Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2021 20:19 - Митът за газовата камера на Дахау
Автор: zahariada Категория: История   
Прочетен: 2180 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.02.2021 20:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Митът за газовата камера на Дахау

Потисната история на петдесетгодишнината от Освобождението на лагера От Джон Кобдън   Публикувано: 1995-03-01

Този документ е част от периодично издание ( Journal of Historical Review ).
Използвайте това меню, за да намерите още документи, които са част от това периодично издание.

   Кн. 1 (1980)     Кн. 2 (1981)     Кн. 3 (1982)      Кн. 4 (1983)     Кн. 5 (1984)     Кн. 6 (1985)     Кн. 7 (1986)     Кн. 8 (1988)     Кн. 9 (1989)     Кн. 10 (1990)     Кн. 11 (1991)     Кн. 12 (1992)     Кн. 13 (1993)     Кн. 14 (1994)     Кн. 15 (1995)     Кн. 16 (1996/97)     Кн. 17 (1998)     Кн. 18 (1999)     Кн. 19 (2000)     Кн. 20 (2001)     Кн. 21 (2002)       № 1     № 2     № 3     № 4     № 5     № 6    отивам

Един от най-известните лагери, представени в ранните години на кампанията за унищожаване на Холокоста, беше Дахау. Имаше много истории за хилядите, които бяха унищожени там в газови камери. Членовете на американския комитет на конгреса стояха в предполагаемата газова камера, където бяха загинали толкова много, и се снимаха за "хората" у дома. Въпреки че от началото на 60-те години на миналия век е "официално" признато, че никой никога не е бил "обгазяван" в Дахау, убеждението, че лагерът е бил център за обгазяване на затворници от концентрационни лагери, продължава да съществува.

Тази година, докато светът си припомня петдесетата годишнина от освобождението на Дахау, се отбелязват малко историческите митове и потисканата история на лагера - като безнаказаното масово убиване на германските затворници в лагера.

Джон Кобдън е псевдонимът на американски писател, чиито есета по политически въпроси се появяват в национално разпространени списания и големи ежедневници, включително Хартфорд Курант и регистъра на Ориндж Каунти . Неговите трудове за аспекти на проблема с Холокоста са публикувани в The Journal of Historical Review и в превод във френското списание Revue d"Histoire Revisionniste .

 

Това есе е адаптирано от „Газовата камера на Дахау?“, Част втора от брошурата „ Дахау: Реалност и мит“ (стр. 25-46). Тази илюстрирана брошура от 50 страници се предлага от IHR за 6 щ.д., с изплащане. [проверете www.ihr.org за актуална наличност и цена; изд.]

Много някога широко приети „факти“ за лагера Дахау сега са дискредитирани. Не след много време обаче се твърди сериозно и авторитетно, че хората са убити в газова камера там. Свидетелствата на очевидци бяха цитирани, за да "докажат", че в тази газова камера са убити до 250 000 души.

Изглежда, че историята на газовата камера в Дахау е започнала веднага след като американските войски освободиха лагера на 29 април 1945 г. Една от първите забележителности, на които свидетелите са свидетели, са купища трупове на жертви на болести. Стая близо до крематориума беше изпълнена с чакащи трупове. Наблизо беше стаята, която ще бъде увековечена на снимки като газова камера на Дахау. На войниците, освободили лагера, е казано, че това са телата на жертвите на газовите камери. И до ден днешен много възрастни американски бивши американски представители все още се кълнат, че лично са видели лагерната "газова камера" и жертвите на обгазяване там.

Например, по време на изява на двама ревизионисти в телевизия в Бостън, бивш американски войник се обади, за да свидетелства, че лично е виждал "газовата камера" в Дахау. С емоция, която капеше от гласа му, той описа тази „газова камера“ като огромна. По същия начин, по време на появата на други двама ревизионисти (Марк Уебър и Теодор Дж. О"Кийф) на 17 декември 1990 г. в радиостанция KFI в Лос Анджелис, ветеран от Втората световна война, който се обади на ревизионистите като лъжци, тъй като той каза на аудитория, той лично е виждал телата на затворници, убити в газовата камера на Дахау.

Историята на този обаждащ се обаче не съответства нито на настоящата, нито на някога държаната „официална“ версия на историята на „газовата камера“ в Дахау. Той твърди, че е видял джип нагоре върху блокове, с тръба, която тече от изпускателната тръба в газовата камера на Дахау. Според по-старата (и сега универсално дискредитирана) версия на историята на газовата камера в Дахау, се предполага, че там се извършват обгазявания чрез пускане на цианидни газови пелети в смъртоносната стая или чрез изпомпване на цианиден газ през тръби.

Вероятно е виждал джип на блокове, може би за ремонт, и много вероятно е виждал тела. Но това е единственият разказ, който съм срещал, който твърди, че хората са били убити в Дахау с ауспух от джип. И все пак този човек беше на ръба на плача, докато разказваше разказа си за „очевидеца“. Повече от 40 години той вярва, че това, което е смятал, че е видял, е истината и не съществуват доказателства, които да го убедят в противното.

Бившите затворници в Дахау предоставиха също толкова поразителни "свидетелски показания" за обгазяване в лагера. Такъв човек е Нерин Гун. В мемоари за интернирането си там, Денят на американците , този турски журналист ни казва, че 3166 затворници са били обгазени в фалшива душ кабина близо до крематориума на лагера и че общо 100 000 души са загинали в Дахау. [1] Gun дори предоставя ярко и доста подробно описание на предполагаемия процес на обгазяване, което повечето читатели вероятно биха приели като достоверно: [2]

Принадлежах към екипа от затворници, отговарящ за сортирането на жалките стада унгарски евреи, които бяха насочвани към газовите камери ...

Понякога интернираните се опитваха да убедят онези жени, които носеха бебета на ръце, да им позволят да им вземат децата, тъй като понякога беше възможно да прибират бебета в лагера, където отдадените жени ще се грижат за тях ... Но нашите аргументи са били без резултат. Невъзможно беше да се каже на жертвите какво ще се случи вътре, защото те нямаше да повярват, иначе, обзети от паника, щяха да започнат да крещят. Затова майките отказаха да се откажат от децата си, а бебетата бяха задушени и изгорени заедно с майките си.

Гън продължава да описва

ужасът от онова, което се е случило в „душ кабината“. Голите жени, с изпотени тела, плътно притиснати една до друга, бебетата се задушават в ръцете им. Може би една майка щеше да остави бебето си на пода, за да го спести първия удар от очаквания спрей от попарваща вода ... след това лицето й се изкриви от ужаса, когато бебето започна да кашля първо, тъй като изпаренията на газ от пода започнете да повръщате кръв, посинете, виолетово, черно, смачкани под тежестта на телата на останалите жертви, плъзгащи се на пода, като разтопен восък.

Но сега изведнъж, крадешком, същата ужасна изненада като за жените, които очакваха пръскане с гореща вода и вместо това вдишаха смъртоносен газ ...

