Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2015 12:24 - Списъкът на убитите журналисти в Русия
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 2438 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 20.12.2016 23:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image     
Откакто Путин е президент – 2000 г., – в Русия са били умишлено убити 134 журналисти и за още четирима има съмнения.

За същия период (2000-2016 г) само двама журналисти са били убити в Китай и трима в САЩ (двама от които биват застреляни, докато взимат на живо интервю в щата Вирджиния през 2015 г.).

От 134-те убийства в Русия много се предполага, че са извършени от военни офицери, руските служби или партизански групи. Повечето от тях остават неразкрити, предава Politifact.

ОБИКНОВЕН ПУТИНИЗЪМ

В асансьора влиза човек и вади пистолет. Един куршум в главата и, за по-сигурно, още три в тялото. Стената зад убития е оплескана с кръв, мозък и парчета от череп. Убитият е журналистката Политковская. 7 октомври 2006.

........................................

Пол Хлебников, американски журналист и издател на «Форбс Русия». Убит с автоматен откос пред редакцията си в Москва, 2004. Ровел се е в корупционните мътилки на руския бизнес.

.........................................

Наталия Естемирова, активист за човешки права. Отвлечена в Грозни в 2009. Намерена захвърлена край пътя с куршум в главата.

........................................

Анастасия Бабулова, журналистка в опозиционния «Новая Газета» и Станислав Маркелов, адвокат за човешките права. И двамата пречукани показно, по сталински, посред бял ден на един километър от Кремъл. Маркелов е защитавал правата на леви опозиционери и журналисти, както и на жертви в известния инцидент в московски театър в 2002 когато руски командоси убиват повече от сто заложници.

........................................

Александър Ефремов, фотожурналист. Убит чрез заложена бомба в джипа с който пътува.

.......................................

Искандер Хатлони, радио Свободна Европа. Убит с брадва през нощта близо до апартамента си. Убиецът е неизвестен, както и причините.

........................................

Игор Домников, Новая Газета. Убит с чук в главата. Два месеца в кома. Убиецът е осъден, поръчителят е известен, но не е пипнат.

.......................................

Сергей Иванов, независима телевизия в град Толиати. Един куршум в главата и още четири в тялото пред сградата където живее.

........................................

Али Астамиров, Франс Прес. Изчезнал.

.......................................

Юрий Шчекочихин, Новая Газета. Репортажи за корумпирани високопоставени личности в руското бюро за разследване. Умира от «остра алергична криза».

Олга Котовская, радио журналист. Паднала от 14 етаж при неизвестни обстоятелства.

...........................................

Ако досега, драги читатели, не сте обръгнали от брадви, чукове в главата, куршуми и остри алергични кризи, то явно вие сте на обилна диета филми на ужаса и е малко вероятно да ви повлияят такива като «удушен с колан», «блъснат от джип», «загинал в пожар при неизяснени обстоятелства» или «наръган с нож в апартамента си». Затова ще ви дам ОБИКНОВЕНИТЕ цифри по години на ОБИКНОВЕНИ убийства по време на ОБИКНОВЕНИЯ путинизъм, не без риск да ви стане скучно - толкова еднообразно звучи просто «убит», или «изчезнал», или «тялото не е намерено».

И тъй като Путин и Медведев са двете страни на палачинката, а ние загубихме представа кой кога е бил президент или премиер, ще ви дам цифрите на избитите журналисти за времето на тия двамата по години.

ПУТИН:

2000 - деветнадесет души

2001 - дванадесет

2002 – двадесет и три

2003 – дванадесет

2004 – тринадесет

2005 – шест

2006 – четиринадесет

2007 – шест

2008 – (последните месеци на Путин като президент) – трима



МЕДВЕДЕВ:

2008 – двама

2009 – девет

2010 – десет



ПУТИН:

2012 – двама

2013 – един

2014 – двама

Както виждате, за 14 години «нахалната журналистическа паплач» намалява, за да изпъкне на преден план гласа на велика Русия, тоест Путин. КГБ, както виждате, работи ефектно.

Много от вестниците, телевизиите и радиото, за които са работели, вече ги няма. В броя им не са включени и редица западни журналисти – италианци, американци, французи и германци, загубили живота си във войната срещу Чечня или в Украйна. Не са включени и имената на избити от путинското КГБ журналисти и дисиденти извън Русия – те всички са достъпни в интернета с кратки данни за работата и съдбата им.

Не са включени също така и имената на убитите по времето на Борис Йелцин. Огромният брой на убити журналисти накара Международната Федерация на Журналистите за започне разследване и да събира данни за убити журналисти в Русия още в 2009 година. Веднага беше отбелязано, че Русия е една от най-опасните страни в света за работа на журналисти, както и кошмара на съдебната система в тази страна.

Да припомним, че от Русия току-що се завърна известния на всички Георги (Гоце) Първанов, бивш президент на България и най-известния проводник на Русия и нейните интереси в България. Към тази трагична картина на журналистическата професия в Русия той би могъл да вземе отношение поне от хуманна гледна точка. Неговото пренебрежение към журналистите и в България е достатъчно нахално и безочливо, за да очакваме каквато и да е публична изява от един самопризнат агент на репресивната комунистическа Държавна Сигурност, за който Русия е била винаги номер едно. Нещо повече, пресен-пресен след инструктажа си в Москва той дори се опитва да пробутва провала си като държавник за «майсторлък» на дипломацията и да дава уроци на днешния министър на външните работи Митов.

