Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2015 22:29 - В крайна сметка чуждестранните „заемодатели” на България" ще се окажат Коминтерно-Кремълски финансови институции и лица
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 2153 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 24.02.2015 22:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image          ПЕЧЕ СЕ МЕЖДУНАРОДЕН СКАНДАЛ ОКОЛО ЗАЕМА НИ
* С или без нов дълг фалитът е ясен - единственото спорно е кога - сега или месеци по-късно
* Изгребва се Борда - този път до дъно
* Финансовата операция все повече добива очертания и на "активно мероприятие"
--------------------------------------------------------
От вчера около емисиите на България за 16 млрд. лева започна да се оформя огромен международен скандал. Зад кулисите, но програмиран да гръмне като атомна бомба не сега, а скоро - от месеци до година напред
По това прилича на „активно мероприятие” – словосъчетание от речника на тайните служби от миналото ни за операциите по убийства или дискредитиране.
Причината за този скандал може да се изброи, структурирана в точки така:
1. търсим заем за 8 млрд. евро (огромна сума за страна като нашата)
2. заради него искаме потвърждение от четири световни банки и кредитни агенции (Мудис, Стандарт енд Пуърс и др.), че сме платежоспособни
3. банките и кредитните агенции дават оценките – рейтингите върху основата на информацията, която им е предоставило нашето правителство. И ни присъждат оценка специално за дълга – не много висока, но така наречена инвестиционна. Т.е. сочеща нисък риск да не върнем парите, които ще заемем. Записват тази информация в Проспекта по емисията. И убеждават клиентите си, че България е сред страните с най-нисък размер на дълга спрямо брутния продукт и в Европа, и в света, че покупката на български дълг е изгодна операция с изненадващо висока доходност – сякаш за рискова спекулация (до 10%), но опасността клиентите им да си загубят парите е само хипотетична.
4. и изненада – в България назрява скандал както никога досега. За предишните, не по-малко скандални като факти емисии никога не са се разправяли на такова махленско равнище. В тази разправия има едно изненадващо обстоятелство – опозицията внимателно и много грижливо, премислено бяга от истински скандалните факти по дълговата операция, задоволявайки се гол популизъм. Е, ако не са ги знаели, вече ги знаят от моите постове и ТВ предавания, както и от документите по сделката, които публикувах. Лично за мен такава позиция означава само едно: пред общественото мнение у нас сме „против”, но по съществото на аргументацията ни за него всъщност оставаме, макар и скрито „за”. Ясно е, че в парламента ще гласуват против, но безрезултатно – като глас на малцинството.
5. и оу, ужас! Случи и съвсем немислимото – веднага след опозиционната атака правителството, ГЕРБ и управляващата коалиция започваха да се обясняват като официални длъжностни лица на кормилото на властта и най-меродавно, че ако не вземем милиардите, и то в това количество, ще фалираме незабавно. А и да ги вземем, пак ще фалираме:
************************************************
ИЗЯВЛЕНИЯТА
-------- "И дори и тези 12 млрд. лв. + 4-те нови да ги платим веднага, пак няма да стигнат около 2 млрд" - премиерът Бойко Борисов
-------- "Като не ни подкрепят, няма да има пари, няма да можем да платим, държавата ще фалира и ще приключим. Това е толкова просто.... като не стане, държавата фалира." - отново министър-председателят.
-------- "Ако не изтеглим външен дълг до месец май, за да рефинансираме задължения с падеж през май, не вярвам, че Бойко Борисов ще поеме тежкия кръст да остане в историята като втория министър-председател след Андрей Луканов, обявил МОРАТОРИУМ по плащане на дълг." - председателят на Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание Менда Стоянова
-------- „България трябва да си връща дълговете, защото ако този дълг и това споразумение с банките не мине през парламента, това означава, че ние не можем да се появим на международните пазари, а това поставя под сериозен риск връщането на дълговете ни”- отново тя.
------- "Необходимият дълг, за да бъде страната стабилна финансово, не е 16, а 19 милиарда лева.... В противен случай (без одобрение) България ще бъде изправена пред изключително изпитание и вероятността от предсрочни парламентарни избори става реална" - Найден Зеленогорски, съпредседателят на Реформаторския блок, част от управляващата коалиция.
------- "В края на май трябва да платим милиард и половина лева от мостовия заем, а имаме само половин милиард" - финансовият министър Владислав Горанов.
