Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2014 17:25 - Путин спря атаките с климатично оръжие над България след като водата тръгна към Турция/ Марица и Тунджа заляха Одрин
Автор: budha2 Категория: Новини   
Прочетен: 2755 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 12.12.2014 23:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
imageТрети ден потопени в Елхово

Пети ден хората от улица „Трети март” в Елхово газят във вода. През деня службите отводняват домовете им, привечер водата отново започва да ги залива през шахтите.

Това не е първото наводнение на тази улица, но досега винаги водата се е отичала за часове. Сега обаче Тунджа е по-опасна от всякога. Хората настояват някой да поеме отговорността, защото повече не издържат.

Марица продължава да залива всичко по пътя си

По на юг и пълноводната Марица продължава да залива всичко по пътя си. Нивото и при Свиленград се следи непрекъснато, а рискът от заливане се изчислява в сантиметри.

Нивото на реката спадна, след като Марица скъса поредната дига и заплаши да остави града на сухо. Властите започнаха да строят дига, но реката пак си намери път и проби. Въпреки усилията на службите водата все пак влезе в града и заля част от парковете.                       image  Каменните мостове в Одрин са наводнени от преливащите реки Марица и Тунджа.                                                                                                                          Турският град Одрин бе залят от реките Марица и Тунджа, чието ниво се покачи до рекордни стойности заради проливните дъждове в България, предаде Дарик радио. Наводнени са улици, булеварди, жилища и магазини в редица квартали на града, като най-тежка е обстановката в квартала "Къраач". Там са изпратени войници и военна техника, които евакуират хората. Вчера и днес учениците са в принудителна ваканция. От регионалната служба по водите в Одрин съобщиха, че нивата на Марица и Тунджа продължават да се повишават.

Властите в Северна Гърция предупредиха за възможно преливане на река Арда заради препълване на язовир "Ивайловград" в България, писа в. "Катимерини", цитиран от агенция "Фокус". Река Еврос, както наричат гърците р. Марица, също е достигнала опасни нива на територията на Гърция.  www.segabg.com/article.php             Два язовира потопиха Южна България, водата тръгна към Турция                                  image  Два язовира - “Копринка” и “Жребчево”, наводниха Южна България след няколко дни обилни валежи. Водите тръгнаха бясно към Турция и Гърция и създадоха проблеми на съседите. Заради преливащите язовори бедстват хората в Гълъбово, Раднево, Мъглиж и Николаево. Докато подсушават къщите си, те питат кой контролира нивото на водата в язовирите. Отговорът не е ясен, тъй като поне шест ведомства управляват водите у нас.
image
  Водата от язовир "Копринка" се изпуска контролирано - по 100 кубични метра в секунда от вчера по обяд.                                                                                           Това са екоминистерството, Министерството на земеделието, “Напоителни системи”, “Язовири и каскади”, общините, военните. Неотдавна в Гълъбово вътрешният министър Веселин Вучков призна, че няма координация между институциите. Сега се работи за промяна в законодателството с цел един орган да отговаря за всички язовири в България.

След като цяло денонощие от яз. “Копринка” изпускаха по 120 кубика вода в секунда, общият обем на язовира намаля до 135,6 млн. кубика при общ капацитет 142 млн. Вече няма опасност той да бъде достигнат. 12 куб. м/сек от изпусканата вода минава през ВЕЦ-а под язовирната стена и оттам продължава по напоителен канал на юг към Ст. Загора и р. Сазлия, останалото количество изтича в р. Тунджа към яз. “Жребчево”.

От областния кризисен щаб обясниха, че повече вода към веца не могат да подават, тъй като нивото на Сазлия надолу остава критично и заплашва Гълъбово и Раднево. По пътя си към “Жребчево” прииждащата Тунджа наводни къщи в селата, най-тежко е положението в с. Нова махала. От сряда на обяд то е откъснато от света, улиците му са достъпни единствено с високопроходима техника или с каруци.

В тази обстановка 40-годишният Красимир Андреев с каруцата си и коня Абърдийн от 2 дни евакуира хора от селото. “Бусът ми се повреди, затова помагам с каруцата”, каза Красимир. Той извел овцете и козите си на безопасно място и започнал да вози хората.

В началото съселяните му не искали да се евакуират, но после се уверили, че няма накъде. Кметът на Николаево Косьо Косев, който е на мястото от първия час на бедствието, каза, че организират в селото да докарат хляб.

Едва вчера следобед водата започна леко да се отдръпва от улиците. От кризисния щаб призоваха хората да дарят чрез БЧК минерална вода, пакетирани храни, дезинфектанти за Нова махала.