Трагедията в Русия е достатъчно голяма и режимът там става все по-тираничен, но очевидно не е по устата на нито един от бившите и сегашни комунистически слуги на тази страна в България. Тяхното мълчание е най-доброто признание за техните антибългарски симпатии.

image

                                                                          www.svobodata.com/page.php 

                                                           
Събития октомври в Москва

Неделя, 03 октомври, от 19:30 нататък. Извън и вътре в Останкино телевизионната кула . [ 57 ]

1. Рори Пек , ARD Германия, оператор. Crossfire [J].

2. Иван Scopan, TF-1 Франция, оператор. Crossfire [J].

3. Игор Belozerov, 4-ти канал "Останкино", редактор. Crossfire [J].

4. Сергей Красилников, TV "Останкино", видео инженер. Изстрел в упор в рамките на сграда. Убийства [J].

5. Владимир Drobyshev, хората и природата месечно, редактор. Heart Attack [J].

Понеделник, 04 Октомври, след пладне. в близост до Върховния съвет сграда . [ 57 ]

6. Александър Sidelnikov, журналист на свободна практика и кинорежисьор от Санкт Петербург. Crossfire [J].

7. Александър Смирнов, младежта Courier вестник (Yoshkar-Ola), кореспондент. Crossfire [J].

29 ноември - Елена Tkacheva, 26-годишният коректор за Кубан Courier вестник, почина в Краснодар, в резултат на бомба, поставена в редакцията на вестника. [ 57 ] терористичен акт [J].
09 дек -. Марина Iskanderova, журналист в местна телевизионна станция, убита в апартамента си в Nadym [ 57 ] Убийства [NJ].
1994 [ 58 ]

01 февруари - Сергей Дъбов , директор на Новое Время издателска къща, Москва. Заснет в поръчково убийство. [ 59 ] Убийства [NJ].
26 Април - Андрей Aidzerdzis , депутат и издател. Заснет в поръчково убийство, в Химки близо до Москва. [ 60 ] Убийства [NJ].
15 юни - Юрий Soltys, Интерфакс журналист и редактор. Пребит до смърт в Московска област. [ 61 ] Убийства [? J].
15 Октомври - Татяна Zhuravlyova и съпруга, медийни работници, Комсомолская правда (Samara бюро). Убит в Воронеж област по време на шофиране колата си в страната. [ 62 ] убийство. [NJ].
17 юли - Елена Roshchina, главен редактор на детски вестник, Иваново. Убита в апартамента й. [ 63 ] убийство. Бандата, който я е убил са били съдени и осъдени през 2000 г. [NJ].
17 октомври - Дмитрий Kholodov , военен кореспондент на Moskovskii Комсомолец . Вестникът, бе убит в Москва, когато бомба куфарчето бе събрана от шкафчето на железопътна гара избухна в редакцията на вестника си [ 64 ] убийство. Предполагаемите убийци Kholodov бяха съдени и оправдани два пъти, през 2002 и през 2004 г. [J].
Имаше и четири смъртни случая в Чечения след конфликта там започnaл през ноември . [ 65 ]

26 ноември - Хюсеин Guzuyev, директор на чеченски TV & Radio Company. Грозни. Хванати в кръстосан огън между Дудаев поддръжници и про-Москва опозиция [J].
14 декември - Gelani Charigov, журналист с Marsho частна телевизионна компания. Грозни. Crossfire [J].
22 дек - Синтия Elbaum, photocorrespondent Freelance САЩ на задание за времето списание. Грозни. Crossfire [J].
31 Дек - Bilal Ахмадов, оператор за Marsho телевизионна компания. Грозни. Crossfire [J].
1995-1996 (вкл. 1-ви чеченския конфликт) [ редактиране ]
1995 [ 66 ]

