Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2014 09:16 - Обама подарил България на Путин
Автор: budha2 Категория: Политика   
Прочетен: 2422 Коментари: 5 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Реч на американския президент Барак Обама във Военната академия в Уест Пойнт предизвика редакционен коментар на „Вашингтон пост”, в който за втори път в рамките на два дни „тежката артилерия” на американския печат изстрелва България пред скоби в контекста на световната политика.

Онзи ден „Уолстрийт джърнъл” последва предупрежденията на европейските медии за растящата руска намеса в България като заплаха за западното единство, а „Вашингтон пост” сега критикува президента Обама за нерешителната му политика спрямо Русия през призмата на руската агресия срещу Украйна, която показва, че американското отстъпление провокира апетита на Путин да се възползва от слабите звена в западните съюзи.

Като такова слабо звено, податливо на руския шантаж, във Вашингтон ( явно не само във „Вашингтон пост”) разпознават България.

Ето как реагира американският вестник, цитиран от сайта на в. „Дневник”:

„Споменаването на България става в редакционен коментар, започващ с думите: “Президентът Обама пренареди глобалните ангажименти на САЩ по начин, който разклати доверието на мнозина американски съюзници и окуражи някои врагове”. “Това ограничаване на американската сила противопоставя Обама на всеки един американски президент от Втората световна война насам”, допълва още “Вашингтон пост”.

Коментарът на една от най-влиятелните медии в САЩ на практика обвинява президента, че отстъпва позиции на Путин в България ( и в Кипър), от което Кремъл се възползва.

Интересното е, че речта на Обама от една страна акцентира върху добрите новини за американското лидерство, свързани с иновативността на американската икономика, нейната растяща енергийна независимост и все така лидерската позиция в света от гледна точка на военната мощ. Но въпреки това американският печат, включително и чрез традиционен поддръжник на демократите, като „Ню Йорк таймс”, пренебрегват списъка с успехите ( които не са новина) и акцентират върху спестената от Обама новина: провала на американската политика по отношение на „разколебаното доверие на мнозина американски съюзници”, окуражаващо „някои врагове”.

„Някои врагове” означава Русия, а сред „мнозината съюзници” се откроява България.

На тази критика Обама отговаря пред военния елит на страната в аванс с аргумента, че фактът на американското военно могъщество не означава да имаш чук и да решаваш всеки проблем така, все едно, че е пирон.

Така е. Казал го е родоначалникът на даоизма Лао Дзъ още през 6 век преди новата ера. Вероятно има причина Обама да не споменава, че тази мъдрост има китайски произход- едва ли става дума за интелектуален мързел. Но трябва да има причина и за не по-малко мъдрото тълкуване на речта му от американските анализатори, които отбелязват, че тя е била посрещната хладно с не особено ентусиазирани овации.

Трудно е да аплодираме и ние, освен ако не сме от онези съмнителни българи, за които любовта към Русия е по-важна от уважението към българската независимост.

Русия може и да не е пирон за американския чук, но България явно е третирана от Русия като „пирон в ковчега” на западното единство, който Москва вече демонстративно забива чрез своя проект „Южен поток”. Разклатеното доверие на много българи ( във волята на САЩ да се опълчи ефективно на руската агресия) не оставя вакум в образувалия се луфт.

Този факт оставя разочароващото усещане за Dйjа vu с тази разлика, че днес западните лидери нямат удобното извинение от края на Втората световна война, че не могат да искат от изтощените си народи подкрепа за нова конфронтация с една тоталитарна държава, поради което нямат друг избор, освен да оставят на съветската мечка да се разпорежда със източноевропейската си плячка. Защото днес Русия е икономическо джудже спрямо ЕС и САЩ, които имат потенциала да го поставят на мястото му точно така, както вече му показаха вратата вън от Г8.