В същото време от “Жребчево” изпускат надолу по Тунджа по 150 кубика вода в секунда. А в съоръжението се вливат по 186 кубика, обясни управителят на “Напоителни системи” - Сливен, Мустафа Мустафов. Според него проблемът е започнал от октомври, когато екоминистерството позволило да се източат от “Жребчево” едва 10 млн. кубика вода.

“Тогава лично аз поисках разрешение да намалим обема на язовира до 280 млн., т.е. да изпуснем около 72,4 млн. кубика, но без обяснения не ми позволиха”, каза Мустафов вчера. Така той обяснява защо в началото на ноември в “Жребчево” имало 353 млн. куб. м вода. Тогава дошла заповед да ги намалят до 260 млн., но това се оказало практически невъзможно.

През ноември изпуснали 97 млн. кубика, но пък в язовира се влели нови 116,8 млн. За 3 дни трябвало да спрат да изпускат, за да не залеят Ямбол и Елхово. Преди 3 дни в с. Крушаре замеделският министър Десислава Танева обвини “Напоителни системи” в София и Сливен, че не са си свършили работата по яз. “Жребчево”, като не са изпълнили графика на МОСВ и не са изпуснали навреме язовира, а Басейнова дирекция - Пловдив, че не е упражнила контрол.

“Няма как да не изпълняваме графика, просто от екоминистерството не ни позволиха да пуснем повече вода”, бе категоричен Мустафов.

264 кубика вода в секунда се изпускат контролирано през преливниците на яз. “Кърджали”, съобщи началникът на язовирния район Иван Делчев. Други 115 куб. м преминават през 3-те турбини на ВЕЦ “Кърджали”, която в момента произвежда около 90 мегаватчаса електроенергия. Вече втори ден от язовира се изпускат големи количества вода. Само вчера нивото на водоема е спаднало с 11 см. Според Делчев няма нищо критично в ситуацията и в момента се освобождават обеми във водоема.

“Притокът към язовира е 165 куб. м/сек, а очакванията са той да намалее, защото прогнозите са за застудяване”, каза още шефът на язовирния район. Той допълни, че действията с останалите водоеми по река Арда са синхронизирани и няма риск да се стигне до отприщване по каскадата.

Контролирано се изпускат “Водното огледало” в Кърджали и другият язовир - “Студен кладенец”. Във ВЕЦ “Студен кладенец” работят 5 от 6-те турбини. Произвежданата електроенергия е около 70 мегавата.

В Кърджалийска област няма сериозни аварийни ситуации. Залят е мостът между селата Китница и Русалско, но местните използват друг въжен мост. Активизирало се свлачище е затворило частично пътя за с. Казаците. Заради свлекли се камъни и пръст движението се осъществява само в едното платно.

Скъсана дига затвори пътя за ГКПП Капитан Петко войвода и Гърция при Свиленград.
Поддалото съоръжение в местността Боаза заплашва близкия кв. “Гебран”, съобщиха от местната пожарна.

Вода нахлува и на ГКПП Капитан Андреево, който при миналите порои остана затворен за 24 часа. Към 15 часа пунктът все още бе отворен, но леките автомобили са пренасочвани към входното трасе за камиони. Отцепен е районът край станцията за ветеринарен контрол.

Екоминистерството обвини “Напоителни системи-Сливен”

ТИХОМИР ТОНЧЕВ

Министерството на околната среда и водите отхвърли вчера твърденията на шефа на “Напоителни системи-Сливен” Мустафа Мустафов, че не са му разрешили да изпусне 60 млн. куб. м от яз. “Жребчево” през октомври. Ековедомството от своя страна го обвини, че не е изпълнил графика за изпускане на вода от язовира и така сега пораженията били по-големи.

За октомври “Напоителни системи-Сливен” били заявили използване на води от яз. “Жребчево” от само 13,577 млн. куб. м при обем 297,456 млн. куб. м към 25 септември. За ноември заявката била още по-ниска - 8,6 млн. куб. м, като нивото в язовира вече се било повишило до 338,480 куб. м към 28 октомври.

“Имайки предвид заявката за необходимите води, повишения обем в язовира, както и очакваното есенно пълноводие, в графика за ноември МОСВ определи да се достигне и поддържа обем от 260 млн. куб. м”, казаха вчера от екоминистерството. Това означавало, че през миналия месец е трябвало да бъдат допълнително източени още около 78 млн. кубика освен използваните 8,6 млн. куб. м.

“Напоителни системи-Сливен” не са спазили графика и изискването за 260 млн. куб. м и към края на ноември обемът на яз. “Жребчево” вече е достигнал 382,901 млн. куб. м”, твърдят от ведомството на Ивелина Василева.