В мемоарите си Гън възпроизвежда познатата снимка на американската армия на ГИ, стоящ пред предполагаемата газова камера на Дахау. В спомените на Gun тази снимка е озаглавена:

Газовата камера. В момента на освобождението на вратата все още беше изписан часът на последната операция. Оттогава германците се опитват да отрекат, че в лагера е имало газова камера. Тази снимка е доказателство: направена е в деня на освобождението.

Сравнявайки тази снимка с описанието, което той предоставя за „процеса на обгазяване“, читателят ще забележи, че вратата, показана на тази снимка, не прилича на вратата на душ кабина. Освен това тази врата е маркирана с череп и кости, международно признатият символ за отрова, както и предупреждение: "Внимание! Бензин! Опасност за живота! Не отваряйте!"

И все пак, Гън иска читателите му да повярват, че 3166 души са минали през тази врата, вярвайки, че влизат в душ кабина. Всъщност той ни казва, че той и останалите, които са помогнали за "сортирането" на тези предполагаеми жертви, не са ги предупредили, защото не биха повярвали на никакви предупреждения (дори, очевидно, графичното предупреждение на самата врата).

Гън не е единственият писател, който не е знаел, че Дахау е отпаднал от „официалния“ списък на лагерите на смъртта. В книгата си Деливанс Ден: Последните часове в Дахау . Майкъл Селцер ни казва, че "Малка газова камера е построена в края на 1942 г .; и въпреки че със сигурност е била пусната в употреба (въпреки някои съобщения), пълният й капацитет изглежда никога не е бил използван." [3]

image

Радостните затворници в Дахау развеселяват своите американски освободители, 29 април 1945 г.

Също така в книгата си Селцер възпроизвежда познатата снимка на "газовата камера" на Дахау и я коментира: "Табела в газовата камера я идентифицира като такава и обяснява, че никога не е била използвана. Вашето ръководство повтаря това. Но вие сте направили проучването си , и не забравяйте снимки на вратите, преди да получи новата си палто от сиво от тях -. външната страна - веднъж са били изписани с череп и кости, а думите Vorsicht газ Lebensgefahr Nicht цffnen!!! "Внимание газ смъртна опасност.!!! Не отваряй!"." [4]

Това, на което ми е трудно да повярвам, е, че над 3000 души (по сметката на Гън, но до 250 000 според други очевидци) всъщност биха минали през тази масивна херметична врата и си мислеха, че влизат в душ. Не ми се струва невъзможно да повярвам, че те ще прочетат написаното от външната страна на вратата, което ясно идентифицира стаята като смъртоносна газова камера и въпреки това вярват, че това наистина е било душ. Пистолетът също така би искал да вярваме, че жертвите все още биха си помислили, че това е душ, дори ако изрично им беше казано, че това е газова камера: „Невъзможно беше да се каже на жертвите какво ще се случи вътре, защото те нямаше да повярват то ... "Разказът на Оръжието, както сметките на други" очевидци ", е обида за интелигентността на хората, за които се твърди, че са унищожени.

Снимката на "Газовата камера" на американската армия в Дахау е една от най-познатите снимки, цитирани като доказателство за убийствени обгазявания в германските военновременни лагери. По време на периода непосредствено след края на войната официалната политика на съюзниците Дахау е лагер за унищожаване. По време на известния процес в Нюрнберг за "военни престъпления" от 1945-46 г. германските обвиняеми бяха обвинени (и признати за виновни) в обгазяването на хиляди жертви там. В том 19 от Нюрнбергските стенограми можете да прочетете думите на сър Хартли Шоукрос, главен прокурор на Великобритания в производството, който доста драматично заяви: [5]

image

Тази снимка на американската армия е направена в Дахау на 30 април 1945 г., един ден след освобождението на лагера. На него се вижда ГИ, застанал пред врата, маркирана с череп и кости, и думите "Внимание! Бензин! Опасност за живота! Не отваряйте!" Според официалния надпис „тези камери са били използвани от нацистката охрана за убиване на затворници от скандалния концентрационен лагер Дахау“. Всъщност това е малка газова камера за дезинфекция, използвана за пренасяне на дрехи като част от рутината за ограничаване на разпространението на тиф. Тази камера никога не е била използвана за убиване на хора. В продължение на няколко десетилетия тази снимка е широко възпроизвеждана, за да помогне да се запази живият прословутия мит за „газовата камера“ на Дахау. (Снимка на американската армия se 206194.)

Дванадесет милиона убийства! Две трети от евреите в Европа са унищожени, повече от шест милиона от тях според собствените данни на убийците. Убийство, проведено като някаква индустрия за масово производство в газовите камери и фурните на Аушвиц, Дахау, Треблинка, Бухенвалд, Маутхаузен, Майданек и Ораниенбург.

(Забележете, че Шоукрос включва Дахау, Маутхаузен и Ораниенбург, лагери, които днес никой историк не смята, че са лагери за „изтребление“.)

Освен това американският прокурор представи на Нюрнбергския трибунал доклад на Конгреса на САЩ, обозначен като документ L-159, който има за цел да обясни как се извършват обгазявания в Дахау. Според този доклад: [6]

Отличителна черта на лагера Дахау беше газовата камера за екзекуцията на затворниците и малко сложните съоръжения за екзекуция чрез стрелба. Газовата камера се намираше в центъра на голяма стая в крематорската сграда. Построена е от бетон. Размерите му бяха около 20 фута на 20 фута, а таванът беше висок около 10 фута! В две срещуположни стени на камерата имаше херметически затворени врати, през които осъдените затворници можеха да бъдат вкарани в камерата за екзекуция и отстранени след екзекуцията. Подаването на газ в камерата се контролира с помощта на два клапана на една от външните стени, а под клапаните има малка покрита със стъкло око, през която операторът може да наблюдава смъртта на жертвите. Газът се пропуска в камерата през тръби, завършващи в перфорирани месингови тела, поставени в тавана.

Помещението, в което стоеше газовата камера, беше оградено от двата края от складове, в които телата бяха поставени след екзекуцията, за да изчакат кремация. Размерът на всяка стая беше приблизително 30 на 50 фута. По времето, когато посетихме лагера, тези складове бяха натрупани с трупове. В една от стаите телата бяха хвърлени на неправилна купчина. В другата стая бяха спретнато подредени като корд. Неправилната купчина тела беше висока около 10 фута, покривайки по-голямата част от подовото пространство. Всички те бяха голи.

Описанието тук не съответства на показанията на нито един от американските ветерани, които оспориха ревизионистите. Първият, ще припомним, твърдеше, че помещението в „газовата камера“ е „огромно“; според доклада на Конгреса той е само 20 на 20 фута. Когато преглеждате обаждането на ветерана до телевизията в Бостън, изглежда, че той описва стая, много по-голяма от тази. Другият ветеран твърди, че апаратът е автомобил с тръба, която тече от изпускателната тръба. Документът, подаден във Военния трибунал от правителството на САЩ, дори не се доближава до това описание.

Съюзните служители също представиха пред Нюрнбергския трибунал „очевидец“ д-р Франц Блаха, който твърди, че е помагал при екзекуциите с обгазяване. Блаха свидетелства: [7]

Много екзекуции с бензин или стрелба или инжекции са станали точно в лагера [Дахау]. Газовата камера беше завършена през 1944 г. и бях извикан от д-р Рашер, за да прегледам първите жертви. От осемте или деветте души в залата имаше трима все още живи, а останалите изглеждаха мъртви. Очите им бяха зачервени, а лицата им бяха подути. По-късно много затворници бяха убити по този начин.

