Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2014 17:36 - Обама: „Не се оплаквайте от Борисов, това ви е политическият материал.“
Автор: budha2 Категория: Новини   
Прочетен: 2981 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 13.12.2014 18:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
imageВ интервю за обзорното политическо предаване “Панорама” американският президент Барак Обама отговори на въпроси, разкриващи отношението му не само към премиера Борисов, но и към България като цяло.           image                                             Интервюто ще бъде излъчено в предаването, а ние благодарим за предоставената ни възможност да го публикуваме предварително:
image
- Г-н Президент, изминаха няколко дни от посещението на българския премиер г-н Борисов, успяхте ли да видите България през неговите очи и смятате ли скоро да ни върнете визитата?
image
- Не мисля, че е належащо да идвам на посещение в България. Знаете, че американският президент е доста натоварен да обикаля света, но го прави само в кризисни точки, там където има нужда от ясни послания и недвусмислени напътствия. В този смисъл мое посещение в България не е необходимо, вие сте наш коректен партньор, а и в разговора с вашия премиер се убедих, че България се е утвърдила като остров на стабилността в региона. Стабилност икономическа, финансова, социална и, разбира се, по отношение на сигурността. Искрено съм убеден след нашия разговор, че г-н Борисов ще успее да се пребори за втори мандат на предстоящите в България парламентарни избори и ще можем да продължим нашето конструктивно сътрудничество. Лично аз съм толкова запленен от качествата на вашия премиер, че ако бях българин, със сигурност бих гласувал за него. Така че да, аз успях да видя България през очите на вашия премиер, по точно чрез думите му, а той умее да говори просто и сладко и човек може да го слуша с часове.
image
- Да, но напоследък в България се наблюдават доста негативни коментари относно управлението на г-н Борисов. Има поредица от протести на различни социални групи, които, макар и слабо подкрепени, хвърлят сянка върху образа на българския премиер такъв, какъвто вие ни го описахте преди малко.
image
- Запознат съм с тези прояви, но те няма как да хвърлят сянка върху настоящето управление – напротив, тези прояви затвърждават мнението ни, че в България демокрацията е успяла да се развие, да покълне и да даде плод. Спомнете си, че преди двадесет години за подобни изяви щяхте да бъдете репресиран, а сега всеки е свободен да протестира за всичко, точно така, както и тук, в Щатите. Ние също имаме редица протести, и то доста по-масови от вашите, но това е нормално за една демократична държава и не трябва да ви притеснява. Знам, че българите сте максималисти и не се задоволявате с полвинчати постижения, вие искате да сте първи на всяка цена, навсякъде и по всяко време, и точно поради това се наблюдават протестите, за които споменахте. Мисля си обаче, че трябва за малко да спрете, да си дадете сметка, че не само вие, но и светът се намира в криза, и през тази призма да оцените всичко, което е постигнал вашият премиер през настоящия си мандат. Трябва да съумеете да се погледнете отстрани и да се оцените през очите на другите.
image
- Бихте ли ни помогнали, г-н президент, как точно ни виждате вие?

- За мен, от това което чух от премиера Борисов и от това, което нашият бивш посланик в България г-н Уорлик изложи в докладите си, си вадя заключението, че България в момента представлява това, което Рим е представлявал в древността – един център на цивилизованост, един център за разпространение на цивилизованост. Не не, не се усмихвайте, това е самата истина. В момента България като фактор на стабилността на Балканите, като остров на стабилност в този барутен погреб, играе огромна роля в запазването и утвърждаването на ценностите на западната цивилизация, на ценностите на древната българска цивилизация в този регион. Вие, напук на всички останали, изживявате своя трети златен век. Точно като Рим вие сте заобиколени от варвари, но успявате да им противопоставите своето влияние и не само това – успявате да се развивате. Вашият премиер строи пътища със същия хъс, с който са ги строили древните римляни. Г-н Борисов, като един древен диктатор, е съсредоточил всичките си усилия, за да издигне величието и влиянието на вашата държава, той строи спортни центрове, обновява обществени сгради и всеки ден открива нов обект. От времето на Римската империя аз не мога да се сетя за друг такъв случай, освен вашия. И не само това, също като римляните вие сте изпратили ваши войници в различни горещи точки на света да се борят и отстояват ценностите на цивилизацията, на демокрацията. Ирак, Афганистан, Босна, а скоро Иран и Сирия, накъдето и да се обърнете се вижда вашето мироопазващо цивилизоващо влияние. За нас е чест, че сме ваши партньори в тази ви мисия.