Според екоекспертите, ако графикът е бил спазен, щяло да има достатъчен обем от 140 млн. куб. за поемане на високата вълна. Така нямало да е необходимо да се изпускат по 150 куб. м в секунда в река Тунджа през периода, в който реката е достигнала критичното си ниво заради дъждовете.



Евакуация в Одрин, 4 жертви в Гърция

НИКОЛАЙ ГРУДЕВ,
НЕНКО СТАНЕВ

Заради високите нива на реките Арда, Марица и Тунджа ниските квартали на съседен Одрин останаха под вода. “Военни се наложи да евакуират част от жителите на ниския квартал “Караагач” до границата с Турция”, каза кореспондентът на в. “Сабах” Мурат Шаваш. Хората са превозвани с военни камиони на безопасни места в центъра на града.
Залети са паркове, жилищни и промишлени обекти, пише още турската преса. Вчера и днес учениците са пуснати във ваканция.

Нямало обаче конкретна заплаха за населението след прогнозите за очакваното бедствие. Затворени за движение са мостове и пътища, а екипи на службата за природни бедствия и кризи следят обстановката на критичните места.

Край Одрин трите наши реки се събират - това е една от причините за критичната ситуация. По обяд вчера реката с най-големия приток - Марица, започна да пада.

Труповете на още двама души, станали жертва на лошото време, бяха открити вчера. С тях стават 4-ма загиналите във водната стихия в Северна Гърция през последните дни. 44-годишен мъж от Неа Филаделфия край Солун бил отнесен от водите на местната река в сряда.

Веднага е организирана спасителна акция. Тялото му е открито към 8 ч. Почти по същото време в района на с. Аспрос Киликис, пак край Солун, е било открито и тялото на 49-годишен мъж. През нощта той наел такси, за да се прибере. Автомобилът паднал в
напоителен канал.

Шофьорът успял да се измъкне и се обадил в полицията, която цяла нощ издирвала пътника. В събота 77-годишен фермер от Неа Санта, Комотини, беше отнесен от придошлата вода с трактора си и загина. Във вторник край Лангардикия е загинал 63-годишен, чиято кола също била отнесена от стихията.

Генералният секретариат за гражданска защита в гръцката област Еврос обяви извънредно положение в градовете Орестиада, Димотика, Суфли и Ферес. Според последните данни на местните власти в региона на Марица са наводнени повече от 80 хил. дка. Има опасност от скъсване на диги.    image   В Одрин евакуираха с военна техника жители на наводнения квартал Караагач                             image   264 куб. метра вода се изпускат от яз. "Кърджали" други 115 куб. м. минават през три от турбините на ВЕЦ-а.       www.24chasa.bg/Article.asp               image   Дюбрютру,изкуз ъз на вуз идин пиди"Рус.Цур Пут, туй жив вам"пур, изпулз ХУУРП на"мукър на Булгур.Знум тугъз мусон нос дужд.Идун уфицур уут ДУНС ми доклуд.Тус уфицур члинув в мосун луж, гол"ум туз.                   image           image image  На 2014-11-12 Путин заплаши театрално Юргдоган да не се меси във вътрешните работи на Сирия!? Вчера, след телефонен разговор с криптоеврейчето Ердоган, тролчето на Ротшилд спря атаките със климатично оръжие над България.                     image 
Преди присвояването на Крим,Путин използва климатично оръжие!                      В Кримския район над 5 хиляди домакинства бяха под вода. Точно 12 дни след молитвата през ноща на 07юли 2012 гигантска вълна от водоеми в Русия наводни КРИМ. Намерени са тайни погребения на жертвите на наводненията в Kрим.               image  След наводненията/ритуални жертвоприношения/,може би следваме сценария на Украйна.Ритуални убийства ,наводнения или "Принасяне в жертва" за благополучие на начинание, както заграбването  на КРИМ или нещо в България.      image Скопеца Путин като Оракул.Поръчка/магия/ за наводнения в Крим. Според Лазар "четем Бекет 123 и 124, псалм"Псалм 124 (123 в pravoslavnata традиция) се посочва,нещо подобно :4 Tази вода и ще залее,всичко потоп;.Точно 12 дни след молитвата през ноща на 07юли 2012 гигантска вълна от водоеми в Русия наводни КРИМ.Дали Путин е шматка? Накарали са го да помисли че с молитва е предизвикал наводнение,а някой друг е използвал ХААРП. Или е в час?                                                         image   http://via-midgard.info/                    image                                                                                                           image                                               



Гласувай:
6



1. bojinkata - Не знам Путин ли, Мутин ли спря ат...
12.12.2014 23:18
Не знам Путин ли, Мутин ли спря атаките, но днес небето над Бг беше страхотно красиво! Следите след самолетите изчезваха за секунди!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8732945
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930