Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2016 22:01 - Държавата работи като мафиотски клан
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 987 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 29.03.2016 23:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Всекидневните скандали само отклоняват гражданите от важния въпрос кой и как ни управлява и защо го допускаме
Юлиан Войнов, www.jvoynov.com

image

От години в България е практика всеки ден да избухва някакъв скандал, който да концентрира цялото внимание на обществеността. С течение на времето това оскандаляване на публичното пространство се превърна в част от нашето ежедневие. Извращенията във всички области на живота придобиха чудовищни размери и са истинско изпитание за човешката психика. Те раждат отчуждение, омраза, бягство и невменяемост в медицинския смисъл на този термин.

image

Задържаха кмет на ГЕРБ с 24 кг дрога


Те създават повсеместна непоносимост към другия, взрив на престъпността, демографска криза, провал на здравната система. Българските деца масово отиват да учат в чужбина. Броят на младежите, които изобщо нямат намерение да кандидатстват в наш университет, тази година е рекорден, което означава само едно: катастрофа за нашите университети. На Запад отиват почти всички ученици от елитните училища. Това дава представа за бъдещите попълнения на пазара на труда в България и за темповете на икономически растеж.

image


Много хора си задават въпроса на какво се дължи тази апокалиптична картина и защо България се провали в усилията си да създаде по-добър живот за своите граждани. За много хора връзката между правилното функциониране на институциите, включително на съдебната система, и условията за работа и живот остава непряка и неясна. Но всъщност начинът, по който работят институциите, е в основата на нормалния живот на всеки гражданин.

image


Проблемът на нашето ежедневие не е имагинерната държава, нито политическите партии сами по себе си, още по-малко пък демокрацията. Проблемът е начинът, по който българинът беше привикнал да възприема властта и институциите по време на комунистическото минало, когато човекът, заемащ висшия партиен пост в държавата, беше източник на истината от последна инстанция.

image

Целият държавен апарат и всички институции в държавата изпълняваха безпрекословно желанията и заповедите на този човек и неговия кръг, без да е от значение дали това отговаря на законите на страната или не. При достатъчно проява на съвест, продиктувана от страх от обществено недоволство, понякога законите се променяха, за да удовлетворят изпълнението на вече предприетите действия.

image


Това, което виждаме днес, е същото разбиране, че властта може да бъде упражнявана еднолично - без значение какви са изискванията на закона и изискванията за институционална независимост. Упражняването на властта се възприема като еднолична дейност, в която човекът на върха дава разпореждания надолу по веригата, а подчинените му изпълняват безпрекословно. Именно в този начин на упражняване на властта може да се открие лумпенизираното разбиране за "силната ръка", която е необходима на България, за да въведе ред и правила. Но "силната ръка", чието олицетворение в момента е Борисов, е пълен антипод на демокрацията. Силната ръка е другото име на авторитаризма, който се крепи не на спазването на законите и зачитането независимостта на институциите, а точно обратното - на тяхното обезсмисляне, овладяване, подчиняване и разрушаване.

image


Върховенството на закона се основава не само на правото, но и на правосъдните институции. За да функционират те, е необходимо спазването на формални процедури. Това е колкото нормативен, толкова институционален и процедурен въпрос.

image


Обикновено хората се подчиняват на закона не толкова защото разумно преценяват разходите и ползите от неговото спазване или се боят от наказание. Подчиняват се, защото са убедени, че законът е фундаментално справедлив и са морално приучени да го съблюдават. Те са далеч по-малко склонни да съблюдават закона, ако са убедени, че е несправедлив.

image

Дори и закон, който се възприема за справедлив, се смята за несправедлив, ако се прилага неравнопоставено и ако богатите и властимащите го заобикалят. 

image

Това отново повдига въпроса за отговорността на институциите и процедурите и способността им да правораздават справедливо. Важна роля играе и едно нормативно измерение. Защото как може една институция да принуди богатите и властимащите, ако те самите не са убедени в някаква степен в необходимостта от самоконтрол или поне в необходимостта да принудят други като тях да спазват законите? Ако съдиите, прокурорите и полицаите могат да бъдат подкупени или сплашени, както се случва в България, какво значение има наличието на формална институция.