(Забележете, че докато Blaha твърди, че газовата камера е построена едва през 1944 г., Майкъл Селцер, цитиран по-рано, твърди, че смъртоносната камера е построена през 1942 г.)

Доклад на американски армейски следовател

В показанията си към процеса в Нюрнберг Блаха също твърди, че освен обгазяване, затворниците в Дахау са били убивани и с инжекции с отрова. Но съдебните доказателства, събрани на мястото на инцидента от американските медицински власти, всъщност доказват, че това не се е случило. Д-р Чарлз П. Ларсън е възложен от американските военни власти да извърши хиляди аутопсии в Дахау. По-късно той си спомни: [8]

image

Американски GI отваря вратата на фалшивата "газова камера" в лагера в Дахау. Тази част от пропаганден филм от САЩ от 1945 г. беше показана през март 1994 г. на милиони зрители на телевизия „60 минути“ и „Донахю“ като „предразположена“, че германците убиват евреи в газови камери.

Бях единственият дежурен съдебен патолог в целия Европейски театър - ето защо в крайна сметка бях детайлизиран да провеждам аутопсиите в Дахау. Така че независимо дали властите харесваха това, което направих или не, те останаха с единствения висококвалифициран мъж в моята област и трябваше да ме вземат!

Д-р Ларсън подаде доклад по обвиненията в отравяне чрез инжектиране. Той пише: [9]

... Според надеждни показания тези лица са били убити от подкожно инжектиране на неизвестна отрова броени часове преди американците да освободят лагера. Германският лекар в лагера - „д-р Бланке“ - е видял, че е използвал голяма спринцовка с игла и е инжектирал тази неизвестна отрова в тези лица. Резултатът от инжекцията е смърт за пет до 20 минути. Смъртта е протекла от генерализирани конвулсии. При претърсване на лагера и в дома и офиса на "Д-р Бланке" не е открита улика за вида на използваната отрова. От някои извършени аутопсии мозъкът, частите на черния дроб, далака, сърцето и един бъбрек са задържани за предаване в Първата медицинска лаборатория в Париж за токсикологично изследване, за да се определи вида на приложената отрова.

Според биографа на Ларсън „по-късно майор Ларсън е получил съобщения от FML в Париж, че органите, които той е изпратил за токсикологично изследване при три аутопсии, са били отрицателни за всички отрови“. По този въпрос докладът на д-р Ларсън отбелязва: "Показанията показват, че някои от отровените са получили инжекцията в гърдите над сърцето. В случаите на аутопсия не са наблюдавани рани от игла на сърцето." Биографът на Ларсън продължава да ни казва, че единственият съдебен патолог, разследващ предполагаемите изтребления в европейските концентрационни лагери, никога не е открил нито един случай на смърт от отрова или от отровен газ. Той пише: [10]

В един гроб булдозерите са открили около 2000 тела, много от които са били подложени на аутопсия от майор Ларсън. Всички тези аутопсии са умрели от различни състояния като отслабване с глад, туберкулоза, тиф или други инфекциозни заболявания.

През следващите десет дни, много нощи само с час-два или неспокоен сън, полк. Ларсън работеше сред мъртвите. Той правел около 25 аутопсии на ден и повърхностно изследвал още 300 до 1000 тела. Той направи аутопсия само на телата, които изглежда са умрели по съмнителен начин. „Много от тях умряха от тиф“, каза ми наскоро д-р Ларсън.

В работата на полковник Ларсън в Дахау - профилът на популацията на затворниците, който са прогнозирали неговите аутопсии - показва, че само малък процент от смъртните случаи се дължат на медицински експерименти върху хора. То посочва, че по това време повечето от жертвите са починали от така наречените „естествени причини“; тоест на болести, породени от недохранване и мръсотия, които са слугини на войната.

Въпреки факта, че са извършени хиляди аутопсии под егидата на американските военни, доказващи, че никой не е бил унищожен от какъвто и да е вид отрова, разказите на "очевидци" за такива убийства продължават да процъфтяват. В продължение на години след края на войната самият д-р Ларсън мълчеше по този въпрос и рядко говореше за своите криминалистически разследвания.

През 1980 г., докато е бил почитан от университета в Канзас, той обяснява защо в интервю за вестник. „Ларсън говори малко публично за военния опит“, отбелязва журналист в статията си за работата на лекаря в Дахау. „Една от причините за мълчанието му е, че констатациите му за аутопсията противоречат на широко разпространеното убеждение, че повечето евреи в нацистките лагери са унищожени чрез обгазяване, стрелба или отравяне.“ Самият Ларсън обясни: "Това, което чухме, е, че са унищожени шест милиона евреи. Част от това е измама." Статията продължи да казва на читателите: [11]

Ларсън каза в интервю в понеделник, че със сигурност стотици хиляди, дори милиони евреи са загинали от ръцете на нацистите. Но повечето умират в резултат на условията, на които са били подложени, а не на масово унищожение.

"Те са работили с тези хора до смърт", каза той [Ларсън]. Хранени с картофени обелки, неадекватно облечени и опаковани в бараки, те умират от всяка известна болест, каза той. "В един лагер 90 процента починаха от туберкулоза. Преминаваше от барака на барака."

Други доклади на очевидци също преувеличават смъртта в Дахау и измислят истории за газови камери. Пастор Мартин Нимолер, известният лидер на антинацистката германска протестантска църква, заяви през 1946 г., че 238 756 души са били унищожени в митичните газови камери на Дахау. [12]

Свещеници в Дахау

Отец Алексис Лечански, един от многото полски свещеници, държани в Дахау по време на войната, изказва подобни твърдения за лагера в статия, публикувана през 1989 г. в The Wanderer , консервативен католически седмичник: [13]

През десетте (всъщност дванадесет) години от своето съществуване Дахау е истинска фабрика на смъртта и се превръща в огромна гробница за 278 000 мъже, жени и деца. В този брой бяха включени над 50 000 поляци и около 800 полски свещеници ...

Над тежка врата имаше надпис на немски език, Браузебад(душ). Чувството на смаяност изпълни ума ви, когато разбрахте значението на този надпис. На жертвите, които трябва да бъдат обгазени, преди това е било казано, че ще се къпят. На всеки щеше да бъде дадена кърпа и малко парче сапун. Те ще бъдат въведени съблечени в газовата камера, която наистина създава впечатление за баня. Осъдените затворници бяха измамени особено от малки фалшиви сита или решетки, закрепени в таваните. Циментовият под имаше големи дупки, покрити с желязна решетка. Лесно би могло да се приеме като средство за оттичане на водата. В стената от лявата страна беше поставена малка стъклена дупка за наблюдение на въздействието на газа и реакциите на умиращите жертви. Беше толкова мъничко и безобидно нещо.

