Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2016 19:19 - Възходът на Оливър Кромуел: Карвахал и Армията от нов тип - Част 3
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 735 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Засилващото се безредие води до набирането на нова армия. След опита на Чарлз да арестува петима членове на парламента през януари 1642г. групи от калвинистки ,,тайни агенти" бродят из Лондон. Това са въоръжени революционни групи - милиция от около десет хиляди работници, чиято цел са метежите; те издават революционни памфлети с бунтовническия призив: ,,В лагерите, о, Израил!". Малко след това кралят и семейството му напускат двореца Уайтхол и петимата членове на парламента се връщат триумфално в Уестминстър.

Кромуел започва да организира съпротива и през юли 1642г. получава разрешението на Камарата на общините Кеймбридж да формира групи за защита и събира кавалерийски взвод в Хънтингтън.

Войната избухва, когато кралят повишава стандарта си в Нотингам през август 1642г. През октомври Кромуел е предводител в битката при Еджхил. През февруари 1643г. е назначен за полковник и започва да събира кавалерийски полк. Служи в източните графства, като целта му е да попречи на йоркширските роялисти да проникнат на юг. През юли 1643г. печели битката при Гейнсбъро в Линкълншир. За награда е назначен за губернатор на остров Или и е посочен за един от четиримата полковници на служба при Манчестър, главнокомандващ на източните графства. Бие се заедно със сър Томас Феърфакс в Уинслин в Линкълнщир и обсажда Нюарк в Нотингамшир. След това убеждава Камарата на общините да създаде нова армия.

На този фон маранът де Суза, португалският посланик в Англия, се среща с Дон Антонио Фернандез де Карвахал. Френски евреин от Руан, Карвахал се заселва в Англия и провежда политическо разузнаване за целите на Кромуел. Чиновник на Карвахал - Мойсей Атиас, за когото се смята, че е равин, - притежава тайната синагога, посещавана от марана в Крий Чърч Лейн, Лийдънхол Стрийт, Лондон. За Карвахал, търговец, известен като ,,Великия евреин", се смята, че годишно е внасял кюлчета на стойност 100 хиляди лири. Язди прекрасни коне и колекционира доспехи. Живее на Лийдънхол Стрийт близо до Кралската борса, както се потвърждава от оцеляло писмо до него от Търлоу, адресирано до ,,Monsieur Ferdinando Carnevall, Marchand Aupres de la Bourse" (,,Г-н Фердинандо Карневал, търговец близо до борсата"). ,,Карневал", изглежда, е агентурен nom-de-plume (псевдоним), който той използва. Живее със съпругата си Мария Фернандез Карвахал, която - когато овдовява - организира петиция до Чарлз II от дома си, за да заяви, че роялистките евреи са подкрепяли крал Чарлз в Холандия.

Идеята е, че Карвахал, който получава годишно кюлчета на стойност 100 хиляди лири, е доставчик на Армията от нов тип, организирана от Кромуел в края на 1644 и началото на 1645г. Смята се, че парите са събирани от Менасех бен Израел, който действа от името на амстердамските евреи. Знае се, че Карвахал по-късно се радва на приятелството на регента, макар да е несигурно дали е срещал Кромуел през 1643г. Въпреки това е известно, че през 1645г. информатор го изобличава, че не посещава протестантска църква - може би властите смятат, че Карвахал е намислил нещо и се опитват да го обвинят под някакъв претекст. Защитен е от водещи еврейски търговци и лордовете отменят преследването му. Дали това е било със знанието на Кромуел или дори по негово настояване?