1 януари - Владимир Zhitarenko, кореспондент на Red Star (Красная Звезда) вестника, Чечения. Crossfire [J].
1 януари - Пьотър Новиков, журналист с Smena списание, Москва. Homicide (свързан с Anisimov убийството в края на 1994 г.) [NJ].
07 януари - Sultan Nuriyev, Чечения. Не е потвърдена [? J].
10 януари - Йохен Piest, кореспондент на Stern списание. Chervlyonnaya, Чечения. Crossfire [J].
14 януари - Валентин Янус, оператор на град Псков телевизионен канал, Чечения. Crossfire [J].
17 февруари - Вячеслав Rudnev, журналист на свободна практика, Калуга, публикувани в местни Вест и Znamya вестници. Убийства [? J].
27 фев - Максим Шабалин, политиката редактор на Nevskoe Время . вестници (Санкт Петербург) [ 67 ] и Felix Титов, на вестника фотограф, изчезнал по задание на Чечения. Въпреки многобройните експедиции, 1995-1999, няма и следа е намерено от двамата мъже продължава. Липсва [J].
1 март - Владислав Листев , лидер на новата ORT TV канал, застрелян в стълбището на московския си жилищен блок в класически поръчково убийство. Убийства [NJ].
03 март - Игор Kaverin, инженер с Svobodnaya Nakhodka радиостанция, Приморския регион. Заснет в колата, Homicide [NJ].
08 март - Олег Ochkasov, журналист на свободна практика в Воронеж, писане за Vecherny Воронеж и Skandalnaya Pochta вестници. Убийства [NJ].
16 март - Алексей Khropov, директор на Vox радиостанция, наскоро от ефир. Leningradskoe Highway, Московска област. Убийства [NJ].
31 март - 23-годишният Руслан Tsebiyev, Дудаев пресслужбата, Грозни, Чечения. Убийства [? J].
06 Май - Malkan Suleimanova, журналист с Ичкерия вестник (Грозни). Починал под обстрел в Shatoi, Чечения. Crossfire [J].
22 Май - Farkhad Керимов, оператор с Associated Press TV. Изпълнени в Vedeno, Чечения. Homicide (военно престъпление) [J].
05 май - Сергей Иванов, отиде в търсене на Шабалин и Титов (надхвърли 27 февруари), на юг от Чечения. Липсва [J].
06 юни - Александър Konovalenko, журналисти с Krestyanskaya газета , Волгоград, побеждавайки в полицейско управление са довели до смъртта му. [ 68 ] убийство. Killer осъден през 1998 г. [? J].
17 юни - Наталия Alyakina-Mroszek, Focus списание (Германия) и други търговски обекти. Заснет в близост Будьоновск. [ 69 ] Crossfire. Руски войник признат за виновен от небрежност при използване на оръжия, амнистирано като чеченска война участник [J].
25 юли - Andrew Shumack Jr , свободна практика US фотожурналист, St Petersburg Times . Грозни, Чечения. Липсва [? J].
04 Август - Сергей Назаров, бивш водещ на популярното телевизионно шоу "Vremechko". Убит в Москва. Убийства [NJ].
10 август - Вадим Obekhov, колумнист с вести вестник, Петропавловск, Камчатка област. Убийства [NJ].
02 ноември - Андрей Ulanov, главен редактор на Толиати segodnya вестника. Togliatt, Samara област. Поръчково убийство, убийство [NJ].
08 Ноември - Сергей Ananyev, ръководител на пресслужбата, East Siberian организираната престъпност отдел. Убит в Иркутск. Резултат от 2000 изпитание не изчистите [NJ].
12 декември - Victor Литвинов, "Голос России" радиостанция коментатор, Москва, е починал след улично нападение. [ 70 ] Убийства [NJ].
10 Декември - 25-годишният Ярослав Zvaltsev, финансов директор на Дом Russky вестника в Магнитогорск, прострелян в поръчково убийство. [ 71 ] Убийства [NJ].
12 декември - Shamkhan Kagirov, кореспондент на Vozrozhdenie вестника, Чечения. Crossfire [J].
26 декември - Вадим Alferyev, работи като журналист в местната преса и телевизия в Красноярск, където той почина след тежък побой. [ 72 ] Убийства [J?].
1996 [ 73 ]

25 януари - Олег Slabynko, основател на "Moment Istiny" корпорация, производител на програма със същото име, директор на ОРТ (днес Първи канал TV), убит в московския си апартамент. Поръчково убийство [NJ].
08 февруари -. Юрий Литвинов, инженер, и Александър Зайцев, режисьор, на Forward кабелна телевизия [ 74 ] Намерени удар в кола, Dalnegorsk, Приморския регион. Поръчково убийство? [NJ].
26 февруари - Felix Соловьов, известният фотограф, Aeroflot вестник редколегия, убит в Москва. [ 75 ] Убийства [NJ].
11 март -. Виктор Pimenov, оператор с Vaynakh TV компания (Чечня) [ 76 ] Грозни, Чечения. Crossfire [J].
30 март - Надежда Chaikova, разследващ журналист за Obshchaya Gazeta ., изпълнен в Чечения, тялото намерен край село Gekhi [ 77 ] Homicide (военно престъпление) [J].
18 Април - Анатолий Ягодин, кореспондент на Na Boyevom Postu . силите на вестници, убит от чеченските бунтовници [ 78 ] Assinovskaya, Чечения. Crossfire [J].
9 май - Нина Yefimova, кореспондент на Vozrozhdeniye вестник, Чечения. [ 76 ] Грозни, Чечения. Убийства [J].
11 май - Виктор Михайлов, кореспондент престъпност за Zabaikalsky rabochy . вестника [ 74 ] Чита. Убийства [NJ].
26 Юли - Никита Chigarkov, член на персонала на Utrenniy Ekspress ., пребит и ограбен [ 74 ] Москва. Убийства [NJ].
01 август - Иван Gogun, Groznensky rabochy . кореспондент [ 76 ] Грозни, Чечения. Crossfire [J].
11 август -. Рамзан Khadjiev, кореспондент ORT, заснет извън контролно-пропускателен пункт в Чечения [ 76 ] Грозни, Чечения. Crossfire [J].
16 септември - En Chan Kim, кореспондент на различни Сахалин вестници и Blagodatnaya Semya . списание [ 74 ] Zhulebino, Москва. Убийства [NJ].
27 октомври - Анатолий Tyutinkov, заместник главен редактор на Vecherniy Петербург . [ 74 ] Инцидент не потвърди, Санкт Петербург. [NJ]
29 октомври - Лев Bogomolov, Калуга Vechernyaya главен редактор, [ 74 ] Калуга. Инцидент не потвърди [NJ].
31 окт - Сергей Semisotov, редактор на Traktir PO Pyatnitsam . вестника [ 74 ] Волгоград. Убийства [NJ].
10 Ноември - Marina Gorelova, предаде репортер на Отечество TV дружество [ 74 ] . и Юрий Shmakov, Отечество TV консултант [ 74 ] Kotlyakovskoe гробище, Москва. Терористичен акт. Две осъден през 2003 г. за 16 смъртни случая, вкл. двама журналисти, причинени от експлозията. [J]
06 Декември - Кирил Поленов, журналист на свободна практика. Владикавказ, Северна Осетия. Убийства [NJ].
07 Декември - Анатолий Belousov, зам.-главен редактор на Red Star (Красная Звезда) ., [ 74 ] Московска област. Убийства [NJ].
1997-1999 [ редактиране ]
1997 [ 79 ]