Когато стаята се напълни със затворници, вратата беше затворена и кранът в края на тръбата за отвеждане на газ отвън беше отворен, за да донесе насилствен и ужасен край на всички онези нещастни хора. Газът излизаше отдолу под циментовия под през отвора в средата. Смъртта последва почти светкавично, след три до пет минути. Тогава специален отряд от затворници трябваше да изчисти топлите, понякога не съвсем мъртви тела на своите лагери. Труповете даваха ужасна гледка. Лицата им щяха да бъдат изкривени. Очите им помръкнали, стъклени, широко отворени и пълни с ужас и щяха упорито да гледат някакво далечно разстояние, сякаш изпращаха последните си мисли към децата си и към всички, които обичаха; сякаш умоляват Небето отгоре за отмъщение за живота им, така жестоко изтласкан.

Ето още един „очевидец“, който е разкрасил историята си, този път да се обърне към католическа читателска публика. В този разказ жертвите умират, „умолявайки небето горе“ и „изпращайки последните си мисли към децата си“. Невероятно, отец Лечански предполага, че броят на загиналите в газовата камера на Дахау е бил 278 000. Очевидецът Нерин Гун би застрашил само иск за 100 000 смъртни случая в Дахау, от които, пише той, около 3 000 са загинали в газовата камера. За разлика от това, официалната организация на оцелелите в Дахау сега определя общия брой на загиналите в Дахау под 30 000 и признава, че никой не е умрял в газова камера.

Друг полски свещеник, който е бил интерниран в Дахау по време на войната, е представил подобно въображение за живота в лагера. Както отец Бонислав Шимански споменава в статия от 1985 г .: „Похитителите му научиха него и много от колегите му свещеници как да полагат тухли и ги принудиха да построят сгради, които биха били полезни за лагера: крематориум, газова камера“. [14]

Въпреки че о. Шимански твърди, че е работил по изграждането на сградата на лагерната "газова камера", Dachau на Пол Бербен 1933-45 г. Официалната история показва, че това не е възможно: всички свещеници са били изтеглени от детайлите по време на работа, когато е построена тази сграда. Най-ранното, че някой „очевидец“ твърди, че сградата на „газовата камера“ е построена, е 1942 г. (Други твърдят, че е 1944 г.) Въпреки това, свещениците са „свободни от работа“ към 15 март 1941 г.

Според Дабен на Бербен: 1933-45 : [15]

На 15 март 1941 г. духовенството е оттеглено от работа Командос по заповед от Берлин и условията им се подобряват. Те бяха снабдени с постелки от вида, издадени на SS, а руските и полските затворници бяха назначени да се грижат за квартирата им. Те можеха да станат час по-късно от останалите затворници и да почиват на леглата си два часа сутрин и следобед. Освободени от работа, те биха могли да се отдадат на обучение и медитация. Раздадоха им вестници и им позволиха да използват библиотеката. Храната им беше достатъчна; те понякога получавали до една трета хляб на ден; дори имаше период, когато им даваха половин литър какао сутрин и една трета бутилка вино дневно ... Понякога се даваха два или три дни дажби заедно и свещениците трябваше да го пият на едно заседание,

Шимански също преувеличава, твърдейки, че: "В крайна сметка на някои затворници беше позволено да получават пакети от семействата си. Някои от полските свещеници намериха олтарни хлябове и малки контейнери с вино, прибрани в колетите си." Отслужихме литургия там, тайно, в Дахау, "каза отец Шимански. Това беше като ранните християни в катакомбите." [16]

Такива фантастични приказки за тайни маси, подобни на ранните християни, не съответстват на настоящата официална история на Дахау. Както споменава Бербен, католическите свещеници там не само се ползват с преференциално отношение (с полски и руски слуги), но им е разрешено да отслужат открито литургия в параклис, построен за тяхна употреба. Според Бербен този параклис би могъл „да побере около 800 души, но често над хиляда се тълпи“. Бербен описва подробно декора на параклиса, който е имал осем прозореца и под, който е бил „внимателно полиран“ с „доброкачествен лак за пода“. Сметката на Бербен продължава: [17]

Високият олтар се намираше на платформа с площ от шест фута скинията, украсена отначало с метал от консервни кутии, беше заменена по Великден 1944 г. с друга, изработена от художествено издълбана крушова дървесина, зад която разпятие високо четири фута, представено от конгрегация в Мюнстер и оградено от всички страни от три свещника. Вдясно масата за доверие служи като допълнителен олтар, а вляво имаше хармониум, предоставен от декана на Дахау. Изящна статуя на Дева беше изпратена от главата на салваторианците във Фройдентал в епархията Браниц, през Великден 1943 г.

Докато описанието на Бербен продължава в този дух, това е достатъчно, за да се подчертае тук за о. „Свидетелските показания на Шимански“.

В недатиран документ, озаглавен „Спомените от Втората световна война на отец Бруно“, който изглежда е в основата на статията от 1985 г. за о. Опитът на Шимански, свещеник разказва: „Който не е бил в състояние да работи по някаква причина, е трябвало да умре и той е умрял ... в газови камери. Само през 1942 г. са били обгазени около 300 полски свещеници.

Тези свещеници изглежда са били доста изобретателни на стари години. Противоречи на приетите факти за Дахау, историите им предсказуемо няма какво да ги подкрепят.

Интересното е, че същият католически седмичник, който публикува о. Фантастичният разказ на Шимански също беше едно от първите периодични издания навсякъде, които изложиха историята на газовата камера в Дахау като мит. В брой на „ Нашият неделен посетител“ от 1959 г. се появява писмо от читателя Стивън Пинтър, в което той отговаря на предишна статия за Дахау: [18]

Освен това в статията на Притчет се появяват неверни твърдения, като например препратката към газови камери в лагер Дахау. Бях в Дахау 17 месеца след войната като адвокат на военното министерство на САЩ и мога да заявя, че в Дахау не е имало газова камера. Това, което беше показано на посетителите и туристите и погрешно описано като газова камера, беше крематор. N или е имало газова камера в някой от другите концентрационни лагери в Германия. Казаха ни, че в Аушвиц има газова камера, но тъй като това беше в руската окупационна зона, не ни беше позволено да разследваме, тъй като руснаците не позволяват.

Според специален брой на британското военноисторическо периодично издание „ След битката (която до голяма степен беше посветена на Дахау), американската армия поставя погрешно етикет на известната снимка на„ газовата камера “на лагера: [19]

Въпреки че тази снимка, направена на 30 април от T / 4 Сидни Блау, е озаглавена като бензинови камери, които се разглеждат от войника на Седма армия, те всъщност са стаите за обеззаразяване на дрехите, свалени от мъртвите, разположени в крайния западен край кремационната сграда.

Според „ След битката “ тези „подобни на фурни камери са били използвани за дезинфекция на дрехите, които са били свалени от труповете, за да може безопасно да бъдат върнати в склада за дрехи в административния блок за преиздаване“. Това означава, че една от двете стаи, за които твърди очевидец, че е била газовата камера, където са екзекутирани затворници, всъщност е била съоръжение, което използвало цианиден газ, за ​​да убива въшки, разпространяващи тиф, в дрехите на мъртви затворници. Тоест тази газова камера е била използвана за спасяване на човешки животи.