Само егоизмът и малодушието на западното лидерство могат да обяснят безпринципното поднасяне на подаръци ( като България) на руската имперска лакомия.                                  Иво Инджев, http://ivo.bg/




Гласувай:
3



1. merlin68 - Всъщност
03.06.2014 10:49
заглавието трябва да е "Иво Инджев подарил мозъка си на крайните реакционери в САЩ". Подарил може и да не е съвсем точно, защото сигурно са го компенсирали с някой и друг долар. Продал, или подарил обаче е без значение, и в двата случая това не е голяма трагедия, защото както се вижда от постното материалче, обекта на сделката е твърде незначителен.
В целия "анализ" на И. Инджев, единственото разумно нещо е:
"фактът на американското военно могъщество не означава да имаш чук и да решаваш всеки проблем така, все едно, че е пирон."
Разумно е защото не го е измислил Инджев. Вярно, че не го е измислил и Обама, но поне има индикации да е схванал смисъла на тази мъдрост. Впрочем европейските съюзници на САЩ, са помогнали на американския президент да схване смисъла. Защото да размахваш оръжия срещу Русия, когато си далеч от нея е едно, но ако си европеец и Русия е точно до "Общия ти дом", това вече е съвсем друго. Да налагаш икономически санкции на Русия от САЩ, без да имаш особени икономически връзки с нея е едно, да налагаш санкции на Русия от ЕС, когато 1/3 от енергийните ти източници идват от Русия е съвсем друго. Ето какво казва германският икономист, експерт по финансовите пазари и журналист Дирк Мюлер (Dirk Müller) по повод кризата в Украйна - "САЩ палят огън в гората, в нашата европейска гора."
Българин и европеец ли е Иво Инджев, или слуга на НЯКОИ политически кръгове в САЩ водещи опасна за Европа и света политика?!
цитирай
2. christotamarin - България няма как да е била подарена от Обама на Путин ..
03.06.2014 11:45
Истината е, че Обама се оказа много слаб във външната си политика. Толкова загуби САЩ не са претърпявали от времето на Джими Картър. Възниква спор кой е най-слабият президент на САЩ в съвременната история. Досега негативната класация оглавяваше Джими Картър, сега Обама оспорва тази класация.

Първо, Обама загуби Тунис. Вместо да си направят изводи и да предотвратят вълната на така наречената "арабска пролет", те създадоха впечатление, че е станало по тяхна воля, и допуснаха да загубят по същият начин и в Египет, което вече бе голяма стратегическа загуба. Това доведе до загуба на доверие и в Израел, и в Саудитска Арабия и прилежащите към нея емирства. Освен това, САЩ допуснаха световното обществено мнение да си мисли, че САЩ подкрепя и сирийските бунтовници.

И всичко това на фонът на нарастващата икономическа мощ на Русия, която се изравнява вече с Италия. Едва Русия успя да стресне Обама. Дано да вземе адекватни мерки.

Да си спомним, че след Джими Картър, един от най-слабите президенти, допуснал провалите в Португалия, Ангола, Мозамбик, Никарагуа, Афганистан, американците избраха Роналд Рейгън, който унищожи съветската империя на злото. Дано и след Обама да дойде някой като Рейгън.
цитирай
3. danailvdimitrov - от Иво Инджев да търсиш обективен коментар е като да
03.06.2014 12:42
чакаш от умрял писмо. Има разбира се пренареждане на зоните на влияние-то е ясно, но е рано да се каже какво.

Не мисля, че Русия би заменила България за Украйна, колкото и ключова да е тя.

Вярно е обаче едно- в този процес поради липса на държавници България не е никакъв фактор. така както Иво Инджев обслужваше навремето БТА на комунистите а днес американската пропаганда , така и нашите политици ще се пребоядисат отново като му дойде времето.
цитирай
4. christotamarin - Господа, кое точно го е казал Иво Инджев?
03.06.2014 13:33
Разгледах ivo.bg, там той само цитира западни медии и не намерих да е писал "Обама подарил България на Путин". Обама не е в позиция да подарява България на Путин, в такава позиция са Орешарски и Станишев. Обама не може (няма право) да откаже защита на България срещу Путин, Обама е длъжен да защищава България срещу Путин, така както би защитил Аляска или Алабама.

цитирай
5. merlin68 - Г-н Марин,
03.06.2014 16:15
да не би случайно с нещо Путин да заплашва България? Я аз пък как съм пропуснал:)
Рейгън, унищожил "съветската империя на злото":) Съветската империя я унищожиха съветските другари докато се трансформираха в господа. Горбачов доказа, че когато си идиот е все едно дали си комунист или демократ. А дали империята СССР, бе по-голямо зло от империята САЩ -едва ли.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8723497
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930