните счетоводители също - само народа губи! При тези кражби има и развитие във времето едни се спотайват и вече 3-4 години крадат ток, без да са ги хванали, други доста се поопариха и платиха глоби за по 3000-5000лв., а трети заведоха дела срещу ЧЕЗ за това, че електромера не бил собственост на абоната, а на ЧЕЗ, и те да си го били пазели на улицата. Демек някой злоумишленно е дал 1000лв., за да им преработят електромера в малко отчитащ и така да ги злепоставят.                                                     image                                                                                  Групата която прави от Енергото тези злоупотреби не е една а са поне 2-3, "бръмчат"и по София и по цялата област захранвана от О"ЧЕЗ"Е. В същото време ЧЕЗ пищят яко за тези кражби, че на годиняа били над 1-2мил. лв. че и повече, и искат от ДКЕВР да им ге признава като загуби, като веднъж тайно ги начисляват в сметките на хората, а после и официално в друга графа ги вкарват пак в сметките на абонатите.
Същата работа е и с поставянето на нови ел. табла и подмяната на електромерите. Служител на ЧЕЗ-Брезник ми е казвал, че имали задължението да сменят по 5 електромера на ден по новите изисквания за 5 годишен срок на работа, и това го водят инвестиция, като електромерите са произведени в Чехия, данъците за тях са също там, всички останали апарати, като автоматични предпазители, прекъсвачи и други също са от там и тука идват на цена за електромер-27лв.! Забележете каква е цената на един електронен чешки електромер, а се декларира цена от 150-200лв пред органите на Държавата и така инвестициите надхвърлят това което е планирано в договорите с ЕРП-та, но не в нови електропроводи и трафопостове, а в кухи сделки с огромни печалби изнасяни пак навън в ОФШОРКИ НА ДС.         Гласувай:
2
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 7025007
Постинги: 4190
Коментари: 1126
Гласове: 1564
Календар
«  Февруари, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728