Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2014 15:48 - Баал Кибела и Авраам
Автор: budha2 Категория: История   
Прочетен: 5341 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 17.09.2016 22:07


image     
Кой е този върховен Бог /на снимката/, който е почитал управителят на Милет?
Нали уж всичко в града е било построено от гърци, тогава какво търси това изображение в къщата му?..
Защото само върховният Бог на траките Сабазий е бил изобразяван с рога…
Всъщност, преди Сабазий хората по нашите земи, Мала Азия, както и по крайбрежието на цялото Средиземно море са почитали друг древен бог, на който евреите насила му сложили рога, за да го изкарат Сатана и Дявол – това е Бал /Ваал/! А Неговата Сила /на Баал/ е носела името КиБаал /КиБЛаал или Кибела/!”

Възможно ли е управителят на Милет да е почитал древния Бал?   
Баал, Нанди и Тракийските есхари                                    

БААЛА Рама имал за оръжия : хала - орало, мусала - чукало, с което мелел брашното. Той предал на хората знанията по земеделие и бойно изкуство. Заради ралото бил наречен Орача -  Гер, Хор.Чукалото-оръжието на Херкулес или Геракъл - подобен на Небесния орач. Той е и Хероса на тракийците, и Герос (гр. силен, здрав) и Герой и Хор - небесния орач - орела*гаруда* 
                                 
БРИХАДАРАНЯКА УПАНИШАДА                                                                                                                                    

Брахма като се събужда произнася думите " Аз съм!"(В староперсийския Ах хум, английския Ай ем, други Я есьм и пр.). После създава коня и го принася в жертва на себе си - ашвадамех ( нещо като ешмедеме), и от коня се ражда света : от очите му звездите, от корема небето, от кръвта и жилите реките и т.н. Само царете са имали право да принасят в жертва кон. Празникът Тодоров ден е посветен на създаването на света, а Божия дар или Теодор - това е нашия свят. Брахма създава Праджабатите (Прародителите на човечеството). Една от аватарите е Бала рама. Неговите оръжия са ралото(Хала), Чукалото за зърно (Мусала) и кълбото. Едно от имената на Бала Рама е ОРАЧА - Гьор, Хор, Гер,Хер. От него - Гьоргиос - Син на орача, Герман, Герос или Херос, Херакъл - Небесния орач с чукалото за оръжие, герака. Бала рама е воин. Научава хората да строят градове и на земеделие - св. Герман. Той е неразделна част от древния пантеон на ариите и свързан с титлите на българските владетели, топонимията и обичаите. Българите не са извънземни , а древната(първата) цивилизация е една, защото Творецът е един и името му е кодирано в имената на хиляди градове, планини, върхове, лични имена и етноними. Но да не споменаваме всуе Името Му. Бала Рама е бял, а неговия брат - Кришна черен. Затова арабите се въртят около черния камък, а Белите хора строят бели черкви и свещени бели камъни има на Кипър и в Сирия. Творецът казва на Девкалион и Пирра да вземат бели камъни от богинята майка(Венера) и да ги хвърлят зад себе си, за да се възстанови човешкия род на Земята. Мястото е малко за древното знание. Нашето име( и Франция, Испания, Унгария, Италия и др.) е спомен и доказателство за съществуването му.                                 


Пазваний в „Описание на Елада” описва поне няколко случая, когато вместо бик на светилищата е подарявана бронзова скулптура на изображението му. 
                          image     
Апликация с форма на осмица, декорирана с бордюр, палмети и орнамент с формата "S". Накитно съкровище от Кралево, Велико Търново. 3 в. пр. Хр. НИМ. / Още преди 7 хилядолетия образът на бик се поставял до Великата богиня. Той е мъжкото начало в природата и се свързва с оплодителната енергия на слънцето./
     


Озирис е бил изобразяван като Бик;
Бикът Апис е свещеното животно на египтяните, защото е въплъщение на Озирис;
Бикът Мервер бил свещено животно на слънчевия бог Ра;
Сурия е слънчев бог, който като източник на плодородието се появява като бял бик;
Шива язди Нанди /небесния бял Бик/;
Бикът също е животворният дъх на Адити;
Индра също е приемал форма на Бик;
Силата, която идва от Сома, често се отъждествява със силата на Бика;
Шанкара възседнал белия Бик, подпомаган от Брахма и така възвърнал образа си на Шива;
Мардук /Юпитер/ е изобразяван като крилат Бик;
Зевс /Юпитер/ се е превръщал в бял Бик;
Бикът е свещеното животно на Посейдон;                             С Бика-водач акадците започват своята зодиакална година;
От Веданта: "Сатякама чул един голям Бик от стадото да му казва: “Сега вече сме хиляда; върни ни при своя учител. А аз ще те науча нещо за Брахман.” “Моля ви говорете, господине,” казал Сатякама. Тогава Бикът рекъл: “Изток е част от Бог, както и запад, както и юг, както и север. Четирите посоки на света са четирите части на Брахман. Огънят също ще те научи на нещо за Брахман.”
ПУРУША /духът на Вселената/ - от пу „Мъж“ и вриша „Бик“. Това е термин в Йога и Санкхя за трансценденталния Аз, или чист Дух, който обикновено е наричан Атман във Веданта. Един текст на повече от 3000 години /Го-патха или "Кравешки път" - брахмана 1.1.39/, определя Пуруша като "този, който почива в замъка"
/пури-шая/, като "замъкът" е тялото.