16 януари - Алексей Yeldashov, журналист в местния печат и Радо. Хабаровск, Приморския регион. Убийства [NJ].
16 януари - Николай Lapin, главен редактор на вестник "Obo vsyom". Толиати, Самара област. Убийства [NJ].
03 Февруари - Юрий Baldin, главен редактор на Focus TV. Челябинск. Убийства [NJ].
12 февруари - Вячеслав Zvonarev, редактор с Takt телевизионна компания. Курск. Убийства [NJ].
25-ти февруари - Вадим Biryukov, главен редактор на списание "Delovye Lyudi", ул Novolesnaya, Москва. Убийства [NJ].
23 март - Владимир Алиев, Prokhladnoe, Кабардино-Балкария. Убийства [NJ].
30 март - Николай Mozolin, Kirovsk, Ленинградска област. Убийства [NJ].
10 май - Александър Korkin, Переславъл Залески, Ярославъл област. Убийства [NJ].
6 август - Валери Krivosheyev, Липецк. Убийства [NJ].
19 октомври - Лидия Лазаренко, Нижни Новгород. Убийства [NJ].
1998 [ 80 ]

30 януари - Владимир Zbaratsky, ул Mosfilmoskaya, Москва. Убийства [NJ].
02 април - Иван Fedyunin, кореспондент на Bryanskie Известия вестника. Убийства, Брянск [NJ].
06 Април - Лира Lobach, медии работник. Област, Томска област. Убийства [NJ].
20 май - Игор Myasnikov, Кинешма, Ярославъл област. Убийства [NJ].
07 юни - Лариса Юдина, главен редактор на Съветска Калмикия Segodnya вестника. Елиста, Калмикия. Поръчково убийство. Извършителите осъдените (1999 г.), но не и тези зад убийството й [J].
28 юли - Владимир Устинов, Иваново. Убийства [NJ].
17 август - Сергей Semenduyev, Махачкала, Дагестан. Липсва [NJ].
24 август - Анатолий Levin-Utkin, Санкт Петербург. Убийства [? J].
27 август - Mirbaba Seidov, убийство, Калининградска област. Убийства [NJ].
29 август - Victor Shamro, убийство, Санкт Петербург. Убийства [NJ].
02 сеп - Farid Sidaui, кореспондент на Nedvizhimost Prosto списанието. St Ramenka, Москва. Убийства [NJ].
30 декември - Сергей Chechugo, Владивосток. Не е потвърдено [? J].
1999 [ 81 ]

19 февруари - Генадий Бодров, Homicide [NJ].
25-ти февруари - Валентина Mirolyubova и Николай Mirolyubov, Homicide [NJ].
04 Март - Андрей Поляков, Homicide [NJ].
30 май - Алексей Kulanov, Homicide [NJ].
30 юни - Вадим Руденко, Homicide.
30 август - Любов Loboda, Kuibyshev (Новосибирск област). Поръчково убийство. Извършител, посредник и мъж, който е поръчал я мъртва всички обвинен и осъден [NJ].
27 септември - Кристофър Reese, Москва. Убийства [NJ].
27 октомври - Supyan Ependiyev, кореспондент на Groznenskiy Rabochy вестника, Чечения. Crossfire [J].
29 октомври - фоторепортери Шамил Gigayev и Рамзан Mezhidov, национална ТВ клип канал и местното чеченски TV. Шами-Юрт, Чечения. Crossfire. 2005 Решение от Европейския съд по правата на човека [J].
Според Путин (вкл втора чеченски конфликт.) [ редактиране ]
2000-2002 [ редактиране ]
2000 [ 82 ]

01 февруари - Владимир Yatsina, а photocorrespondent с ИТАР-ТАСС . На първата и единствената му пътуване до Чечения той е отвлечен и по-късно убит (от група уахабити някои предполагат). [ 83 ] Убийства [J].
10 февруари - Людмила Zamana, Самара. Убийства. Conviction [NJ].
9 март - Артьом Боровик, Sovershenno sekretno периодични и издателска къща, режисьор и журналист. Летище Шереметиево-1, Москва. Инцидент не потвърди [? J].
22 март - Luisa Arzhieva, кореспондент на Истина Мира вестник (Москва). Avtury, Чечения. Crossfire [? J].
17 април - Олег Polukeyev, Homicide.
01 май - Борис Gashev, литературен критик,. Убийства. Conviction [NJ].
13 май - Александър Ефремов, Чечения. Фотожурналист с западно сибирска вестник Nashe Время , Ефремов умира, когато бунтовници взривиха военен джип, в който той е пътувал. На предишните задачи, Ефремов спечели признание за новини негови снимки от района на разкъсваната от войната. Crossfire [J].
16 юли - Игор Domnikov, от Новая газета , Москва . Поразена по главата с чук в стълбището на московския си апартамент сграда, Domnikov лежи в кома в продължение на два месеца. Неговият убиец е идентифициран през 2003 г. и осъден през 2007 г. [3] . Мъжете, които подредени и организирани атаката са били посочени от вестника си, но не таксуват. Убийства [J].
26 Юли - Сергей Новиков, Radio Vesna, Смоленск . Заснет в поръчково убийство в стълбището на своя жилищен блок. Твърди се, че той често критикува администрацията на Смоленска област. Убийства [? J].
21 Септември - Искандер Khatloni, Радио Свободна Европа , Москва . Родом от Таджикистан , Khatloni бе убит през нощта в една брадва атака на улицата пред неговата Moscow жилищен блок. Нападателя си и мотивът за убийството остават неизвестни. A RFE / RL каза говорителка Khatloni работил върху истории за злоупотреби с правата на човека в Чечения. [ 84 ] Убийства [NJ].
03 октомври - Сергей Иванов, Lada-TV, Толиати . Shot пет пъти в главата и гърдите пред своя жилищен блок. Като директор на най-голямата независима телевизионна компания в Толиати, той е важен играч на местния политическата сцена. [ 85 ] убийство. Gang отговорен пред съда [NJ].
18 октомври - Георги Garibyan, журналист Park TV (Ростов), убит в Ростов на Дон [NJ].
20 октомври - Олег Goryansky, журналист на свободна практика, натиснете & TV. Убит в Череповец, Вологда област. Conviction [NJ].
21 октомври - Раиф Ablyashev, фотограф с Искра вестника. Kungur, Perm област. Убийства [NJ].
03 ноември - Сергей Логинов, Lada TV (Толиати). Инцидент не потвърди [NJ].
20 ноември - Павел Asaulchenko, оператор за австрийската телевизия, Москва. Поръчково убийство. Осъждането на извършителя [NJ].
23 ноември - Adam Tepsurkayev, Reuters , Чечения . A чеченски оператор, той е бил застрелян в дома на ближния си в село Alkhan-Кала (известен още като Yermolovka). Tepsurkayev заснет повечето кадри Ройтерс "от Чечения през 2000 г., включително и на чеченски бунтовник Шамил Басаев като кракът му е ампутиран. Homicide (военно престъпление) [J].
28 Ноември - Николай Karmanov, пенсиониран журналист. Любим, Ярославъл област. Убийства [NJ].
23 декември - Валери Кондаков, фотограф на свободна практика. Убит в Армавир, Краснодарския регион [NJ].
2001 [ 86 ]