След битката предполага, че в Дахау е построена газична камера за убийства: „Официалната литература, която се продава в магазина на музея, гласи, че газовата камера никога не е била използвана по предназначение, а само като душ кабина“. Това твърдение е почти забавно. Очевидец след очевидец повтаря завладяващи, траурни приказки за невинни затворници, които се намесват, за да вземат душ, само за да открият отровен газ, който се излива от душовете. Сега „официалната литература“ ни казва, че действително е било обратното. Вместо да влязат в душ кабина, за да бъдат обгазени, сега ни казват, че са влезли в газова камера, само за да бъдат изкъпани!

Въпреки разказите на очевидци, които разказахме тук, Дахау е официално изгонен от демона на газовата камера. Саймън Визентал, известният ловец на предполагаеми бивши нацисти, пише в писмо, публикувано през 1975 г .: „Тъй като на германска земя не е имало лагери за унищожаване, неонацистите използват това като доказателство, че тези престъпления не са се случили и освен това излагат свидетели от Германски трудови лагери, които никога не са виждали масово унищожение. " [20]

Един от най-видните историци на Холокоста, д-р Мартин Брошат от престижния институт за съвременна история на Германия (в Мюнхен), заяви в писмо, публикувано през 1960 г. в немския седмичник Die Zeit : [21]

Нито в Дахау, нито в Берген-Белзен, нито в Бухенвалд евреите или други затворници са били обгазени. Газовата камера в Дахау никога не е била напълно завършена или пусната „в експлоатация“. Стотици хиляди затворници, загинали в Дахау и други концентрационни лагери в Стария райх [тоест Германия в нейните граници от 1937 г.], са били жертви преди всичко на катастрофални хигиенни условия и условия за осигуряване: според официалната статистика на СС през дванадесетте месеци само от юли 1942 до юни 1943, 110 812 души умират от болести и глад във всички концентрационни лагери на Райха.

Нито един уважаван историк все още не твърди, че някой някога е бил убит в „газова камера“ в Дахау. Днес единственият останал спор по този въпрос е между онези, които твърдят, че в лагера никога не е съществувала газова камера за убийства, и онези, които твърдят, че в Дахау е имало газова камера за убийства, но тя всъщност никога не е била използвана за убиване на никого.

Човек би си помислил, че всички тези доказателства ще подтикнат „унищожителите“ да признаят, че ревизионистите са били прави през цялото време. Но това не изглежда да е така. Повечето от тях просто игнорират ревизионистите и отказват да обсъждат въпроса с тях или да ги обсъждат публично. Това въпреки факта, че ревизионисткото дело продължава да се засилва с всяко ново доказателство, а делото за унищожаване става все по-слабо. Когато човек на име Шихаде посочи в писмо до студентския вестник на Penn State College, че делото за унищожаването продължава да се променя, деканът на училището Брайън Уинстън отговори (17 април 1989 г.) с мехурчета:

Страхувам се, че единственото нещо, което беше променено, е естеството на невежеството на Шихаде. Разликата между концентрационните лагери, като Дахау, и лагерите на смъртта, като Собибор, сега се разбира дори от най-слабите сред нас, изглежда. Обаче никъде в литературата за Холокоста, която знам, няма твърдения, че в Дахау е имало газови камери. В моите изследвания никога не съм срещал очевидци за това.

В крайна сметка това е позицията, към която трябва да прибегнат правоверните вярващи в историята на Холокоста. Въпреки многото разкази на "очевидци", описващи Дахау "газови камери", сега те твърдят, че такива сметки никога не са съществували! Всъщност сега те признават, че ревизионистите са били абсолютно прави през цялото време, но категорично отказват да дадат заслуга за това на ревизионистите. Вместо това те предпочитат да се преструват, че ревизионистката позиция, която е доказана, наистина е била тяхната позиция през цялото време.

Масово убиване на германски затворници

Това не означава, разбира се, че в Дахау не са извършени зверства. Някои такива зверства вече бяха разгледани в първия раздел на моята брошура „ Дахау: Реалност и мит“. Въпреки това, други зверства в Дахау обикновено са игнорирани от историците и са напълно непознати за широката общественост. Първият път, когато едно конкретно зверство ми попадна в вниманието, беше, докато четях статия във вестник от приятел, който беше помогнал за освобождаването на Дахау. В този разказ той спомена накратко как американските войски са се наредили и незаконно екзекутирали германските войски, предали лагера. Бях шокиран да науча това и точно този шок помогна да стимулирам интереса ми към истината за Дахау. След като никога не знаех, че този приятел е бил в Дахау, му се обадих и го помолих да разкаже историята. Когато приключи, имах един въпрос: Видя ли някакви доказателства за газова камера в Дахау? Отговорът му беше категоричен „Не“. Оттогава и докато разследвах по-нататък историята на лагера Дахау,

Един затворник от Дахау разказа същата история: [22]

Установявам, че сега американците са господари на ситуацията. Отивам към офицера, слязъл от резервоара, представям се и той ме прегръща. Той е майор. Униформата му е прашна, ризата му, отворена почти до пъпа, е мръсна, напоена с пот, шлемът му е изкривен, той е небръснат и цигарата му виси от левия ъгъл на устната.

В този момент младият тевтонски лейтенант, Хайнрих Скодзенски, излиза от гвардейския пост и привлича вниманието пред американския офицер. Германецът е рус, красив, парфюмиран, ботушите му блестят, униформата му е добре скроена. Той съобщава, сякаш е бил на площадката за военен парад близо до Unter den Linden по време на учение, а след това много правилно вдигнал ръка, той поздравява с много уважително "Хайл Хитлер!" и щрака с токчета.

"С настоящото ви предавам концентрационния лагер Дахау, 30 000 жители, 2340 болни, 27 000 отвън, 560 гарнизонни войници."

Сънувам ли? Изглежда, че виждам пред себе си поразителния контраст на звяр и бог. Само че Бохе е този, който изглежда божествено.

Американският майор не връща поздрава. Той се колебае за миг, сякаш се опитва да се увери, че той помни адекватните думи. След това той плюе в лицето на германеца.

- Дю Швайнхунд! .

И тогава, "Седнете там!" - сочене към задната седалка на един от джиповете, които междувременно са влезли.

Майорът се обръща към мен и ми подава автоматична пушка.

"Ела с мен."

Но вече нямах сили да се движа.

"Не, аз оставам тук -"

Майорът даде заповед, джипът с младия немски офицер в него отново излезе извън лагера. Минаха няколко минути, другарите ми още не се бяха осмелили да излязат от казармата си, тъй като на това разстояние не можеха да кажат резултата от преговорите между американския офицер и есесовците. Тогава чувам няколко изстрела.

"Гадът е мъртъв", казва ми американският майор.

Официалната история на Бербен дава кратко съкращение на съдбата на германските войски. Той споменава, че сутринта на освобождението на лагера „бели знамена са заменили свастиката на всички стълбове на знамената в лагера, въпреки че охранителните кули все още са заети, а картечниците все още са обучени на блоковете“. [23] От други сметки става ясно също, че германските войски са се предали; те не бяха убити в битка, но бяха екзекутирани, докато бяха военнопленници. Германците бяха изправени пред съд и екзекутирани за подобни действия, но тогава победителите бяха прокурорите, съдиите и палачите и те пишат официалната история.

