Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2016 19:25 - Русия и Япония със съвместни проекти за Южните Курили
Автор: budha2 Категория: Новини   
Прочетен: 1152 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 16.12.2016 21:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Русия и Япония обсъдили възможни съвместни икономически проекти на четирите оспорвани Курилски острова, предаде Ройтерс.

Това съобщи японският премиер Шиндзо Абе след тричасов разговор на четири очи с руския президент Владимир Путин. Срещата помежду им се състоя в град Нагато, родното място на Абе. Тя започна със закъснение от близо три часа. Неизвестни засега причини забавиха отпътуването на Путин. Официалната му визита ще продължи и утре, вече в Токио.

image


Абе не уточни дали е постигнат някакъв напредък по териториалния спор.

Япония претендира за четирите най-южни острова от Курилската верига - Итуруп, Шикотан, Кунашир и Хабомаи. Япония ги нарича Северни територии и твърди, че не се е отказвала от тях след Втората световна война, за разлика от останалите Курилски острови, които предава безусловно на СССР. Москва обаче настоява, че има териториално право върху цялата верига, простираща се от Япония до Камчатка и отделяща Охотско море от Тихия океан.

image


Спорните острови, където се срещат топли и студени течения, са богати на термални води, полезни изкопаеми и редки метали като рений, използван за направата на двигатели на свръхзвукови самолети. Учени обаче изтъкват, че най-голямото им богатство, което благоприятства развитието на планктон, са огромните запаси от риба.

image


Заради продължаващия повече от 70 години териториален спор Токио и Москва нямат подписан мирен следвоенен договор помежду си.
Двамата лидери лично са съгласували параметрите на документ за започване на консултации за съвместно икономическо сътрудничество на четирите острова. Това съобщи Юрий Ушаков, съветник на Путин.

Документът ще бъде публикуван утре. В него става дума за сътрудничество в сфери като риболова, туризма, медицината, екологията и други.

От думите на Ушаков обаче стана ясно, че принадлежността на южните Курилски острови изобщо няма да се дискутира. На въпрос дали съвместните дейности там ще се развиват според руското законодателство той отговори:


"Разбира се, това е територия на Руската федерация!."

Путин предложил на Абе да бъдат размразени контактите по военна линия между Москва и Токио, поддържани във формат "2+2". Става дума за редовни срещи с участието на военните и външните министри на двете страни.

image

Естествено продължение на темата станал въпросът за противоракетната отбрана на САЩ. гостът изтъкнал стремежа на Вашингтон да създаде в Североизточна Азия поредния си позиционен район. Кремъл разглеждал това като "част от глобалната нападателна система на САЩ в допълнение към базите за ПРО в Европа, Средиземно море и Аляска". Руската страна счита за неадекватно американското военно присъствие в Азиатско-тихоокеанския регион в отговор на разработването от страна на Северна Корея на своя собствена ядрена програма. За Москва реакцията на САЩ е непропорционална.

Путин и Абе обсъдили също така кризите в Сирия и Украйна.

clubz.bg/48287-rusiq_i_qponiq_sys_
syvmestni_proekti_za_yujnite_kurili


image




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8684756
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031