image

Разразяващите се ежедневни скандали и тяхното медийно отразяване са безсмислено занимание, което служи само за отклоняване на вниманието от най-важния въпрос пред гражданското общество - как се упражнява властта.

image

Разкриването на нарушения и злоупотреби, на кражби и престъпления не води до никакви резултати, които да променят средата в държавата. Единственият резултат са нови скандали за нарушения и злоупотреби. Защото самата държава функционира като мафиотски клан, членовете на който си организират взаимни интриги и скандали, за да овладеят нови позици
и, нови активи и свеж обществен ресурс.

image

А обществото е заливано ежедневно с поредната порция "разкрития", които никога не биват проследявани и никога не става ясно какъв е крайният резултат. Защото от чисто икономическа гледна точка е напълно необяснимо как 99% от дейността на една фирма може да е свързана с печеленето на обществени поръчки. Това няма никаква пазарна логика. Напротив, във всички учебници по финанси зависимостта на една фирма от един-единствен клиент се счита за брутален риск

Ръководството на една такава фирма на Запад просто щеше да бъде сменено на първото акционерно събрание.

image

В основата на всички скандали и разкрития обаче не стои престъпната далновидност на криминалния контингент в държавата, нито безпомощността на държавните институции. Всичко това е следствие от начина, по който се упражнява властта в България - от криминалната същност на тази власт.

image

Упражняването на властта в името на общественото благополучие има като резултат прозрачност на взиманите управленски решения, изграждане и стабилизиране на институциите, гарантиране на пълна независимост на съдебната система от политическо вмешателство, облекчаване на бизнес средата чрез разумен регулаторен режим и предотвратяване на картелирането и монополизирането на икономическите дейности, въвеждане на съвременни методи на взаимодействие с държавната администрация, включително електронно правителство и дигитализация на документооборота, справедлива изборна система, включително чрез дигитален достъп, и т.н., и т.н. За съжаление това, което виждаме, е точно обратното на посоченото, или ако нещо се случва в тази посока, то е половинчато и поради тази причина неработещо.

image


Крайно време е българските граждани да обърнат внимание кой и как управлява държавата. Защото няма абсолютно никакъв шанс условията за живот да се подобрят дори минимално, ако държавната власт продължава да се упражнява по мафиотски тертип, на принципа на омертата и личната признателност.

image

Ако българите не намерят сили да се противопоставят на този начин на управление, то враждебността, престъпността, демографският срив, необразоваността и здравният колапс ще се превърнат от преодолими проблеми в определящи и незаобиколими фактори за развитието на България през следващите десетилетия. Една древна държава с хилядолетна история, която ще остане да живее само в спомените на онези, които отдавна са я напуснали, и в учебниците по история. Както и в докладите на международните институции, сочещи я като пример на провалена държава!

image

Авторитарният режим на Н"Боко"Отумбанки не е нито случаен, нито резултат на личните му характеропатии ( има ги и спомагат, но това малко друг въпрос). Това е търсена, най вече от Запада, форма на мека диктатура, която основно цели две неща: 1.Запазване статуквото на територията и про-атлантическата й полезност, главно на прифронтова база срещу Русия и 2. Намаляване на разходите по точка едно, чрез интелектуалното, духовно и физическо редуциране на населението.

image

В България никога не е имало демокрация, хеле пък през последните 25 години. Кога сте видяли у нас разделение на властите, върховенство на закона, свободен пазар, независисми медии, честни избори? Кога? Това, което се самоопределя като демокрация е една виртуална парлама, с участието на платени актьори от целия политически спектър, които имат за задача да държат страната в тази геополитическа конфигурация ( ах, как плачеше Паси), която устройва САЩ, НАТО и Западна Европа - в този ред.

image

Всичко друго - кражби, диктатура, корупция и престъпност - всичко което става вътре в страната не е важно, щом помага на основната цел. Корупцията, например, е законна плата за компрадорските елити. Разрушаването на индустрията и селското стопанство- друг пример - прави членството ни в ЕС безалтернативно, живеем от фондове. Кой и как ги разпределя, се знае . И така нататък. В тези условия една избрана партия взема под диктатура страната.