И т.н., и т.н.
********************************
ПАРАДОКСЪТ!
Няма длъжник, който да иска заем, като твърди, че вече е във фалит и без него ще обяви незабавно банкрут. А за капак да казва, че дори и да го вземе, пак не му достигат милиарди.
Защото няма глупак, който да му даде пари при такава ситуация.
Дори и лихва от 10% (предложената от България) надали ще го изкуши, ако липсват политическите задкулисни гаранции, че ще си върне средствата.
Няма длъжник, който да лъже нагло в официалната информация, която предоставя за състоянието си пред банката – незабавно заемът му може да стане изискуем в пълния му размер. А ако го прави например (както мамиха гърците, докато накрая ги изловиха) трябва да е идиот, за да си го обяви сам и публично - лъжа! И забележете, дори в аванс – още преди самото вземане на парите!
Затова ако този заем се осъществи – и от родна страна, и от чуждестранна, това е сигнал, знак, симптом за съвсем, съвсем друга игра – част от огромен геополитически и финансов ребус, за който въобще, ама въобще дори не ми се приказва.
ПОСЛЕДСТВИЯТА
Истината за фалита ни, който обявиха държавниците ни в официалните си изявления, води до няколко последствия:
1. цената (доходността, лихвата) по този борч скача до небето заради високия риск. Това ли беше целта с тези неочаквани „откровения”?!
2. пари ще дадат само онези, които са посветени в цялата операция, вкл. и в целта на парадоксалните изявления за фалит. Т.е. знаят как тя евентуално ще завърши и как да си приберат преди трагичния финал на банкрута дадените сега от тях пари.
3. назрява международен скандал с непосветените в задкулисната сделка. Всеки клиент по света, закупил българските книжа, ще може на базата на тези изявления на държавниците ни да осъди световните банки по операциите за грандиозни суми пари. За умишлена измама относно истината за страната ни, която са записали в предложенията си-оферти! Да осъди и рейтинговите агенции – също за измама с присъдения ни необоснован рейтинг, опроверган от държавниците ни. ВЪЗМОЖНО Е ДА ГРЪМНЕ СВЕТОВЕН СКАНДАЛ И ТАКА ДА СЕ РАЗКЛАТИ ДОВЕРИЕТО В ГЛОБАЛНАТА ФИНАНСОВА СИСТЕМА – ЧЕТИРИТЕ БАНКИ, АГЕНТИ ПО ДЪЛГОВАТА НИ ОПЕРАЦИЯ СА СЪОТВЕТНО НА 12, 22, 23, 24 МЯСТО В СВЕТОВНИТЕ КЛАСАЦИИ ПО АКТИВИ и всички в ПЪРВАТА ДЕСЕТКА по инвестиционни и дългови операции.
4. Този потенциален глобален финансов скандал съвпада по време с кризата около еврозоната покрай Гърция, обвързва и за втори път еврото чрез разклащането и възможно срутване на Борда ни на неговия фон. И твърде вероятно ще се пукне като гноен цирей в наближаващото стремително прекипяване на най-голямата международна политическа каша от последните десетилетия: въпросът дали Украйна ще остане като държава и ако да – в каква форма!
Та затова новините с тези изявления и особено конкретизацията на финансовия министър Горанов за само 547млн. лв., с които разполага като налични българската държава, не намериха никакво място в световните новини въпреки сензационния им характер.
То и за Гърция се знаеше още от 2006 г., че е тотално фалирала (през 2006 написах, че Атина ще превари София по пътя към банкрута), ама истината широката публика научи чак през 2010 г., когато кредиторите спечелиха повече от достатъчно пари от борчовете й.
Родните скандални изявления за фалита ни не намериха отзвук дори и в специализираните финансови анализи и обзори, в новините им!
Задействаха се най-големите властови и финансови интереси в света, които покриха тази информация дори в ежедневния преглед на родните медии. Например от „Ройтерс” – след като обявих думите на Горанов за 500-те милиона, вестта се превърна във водеща като заглавия и информация у нас, ама в прегледа на световната агенция няма дори запетайчица за нея.
Стана ясно и защо!
