Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2014 20:49 - РУСИЯ БОЙКОТИРА СРЕЩА ЗА ЯДРЕНАТА СИГУРНОСТ
Автор: budha2 Категория: Новини   
Прочетен: 874 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 05.11.2014 21:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image            Русия не се появи по време на среща, планираща разговорите на високо равнище за ядрена сигурност през 2016 г. Американски и европейски официални лица заявиха в понеделник, че това е потенциално сериозен удар върху усилията на президента Барак Обама да затвърди политическото си наследство, напускайки поста си след като е направил света по-безопасен от ядрен тероризъм, отколкото преди да заеме поста си.
image
Служителите заявиха, че не е ясно дали Москва възнамерява да бойкотира самата среща или просто временно показва недоволството над суровата присъда за ролята на Москва в Украйна и многото санкции на запада, организирани от САЩ.
image
Но дори и в краткосрочен план, отсъствието на Русия е значително. Само три или четири срещи за планиране предстоят преди пролетта на 2016 г., когато срещата на върха официално ще се проведе. Русия като ключов глобален играч – и една от петте официално признати ядрени сили в света – нейното мнение е от решаващо значение за определяне на дневния ред.

Президентът на САЩ започна поредица от срещи на високо равнище през 2010 г., насочени към предотвратяване на достигането на ядрен материал в ръцете на терористи. Оттогава броят на страните, които имат достатъчно материал за изграждане на ядрено оръжие е спаднал от 39 до 25.

На последната среща на върха тази година в Хага, 35 страни се ангажираха да превърнат международните насоки за ядрена сигурност в национални закони и да се започнат процедури за защитаване на ядрените съоръжения. На срещата Япония, Италия и Белгия се съгласиха да намалят своите запаси от високо обогатен уран и плутоний.

В същото време, имаше и неуспехи. Русия отсъства от споразумението на 35-те страни, заедно с Китай, Индия и Пакистан – всички от които притежават ядрени оръжия.

Длъжностни лица, които поискаха анонимност, защото информацията им е поверителна, заявиха, че с изключение на Русия, всички от 54-те държави, които участвали в срещата на върха през март са били на подготвителната среща във Вашингтон.

Патрик Внтрел, говорител на Съвета за национална сигурност в Белия дом, заяви, че САЩ съжалява за решението на Русия да не присъства.

„Вратата остава отворена за присъединяването им към бъдещи подобни срещи”, добави той пред Асошиейтед прес. Запитан дали руското отсъствие означава бойкот на срещата на върха, Вентрел каза: „Може би трябва да ги попитате.”
image
Отсъствието на Москва от следващата среща ясно ще насърчи други страни, които са скептични по отношение на инициативата на САЩ, да се противопоставят на по-големия международен контрол на ядрените им съоръжения. Но ядрения анализатор Кенет Луонго заяви, че дори ако Русия се появи през 2016 г., бойкота ѝ на срещите за планиране „изпращат ужасен сигнал и говори ужасно за руските приоритети.”
image
„Руснаците, след САЩ, са най-големия притежател на ядрен материал, така че ако те не са включени в срещите, това изпраща ужасен сигнал за техните приоритети”, казва Луонго, който оглавява базиранта във Вашингтон Partnership for Global Security. „Изпраща и ужасен сигнал за над 20-годишното сътрудничество между САЩ и Русия.”

Той добави, че конференциите за ядрения тероризъм са твърде важни, за да бъдат използвани като средства за политически игри.
image
Освен че има огромен резерв от ядрен материал, южната граница на Русия е „като кошер с ислямски радикали”, каза той. „Така че това не е въпрос с който да се прави дребнава политика.”                                         ABC News                                                    



Гласувай:
3



1. budha2 - Хихихи,
06.11.2014 08:41
РУСОФИЛИКУКУС ЦАРКИРИКУС ТРОЛИКУС
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8737674
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930