Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2015 19:53 - Следи от КГБ, ФСБ и ГРУ водят до ислямска държава?
Автор: budha2 Категория: Политика   
Прочетен: 1930 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 08.08.2016 20:52


image                                                                                "Наистина ли е възможно да се разбере напълно феномена на ислямската държава, без да се обръща внимание на твърденията за връзките между руската тайни служби и чеченските терористи? "Някои неща е трудно да се отрекат.
Като цяло, връзките между чеченски терористи и руските тайни служби не може да се отрече, дори от тези западни експерти и коментатори, които са склонни да наричат тези връзки конспиративна теория.
                image                                                                       

Фактът, че известният Шамил Басаев, Руслан Гелаев и някои други чеченски терористи командири започват своята кариера не само от участието си на руска страна по време на грузинската война -Abkhaz, но са пряко обучени от специалните сили на руското военно разузнаване (ГРУ), е основно никога дори отрече в Русия . Следите от ГРУ агенти не са тайна.Дори Юрий Дроздов, легендата на руските тайни служби, бивш КГБ генерал-майор и дългогодишен председател на управителния съвет на "S", в интервю за fontanka.ru през 2011 г. публично призна, че цялата тази информация за Басаев е вярно. Според Дроздов, Басаев е бил "един от лидерите на специална военна разделение".
Също undenied е фактът, че нахлуване Басаев в Дагестан и къща атентат след това допринесе, най-меко казано, за Путин дойде на власт. Какви са корените на уахабизма - пчеченски ли са? Да разгледаме историята на уахабизма - не само в Саудитска Арабия, но и в Чечения и бившия СССР като цяло. Защото именно така наречените чеченските уахабитите в момента се борят за ислямски терористи - те винаги са били синоним на термина "терористи" в Русия. Руската журналистка Sanobar Shermatova, който почина по поръчка на Путин през 2011 г., се счита не само журналист, но и един от най-добрите руски експерти от Средна Азия и Кавказ. След събитията в Чечения и Дагестан през лятото 1999 тя пише сериозна аналитична част, наречена "Така наречените уахабити".
В това есе Shermatova тя задълбава в корените на уахабизма не само в Чечения и Дагестан, но също така и в Таджикистан, Узбекистан и Киргизия. Тя не са склонни на всякакви конспиративни теории, и изследва различни връзки на "така наречените уахабитите" - също с Афганистан , Пакистан и Саудитска Арабия.
Но историята започва с протестите в Dunshanbe през есента на 1991, които са довели до Таджикистан правителство позволява първите свободни избори и регистрирането на ислямската партия (не без помощта на Го посредници Москва, включително Владимир Путин и Anatolij Sobczak, които е по-вероятно Путин другар, а не демократ, както той често се нарича). След като подчертава, че това ислямска партия е просто "клон на СССР ислямската Възраждане страна", Shermatova продължи: "ислямски активисти изиграха доста важна роля в опозицията. Искам да кажа на тези, които са били наричани "уахабити" в хрониките на КГБ. По време на този срок не е широко известен, а не изцяло разбира дори и от тези, които са били наричани това име. СССР е забранила на ислямската литература, а само онези малцина, които отидоха да учат в арабски страни, имал познания за исляма история, движения и потоци. Но тези хора, както обикновено, се проверяват за тяхната лоялност към КГБ, а след това са включени в "религиозна номенклатура", докато постоянно се контролира от специалните служби. Обикновените мюсюлмани не са били запознати с учението Мохамед ибн Абд ал-уахабитите се. В изследванията Shermatova и в по-нататъшно разследване на Узбекистан и Киргизия е "уахабити", КГБ проследява участък по протежение на историята.
Коя теория е по-надеждна?
Истината е, много други руски учени отричат всякаква роля на КГБ в разпространение на уахабизма в бившите СССР територии. Например, известният руски историк на религията и Исляма изследователя Roman Silantyev посочва, че КГБ се твърди, че не е имал по-голяма мощност, за да се противопоставят на това разпространение. Алексей Kundryavtsev, сътрудник в Московския институт по ориенталистика, дори твърди, че младото поколение на ислямисти обърнаха по посоката на уахабизма именно защото старите религиозни власти са имали сенки от КГБ върху тях. Други автори доразвиват тези идеи до ниво, където се оказва, че КГБ започна да използва името "уахабити" за тези мюсюлмански активисти, които не са готови да си сътрудничат с КГБ, на първо място.
Но нито един от тези експерти се отрече, че за създаването в СССР на ислямско Възраждане спомага като основен елемент "уахабизма" недоразвит в бившия СССР територията.
В същото време, Ахмед Закаев (който тогава живееше в Лондон и дори се нарича министър-председателя на непризнатата Чеченска република Ичкерия), Аслан Масхадов (бивш президент на Чечения) и други така наречени представители на крилото на светската битката за Чечения независимост отдавна и последователно призовава много радикали агентите на руските специални служби.                                 image       
Achmedas Zakajevas                                                                                                           