В момента Бордовете на банките и кредитните агенции се чудят какво да направят (за втори пореден път след подобен случай с злочастната емисия на Орешарски от лятото на 2014 г. за 1.49 млрд. евро, регистрирана на Люксембурската борса)
Апетититът за тази операция е голям – ще донесе много пари за банките. Рисковете да ги замесят в международен скандал също са големи и реални. Аз не знам и трудно мога да прогнозирам какво ще надделее на днешните заседания на директорите им (и утрешните, и следващите) – алчността или предпазливостта! В предишния случай с онази наша емисия надделя предпазливостта. А сега?!
Но със сигурност независимо от изхода на скандала случилото се ще се запомни и ще се връща за дълги години напред – подобни азиатски хитрини и коварство не се прощават.
За онази дългова операция и задкулисния скандал около нея написах в поредния си пост за нея, пуснат в мрежата на 6 юли 2014:
„Бълха ги ухапала, ама такъв опит за прекарване се помни и отвъд гроба. И се връща умножено по две - тъпкано, дето се казва.”
Обаче не познах – „тъпканото” се върна не умножено по две (тогавашна лихва 3.055%), а по повече от три – от 10% за новия ни заем.
А КАК ПОСВЕТЕНИТЕ ЩЕ ЗАВЪРШАТ ДЪЛГОВАТА СДЕЛКА?
И при предишните емисии на дълг се аргументирах, че в крайна сметка чуждестранните „заемодатели” на България се оказват родни финансови институции и лица.
Взимайки ценните хартийки по борчовете на България те незабавно ги слагат като залог по своите кредити и напълно законно отказват да върнат парите заради перфектното обезпечение по тях. Нашите трезори, които получават като обезпечение от тях тези книжа заедно със собствените си, закупили ги чрез техните посестрими – агенти по сделката (4-те световни банки), правят същото – ползват хартийките като плащания за рефинансирането (заемите), което взимат от Българската банка за развитие и БНБ, като платежно средство по отчисляваните суми за провизии по лошите кредити и за сумите по капиталовите изисквания.
Същността:
ДЪЛГЪТ НА БЪЛГАРИЯ, ВЗЕТ НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ ПАЗАРИ, ВСЪЩНОСТ НЕ СЕ ВЗИМА ОТ ТЯХ, НИТО ДОРИ ОТ ВЪТРЕШНИЯ, А ОПОСРЕДСТВЕНО ПО ТОЗИ НАЧИН – ОТ ВАЛУТНИЯ РЕЗЕРВ НА БОРДА.
М.г. рейтинговата агенция „Фич” оповести оценката си за истинските пари във Валутния ни борд, която се размина с 11 млрд. от официално обявяваното от БНБ число. (моята собствена оценка е по-трагична) В анализа си световните експерти посочиха и онова, което аз поставям като проблем от няколко години насам – в нарушение на правилата родни дългови книжа се вписват в активите на БНБ и Борда под защитата на законовата вратичка „системна опасност за финансовия сектор" и променените за тази цел Наредби и правила на БНБ.
По този начин косвено от този извор на средства, който е последната опора на лева, непряко се кредитира и измършавелия ни бюджет.
А НАКРАТКО: под претекста за взимане на дълг, без който не можем, се изгребва Валутния борд, докато накрая лъсне дъното на кесията му.
Новото сега е, че ако навремето започнаха с милиард, после преминаха през 2 и 3 милиарда, сега се устремяват към изгребване на 16 млрд. – т.е. НА ВСИЧКО!
МАЩАБИТЕ НА РАЗГРАБВАНЕТО
Преди 3 години – на 5 юли 2012 в своя статия ( пост и в профила ми тук) посочих първата такава дългова операция по изгребване на активите на фискалния резерв, лева и Борда – „Афера за четвърт милиард и после – за милиард евро на правителството и Дянков”. И написах следното:
------------------------------------------------------------
„Така парещият картоф с депозита на хартия (книжата по взетия тогава дълг) е вече ръцете на БНБ. Някой трябва да го плати и тя заедно с МФ посягат на т.нар. Единна бюджетна сметка на МФ в БНБ. Това са валутният резерв, сребърния пенсионен фонд, извънбюджетните фондове, вкл. тези за Козлодуй, здравния фонд, парите на държавните предпрития и тези на общините, събрани накуп...