01 февруари - Eduard Burmagin, Homicide.
24-ти февруари - Леонид Григориев, Homicide [NJ].
08 март - Андрей Pivovarov, Homicide.
31 март - Олег Dolgantsev, Homicide [NJ].
17 май - Владимир Kirsanov, [ 87 ] главен редактор. Kurgan, Уралски федерален окръг. Убийства [J].
02 юни - Victor Popkov, Новая газета contributore, почина в Московска област болница. Ранен в Чечения преди два месеца. Crossfire [J].
11 септември - Андрей Sheiko, Homicide [NJ].
19 септември - Eduard Markevich, 29, редактор и издател на местния вестник Novy Reft в Свердловска област. Изстрел в гърба [ 87 ] в поръчково убийство, убийство [J].
05 ноември - Елина Воронова, Homicide [NJ].
16 ноември - Олег Vedenin, Homicide.
21 ноември - Александър Babaikin, Homicide [NJ].
01 декември - Борис Mityurev, Homicide.
2002 [ 88 ]

18 януари - Светлана Макаренко, Homicide.
04 Март - Константин Погодин, Новое дело вестници, Нижни Новгород . Убийства.
08 март - Наталия Skryl, Nashe Время вестник, Таганрог . Убийства [? J].
31 март - Валери Batuyev, Moscow News вестник, Москва. Убийства [NJ].
01 април - Сергей Kalinovsky, Moskovskij Комсомолец местно издание, Смоленск . Убийства [NJ].
04 април - Виталий Sakhn-Vald, фотожурналист , Курск . Убийства. Conviction [NJ].
25 Април - Леонид Шевченко, Pervoye Chtenie вестник, Волгоград . Убийства [NJ].
29 Април - Валери Иванов, основател и главен редактор на Tolyattinskoye Obozrenie . вестници, Samara област [ 87 ] поръчково убийство [J].
20 май - Александър Plotnikov, Gostiny Dvor вестник, Тюмен . Убийства.
06 юни - Павел Морозов, Homicide.
25 юни - Олег Sedinko, основател на Новая Volna TV & Radio Company, Владивосток . Поръчково убийство, експлозивна в стълбищна клетка [NJ].
20 юли - Николай Razmolodin, генерален директор на Европроект TV & Radio Company, Уляновск . Убийства.
21 юли - Мария Lisichkina Убийства [NJ].
27 юли - Сергей Zhabin, пресслужбата на Московска област управител. Убийства [NJ].
18 август - Николай Василев, Cheboksary град, Чувашия . Убийства. Conviction [NJ].
25 август - Пааво Voutilainen, бивш главен редактор на Karelia списание, Карелия . Убийства [NJ].
04 Септември - Леонид Кузнецов, "Периодика на Mari-El" издателска къща, Yoshkar-Ola . [ 89 ] Инцидент не потвърди [J?].
20 септември - Игор Salikov, ръководител на информационната сигурност в Moskovskij Комсомолец вестник в Пенза . Поръчково убийство [NJ].
26 септември - Родерик (Роди) Scott, Frontline TV Company, Великобритания . Crossfire [J].
02 октомври - Елена Попова, Homicide. Conviction [NJ].
19 октомври - Леонид Plotnikov убийство. Conviction [NJ].
26 октомври - Тамара Войнова (Stavropol) и Максим Михайлов (Калининград), Дубровка театър обсада ("Nord Ost" шоу), Москва. Закон за тероризма [NJ].
21 декември - Дмитрий Shalayev, Казан, Татарстан. Убийства. Conviction [NJ].
2003-2005 [ редактиране ]
2003 [ 90 ]