Нагласата на Закаев спрямо гореспоменатата конгрес на СССР и ислямаското Възраждане в Астрахан е недвусмислена. "Когато се състоя учредителното конгрес на СССР ислямската Възраждане парти в Астрахан през 1989 г. (според други източници 1990 г., така че Закаев могат да бъдат сбъркани -. Бележка AUT), КГБ несъмнено знаеха какво искат. Точно както Владимир Жириновски либерално-демократическа партия лидер, който е предотвратяване на истинските руски либерал-демократите от обединяване на две десетилетия, клоновете на СССР исляма Възраждане страна, че са взети корени в в мюсюлманските райони на бившия Съветски съюз, които успешно са разделени мюсюлмани, като се въвеждат "право" и "погрешно". Това е начина, Moscow обърна ислямския радикализъм в ефективна ваксина срещу "движения за национално освобождение" различни нации, Закаев обясни в интервю през 2008. Много може да се каже и за ролята на КГБ в тези събития от появиха истории, че агенти на КГБ са били проникнали в демократичните движения, и се опита да ги (контролира виж "Русия на Путин и гръбнака на System е - КГБ). Връщайки се към идеята Shermatova, че възходът на уахабизма може да се разглежда както през призмата на ислямското Възраждане партиен конгрес и събитията в Таджикистан, следва да се отбележи, че има най-малко три различни свидетели, които твърдят, че КГБ съзнателно провокира кървавите събития в Душанбе през 1990 г. Тяхната цел е да се предотврати освободителното движение в Таджикистан, която се основава на примера на Украйна и балтийските държави.
Един от тези свидетелства е публикувана от тогавашния директор на Таджикистан КГБ - Abdul Назаров. Друг съобщи Kakhar Makhmarov, дългогодишен лидер на Таджикистан през съветско време и първият президент на Таджикистан. Третият свидетелството е публикувана от Makhmadali Khait, бивш активист на фолк движение "Rastochez", сега заместник-председателят на Таджикистан ислямската Възраждане страна.
В този контекст би било трудно да се повярва, че КГБ е вече не контролира ситуацията по отношение на разпространението на уахабизма в бившия СССР територията, камо ли да направи усилие, че на конгреса на ислямското Възраждане парти в Астрахан отиде според техния сценарий. Това води до мисълта, че изявленията на двамата Shermatova и Закаев звучат много по-логично, отколкото тези, които твърдят, че КГБ е имал роля в създаването на гореспоменатата партия и по време на възхода на уахабизма.                       image                     
Šamilis Basajevas                                                                                                             
Важно е да се говори за Таджикистан, в контекста на историята на уахабизма в Чечения, защото Басаев, "един от лидерите на специалната цел военна единица", отиде в Таджикистан, където политическата война вече е набрал скорост от тогава, и воюва в опозиция страна.
Посочено е, че Басаев е лично запознат с Саид Абдул Nuri, лидерът на United таджикски опозиция и ислямистка партия. Привидно това познанство доведе до Хатаб преместване в Чечения и да стане верен другар Басаев.
Освен това, някои експерти в Армения твърдят, че Басаев, точно като чеченските терористи Gelayev и Салман Радуев, които винаги са били свързани с руските специални служби, се бори за Афганистан страна в друга война (преди Абхазия), разглеждането на ролята на съветските тайни служби ще Вероятно никога няма да бъде пълна - в Нагорни Карабах. Именно в Нагорни Карабах Басаев се твърди, че се срещна Хатаб.
Все пак, струва си да се върнем на конгреса на СССР иислямското Възраждане на партиите в Астрахан и основните играчи. Макар Akhman-Кади Akhtayev, скромен преподавател по ислям от Дагестан, да е избран за лидер на партията, имената на други организатори са красноречиви. На първо място - Geydar Dzhemal, настоящият председател на комитета на руския ислямизъм, дългогодишен спътник на Александър Дугин , който спечелил славата по време на агресията в Украйна.    
                image                Heidaras Džemalis                                                                
Въпреки че Dzhemal дори като дисидент от времето на Съветския съюз, сега се превърнал в опонент на Путин, това е стойностно като се разгледа отблизо. Не само заради дългогодишния си приятелство с Дугин. Джемал е внук на един председател на азербайджански СССР Върховния съд, бивш офицер от високопоставен в Кавказкия НКВД. Той започва кариерата си през 1965 г., когато той влезе в Института за ориенталски езици (по-късно преименуван на Института на азиатски и африкански изследвания). Между другото, известният Жириновски влезе в същия институт през 1964 г.). Има много свидетелства от това какъв вид институция го е и как той е свързан с тайните служби на СССР. Но може би най-красноречив е този, публикувани от известната руска журналистка Елена Tregubova в книгата си "Приказките на Кремъл багер".
Журналистът цитира Михаил Маргелов, който е бивш председател на Комисията по външна политика на Съвета федерация на Русия, в момента е заместник-председател на "Транснефт". Следва да се отбележи, че през 1997 г., когато Tregubova публикувани думите й, Маргелов е само "млад PR специалист"
Но трябва да се отбележи това, което той каза на диктофон журналист: "След обучението си в Института за азиатски и африкански изследвания имах два начина - обратно към КГБ или" след партийна линия ". Всичко останало е само клонове на тези редове: можете да отидете на APN (натиснете агенция "Новости"), до Министерството на външните работи, и да идеологическия отдел на ЦК ... Или ти свърши в Първо главно управление (КГБ външно разузнаване - бел авт.) в Yesenevo ". Въпреки това, биографии официалния Dzhemal казва, че той е изгонен от института след първата си година на обучение - може би защото на "буржоазния национализъм". И все пак това е необяснимо как той успява да се приземи на работа в издателството, когато този тип институции са внимателно защитени от всякакъв вид "антисъветски елементи", по време на СССР. Също така необяснимо е как Джемал и Дугин избягва всякакви сериозни проблеми с КГБ след практикуване на "подземни" действия, разпространяване на фашистки идеи и събитие създаването на "Черният Орден на SS".
Освен това е трудно да се обясни защо КГБ не се интересуват в това, че Dzhemal твърди, свързана с Таджикистан ислямисти обратно през 1979 г. И през 1980 г. той пътува до Таджикистан заедно с Дугин - това едва ли може да бъде пренебрегвано от КГБ.  

