Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2021 07:18 - Италианската мафия отива на съд
Автор: andri Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1393 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 14.01.2021 07:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 




                                   ИТАЛИЯНСКАТА МАФИЯ - В СЪДА

Стотици предполагаеми членове на най-могъщата мафиотска група в Италия ще бъдат изправени пред съда при най-големия процес срещу организираната престъпност в страната от десетилетия, предава ВВС.

355 предполагаеми гангстери и корумпирани държавни ръководители са с повдигнати обвинения след дълго разследване на групата Ндрангета.

Над 900 свидетели се очаква да дадат показания, а списъкът с обвиненията включва убийства, наркотрафик, изнудване и пране на пари.

Съдебният процес започна в сряда и се очаква да продължи над две години. Той се провежда в специално преустроена сграда в южната област Калабрия, която е в сърцето на територията на Ндрангета.

За разлика от предишния съдебен процес, който се провеждаше от 1986 до 1992 г. и беше насочен срещу голяма група семейства от организираната престъпност в Сицилия, делото в сряда е съсредоточено върху само една групировка, семейство Манкузо, което съставлява мощно подразделение на голямата мафиотска група Ндрангета.

В момента тя е най-могъщата мафия в страната, а се смята, че кланът Манкузо действа предимно в калабрийската провинция Вибо Валентиа.

Най-видният ответник е предполагаемият бос на клана Луиджи Манкузо (66 г.), известен още като „Чичото“. Сред прякорите на други ответници са „Вълка“, „Дебелака“ и „Блонди“.

Броят на обвинените нараства до над 400 след включването на още 92 заподозрени, които са избрали отделен съдебен процес по бързата процедура. Сред тях е Джанкарло Пители, адвокат и бивш сенатор от партията „Форца Италия“ на бившия премиер Силвио Берлускони.

Смята се, че Ндрангета контролира доставките на огромни количества кокаин, влизащи в Европа от Южна Америка и други части на света. Но дългият списък с обвинения срещу стотиците ответници надхвърля престъпленията, свързани с наркотици. Те включват връзки с мафията, убийства, опит за убийства, изнудване, разкриване на официални тайни и злоупотреба със служебно положение.

„Този съдебен процес показва колко дълбоко вкоренена е Ндрангета в обществото“, коментира Федерико Варезе, преподавател по криминология в Оксфордския университет. „Шокиращо е, че престъпна групировка е толкова вкоренена на територията, че стотици хора трябва да бъдат изправени пред съда“, допълва той.

Централна роля в съдебния процес ще играе най-известният прокурор за борба с мафията в Италия, 62-годишният Никола Гратери, който живее под полицейска охрана над три десетилетия.Той обеща да разбие „тази задушаваща Ндрангета, която наистина спира дъха и сърцето на хората“.

Но проф. Варезе предупреждава, че процесът няма да сложи край на групировката. „Може да ги хвърлите в затвора, но ако не ги изкорените, те ще продължат да се възпроизвеждат“, допълва той.

изт. интернет



Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031