Пуританският филосемитизъм е добре документиран. Християнските кабалисти се фокусират върху Стария завет, а библейските литералисти се интересуват от Израил и Божието споразумение с хората от Нов Израил, които те интерпретират като англичани. ,,Към палатките, о, Израил!" - призивът на революционните въоръжени групи, отразява това, както и пеенето на псалми от пуританските войски. Самият Кромуел силно се интересува от начина, по който християнската и юдейската религия се припокриват - унитарен интерес - и как кабализмът и пуританството се припокриват и сливат в ,,Rose Croix" (розата, представляваща розенкройцерския кабализъм, кръста на пуританското (чисто) християнство). Въпреки това във финансирането на Армията от нов тип има нещо повече от елементарен филосемитизъм.

image


Новата армия трябва да е под контрола на графа на Манчестър. През 1644г. Кромуел е назначен за втори след Манчестър с ранг генерал-лейтенант със заплата от 5 лири дневно. Той напада Линкълн, присъединява се към шотландските и йоркширските парламентаристи в обсадата на Йорк и печели битката при Марстън Мур, която дава Севера на парламента. Когато армията му се връща в Източна Англия, Кромуел критикува Манчестър заради мудност и излага оплакванията си пред Комитета на Двете кралства. Оттегля оплакванията си, но ги подновява пред Камарата на общините след поражението при Нюбъри. Манчестър отговаря в Камарата на лордовете и има план Кромуел да бъде свален.

През декември 1644г. Кромуел предлага членовете на Камарата на общините или на лордовете да не издават заповеди във въоръжените сили. Камарата на общините приема предложението, което изключва Манчестър и самия него. Кромуел издига името на Феърфакс за главнокомандващ новата армия, която е известна като Армията от нов тип.

Трябва да се изследват фактите за организацията и силата на Армията от нов тип. В края на 1644г. Кромуел е избран да участва в два комитета. Единият пише писмо до шотландците, предлагащо дружелюбен съюз между шотландския и английския парламент; другият комитет е клон на Комитета на Двете кралства и трябва да взема решения относно реорганизацията на армията. Трябва да има 10 полка (според някои разкази 11) кавалерия от по 600 души всеки (т.е. общо 6000 коня), 12 пехотински полка от по 1200 мъже (т.е. 14 400 общо) и полк от 1000 драгуни. Голямата част от кавалерията идва от бившата армия на графа на Манчестър, до голяма степен обучена от Кромуел. Осем хиляди мъже трябва да бъдат принудени да се присъединят към пехотата, която е твърде слаба в началото на кампанията. Общо близо 22 хиляди мъже трябва да получават заплащане от данъци от по 6000 лири месечно (72 хиляди лири годишно) за всички райони под парламентарно управление. На 21 януари 1645г. сър Томас Феърфакс по препоръка на Кромуел е избран за главнокомандващ. Кромуел и сър Хенри Вейн (който на практика е станал водач на представителите в Камарата на общините след смъртта на Пим през 1643г.) броят положителните гласове и номинацията на Феърфакс е подкрепена със 101 гласа срещу 69.

Привидно Армията от нов тип е финансирана от данъци. В действителност на Кромуел е обещано допълнително финансиране - колкото му е необходимо, - за да свали краля и да позволи на евреите да се върнат в Англия. Парламентът, а и кралят не знаят за допълнителното финансиране.

Кромуел след това планира новата армия, в която не е назначен заместник-командир. През лятото на 1645г. обаче, когато Гражданската война стига апогея си, Ферфакс настоява Кромуел да е негов заместник. Кромуел приема поста и заедно с Феърфакс печелят битките при Нейзби и Лангпорт, унищожавайки роялистките армии.

Войната приключва, а армията е разпусната. Войниците са разочаровани, тъй като вече са безработни. Кромуел се опитва да облекчи участта им и предлага те да се бият в Ирландия. През 1645-6г. революционните лавелери, наречени ,,лавелери" от опонентите си, защото искат да ,,изравнят именията", издигат програма, която е строго политическа и икономическа. Лавелерите са радикални поддръжници на парламента, които са загрижени за подпомагането на ,,умиращите от глад бедняци" и апелират към собствениците на малки имения. Те настояват суверенитетът да се прехвърли на Камарата на общините (без да остане нищо за краля или Камарата на лордовете), изискват редовни парламенти с преразпределение на местата, децентрализация на управлението към местните общности, повторно отваряне на обсебената общинска земя и пълна свобода на вероизповеданията.

Следва продължение:

,,Възходът на Оливър Кромуел: Невидимият колеж на Бойл"

illuminatibg.blogspot.bg/2016/04/3.html



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8684602
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031