image                                       


Истината в случая с Дугин е много по-ясна. Известно е, че баща му Gelyi Дугин бил генерал-лейтенант в ГРУ. През 1990-1992 Дугин сам е предоставена безпрецедентен достъп до тайните архиви на КГБ, въпреки неговите предполагаеми подземни дейности, и той по-късно призна, че първата му геополитически учебник е написан под "затворен режим в Академията на Генералния щаб". Изглежда, че невидимата ръка на ГРУ защитава Дугин време други стъпки в кариерата и по този начин може да се предположи, че той винаги е бил един от ГРУ.
Това може да обясни неща, които изглеждат необяснимо в биографията Dzhemal - няма значение дали той лично е сътрудничил с ГРУ или КГБ - за тези, които знаят СССР-та реалност, траекторията на тайните служби изглежда много вероятно в този случай. Между другото, след разпространението на уахабизма в територията на СССР Dzhemal публично бе подкрепен от действията на чеченските уахабити или дори чрез терористични действия много пъти. Въпреки това, дори и при режим на Путин, той успя да избегне вниманието на руското правоприлагане в продължение на много години по някакво чудо.
През лятото на 2009 Maksim Mishchenko (заместник на Държавната дума, основател и лидер на младежко движение "Млада Русия") отправи официално обръщение към кабинета на руския главен прокурор по отношение екстремистки публични съобщения на Джемал. Той настоя, че Ислямска комисия е обявена за екстремистка организация, и Джемал е бил преследван. Но отново - без резултат.
Джемал е неприкосновен до март 2012 г., когато той вече не може да избегне преследването срещу критиците на Путин след края на 2011 г. и на масовите протести в началото на 2012 и FSB извършва претърсване в дома му и твърди, че е установена, екстремистка литература. Независимо от това, въпреки образуването на дело, Джемал има свобода и активен социален живот, за разлика от други лидери на "Ляв фронт".                                                                                                                                      
m.en.delfi.lt/article.php                   





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8687927
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031