Всички гореизброени имена на богове са различни метаморфози от върховния Бог Бик във времето. Тоест Богът преминава от своята невидима за нас форма в образ на Бик и така става видим за нас.
Но тогава какво е първичното име на Бога, който винаги е неразделно свързан с Бика?
Първичното име на бога е познато в историографията с теонима… БАЛ!      

     
                                                             image   
Изображенията на бичи глави (букраниони) , свързани с гирлянди цветя върху фриза над входа на тракийската царска гробница на гетите при с. Свещари, 3-ти век пр.н.е. са напълно идентични с изображенията от фасадата на храма на Кибела (280г.пр.хр - 260г.пр.Хр.), фригийската Велика майка богиня в Балчик, древният Дионисополис,  просъществувал повече от 700 години                                                                                                                

Балканите са първото място в Европа където се започва опитомяване на млекодайни и месодайни животни. Безспорен факт е, че организираното скотовъдство е отговорно за забележителният подем на раннонеолитното общество, защото притежавайки добитък, не е нужно да се отделяш много време за търсене на храна, а това дава възможност за поява на други дейности, които от своя страна водят до развитие на културата.                                                                             image     
Апликация на мъж, излизащ от устата на лъв, с диадема – рога на бик на главата от накитното съкровище от с. Кралево, Велико Търново. 3 в. пр. Хр. НИМ                                                               

На опитомителят на волове, кози, коне и т.н. се е гледало като на бог – човекът, който господства над животните. Хищникът ( по нашите земи лъв ) е победен и вече не е доминантен, а подвластен. В този период – Ранният Неолит възниква мотивът господарят на животните. Става дума за човек държащ в покорство лъвове -  съществуват и по-късни изображения, при които вместо лъвове са представени коне, бикове, змии-дракони - например върху златните обици, от Бактрийското съкровище, намерено в провинция Йовзян, Северен Афганистан, в шест различни гроба, което е от първи век преди Христа (когато българите са били все още мнозинството от населението на Бактрия, Азия, които са във формата на мъж между два дракона във формата на древния знак ІYІ ).    
                                                            image 

 
Каменна стела от музея в Одрин, на която ясно се вижда бога Бал със същия сюжет, какъвто видяхме при хетите. Тоест Бал е изобразен с лъвско тяло с крила и с бригийска /фригийска/ шапка с рога:                                                                                                                image   
Б
ригийския цар, който стои срещу върховния Бал. Стелата е датирана 8 в.пр.Хр.Както забелязвате тук Бал вече е с човешко тяло, но шапката с бичите рога си остава характерен за него атрибут.
В тази връзка още една уникална стела с Бал от Малатия /9-8 в.пр.Хр./:   
                                                                                     

Около 2000 г.пр.н.е. народа на Авраам се оказва заобиколен от древни народи почитащи Върховния Бог Баал и Богинята Майка Астарта/Кибела/, а също и Бог Дингир – Уту или Даган. Тези народи са имали знанието за Баал и Дингир и са изградили храмове в тяхна чест. Баал и Дингир са почитани на доста голяма територия, която обхваща Балканите, Мала Азия, Близкия изток и Междуречието.
Богът, който говори на Авраам е различен от Баал и от Дингир-Уту!
Този друг Бог заповядва на Авраам да напусне страната си и му обещава
„да направи от неговото потомство велик народ”.
След това този Бог обещава на Авраам цялата Ханаанска земя и безбройно потомство.
През своето скитане из Ханаанската земя, Авраам изгражда съоръжения за жертвоприношения на своя Бог. Чрез Авраам този нов „Господ, Бог твой” маркира територията на народа, който по късно, ще започне люта битка с народите почитащи и пазещи знанието за Баал. Да не забравяме какво е представлявало светилището в чест на Баал - То се е състояло от стълб с 2 рога на него и два обелиска в подножието му, намиращи се на върха на планина. Но Баал не е името на божеството, а название за Господ. Явно народите почитащи Баал са правили разлика между божествата и Господ.
Имало е периоди, когато народа Авраамов се отклонявал от „правия път” и е почитал божествата на своите съседи.
Цитат:
„И действително всеки път, когато историята дава възможност за това, при всеки период на мир, спокойствие и относително замогване, евреите се отдалечават от Яхве и се стремят към божествата на своите съседи като Баал и Астарта.”