07 януари - Владимир Sukhomlin, Internet журналист и редактор, Serbia.ru, Москва. Убийства. Дежурен осъдени за убийството му, а не тези, зад това поръчково убийство [J].
11 януари - Юрий Тишков, спортен коментатор, Москва. Поръчково убийство [NJ].
21 февруари - Сергей Verbitsky, издател BNV вестника. Чита. Убийства [NJ].
18 Април - Дмитрий Shvets, TV-21 Northwestern Broadcasting, Мурманск . Заместник-директор на независимия TV-21 станция (Northwestern Broadcasting), той е бил застрелян пред телевизионните служби. Колеги Shvets "заявиха, че станцията е получил няколко заплахи за докладване на влиятелни местни политици. Поръчково убийство [NJ].
3 юли - Юрий Shchekochikhin, Новая газета , Москва . Заместник-главен редактор на Новая газета и заместник Дума от 1993 г., той умира само няколко дни преди планирано си пътуване до САЩ , за да обсъди резултатите от разследването си журналист с ФБР служители. Той изследва " Три Китовете корупционен скандал ", който твърди, че е участвал високопоставени ФСБ служители. Shchekochikhin починал от остра алергична реакция . Има много спекулации за причината за смъртта му. Разследване на смъртта му е била отваряна и затваряна четири пъти. Убийства [J].
04 юли - Ali Astamirov, France Presse. Изчезнал в Назран [? J].
18 юли - Alikhan Гулиев, свободна практика телевизионен журналист, от Ингушетия. Москва. Убийства [NJ].
10 август - Мартин Краус, Дагестан. На път към Чечения. Убийства [NJ].
9 октомври - Алексей Сидоров, Tolyatinskoye Obozreniye , Толиати . Втори редактор на в-шеф на този местен вестник, за да бъде убит. Предшественик Валери Иванов застрелян през април 2002 година. [ 87 ] убийство. Предполагаем убиец оправдан [? J].
24 Октомври - Алексей Бахтин, журналист и бизнесмен, бивш Mariiskaya Правда . Мари Ел. Убийства [NJ].
30 октомври - Юрий Bugrov, редактор на Provincial Telegraph . Balakovo, Саратов област. Убийства. Conviction [NJ].
25 декември - Пьотър Babenko, редактор на Liskinskaya газета . Liski, Voronezh област. Убийства [NJ].
2004 [ 91 ]

01 февруари - Yefim Sukhanov, ATK-Media, Архангелск . Убийства. Conviction [NJ].
23 март - Farit Urazbayev, оператор, Владивосток TV / Radio Company, Владивосток. Инцидент не е потвърдена [NJ].
02 май - Shangysh Mongush, кореспондент Khemchiktin Syldyzy вестник, Тува . Убийства [? J].
9 май - Adlan Khasanov, Reuters репортер, почина в Грозни бомба атака, при която загинаха чеченския президент Ахмед Кадиров. Закон за тероризма [J].
09 Юни - Пол Хлебников, главен редактор на новосъздадената Руска версия на Forbes списание, Москва . Поръчково убийство, предполагаемите извършители изправени на съд и оправдан. Убийства [J].
01 юли - Максим Максимов, журналист с Gorod вестник, Санкт Петербург. Body не е намерен. Убийства [J].
10 юли - Зоя Иванова, телевизионен водещ, Бурятия държавна телевизия и радио компания, Улан Уде, Бурятия . Убийства [NJ].
17 юли - Кофа Peloyan, редактор на Armyansky переулок списание, Москва . Убийства [NJ].
03 август - Владимир Наумов, националистическа репортер, казашки автор ( Russky ДВ , Zavtra ), Московска област. Убийства [NJ].
24 август - Светлана Shishkina, журналист, Казан, Татарстан. Убийства. Conviction [NJ].
24 август - Олег Belozyorov, Москва-Волгоград полет. Закон за тероризма [NJ].
18 септември - Владимир Pritchin, редактор на в-шеф на Северна Baikal TV & Radio Company, Бурятия . Убийства [? J].
27 септември - Jan Travinsky (Санкт Петербург), в Иркутск . като политически активист за предизборната кампания [ 92 ] убийство. Conviction [NJ].
2005 [ 93 ]

23 май - Павел Makeyev, предаде репортер на TNT-Pulse Company, Ростов на Дон . Рейд, докато снимате незаконната улични състезания. Инцидент не е потвърдена [? J].
28 юли - Магомед Varisov, политически анализатор и журналист, застрелян близо до дома си в Махачкала , Дагестан. Той "е получил заплахи, е бил последван и безуспешно се е опитал помощ от местната полиция", според Комитета за защита на журналистите . шериата Джамаат пое отговорност за убийството. [ 94 ] Убийства [J].
31 Август - Александър Pitersky, Baltika Radio репортер, Санкт Петербург . Убийства [? J].
03 септември - Владимир Pashutin, Smolensky Literator вестник, Смоленск . Не е потвърдена [NJ].
13 октомври - Tamirlan Kazikhanov, ръководител на пресслужбата на антитерористичната Център на Министерството на вътрешните работи Руската Главна катедрата за Южния федерален окръг , Налчик . Crossfire [J].
04 ноември - Кира Lezhneva, предаде репортер с Коменски rabochii вестник, Свердловск . Регион [ 95 ] убийство. Conviction [NJ].
2006-2008 [ редактиране ]
2006 [ 96 ]