image

При СССР това беше БКП, сега е ГЕРБ. Единствената разлика е, че сега има няколко блатни политолози, които да закачат демократични фльонги по Потемкинското ни село. Иначе е същото - около милион бяха членовете на БСП, сега толкова са членовете и симпатизантите на ГЕРБ, те живеят в по хубави колиби, останалите - както дойде, а страната е катун. Но с американски бази.ГЕРб и БСП са огледални партии защото те изпълняват идентични спрямо България роли, при различни външни господари.

image

Единствената разлика е, че мангала Тато по ред причини, вкл. личностни, успяваше да изтъргува много по добри условия, а и съветската доктрина предполагаше развиване на периферията и запазване на народа.

image

Всеки комунист е активен или латентен хомосексуалист 

http://paraatmajiwaatmavedaanta.blogspot.bg/2015/09/blog-post.html


Иначе - и БСП и ГЕРБ са принудени да спазват разни ритуали и да се кланят на съответните тотеми - сега на демокрацията, правата на човека и т.н ; преди на светлото комунистическо бъдеще. Тотемите ги няма, нямат реално въплъщение, измислени са. Какви права на човека, като циганите убиват за 5 лева; или какво комунистическо бъдеше, като има постоянен дефицит... Иначе - като погледнете - двете партии заемат не само същата социална ниша, но са и подбрани измежду същите човешки типажи; За Боко и Тато няма какво да говорим; сравнете Цв.Цветанов и Цецка Цачева с Мако Даков, Пеко Таков, Цола Драгойчева и който и да е член на Политбюро или друг висш БКП функционер.



image

Сега сравнете средния каскет - БКП местен функционер и кадрите на ГЕРБ из страната; накрая сравнете широката им социална база - създадена и от двата прехода ( соц и кап) социални слоеве и ще разбрете, че говорим принципно за същия социален слой, в много случаи за същите хора или децата им. Та така с държавата у нас.
А за да се промени това положение е нужна критична маса от другомислещи ( и въобще мислещи) хора, която вече я няма и все по малко вероятно е тя да се създаде. Минали сме, май, the point of no return.

image


Когато един преход е заченат в грях и грабеж, то така и продължава. Някой задава ли си въпроса как нашите бизнесмени са натрупали богатството си? И вече помни ли как източиха държавните фирми и ги фалираха? Как създадоха и фалираха банките, през които ограбиха населението през 96/97-ма????? Имаше ли осъдени за това? Виновни?! Или всичко се прикри? Първоначалното натрупване на капитала винаги става по този начин. Може би третото или четвъртото поколение техни наследници вече ще бъдат по-възпитани, по-морални? Ако правилата се променят.. Но защо краденето и корупцията продължават? Първо, защото така са научени и така е по-лесно и няма наказани. Второ, защото ЕС през своите фондове поддържа схемата. Трето, защото за 25 години в Бг не са се родили още хората, които имат качества да правят бизнес самостоятелно, а и никой не се грижи за подобни. когато виждаш, че мошениците просперират, а ти се мъчиш и те притискат отвсякъде, какво можеш да направиш? Който опитва, после се отказва. Състезанието е нечестно и неравно. Дори и децата вече го виждат и сигурно си възпитаваме бъдещите мафиоти и крадци?????

www.segabg.com/article.php

image

В ерата на Кали всички добри качества на хората намаляват и всички нечисти качества се увеличават. Царете стават точно като магистрални разбойници. Властни мъже с много грехове управляват всички човешки прослойки на земята. Дръзкото и арогантно отношение ще е равносилно на начетеност. В Кали-йуга, само богатството ще се счита за знак на добро раждане на човека, правилно поведение и благочестиви качества. Законността и справедливостта ще се прилага само от силният на денят.

image

Дадено лице ще се счита за нечестиво, ако то не разполага с пари, а лицемерието ще се приема за добродетел. Постепенно Земята ще се изпълни с покварени хора, а този, който е най-силен в рамките на класата(кастата) ще получи политическата власт.





Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8732924
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930