За всеки престъпил заповедите на новият „Господ, Бог твой” има яростен гняв, съд и
още нещо…..
Цитат:
3. Израил се привърза за Ваалфегора; и Господният гняв пламна против Израиля.
4. Тогава Господ рече на Моисея: Хвани всичките първенци на людете и обеси ги за Господа пред слънцето, за да се отвърне от Израиля Господният яростен гняв.
5. И Моисей рече на Израилевите съдии: Убийте всеки подчинените си човеци, които се привързаха за Ваалфегора.

image

Храм на Бал и КиБал, който се намира в Палмира /Сирия/.
              image     
В центъра на античния Пловдив- Евмолпия /наречен на завоевателя Филип - Филипопол/ от пред римската епоха. Сградата в Евмолпия досуш прилича на сградата от Палмира/Балмира/ само дето двата града са отдалечени един от друг на доста голямо разстояние. Фризовете и пластичната украса в Милет и Палмира са идентични с тези в тракийска Евмолпия/Пловдив/. Характерното за религиозните представи на траките е, че те са почитали Върховния Господар /Баал/ и неговата Сила т.е. Великата Богиня Майка Кибела. В тяхна чест са и храмовете в тракийските градове Евмолпия, Кабиле, Севтополис, Сердика, Одесос и др.

                  image     image image       
Част от орнаментите от свод, които присъстват и в пелагсийския град Милет, и в тракийската могила Оструша. От дясно фотос, достоен за темата „Кражбата”: На тази каменна врата с типичните над нея тракийски орнаменти се виждат два вида надписи – на гръцки и на арамейски език.
Ако трябва да следваме логиката на учените това означава, че арамейците са започнали да строят вратата с фриза, но гърците са я завършили… или може би е обратното?!
Ето класически пример за това, че – този, който решава да драска по фасади и врати не означава, че ги е строил.  
                                                                                      image     
Обърнете внимание на последната фигура от Преслав /№6/. Тя е точно такава, каквато е формата на… храма на Бал!!!
Схемата от „играта на дама”  и древните храмовете на Бал?
Възможно ли е чертежът да не е изображение на посоките на света, или образ на света,  а да е умалено копие на древните ни храмове?  
                                                                                         
Баал е заклеймен в Стария завет като бог на злото, т.к. Баал не е Богът на Авраам, Мойсей и техния народ. Схемата ни е позната и днес едни са правоверни други са…гяури и т.н.    

                                                                     image 

Характерен царски символ на Тракийската Одриската династия е Двойният Лабрис представляващ „два триъгълника с върхове един към друг”. Но двата триъгълника са символите на Бал и Кибела. Двойният Лабрис символизира Бал и негова Сила Кибела! Същият символ Двойният Лабрис присъства и в центъра на "играта дама" символично представящ храма на Бал и Кибела, и наистина в храма Бал и Кибела са един срещу друг.                                                  
- Степени на разлагане на светлината и Канатица   

Каната(канатица) е символ за материално човешко тяло, която държи в плен Съзнанието /Атман/. След като Силата, идваща през Слънцето унищожи самскарната решетка, тогава Съзнанието може да излезе от каната /материалното тяло/ и постигне свободата си .  

        image    image                                                                                                                   
В Откровението на Св.Йоан е засвидетелствано, че в градовете на Малоазийския бряг в първите векове от новата ера НЕ се почитат някакви „гръцки” митологически богове, а се почита древния Баал. Символичните изображения на Баал/Бичите глави/ и Великата Богиня Майка присъстват на много места в пластичната и художествена украса на храмове, частни и обществени сгради в градовете на Малоазийския бряг и Балканите. Тези изображения са датирани от различни епохи и говорят за една религиозна традиция във времето, която не е прекъсвана.                                                                       „12. И на ангела на пергамската църква напиши…”
Тук става въпрос за църква, която е била в Пергамон. Пергамон е пеласгийски град, а както знаете пеласгите са просто стари българи. Вижте какво е посланието на Бога към Йоан гл.2/14:
„14. Но имам малко нещо против тебе, задето имаш там някои, които държат учението на Валаама…”                     Срещу кого се бори бога на Йоан.                                         
"Светилището на Едомското царство е било много прочуто в древността. Построеният по-късно храм в Йерусалим е започнал да го конкурира, което е станало една от причините за поредица войни между Юдея и Едом. Посещавано е и от пророк Илия (Царства III, 19:8-11). Библията посочва, че едомците са имали царе преди Израел. Някои от имената им са: Кеназ, Бела, Билган... (Битие 36:15-27-33). Те са наричали себе си Божии воини, изповядвали са монотеизъм без изобразяване на Бога. Именно при посещението си във Ветил Яков е поставил камък и го е полял с елей като знак, паметник на единствения Бог, а не Негово изображение (Битие 28:18-19 и Битие 35:14)."

