Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2014 22:29 - РУСКИТЕ БАНКИ И БРАТОВЧЕДЪТ НА ПУТИН
Автор: budha2 Категория: Политика   
Прочетен: 799 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 02.11.2014 22:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image                                  Схемата на перачницата публикувана на сайта на OCCRP

Руските банки и братовчедът на Путин
Разследване на Проект за разследваща журналистика за организирана престъпност и корупция (OCCRP) разкрива източването на 20 млрд. долара от Русия през Молдова
Автор: БиволъДата на публикуване октомври 20, 2014В: Водещи, Потеря
Перачницата – най-голямата разкрита досега операция за пране на пари на бившата съветска територия – е с необичайно добри връзки.

Някои от участващите банки са свързани с роднина на руския президент Владимир Путин и още един бивш кремълски служител.

Молдовските власти казват, че през последните три години около 20 милиарда щатски долара са били незаконно преместени от Русия в Европейския съюз. В схемата за пране на пари участват 19 руски банки, банка в Молдова и банка в Латвия. Използвайки фалшиви кредити и договори, парите са били изпратен от Русия в Молдова и след това в Латвия. Системата разчита на молдовски съдии за легитимиране на трансферите. В момента молдовски следователи търсят ролята на съдиите в схемата.

Руслан Милченко знае всичко за това как работи системата. Той е бивш руски полицай, а днес е ръководител на агенцията за борба с корупцията Аналитика и Безопасност. Милченко каза, че банките съзнателно участват в тази ексклузивно руска банкова услуга.

Някъде в Хонг Конг… Ако не разполагате с фирма или банкова сметка там, банкерът ще ви продаде такава… След няколко дни ще получите 96 или 97 долара, в зависимост от комисионната, която се плаща в Хонг Конг и на всяко друго място по света. Като клиент няма да знаете пътя на парите си, това е работа на перача на пари.

Не е ясно какво е било известно на участващите банки. Засега няма разследване в Русия за участието на банките в перачницата.

Всяка година милиарди долари от организираната престъпност и средства откраднати от държавата напускат Русия. Само за първото тримесечие на 2014 г. повече от 64 милиарда щатски долара са напуснали страната.

Кой е Игор Путин?

Руската Земна Банка (РЦБ на руски) е основен играч в огромната измама. Молдовски доклад в областта на правоприлагането, с който OCCRP разполага, показва че банката в Москва е превела 152.5 милиарда рубли, или около 5 милиарда щатски долара, на Молдовската банка Moldindconbank между 2012 и 2014 година.

Молдовските следователи казват, че Moldinconbank получава повечето от трансферите от руски банки, а след това насочва парите чрез базираната в Латвия Trasta Komercbanka към Европа.

До 2011 г. РЦБ беше собственост на Елена Батурина, съпругата на могъщия политик и бивш кмет на Москва, Юрий Лужков. Лужков се скара с руския президент Владимир Путин през 2010 г. и беше свален. На следващата година нови акционери, начело с Александър Григориев, 43-годишен бизнесмен от Санкт Петербург, заменя Батурина.

Скоро след смяната на борда и на акционерите, Руската банка открива кореспондентски сметки в Moldindconbank. Молдовските власти казват, че тогава са започнали подозрителните сделки между РЦБ и Moldindconbank.

Новите акционери са шест кипърски компании. Една от тях – Boaden Ltd, която контролира 16.35% от РЦБ, е собственост на Григориев, който става и шеф на борда.

Григориев довежда в РЦБ собствен екип от мениджъри, включително Игор Путин, братовчед на президента.

Малко се знае за Григориев, освен че за известно време е бил заместник-председател на Федерацията по бокс на Москва. Високопоставени източници казаха пред OCCRP, че Григориев е свързан с ФСБ, но на запитване на OCCRP Федералната служба за сигурност отговори, че той никога не е работил там.

Репортери на OCCRP се сблъскаха с трудности в опита си да намерят Григориев. Дори служители в компанията, която притежава в Черна гора, където строи луксозен туристически курорт, отрекоха да го познават. Бившите му бизнес партньори в Русия, казаха, че е напуснал страната.

Най-накрая репортерите успяха да се свържат с него по телефона. „Започнах банкова дейност преди няколко години“, каза той. „Строителната компания SU-888, където съм акционер, участва в много публични търгове и трябваше да поиска банкови гаранции. Освен това… взехме заеми“.

„Когато Елена Батурина започна да продава активите си, получихме оферта за закупуване на дял в Руската Земна Банка. Решихме, че банка и строителна фирма могат добре да се съчетаят. И купихме миноритарен дял“.