След битката се разказва за още едно клане на съюзниците в Дахау. В този случай германските стражи в лагерните кули се спускаха, вдигнати ръце в международния символ на предаването: [24]

image

Американски войници, които освободиха Дахау, убиха за кратко 520 от 560 германски служители в лагера, които се бяха предали. Тук войници от 157-ти полк, 45-а дивизия, току-що са застреляли картечница с група от около сто германски затворници. Четирима пропуснати все още стоят; те бяха убити мигове след заснемането на тази снимка. Никой никога не е бил наказан за това зверство. (Снимка на американската армия SC 208765.)

Есесовците незабавно слязоха по стълбата с вдигнати ръце. Но сега американският ГИ видя червено. Той застреля германците с показателен взрив и за да се увери двойно, изпрати последен изстрел в падналите им тела. Тогава започна ловът за други германци в униформа на СС. "В рамките на четвърт час," пише [Нерин] Гун, "в лагера няма жив нито един от хитлерите.

Селцер също потвърждава това зверство: "... Капитулирайте или не, нацистите бяха пулверизирани от огън от десетки пушки, когато излизаха. Катерейки се над труповете си, ГИ се втурнаха в кулите. Чуха се още изстрели." [25]

Селцер разказва за трети инцидент с убийство на предадени германски войски: [26]

"Убий ги!" - отекна някой. "Убийте ги! Убийте ги!" Други поеха вика, докато изглеждаше, че целият отряд скандира същия рефрен: "Убийте ги!"

Изкрещял думите сега, тялото му се гърчеше от ридания, Смити пусна изстрел от автомата си. Безшумно десет или дванадесет нацисти се плъзнаха на земята, мъртви. Спектакълът не умилостиви никой от мъжете. Без дори да направят пауза, те продължиха да крещят. "Още, още! Убийте ги всички!" - извикаха те. Отново Смити натисна спусъка и отново нацистите паднаха на земята - този път около тридесет от тях. Skodzensky беше в тази партида. Но смъртта му също не успокои ГИ. Смити не бързаше. Секундите тиктакаха, докато напрежението стана непоносимо. Отново той откри огън в дълга грабежна акция, която повали тридесет, четиридесет, петдесет и накрая близо осемдесет нацисти. Сега само трима останаха изправени, като по чудо невредими от пръскането на олово. Двете имаха послушни ръце във въздуха, както им беше наредено, а третата, дали от неподчинение или от отчаяние, кръстоса ръце пред себе си и очакваше съдбата му. Смити обаче, забелязвайки, че някои от мъжете на земята са ранени, а не мъртви, временно игнорира тримата, които все още са на крака и насочи пистолета към купчината тела на земята. Скоро спряха да се тресат. Сега той насочи вниманието си към тримата оцелели.

... Но нямаше повече за убиване. Сто двадесет и двама нацисти лежаха мъртви в спретнат ред по основата на стената.

Справедливо трябва да спомена тук подозренията си относно валидността на тези сметки от първо лице. Макар да мисля, че тези инциденти наистина са се случили, съм скептичен към тези описания от „първо лице“. Винаги ме е учудвало, че онези лица, които предоставят сметки за Холокоста от първо лице, винаги са точно там, където е действието. Селцер не пише така, сякаш всъщност сам е бил свидетел на нещо; сметките му всъщност се основават на истории, които му е бил разказван Той дори признава, че разказът му за Дахау е донякъде измислен: [27]

Свързах редица сметки, които ми бяха дадени. Тоест, докато голяма част от историята на индивида, както е разказана в тази книга, принадлежи на (псевдоним) човек, във връзка с когото е разказана, почти във всеки случай има допълнителни епизоди, преживявания и прозрения, които не принадлежат на този индивид, но на друг, който не се появява самостоятелно в тази книга ... дори когато неговият приятел [от различни герои в книгата] може да знае истинската идентичност на [всеки герой] ... те не трябва да приемат, че всеки аспект изобразеното се отнася до човека от реалния живот.

image

Персоналът на лагера в Дахау се предаде на американските войски. Няколко минути след заснемането на тази снимка тези германски затворници бяха наредени до стена и картечни до смърт. (Снимка на американската армия.)

По-специално, описанието на Селцер за клането на германски затворници в Дахау изглежда не е нищо повече от измислен разказ въз основа на снимката, възпроизведена в тази брошура. Ако обаче се вгледате внимателно в снимката, ще видите, че най-вдясно е четвърти мъж, който изглежда стои до стената, и може би друг германски страж, оцелял при първоначалните екзекуции. Изглежда г-н Селцер не го е забелязал.

Бербен всъщност не споменава това клане, може би защото не желае да признае каквито и да било съюзнически военни престъпления. Вместо това той произвежда инцидент, за да оправдае убийствата: "... В близост до лагера се чуха изстрели и насилието от експлозиите накара стените на хижата да се разклатят. Скоро обаче шумът стихна. По-късно се разбра, че това е нападение в лагера от SS дивизията на викингите, която за щастие беше отблъсната от американците. " [28] По стечение на обстоятелствата при това клане бяха убити войски от дивизията SS Viking.

Съществуват някои важни качествени разлики между свидетелските показания за клането на германски затворници в Дахау и „свидетелските показания“ на обстрелването в лагера. В случая на клането свидетелски показания се предоставят от лица, които нямат мотив да преувеличават или да измислят действително случилото се. За разлика от това, почти всички свидетелства за „обгазяване“ на Холокоста идват не от предполагаемите извършители, а от предполагаемите жертви, които със сигурност са имали мотив да преувеличават и да измислят. В случая с клането в Дахау имаме свидетелства от американски войници, както и от затворници, които мразеха германците.

Друга разлика е, че докато в случая на клането ние знаем, че американските войски, разбира се, са притежавали оръжията, използвани при убийствата, докато няма документални или съдебни доказателства, че германците са имали или използвали убийство " газови камери. " В случая с клането всички очевидци се съгласяват по основите. Няма разногласия относно това кой е бил убит и кой е извършил убийствата, нито кога и къде е извършено убийството. Това не е вярно в случая на "свидетелства" за убийства в "газова камера".

И има още една критична разлика: в случая на клането съществуват фотографски доказателства, доказващи несъмнено, че убийствата действително са извършени. На снимката, възпроизведена в тази брошура, жертвите могат да се видят легнали на земята пред стената. Видими са и четирима затворници, които все още стоят в очакване на следващия смъртоносен залп. На снимката се виждат и американските войски, и ГИ, коленичил пред картечницата, която е била използвана за убиване на затворниците.

Заедно на тази единствена снимка виждаме жертвите, инструмента за убиване и извършителите. В случая с предполагаемите „газови камери“ не съществува сравнима снимка.