От горния цитат разбираме, че Едомците наричали себе си Божии войни и са изповядвали МОНОТЕИЗЪМ БЕЗ ИЗОБРАЗЯВАНЕ НА БОГ и тяхното светилище е всъщност знак, паметник по скоро СИМВОЛ на ЕДИНСТВЕНИЯ БОГ. Вече казахме, че Баал-Бел е нещо различно от Божество, Баал-Бел е названието на Върховния Бог, на Господ!
Това според мен е много важно, защото едомците не са били идолопоклонници. Колоната увенчана с два рога и двата по малки обелиска в подножието за едомците не е някакъв идол, а символ на тяхното знание за всемира.
Тяхното знание за всемира не е било угодно на Бога почитан в Ерусалим и този друг
„Господ, Бог твой” заповядва „ да бъдат унищожени вашите идоли и строшени вашите слънчеви стълбове”!!!
Цитат:
„След тези събития поставянето на свещен стълб в светилищата се забранява (Второзаконие 16:22 не си поставяй стълб, понеже това мрази Господ, Бог твой, Йезекил 6:4 и жертвениците ви ще бъдат опустошени, стълбовете ви в чест на слънцето ще бъдат строшени... и добавя в 6:6 - за да бъдат унищожени вашите идоли и строшени вашите слънчеви стълбове).”

Едомците не са идолопоклонници, но за да се унищожи тяхната религия, колко му е даги обявиш за такива! Все пак за разрушаването на тяхното светилище е била нужна
формална причина. И така йерусалимският цар Йосия разрушава светилището на Едомците. ….Започва ожесточена борба…..
Цитат:
"БиБал е оставил името си върху корицата на Библията, а с него и името на бог Бал, въпреки че в нея не са казани ласкави думи за него. Главното историческо повествовоние в Библията е борбата в тогавашен Балистан между последователите на бог Бал и тези на бог Ехова, дошли от Египет. Тогава побеждават последователите на Ехова, но както писа в една своя книга Мирча Елиаде „Борбата между Бал и Ехова още не е завършила.”                                                                           https://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=16&t=393&start=100                                                              Авраам и досега е смятан от арабите мюсюлмани за Сатурн в Кааб, защото Авраам и Израил са били имената на Сатурн.
Санхониатон ни казва, че Сатурн предлагал своя първороден син за жертва на баща си Уран
и дори се подложил на обрязване, като принудил и цялото си домочадие и всичките си
съюзници да . направят същото, за да проследи безгрешно библейския мит до източника му.
Този източник обаче не е финикийски или халдейски - той е чисто индийски и,неговият произход може да бъде намерен в „Махабхарата". Независимо дали е браманистки, или будистки, той несъмнено е много по-стар от еврейското „Петокнижие", съставено от Ездра
след вавилонския плен и преразгледано от равина на Великата Синагога.                                                                  Шива със своите индуски атрибути, принасящ в жертва сина си - „първородния", или един от многото, не попитахме точно кой.Жертвата е положена върху погребалната клада, а бащата витае във въздуха над нея свдигнато оръжие, готов да нанесе удар: но лицето на бога е обърнато към джунглите, в които един носорог е забил толкова дълбоко единия си рог в огромно дърво, че не може да го извади. Във втората част е изобразен същият този носорог, сложен вече върху погребалната
клада със забито в него оръжие, а предназначеният за жертва син на Шива е свободен и помага на бога да разпалва огъня върху олтара на жертвоприношенията.      forum.tisitova.com/viewtopic.php                                                  image   
БААЛ държи предмет, който много прилича на магурска рисунка.

  image                                                 image               
Богът на етруските  БААЛ                                          

Най-вероятно етруският бог е бил Магребал.Етруският бог има рога, които са завити като дъга нагоре. Това също е магурско. То се среща първо там и произлиза от вдигнатите в полукръг ръце над главата: 
                            image 

Най-накрая интересчии като юдеите и сродните им народи го обявяват за дявол, за да проправят пътя за лъжебоговете си и да изкопаят гроб за народите от Балканите.       
                                                                        image  http://magnaaura.wordpress.com/                                               
Баал, нарисуван преди около 14 000 години (по последни данни). 
                                                                    image   
Схематичен модел на човешката история според древните рисунки от пещера Магура. 
                                  image 

Историята на човека започна преди 42 000 години в епохата Дева с „раждане“ от Девата        



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8687320
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031