----------------------------------------------------------
Може и да изгребеш скрито един милиард и още четвърт милиард евро, но няма как липсите да не лъснат по един или друг начин. Е, лъснаха все пак - здравният резерв за над милиард и половина лв. изчезна отвсякъде като резултат от тази операция, никой не обясни и досега внятно и ясно – с документи къде са парите, а фискалният тогава олекна с още милиард. (общо са 2.5 млрд. лева = онзи заем от 1.25 млрд. евро)
Изказах плахата надежда, че скандала, който изнесох и особено книгата, която пишех тогава - „Дуел” със сензации за геополитическите игри и замисли около България (геополитиката винаги е и финанси) могат да задържат и може би да спрат операцията „Цунами”, предвидена за декември 2012-януари 2013. Факт - като резултат от разкритията в книгата ми през януари изгоря от поста си Ахмед Доган, а през февруари изгоря първия мандат на Бойко Борисов.
Цунамито се размина (засега), но операциите с изгребване и дестабилизация на страната, вместо да спрат окончателно, се разраснаха неимоверно по времето на Орешарски. Затова отново, преди близо две години – на 27 юни 2013 г. в свой пост, препечатан като статия от много сайтове, предупредих и прогнозирах банкова ваканция, фалити на банки (след това пуснах и списък - досега съм познал за първите две от списъка ми, другите са почти на финала на банкрута), фалит на държавата и съответно срив на лева и Валутния борд с надигаща се хиперинфлация.
Е, с банковата ваканция година по-късно се разминахме по невероятно чудо, а вчера вече официално и с числа обявиха фалита на Република България чрез устата на финансовия министър.
И за първи път признаха, макар и частично онова, което посочих, че е вкарано във фискалния резерв.
Но Владислав Горанов спести в думите си, че там са парите на всички осигурявания, като вкл. и за по месец-два отсядат и тези на частните пенсионни фондове! (виж мой пост с документи от 26.12.2014), субсидиите към общините и ВУЗ-овете, парите на предприятията, Здравната каса и т.н., и т.н.
**************************************************
БЕЛЕЖКА: Всъщност възниква въпросът има ли въобще фискален резерв държавата или и той, и тя също е в технически фалит?
А какво е Фискалният резерв? За да добиете представа за него, трябва да видите така наречената му Единна сметка.
В нея са събрани накуп парите на:
- правителството,
- министерствата,
- агенциите,
- комитетите,
- парламента,
- президенството,
- Сребърния пенсионен фонд,
- Здравната каса,
- селскостопанските фондове,
- Фонд радиоактивни отпадъци,
- Международен фонд Козлодуй,
- средствата – траншовете от Европейския съюз ( за да надуят сумата, вписват и още неполучените пари от Брюксел!)
- парите на цялото пенсионно осигуряване,
- на здравното осигуряване,
- на професионалните осигурителни фондове,
- на учителския пенсионен фонд,
- на всички държавни обединения, предприятия и структури (летища, пристанища, железници),
- на всички държавни ВУЗ,
- на съдебната система
- Фонда за гарантиране на спестяванията
и т.н., и т.н.
... А освен това след като Дянков опоска и затри Здравния фонд, сега е опоскан и Сребърния пенсионен заедно с проф. осигурителни фондове, както се вижда от наличните пари във Фискалния резерв. Т.е. или парите на последните три фонда ги има, ама всичко друго е опоскано, или фондовете са опоскани, за да има нещо за текущите нужди.
(мой пост от м.г. – на 22 юни 2014)
***************************************************
Вчера финансовият ни министър заяви: "Крайно време е да вдигнем чела и да си кажем всичко!". Но Горанов вчера с откровението си спести, че всъщност фискалният резерв е като ошушкан от мишки хамбар – с паяжини по ъглите му.
ПОЯСНЕНИЕ: Фискалният резерв се записва като счетоводство по така наречената Единна сметка на бюджета. Салдото й е на червено, тоест сметката е формирала минус и отслабнала:
* за 2013 г. с 3 910 238 500 (три милиарда деветстотин и десет милиона двеста тридесет и осем хиляди и петстотин лв.),
* пак на червено и с минус за 2014 г. - 5 262 251 100 (пет милиарда двеста шесдесет и два милиона двеста петдесет и една хиляди и сто лева),
* на червено и минус за януари тази година с 2 631 125 500 (два милиарда шестотин тридесет и един сто двадесет и пет хиляди и петстотин лева),
* очаквана да завърши и за този месец - февруари, на червено и с минус 373 644 700 (триста седемдесет и три милиона шестотин четиридесет и четири и седемстотин лева).