Трябва да се отбележи още един важен факт за това клане. От всички зверства, извършени в Дахау (или от германците, или от съюзниците), избиването на германски затворници в деня на освобождението е може би най-лошото. Според Селцер 122 германци са били убити за кратко в Дахау в деня на освобождението (въпреки че не е ясно дали той включва в тази цифра охраната, убита в кулите). Най-големият брой жертви на жестокост в Дахау преди това, според Бербен, е екзекуцията на 90 съветски военни офицери на 4 септември 1944 г.

След войната Дахау беше мястото на американските процеси за военни престъпления, на които германски войници бяха съдени за убийство на американски военнопленници в това, което е известно като инцидента в Малмеди. [29] Подсъдимите по процеса „Малмеди“ в Дахау бяха признати за виновни, а 43 бяха осъдени на смърт. Но за разлика от убийствата, извършени от американските войски в Дахау, инцидентът с Малмеди не е ясен зверски изглед. Както отбелязва американският историк Алфред де Заяс, "убийствата са били толкова тясно свързани с бойните действия, че делото за умишлено убийство е станало донякъде слабо." [30] (Както се случва, този инцидент вече е бил разследван от германските власти по време на войната.)

Делото срещу германците по случая Малмеди беше толкова слабо, че генерал Томас Т. Хенди, главнокомандващ на американските въоръжени сили в Германия, замени смъртните присъди с доживотен затвор. Както отбелязва дьо Заяс: [31] „... генерал Хенди обясни решението си на 31 януари 1951 г., като допусна смекчаващи вината обстоятелства, тъй като убийствата бяха„ извършени във връзка “с объркани, нестабилни и отчаяни битки.“ За разлика от това, избиването на германски затворници в Дахау не е станало „във връзка с объркани, нестабилни и отчаяни битки“; това беше просто категорично, незаконно зверство. Признато е също така, че по време на процеса подсъдимите "Малмеди" са били малтретирани "от ръцете на американските пазачи". [32]Германските обвиняеми в други следвоенни процеси са били малтретирани по подобен начин, за да ги „убедят“ да признаят за различни престъпления. [33]

image

Новоосвободени затворници се присмиват на ниц на германския затворник. Мигове след заснемането на тази снимка на американската армия пазачът е бит до смърт. На заден план са телата на други германски затворници, които току-що са били картечни от американски ГИ.

Американско „обгазяване“ на затворници

Поредният "инцидент" в Дахау, който е почти напълно непознат за широката общественост (и който Бербен в официалната си история пропуска да спомене), се случи на 19 януари 1946 г. Историкът Николай Толстой пише за това зверство в книгата си "Тайното предателство" , в която се разказва историята на тайна сделка, разработена между съветския диктатор Йосиф Сталин и американските и британски лидери на конференцията в Ялта през февруари 1945 г.

Съгласно тази договореност три милиона мъже, жени и деца, които по едно или друго време са били граждани на Съветския съюз, са принудително събрани и депортирани в Съветския съюз, където са изправени пред екзекуция или затвор. Тази програма, известна като "Операция Keelhaul", включваше жени и деца, както и много хора, напуснали Русия преди комунистическото превземане на страната през 1917 г. Дахау влиза в действие, защото служи като затворнически лагер за близо 400 руснаци, които воювал срещу Съветите на страната на Оста. Толстой описва случилото се: [34]

Именно измежду тези [руснаци, които бяха затворени след войната в Дахау], американците решиха да изберат първата партида за репатриране съгласно новата директива на МакНарни-Кларк. Слуховете за това, което предстои, се разпространиха сред руснаците и когато на 17 януари [1946 г.] те бяха парадирани за задържане, те категорично отказаха да влязат в камионите. Американските войски ги заплашват с огнестрелно оръжие, при което те молят да бъдат застреляни на място - нещо друго, освен освобождаване в ръцете на НКВД [съветската тайна полиция]. Смутени, пазачите ги върнаха в казармата си.

Разбра се, че единственият начин да се осъществи операцията ще бъде чрез масово разполагане на сила. Два дни по-късно ударна сила от 500 американски и полски гвардейци пристигна пред лагера. Последвалото беше ярко описано в доклад, изпратен на Робърт Мърфи:

"В съответствие със споразуменията със Съветите беше направен опит да бъдат привлечени 399 бивши руски войници, пленени в немска униформа, за сборния център в Дахау в събота, 19 януари.

"Всички тези мъже отказаха да се уловят. Те се молеха да бъдат застреляни. Те се съпротивляваха на задържането, като сваляха дрехите си и отказваха да напуснат квартирата си. Необходимо беше да се използва сълзотворен газ и някаква сила, за да ги изгонят. те излязоха от сградата в снега, където онези, които се бяха нарязали и наръгали, паднаха изтощени и кървящи в снега. Девет мъже се обесиха и единият се беше намушкал до смърт, а друг, който се намушка в последствие, почина; в болницата от самонанесени рани. Най-накрая задържането на 368 мъже бяха изпратени, придружени от [съветски] руски офицер за връзка във влак, превозващ американска охрана. Шестима мъже избягаха по пътя. Няколко мъже от групата твърдяха, че не са руснаци. Това,след предварителни разследвания от местните военни власти, беше насочен към вниманието на руския офицер за връзка, в резултат на което единадесет мъже бяха върнати от руснаците, които не са от съветска националност. "

Иронията на този инцидент с отделяне на сълзи не бива да се пренебрегва, защото това е единственото „обгазяване“ от всякакъв вид, което някога се е случвало в Дахау - и то е направено от американци. Толстой продължава да отбелязва:

Протестите на изявени неамериканци бяха предизвикани и от пресата за инцидента в Дахау. Човекът, чиито армии бяха почти унищожили болшевизма при раждането си, генерал Деникин, отправи трогателен призив към своя колега войник Айзенхауер. Три седмици по-късно папа Пий XII издаде остро осъждане на (все още) тайното споразумение, сключено в Ялта, протестирайки срещу „репатрирането на хора против тяхната воля и отказа на правото на убежище“.

По всяка вероятност всеки от тези 351 мъже, взети насила от Дахау, по-късно е бил убит от Съветите. Тоест това американско действие най-вероятно е допринесло пряко за смъртта им.

Въпреки че тези екзекуции всъщност не са се случили в Дахау, обстоятелствата по този инцидент с право го правят част от историята на Дахау. Броят на жертвите на това зверство е по-голям от убийствата на германските затворници в деня на освобождението. По този начин най-лошото зверство в Дахау е извършено от Съветите с американско съучастие, а второто най-лошо е извършено от американските войски в деня на освобождението. Очевидно третото най-тежко зверство е незаконното убийство на съветски военни офицери от германците на 4 септември 1944 г. Далеч четвърти е предполагаемото екзекутиране на 31 съветски офицери от германците на 22 февруари 1944 г. Тук не броим смъртта на 223 затворници в Дахау в бомбардировките на съюзническите сили през март 1944 г., тъй като няма индикации, че това е било извършено умишлено.

Историята на Дахау е очарователна. Истината за този лагер беше илюзорна и изопачена. Някои са го измислили за печалби от книги и филми. Други са изкривили истината за определени политически цели. Някои просто са повярвали на пропагандата, която им е била подадена от победителите. Малцина са си направили труда да извършат самостоятелно каквото и да е разследване. Но Дахау наистина ни учи на нещо важно. По време на война няма просто "добра" и "зла" страна.

