Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2015 15:41 - ДОКАТО СЕ СТРАХУВАМЕ, РУСИЯ НЯМА ДА НИ ОСТАВИ НА МИРА
Автор: budha2 Категория: Политика   
Прочетен: 731 Коментари: 0 Гласове:
2



image                                                                        Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български:
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian/

/Фили/ Някои български политици насаждат страхове от война, но нека да не го правят – призова президентът Росен Плевнелиев. Министърът на отбраната Николай Ненчев пък каза, че истеричната кампания напоследък цели да дестабилизира обществения живот в страната. Как се развива тази кампания – разговаряме с Пламен Асенов.

- Пламен, откъде тръгнаха внушенията, че България ще бъде въвлечена в преки военни действия срещу Русия?

– Както всеки може да се досети, Фили – от Волен Сидеров, лидер на партия Атака и известен като най-гръмогласният рупор на кремълската пропаганда тук. Малко след посещението на шефа на НАТО Йенс Столтенберг в София, той каза в Парламента, че в България има мобилизация на запасняци. Последваха нападки, че правителството се готви да вкара страната във война с Русия. Появиха се и твърдения, че на полигона в Шабла се разполагат натовски ракети, насочени към района на конфликта в Украйна. В първия момент това бе прието сякаш като поредната порция празни приказки, каквито често е чувало обществото от Сидеров. Обаче много медии, съзнателно или не, вместо да отминат брътвежите с присмех, какъвто реално заслужават, се хвърлиха да търсят под вола теле. Разбира се, видя се, че никакви ракети в Шабла няма, а министерството на отбраната излезе с информация, че няма и мобилизация, а тече редовна проверка на около 3 хиляди души за актуализиране на мобилизационните списъци.

- Доколко реално е това обяснение на министерството?

– Онзи ден Сидеров се опита да го опровергае с ирония, като каза, че военните окръжия от години не проявяват никаква активност, а сега изведнъж се сетили да проверяват. Аз пък лично мога да свидетелствам, че той не е прав. Моят брат от 25 години живее в Германия, Фили, но през две-три години получава на тукашния си адрес повиквателни да се яви за справка при военните, което паникьосва майка ми. После аз звъня в окръжието и първо ругая, че плашат възрастните хора, а после припомням, че имат записано черно на бяло при тях – брат ми го няма и няма да се върне. Чак последния път обаче невинното, но наругано от мен момиче, все пак беше любезно да ми обясни, че – да, те знаят, но по закон са длъжни, докато човекът навърши 50, да актуализират информацията за него на всеки няколко години.

- Добре, Пламен, но защо нещата не свършиха дотук?

– Защото силите, които подклаждат истеричната кампания, Фили, нямат нужда тя да спре. Какво се получи? Изведнъж се появиха много руски медии, които започнаха да цитират Волен Сидеров – но само него – да тълкуват и анализират изявленията му, да го интервюират и на тази база да раздухват в Русия все по-силна антибългарска кампания. Основните тези в нея са, че българите са предали Русия на гадното НАТО и още по-гадните американци, че най-добре е българите да прогонят лошите си управници, които ги тласкат към война с добрата Русия, че българите за нищо не стават, не могат да воюват, да мислят и изобщо – защо ли съществуват, след като само ни създават проблеми. Общо взето, в този дух, Фили, неща, които дори не искам да цитирам, но ще го направя, за да стане ясно. Онзи ден например в едно списание прочетох репликата „Спряхме ви „Южен поток”, сега искате ли да ви спретнем и една войничка?“ Толкоз по темата за братската дружба. След това обаче кампанията от руските медии – да не забравяме, подхваната първо в България – се върна като бумеранг пак тук, но още по-шумно. Тя вече е цитирана буквално от всички български медии, а Атака и БСП взеха повод от нея и излязоха на официални протести „срещу войната, в която искат да ни замесят”. А хората в страната са вече така облъчени със заплахи, че започнаха да се питат – ама дали наистина няма НАТО да ни вкара във война. Отговорът е – не, няма да ни вкара.

- Защо си толкова категоричен?

– Причините са много, Фили. Ето само някои от тях. Първо, НАТО не воюва в Украйна, Русия воюва в Украйна. Второ – НАТО е отбранителен съюз и ако сега взима някакви мерки, те са за защита на членовете си, които са в непосредствена близост до Украйна, включително България. Трето, НАТО провежда само планирани учения, графикът за които е на сайта на организацията, докато Русия от година насам провежда извънредни, най-често – в района на украинския конфликт. Четвърто – за миналата 2014 година руски военни самолети са нарушили въздушното пространство на натовски страни, включително на България, над 400 пъти. Пето, основна заплаха, според Волен Сидеров и БСП е, че ако НАТО разположи тук някакви свои структури, България ще стане мишена за руските ракети. Всъщност, Фили, България е мишена за руските ракети поне от 2004-та година насам, откак официално е член на Алианса. Да не говорим, че, както информира специалистът по Русия Илиан Василев, по времето на комунизма България е платила на СССР около 2 милиарда долара по актуален курс, за да се инсталират тук ракетните комплекси СС-23, с което пък страната ни е станала мишена за тогавашните натовски ракети. Само че за това БСП, като правоприемник на БКП, никога не е поемала вината. Шесто, състоянието на българската армия, нейното въоръжение и техническа готовност са на такова ниво, че надали генерал, който държи на победата, би решил да я използва за участие в реален конфликт.

- С други думи, нашият войник наистина може да си е велик, но въпросът е доколко нашата армия е велика…..

– Е, за радост или за съжаление, Фили, тя не е велика. И точно заради недоброто състояние на армията, а не заради измислиците на руската пропаганда, президентът обяви, че ще свика през март Консултативния съвет по национална сигурност. Той предупреди също политиците да не насаждат страхове у хората и напрежение в обществото. Но да се върна още за секунда на темата „мобилизация”, Фили. Преди малко не бях прав, че такова нещо няма. Има. Само че не в България, а в Русия. И се мобилизират не три хиляди души, а всичките 2 милиона и 400 хиляди запасняци, с които Кремъл разполага, ще бъдат свикани под знамената в продължение на цялата 2015 година. И не ги викат, за да видят дали случайно не са се върнали от екскурзия в Германия или Австралия, а за да ги обучават от 1 до 3 месеца за водене на война в съвременни условия и със съвременна техника. Поне така гласи заповедта от 5 февруари, подписана от президента Путин, за която съобщи агенция ТАСС. На този фон наистина твърде манипулативно звучи лозунгът „С Европа, но никога срещу Русия”, с който онзи ден БСП излезе на протест пред президентството. От него изобщо не става ясно какво правим, ако не Европа атакува Русия, както се внушава, а Русия атакува Европа, включително България, както всъщност прави. Тогава защитаваме ли се срещу Русия или, както 70 години назад, посрещаме Сталин, пардон, Путин, с хляб и сол?                                                                                               http://trophyplus.org/               



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8725909
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930