08 Януари - Vagif Kochetkov, новоназначеният Труд кореспондент в региона, убит и ограбен в Тула ​​. Погасяване [NJ].
26 февруари - Ilya Zimin, работил за NTV Русия телевизионен канал, убит в Москва плосък. Заподозрян в Молдова опити. Погасяване [NJ].
04 Май - Оксана Teslo, медии работник, Московска област. Палеж на вилата. Убийства [NJ].
14 май - Олег Barabyshkin, директор на радио станция, Челябинск. Убийства. Conviction [NJ].
23 май - Вячеслав Akatov, специален репортер, Business Moscow телевизионно шоу, убит в Mytyshchi Московска област . Killer хванат и осъден. Убийства. Conviction [NJ].
25 юни - Антон Kretenchuk, оператор, TV местния "Канал 38", убит в Ростов на Дон . Убийства. Conviction [NJ].
25 юли - Евгений Gerasimenko, журналист с Saratovsky Rasklad вестника. Убит в Саратов . Conviction [NJ].
31 Юли - Анатолий Козулин, пенсиониран журналист на свободна практика. Ухта, Коми. Убийства [NJ].
8 август - Александър Петров, главен редактор, главен, правото на избор на списание Омск , убита със семейството, докато са на почивка в Алтай република . По-възраст убиец обвинен и съден. Убийства. Conviction [NJ].
17 август - Елина Ersenoyeva, предаде репортер на Chechenskoye obshchestvo вестника. Отвлечени в Грозни, Чечения. Липсва [? J].
13 септември - Вячеслав Plotnikov, репортер, TV местния "Канал 41", Воронеж . Инцидент не е потвърдена [NJ].
07 октомври - Анна Политковская , коментатор с Новая газета , Moscow , прострелян в асансьор блока си на ;. [ 97 ] [ 98 ] [ 99 ] [ 100 ] Four обвинен в поръчково убийство, оправдан през февруари 2009 г. [J].
16 октомври - Анатолий Воронин, предаде ИТАР-ТАСС, Москва. Убийства [NJ].
28 Декември - Вадим Кузнецов, редактор на в-шеф на Световната & Home. Санкт Петербург списание, убит в Санкт Петербург . Убийства [NJ].
2007 [ 101 ]

14 януари - Юрий Shebalkin, пенсиониран журналист, по-рано с Калининградска Правда . Убийства в Калининград. Conviction [NJ].
20 януари - Константин Borovko, водещ на "Gubernia" TV компания ( руски : "Губерния" ), убити в Хабаровск . [ 48 ] убийство. Conviction [NJ].
02 Март - Иван Сафронов, военен журналист от Комерсант вестника. Умира в Москва , причина за смъртта оспорва. [ 102 ] [ 103 ] Инцидент не е потвърдена. Проучване при подбуждане към самоубийство (член 110) [? J].
15 март - Леонид Etkind, директор в Karyera вестника. Abduction и убийство в Vodnik, Саратов област. Conviction [NJ].
05 април - Вячеслав Ifanov, Новое televidenie Aleiska, оператор. Преди нападнати от местна военна. Aleisk, Алтай. Инцидент не е потвърдена [? J].
Marina Pisareva, заместник-ръководител на руската служба на германската медийна група Bertelsmann е бил намерен мъртъв в страната си вила извън Москва през април [ 104 ] [ 105 ]
2008

(последните месеци на Путин като президент)

08 февруари - Елена Shestakova, бивш журналист, Санкт Петербург. Killer изпратена на психиатрично затвора. Убийства [NJ].
21 Март - Gadji Abashilov, началник на Дагестан членка TV & Radio Company VGTRK , застрелян в колата си в Махачкала. Убийства [? J].
21 Март - Илиас Shurpayev, Dagestani журналист, покриващ Кавказ на Първи канал , беше удушен с колан от разбойници в Москва. [ 106 ] [ 107 ] Предполагаеми убийци проследени до Таджикистан и осъдените там на убийството му. Убийства [? J].
Председателството Медведев [ редактиране ]
2008-2011 [ редактиране ]
2008 [ 108 ]

31 Август - Магомед Евлоев , Ингушетия опозиционер, основател на Ingushetiya.ru , базираната в Москва адвокат, ударът върху връща в страната по време на задържане на Ингушетия . полицаи [ 109 ] [ 110 ] [ 111 ] Killer осъден за убийство по непредпазливост, изречение впоследствие смекчени. Убийства. Conviction [J].
02 сеп - Abdulla Alishayev , (известен още като Телман Alishayev), телевизионен водещ на мюсюлманската канал, застрелян в колата, Махачкала. [ 112 ] Убийства [J].
2009 [ 113 ]