Въпреки че съм твърдо убеден, че не е имало валидно оправдание за създаването на Дахау или за някой от другите германски лагери, не мога да намеря доказателства, че Дахау е създаден систематично за убиване на хора. Намерих доказателства за усилията на Германия да направят живота поносим. Всъщност, тъй като смъртността на затворниците в Дахау е била значително по-ниска, отколкото на другите в Европа през годините на войната, тези германски мерки трябва да са били успешни до известна степен. Нито мога да намеря съюзническите действия в Дахау за напълно безупречни; двете най-тежки зверства в лагера са извършени от съюзниците. Урокът, който трябва да научим, е, че няма добра война.

В Бюрото за военни престъпления на Вермахта Алфред де Заяс изразява гледна точка, която искрено подкрепям: [35]

Защото във войната има не само герои, но и престъпници - и както Витнам ни показа, военните престъпления не са извършени изключително от един народ в историята, нито само от едната или другата страна в борбата. Във всеки въоръжен конфликт са извършени отвратителни военни престъпления; повечето от тях са останали ненаказани. Днес, след безброй братоубийствени войни, западното мислене признава, че смъртта за нечия държава може да е необходима, но че смъртта на бойното поле не е сладка, нито е положителна стойност сама по себе си. Войната не е нито слава, нито чест. Това е ужас върху ужас, несправедливост, агония и разхищение.

Бележки
[1] Нерин Гън, Денят на американците (Ню Йорк: Издателство на флота, 1966 г.), стр. 128.
[2] Н. Гън, Денят на американците , стр. 674) 9.
[3] Майкъл Селцер, Ден на освобождението: Последните часове в Дахау (Филаделфия: JB Lippincott, 1978), стр. 31.
[4] М. Селцер, Ден на освобождението (1978), стр. 246.
[5] Процес срещу големите военни престъпници пред Международния военен трибунал (IMT "синя серия"), кн. 19, стр. 434.
[6] Процес срещу големите военни престъпници пред Международния военен трибунал (IMT "синя серия"), кн. 37, стр. 621. (Документ 159-L е "Доклад на Специален комитет на Конгреса до Конгреса на САЩ, 15 май 1945 г. ...".)
[7] Процес срещу големите военни престъпници пред Международния военен трибунал (IMT "синя серия"), кн. 5, стр. 172-173.
[8] Цитирано в: John D. McCallum, Doctor Doctor (Mercer Island, Wash .: The Writing Works, 1978), стр. 46, 57.
[9] Цитирано в: JD McCallum, Doctor Doctor (1978), p. 57.
[10] JD McCallum, Doctor Doctor (1978), стр. 57-60, 69.
[11] Джейн Флоерчингър, „Условията на концентрационните лагери убиха повечето затворници, казва докторът,„ Орелът на Уичита , 1 април 1980 г., стр. 4С.
[12] Пол Расиние, Историята за Холокоста и лъжите на Улис (IHR, 1989), стр. 230-231.
[13] О. Алексис Лечански, "В Дахау," Скитникът (Сейнт Пол, Минесота), 5 октомври 1989 г.
[14] Робърт Болдуин, „Свещеникът припомня ужаса от концентрационния лагер“, Нашият неделен посетител , 26 май 1985 г., стр. 3.
[15] Пол Бербен, Дахау 1933-45, Официалната история (Лондон: Norfolk Press, 1975), стр. 147. Вижте рецензията на Джон Кобдън за тази книга в The Journal of Historical Review , зима 1989 г. (том 9, № 4), стр. 485-504.
[16] Робърт Болдуин, „Свещеникът припомня ужаса от концентрационния лагер“, Нашият неделен посетител , 26 май 1985 г., стр. 3.
[17] Paul Berben, Dachau 1933-45, The Official Histor . (Лондон: 1975), стр. 153.
[18] Писмо от Стивън Ф. Пинтър, нашият неделен посетител , 14 юни 1959 г., стр. 15.
[19] Андрю Моло, „Дахау“, след битката (Лондон: Plaistow Press, 1980), брой 27, стр. 17,25.
[20] Book & Bookmen (Лондон), април 1975 г., стр. 5; Визентал също признава, че „на германска земя не е имало лагери за унищожаване“ в писмо, публикувано в Stars and Stripes (Европа), 24 януари 1993 г., стр. 4. Факсимиле от писмото на Визентал от 1993 г. е публикувано в The Journal of Historical Review , май-юни 1993 г. (том 13, № 3), стр. 10.
[21] „Keine Vergasung in Dachau,“ Die Zeit (немско издание), 19 август 1960 г. (и в американското издание, 26 август 1960 г., стр. 14); Факсимиле на това писмо, с превод и коментар, в The Journal of Historical Review , май-юни 1993 г. (том 13, № 3), стр. 12.
[22] А. Моло, „Дахау“, след битката (Лондон: 1980), брой No 27, стр. 13; Може би най-обмисленият и подробен разказ за клането на германския лагер в деня на освобождението е Дахау: Часът на отмъстителя , мемоари и разследване от Хауърд Бухнер. Тази добре илюстрирана книга със 175 страници в меки корици е достъпна от Thunderbird Press, 300 Cuddihy Dr., Metairie, LA 70005, USA. Вижте също: The Journal of Historical Review , май-юни 1993 г., стр. 7, 8 и, The Journal of Historical Review , ноември-дек. 1993, стр. 47.
[23] П. Бербен, Дахау: 1933-45, Официалната история (Лондон: 1975), стр. 191.
[24] A. Mollo, "Dachau," After the Battle (1980), брой No 27, стр. 15.
[25] М. Селцер, Ден на освобождението (1978), стр. 176.
[26] М. Селцер, Ден на освобождението (1978), стр. 188-189.
[27] М. Селцер, Ден на освобождението (1978), стр. 13.
[28] П. Бербен, Дахау: 1933-45 (Лондон: 1975), стр. 194.
[29] Повече за това вижте: Джоузеф Халоу, Инокентий в Дахау (Институт за исторически преглед, 1992). Предлага се в твърди корици от IHR за $ 15.95, плюс доставка от $ 2.50.
[30] Алфред-Морис дьо Заяс, Бюрото за военни престъпления на Вермахта, 1939-1945 (Линкълн, Неб .: Университет на Небраска, 1989), стр. 119.
[31] А.-М. de Zayas, Бюрото за военни престъпления на Wehnnacht , (Линкълн, Неб .: 1989), стр. 120.
[32] А. Моло, „Дахау“, след битката (Лондон: 1980), брой No 27, стр. 20.
[33] Виж: Марк Вебер, „Нюрнбергските изпитания и Холокостът“, The Journal of Historical Review , лято 1992 (том 12, № 2), стр. 187-193.
[34] Николай Толстой, Тайното предателство (Ню Йорк: Scribner"s, 1977), стр. 354-356. Британското издание на тази книга е озаглавено Жертви от Ялта.
[35] AM. de Zayas, Бюрото за военни престъпления на Wehnnacht (Линкълн, Неб .: 1989), стр. 272-273.



Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39688307
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31011
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031