„В крайна сметка се стигна до несъгласие с останалите акционери по отношение на бъдещето на банката и през май 2013 г. реших да се откажа от този бизнес“.

Игор Путин и Григориев са свързани по няколко начина. Путин е бил член на борда на SU-888, строителната фирма, където Григориев е мажоритарен акционер, и служи в борда на Promsberbank, малка банка в района на Москва, където по същото време Григориев е бил акционер.

В началото на 2014 г., Путин напуска банките и фирмите на Григориев за да стане ръководител на Фонда за подкрепа и развитие на промишлеността в регионите. Заявената му цел беше привличане на преки инвестиции в индустрията на руските региони, но интернет страницата на фонда вече не е активна.

OCCRP не можа да се свърже с Игор Путин за коментар.

Писмата, които му изпратихме чрез фонда и други проекти остават без отговор. Неговият син Роман Путин, директор на консултантска компания PutinConsulting, каза че баща му не иска да коментира. „Всичко, което искаше да каже на обществеността може да се прочете в писмото му, публикувано от Форбс-Русия“, каза Роман Путин.

„Моят личен опит, натрупан през последните години, доказва истинността на тезата, че руската банкова система трябва да бъде радикално оздравена и прочистена от проблемните банки, оглавявани от хора със съмнителна репутация“.

В това писмо от 10-ти февруари 2014, Игор Путин пише, че някои „достоверни източници ме предупредиха за истинската ситуация в РЦБ и потвърдиха опасенията ми. Осъзнавайки, че не е по силите ми да променя финансовата политика, реших да напусна борда на директорите на банката“.

Григориев казва, че не знае за какво говори Путин в писмото си. „Що се отнася до нашите отношения, ние все още говорим по телефона от време на време, но никога не сме били приятели, само партньори“.

На 18 март тази година Централната банка на Русия отне лиценза на РЦБ заради нарушение на правилата срещу прането на пари. Регулаторът установи подозрителни сделки за повече от 15 милиарда рубли (около 500 милиона щатски долара). Това е около 10 процента от прането на пари, за което говорят молдовските власти.

Централната банка отказа да коментира подробности за съмнителните операции, заявявайки, че все още не е приключила с разследването си.

Григориев твърди, че не знае за никакви измами. „Разбира се чух за операции с Moldindconbank, но не знам никакви подробности, защото бях само миноритарен акционер в Руската Земна Банка“. Той каза, че управлението е вземало всички решения относно основните дейности на банката, а бордът само е одобрявал големи сделки и е определял бизнес стратегията. Според Григориев, РЦБ и Moldindconbank са подписали общо споразумение за търговия с валута и руските регулатори никога не са поставили тази сделка под въпрос.

„Не знам защо някои хора свързват дейността на молдовските банки с моето име“, каза той. „Всеки си има врагове. Не можете да угодите на всички“.

Другата банка

Освен РЦБ, и друга банка на Григориев привлече вниманието на молдовските власти.

През 2013 г. той придобива банка наречена Западни и привлича нови акционери. Западни открива кореспондентски сметки в Moldindconbank и тя също започва да движи пари от Русия в Молдова.

В Западни Григориев отново бива придружен от влиятелни хора. Например, Иля Ломакин-Румянцев, който стана шеф на борда на Западни. Ломакин-Румянцев е ръководител на експертния отдел на президента Путин, административен офис, който изготвя експертни анализи по различни теми. Ломакин-Румянцев отказа да коментира работата си в Западни.

През април 2014 г. Централната банка отне лиценза на Западни, позовавайки се на многобройни нарушения, включително фалшиви счетоводни отчети. Документи на Централна банка, които OCCRP придоби, показват, че лицензът е бил отнет след като собствениците и банковите мениджъри не са отговаряли на писмата и известията на регулатора.

Григориев разказва, че след като е напуснал Руската Земна Банка е инвестирал в Западни, но без да направи адекватни проучвания за тази инвестиция.

„Съжалявам, че твърде късно разбрах, че банката не разполага с достатъчно средства в своите кореспондентски сметки, и че така наречените й „активи“ са съмнителни“, казва той. „Централната банка забрани на Западни да приема депозити и тя загуби почти всички външни източници на инвестиции. Като взех предвид липсата на активи в банката и внимателното наблюдение от регулаторните органи, разбрах, че банката не разполага с добри перспективи и реших да се откажа“.

В момента Григориев има бизнес извън Русия. Компанията му SU-888 строи луксозен морски курорт в Черна гора.

Руските следователи казват, че милиардите обезкървили Русия чрез перачницата са дошли от различни места и представляват спестявания на гражданите и на частни и държавни компании.

Превод от английски на статията The Russian Banks and Putin’s Cousin.                   bivol.bg                                        



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8723746
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930