Е, надайте се на официалните данни за дефицитите в бюджета на страната и на тези за фискалния резерв. Изброените от мен официални данни (само част от всичките) сочат, за последните две години и два месеца салдото е на червено, на минус общо с 11 907 259 800 лева. Почти 12 милиарда!
ДПС знаеше тези влошаващи се резултати и затова наруши съюза с БСП - свали собственото им правителство – онова на Орешарски. Вероятно операцията беше подсказана от големия им кукловод на хиляди километри оттук. А другите кукли на конци - калинките на ГЕРБ, не знаейки какво ги чака, неразбрали дори собственото си ужасно финансово наследство от първия им мандат, вече умножено по две, по указание се втурнаха като обезумяли към властта и нейната трапеза.
Сега и тези кукли на конци ще отстъпят мястото си с гръм и трясък, след като осъществят обира за 16 млрд. Уморените коне ги убиват, нали – имаше такава реплика в едноименен филм с холивудската звезда Джейн Фонда.

КРАЙНИЯТ РЕЗУЛТАТ!
Онези, които ще дадат 16 млрд. заеми, ще си ги върнат обратно, като заложат ценните книжа по дълга с огромна печалба за тях (стойност на дълга + доходност, умножена по години). БНБ и бюджетът, взели парите назаем и върнали ги обратно на далите ги, пак ще се окажат без средства.
Скритата засега в мащабите си парична гибел за България, макар и частично вече обявена заради целите на операция за евентуална глобална финансова компрометация и дестабилизация (тревожи ме въпроса какви ли др. параметри съдържа тя и къде другаде по света) ще лъсне първо като политически сътресения у нас.
Факт е! Още отсега политиците тайно и скрито се стягат за предсрочни избори, защото:
* БСП насрочи своя конгрес за април.
* Бойко Борисов се прегърна с движението на Татяна Дончева и така скрепи бъдещото им споразумение за ... какво? Съюз с непредставена парламентарно в момента сила има смисъл само при бъдещи избори.
* реформаторите пък отлагат конгреса си за пореден път - да не се изпокарат фракциите вътре преди да изкристализира ситуацията.
* Росен Плевнелиев неочаквано направи заявка за разширени президентски правомощия, което иска промени в Конституцията и съвсем друга политическа конфигурация.
* ударно стартира създаването на нова масова партия като родния аналог на "Сириза"
* "съществува хипотезата разногласия в кабинета да доведат до предсрочни избори" - вицепремиерът Румяна Бъчварова.
* "Атака" поиска предсрочни избори - вярно, президентски, а не парламентарни. Но каквито и да са предсрочни избори отворят вратата за политическа криза.
* „Счита се, че излизане от политическа криза има едва тогава, когато измине една пълна година без предсрочни избори" - Иван Костов, гуру на десните.
И т.н., и т.н.
Тогава, преди близо две години в онзи мой пост (дето през 2014 г. арестуваха хора заради препечатката му) написах и това:
„Факт е, че политическите и олигархични касти управляват България така, че подобни верни прогнози като моите не са врачуване. Единственият неизвестен компонент в тях не са параметрите на идващата катастрофа, не е периода „от-до” на случването им, нито стойностите, които ще добият финансовите показатели, а съвсем точното време на събитието, понеже то все пак зависи от политиците.
И кукловодите им, добавям днес.
Това е! Във фалит сме! Новите заеми няма да го спасят! (банкова дупка над 11 млрд. евро, на различните държавни и обществени бюджети – над 15 млрд. лева, на държавния бизнессектор (вкл. енергетика) – 8 млрд., дългова по външни задължения – над 4 млрд. евро, по вътрешни борчове – милиард и половина и т.н., и т.н. ...
Новите 16 млрд. освен кражба ще задълбаят многомиалрдната яма, в която сме попаднали.
А колкото е по-дълбока ямата, толкова по-трудно, мъчително и дълго се излиза от нея.
Справка за застраховките срещу фалит по дълга на различни държави:
http://workforall.net/CDS-Credit-default-Swaps.html
съвсем актуална тук:
https://www.dbresearch.com/servlet/reweb2.ReWEB…
и картинки от Блумърг и др., вкл. от анализа на Дойче банк – с обявяването на новата емисия български дълг през декември вместо застраховката срещу риска от фалит да падне, тя рязко се закатери нагоре дори за петгодишните ни книжа.                                                                                                                                   image  image                                                                         image                                                                            Grigor Lilov                   



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8684939
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031