04 яну - Shafig Amrakhov, редактор на информационна агенция РИА 51, Мурманск, е бил застрелян в стълбището вход от травматичен пистолет на 30 декември 2008 г. и умира в болницата. [ 114 ] Убийства [NJ].
04 яну - Владислав Zakharchuk, мениджър на Arsenyevskie вести вестник във Владивосток. Загина при пожар при съмнителни обстоятелства. [ 115 ]
19 януари - Анастасия Бабурова, Новая газета , Москва. На 19 януари Станислав Маркелов , адвокат на Новая газета, антифашистката активист и противник на нарушенията на човешките права в Чечения , бе прострелян и убит в центъра на Москва . [ 116 ] С него умира Анастасия Бабурова стажант репортер с Новая газета , и колега антифашистката активист. [ 117 ] [ 118 ] В началото на ноември 2009 г. мъж и една жена са арестувани за убийството.
30 март - Сергей Protazanov, оформление художник с Grazhdanskoye soglasie вестник, Химки Nr. Москва. Линк към работата разпитан. Инцидент не е потвърдена [NJ].
29 юни - Вячеслав Yaroshenko, главен редактор на корупцията и престъпността вестник в Волгоград почина след тежки травми на главата през юни. Се твърди, че той е бил улучен в храма от неизвестен нападател, въпреки че местните полицейски претенции падат от стълбата като причина за нараняване. [ 119 ]
15 юли - Наталия Естемирова , [ 120 ] активист за правата на човека с Memorial , който е работил с журналисти от Новая газета , особено Анна Политковская , и от време на време, публикувано в себе си вестника, като са били телевизионен репортер отпреди 1999. След години на разследване на убийства и отвличания в Чечения Естемирова беше сама отвлечена тази сутрин в Грозни и бе открита, застрелян, до път няколко часа по-късно в съседна Ингушетия . [ 121 ] Убийства [J].
11 август - Malik Akhmedilov , [ 122 ] зам.-главен редактор на език Avar вестника Khakikat (Truth), бе намерен застрелян в района на Дагестан столица Махачкала . Убийства [? J].
25 Окт -. Макшарип Аушев беше застрелян в Налчик, столицата на Кабардино-Балкария [ 123 ] Когато Магомед Евлоев отказах течаща Ingushetia.ru и заместника му (Rosa Malsagova) трябваше да бягат в чужбина, за да избягат заплахи и тормоз, Аушев завтече наследник сайт Ingushetia.org. Линк към миналото или настоящето работа неясно. Убийства [? J].
16 ноември - Олга Kotovskaya, Kaskad радио и телевизионна компания, Калининград. Загина при падане от 14 етажна сграда при съмнителни обстоятелства. Разследване по "Подбуждане към самоубийство" (член 110). [ 124 ] [? J].
2010 [ 125 ]

20 януари - Константин Попов е починал от побой получил две седмици по-рано от руската полиция, в детоксикация център за пиянство или нарушаване. [ 126 ] 26-годишният сержант от полицията обвинен в убийствата. Убийства [NJ].
23 Февруари - журналист Иван Степанов е бил намушкан до смърт му вила. [ 127 ] Убийците са били арестувани и осъдени на 16 и 18 години затвор. [ 128 ] Убийства [NJ].
20 март - Maxim Zuyev намерена убита в Калининград плосък той е отдаване под наем. Седем години по-рано той е бил разпитван от града полицията за публикуване на анонимно писмо, изведено корупция сред високопоставени полицейски служители в анклава. [ 129 ] [ 130 ] [ 131 ] [ 132 ] "Криминална решен", казва Разследващата комисия.
05 май -. Шамил Алиев, основател на две радиостанции и режисьор на ТВ мрежата е бил застрелян в колата си от двама неидентифицирани нападатели, които също убили неговият бодигард и ранени шофьор [ 133 ] [ 134 ] [? J] Homicide
13 май - Каза Магомедов, директор на местната телевизионна станция, област Sergokalinsky, Дагестан. Застрелян при пътуване с техници, за да се възстанови саботира TV предавател. Терористичен акт [J].
25 юни - Дмитрий Okkert, Москва. Презентатор с канал Expert TV, Okkert е намерен убит в собствения си апартамент. Директорът на медийния холдинг Expert, Валери Фадеев, не вярва, че бруталното убийството на своя колега беше свързано с журналистическата си дейност. Убийства [? J].
25 юли - Bella Ksalova, Cherkessk. Кореспондент на кавказката сайт Knot и новинарска агенция, Ksalova почина в болница, след като бе ударен от кола в близост до дома си. Шофьорът е осъден на 3 1/4 години в наказателна колония. [ 135 ]
01 август - Малика Betiyeva, магистрала Грозни-Shatoi. Редакторът на зам.-шеф на Molodyozhnaya Smena, и кореспондент Чечения на "Dosh" (Word) списание, умира с четири от незабавна си семейство, когато превишена скорост джип се блъсна в колата си. [ 136 ]
11 август - Магомед Sultanmagomedov, Махачкала. Директорът на станция "Махачкала TV" е починал в болницата, след като колата му е бил застрелян при от друго превозно средство. Това бе предшествано от опита за атентат в 18-ти ноември, 2008. [ 137 ] [J]
23-ти октомври - Евгений Федотов почина в болница заради получени в жестока кавга с ближния си наранявания на главата. Последният е обвинен за непредумишлено убийство. [ 138 ]
2011

15 декември - Gadzhimurat Kamalov , Махачкала. Разследващ журналист -. Прострелян 6 пъти в улична пред редакцията на вестника [ 139 ] [ 140 ]
Според Путин [ редактиране ]
2012 [ редактиране ]
07 юли - Александър Khodzinsky , журналист в Tulun ., е бил намушкан до смърт от местен бизнесмен Генадий Zhigarev, бивш заместник [ 141 ]
05 Дек - Казбек Gekkiev , журналист в местните телевизионни програми в Кабардино-Балкария , бе застрелян на улицата от Налчик , след заплахи от местните уахабити екстремисти. [ 142 ]
2013 [ редактиране ]
09 юли - Akhmednabi Akhmednabiev , заместник-главен редактор на Novoe Дело е убит (след многобройни смъртни заплахи и предишния опит за убийство в януари 2013 [ 143 ] ), като няколко изстрела, докато той е карал само на 50 метра от къщата му в покрайнините на провинциална столица Махачкала . [ 144 ] [ 145 ] [ 146 ]
2014 [ редактиране ]
01 август - журналист и защитник на човешките права Тимур Kuashev е бил отвлечен от дома си и по-късно намерен мъртъв в Кабардино-Балкария . [ 147 ] Kuashev е предварително спрян от местната полиция в продължение на няколко пъти и е получил смъртни заплахи. [ 148 ]
                                                                            image

                                                   http://en.wikipedia.org/                               
 



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8685404
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031