Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2014 20:43 - Вместо Шеврон Русгеоком/Поздрав от Сакскобурготски
Автор: budha2 Категория: Политика   
Прочетен: 773 Коментари: 0 Гласове:
2



   image В този случай разрешението за проучване за нефт и газ е дадено още по времето на Правителството на Сакскобурготски на фирмата ОАО ”БАШКИРГЕОЛОГИЯ“ (2003), след това с удължаване на срока е прехвърлено на РУСГЕОКОМ БГ АД от Правителството на Станишев (2007) и още веднъж срокът е удължен от Правителството на Станишев (2009). Доколкото ни е известно, на нито един етап от издаването на разрешителното и в последствие не е провеждана екологична оценка и/или оценка за съвместимост с обществено обсъждане. imageОфициалното се твърди, че тя не търси шистов газ, а обикновен. На пет километра дълбочина? Ами нали така пак ще пробие водоносния пласт? И ще налее в дупката N вида токсични химикали, които могат да замърсят подпочвените води. Има ли значение под какъв предлог са наляти те?

Ами ако вземе, че без да иска открие не обикновен, а шистов газ? Защото шистовият не е боядисан в зелено и не мирише на чесън. И въобще е съвсем същия като нешистовия. Как ще се оправяме тогава?

Ето как простотията се оказва мощно оръжие в ръцете на знаещите. Залъгваш един тъпунгери с опасността от Шеврон и ги пращаш да протестират по улиците, където няма никакви сонди. А ти си сондираш зад гърба им на спокойствие.
Но така вероятността 500-те вида токсични химикали на Шеврон да попаднат в подпочвените води става практически нулева.                                               Остава да предположим, че гоите ще се чувствуват много по-комфортно с химикалите на Русгеоком.           
През това време други тъпунгери пък плащат скъп газ наГазпром.                                                                            За голямата опасност за Добруджа  от шистовия газ предупреждава и Синтия Недялкова от гражданска инициатива против проучването и добива на шистов газ по метода „хидравлично разбиване”.

Тя припомня, че тези дни се навърши една година от участието на група ентусиасти от Добрич в протеста против хидравличното разбиване, организиран на границата ни с Румъния и в самата Румъния, Мангалия! „Смея да вярвам, че този протест имаше огромно значение за масовизиране на протестите в Румъния, защото имаше широк отзвук от български и румънски медии!”, заявява Недялкова.

Според нея обаче тревожна е продължаващата дейност на „Русгеоком” на територията на с. Рогозина, където трябваше да се прави проучване за шистов газ. В писмо до медиите Недялкова заявява: „Днес ние питаме, какво е другото опасно начинание, което се подготвя за Добруджа? Какво е това въглищна газификация, която ни се подготвя?!” Тя посочва, че същността на процеса е подпалване на въглищния пласт, който се намира в Добруджа, с цел отделяна на газ метан. Като припомня, че въглищата в Добруджа са под или потопени във водоносния хоризонт на региона.

„Това е подземното езеро, което ни снабдява с вода и благодарение, на което Добруджа е с най-плодородната почва в България! Ужасяващи са последиците от експеримента с подпалването на въглищата”, предупреждава Недялкова. Тя подчертава, че водата, която и без това е най-скъпата в България, ще пропадне или дори ще изчезне в образуваните подземни кухини, а цената й ще стане социално непоносима. „Водата със сигурност ще бъде наситена със радиоактивни материали, сяра и други въглеводородни производни. Задължително ще се получи пропадане на земните пластове, отново благодарение на кухините, образувани от разрушаване на въглищният пласт. Пламъци излизат от земята и пропадат хора и машини във огнения ад, получил се в Австралия, където методът е прилаган и вече е спрян”, предупреждава Синтия Недялкова.

dobrich.topnovini.bgл




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8684830
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031