Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2016 20:15 - Хората със стадно чувство печелят битките, а свободните хора печелят войните / 15 Цитата от Джон Стайнбек, който критикува Системата
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 931 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Джон Стайнбек е един от най-големите американски писатели на ХХ век. Един автор който разкри най-истинския лик на Америка и съумя да покаже с потресаваща сила нейната същност. Америка на малките, обикновени хора, Америка на страдалците, Америка на неудачниците.

„Вече рядко се случва двама души да се подкрепят. Кой знае защо е така. Сигурно всеки се страхува от ближния си в тоя мръсен свят.“ – „За мишките и хората“

,,Животът не е поредица от и... и... и... Животът е поредица от или... или... или...."

,,Властта не корумпира. Страхът корумпира... може би страхът от загуба на власт" - ,,Краткото царуване на Пипин IV"

,,... длъжни сме да помним, че ще умрем, следователно нека се опитаме да живеем така, че нашата смърт да не носи облекчение на света" - ,,На изток от рая"

,,Пътуването е като брака. Най-сигурният начин да сгрешиш е да мислиш, че ти контролираш" - ,,Пътуване с Чарли: В търсен на Америка"

,,Не е нужно човек да е много умен, за да е добър. Дори ми се струва, че е точно обратото" - ,,За мишките и хората"

,,В политиката и сделките трябва със зъби и нокти да си пробиваш път, за да станеш цар на планината. Щом стигнеш там, вече можеш да бъдеш велик и милостив, но най-напред трябва да стигнеш" - ,,Зимата на нашето недоволство"

,,Когато човек твърди, че не иска да говори за нещо, той обикновено иска да каже, че не е в състояние да мисли за нищо друго" - ,,На изток от рая"

,,Човек се гордее с всяко нещо, стига то да му е едничкото. И може би колкото по-малко притежаваш толкоз повече ти се иска да се биеш в гърдите."

"Някои хора мислят, че ако оздравяват, ще затъмнят славата на своето страдание. Но компресът на времето не признава никаква слава. Всеки оздравява, само трябва да изчака." - "На изток от Рая"

"Казват, чистата рана зараствала най-бързо. За мен няма нищо по-печално от връзки, които се поддържат единствено посредством лепилото на пощенските марки. Не можеш ли да виждаш, да чуваш, да се докосваш до един човек, най-добре забрави го!" - "На изток от Рая"

"Глупостта нарушава понякога установения ход на нещата и позволява да започнете нещо ново." - "Зимата на нашето недоволство"

"Хората запазват представите си, дори и когато не са верни. Та една ли е заблудата, в която вярваме, съзнавайки, че сме на крив път?" - "Улица Консервна", "Благодатният четвъртък"

"Никой не знае как величието осенява човека. То може би лежи скрито в мрака, заспало дълбок сън, или – кой знае? – може би се врязва в него като ония шеметни огнени частици, идващи от космичното пространство. За величието обаче знаем следното: нуждата го вдига от сън и го тласка към действие; то никога не идва безболезнено; то променя човека, пречиства го и в същия миг го въодушевява – след това човек никога не може да възстанови първоначалната си простота." - "Улица Консервна", "Благодатният четвъртък"

„...хората със стадно чувство печелят битките, а свободните хора печелят войните.” - Из „Луната залезе”

image

chitanka.info/person/john-steinbeck



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8715968
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930