- Вие сравнихте премиера Борисов с диктатор, това не е ли доста недемократична титла за човек, стоящ начело на демократична република?

- Вижда се, че не познавате историята. Диктатор е типично републиканска длъжност, измислена и въведена в употреба от древните римляни именно с цел опазване на републиката. Тогава когато над републиката са надвисвали тъмните облаци на хаоса, на анархията и заплахата от унищожение, тогава за срок от шест месеца цялата власт се е давала в ръцете на най-достойния, най-умелия, най-начетения, най-дейния, най-решителния човек в републиката, за да може той да я запази от разруха и упадък. Ето ви още един паралел с древния Рим: вие, българите, подобно на древните римляни сте дали в тези трудни времена властта в ръцете на един такъв човек, и това е премиерът Борисов. Аз искрено завиждам на българите за тяхната находчивост и дълбока мисъл при упражняване на демократичните им права – ако всички народи притежаваха вашата далновидност, светът би бил едно по-добро място за живеене.

- Въпреки че всичко, което казахте е вярно, не може да не ви е направило впечатление, че българите се топят като нация, а и живеят доста бедно на фона на умелото управление на г-н Борисов?

- Обяснението на този феномен е просто, ние с г-н Борисов обширно обсъдихме тези проблеми. Всъщност българите не се топят, те превземат света. Ако направите преброяване на българите по света, ще установите, че не само не се топите, но и сте се увеличили двойно. Българите, водени от своето чувство на човечност, като виждат мъките на останалите народи, отиват да живеят сред тях да ги напътстват и да им помагат да не изостават в развитието си от България. Ето, Дилма Русеф е с български корени – президент на Бразилия, учени с български произход, живеещи в чужбина, имат принос във всяко едно по-значимо откритие, спомнете си Джон Атанасов. Дори вашите лекари и медицински сестри, като виждат мъките на хората в изостаналите държави, отиват да им помагат, да се грижат за тях, без да си дават сметка за негативните последици за собствената си държава. Но такива сте вие, българите, готови сте да помогнете на всеки, но не и на себе си. Вашата доброта е най-голямото ви достойнство, но и най-големият ви враг. Ще ви кажа, че вашият премиер изрично ме помоли да не махаме визите за българи, защото ще заплашим съществуването на България: “Ние едвам се оправяме, след като паднаха границите на Европа за нас, и мнозина българи отидоха да помагат за развитието на останалите европейски народи, а сега, ако и вие отмените визите, още хиляди българи, потресени от страданията на американския народ, ще се втурнат да ви помагат и кой тогава ще остане в България?” Затова решихме все още да не падат визите за българи, за да я има България.

- Как ще коментирате квалификациите по адрес на премиера Борисов, дадени не от друг , а от ваши бивши посланици в България, които в своите грами и доклади, разсекретени чрез Уикилийкс, го описват едва ли не като активна фигура в българския престъпен свят, което влиза в доста остро противоречие с образа който вие ни представихте досега ?

- Вижте какво, не знам какво целите с вашите въпроси, но определено започвате да ме ядосвате. Аз се опитвам да бъда коректен и позитивен, а вие се ровите ли, ровите в лайната. Но щом искате, ще бъда откровен – миналото на г-н Борисов ни е известно, то не ни пречи, щом той е лоялен спрямо нашите интереси. Това не е първият, а няма и да е последният лидер, с тъмни петна в биографията, с който си сътрудничим и когото подкрепяме. Работили сме с Муамар Кадафи, с Хосни Мубарак, със Садам Хюсеин и дори с Осама бин Ладен, когато и докато интересите ни са го налагали. Така че вашият премиер е света вода ненапита в историята на нашата дипломация. Та ние работим с бивши военнопрестъпници на Балканите, вижте Хашим Тачи. За съжаление такъв е политическият материал с който разполагате – лош. И така е не само в България, но и на Балканите като цяло. Това обаче нас не ни засяга – докато се съобразявате с нашите интереси, и сериен убиец да изберете, и с него ще работим, стига да ни слуша.                                                                                         neverojatno.wordpress.com/2012/12/07/obama-2/             



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8686044
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031