Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2015 17:39 - СЛУЧАЯТ “FAREWELL” И ПРОВАЛЪТ НА СЪВЕТСКИЯ ТЕХНИЧЕСКИ ШПИОНАЖ
Автор: budha2 Категория: Политика   
Прочетен: 826 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image                                                                     В България и децата знаят, че съветската и руска наука и техника са трагикомична имитация на западната с неизменна репутация на отчайващо лошо качество. По времето на НРБ по улиците се търкаляха известните «молотовки», копирани от военната помощ на амерканския камион «Интернешънъл», мотоциклети «Иж» от пренесените немски заводи на DKW, мотоциклети «Урал» c кош от военните варианти на немското BMW. Съветските пропагандни списания не пестяха усилия да показват напредъка на съветската наука и техника чрез фотоапаратите «Смена» (в действителност немската «Лайка»), или часовници «Победа», произведени от пренесени немски заводи като плячка след войната.

В шестдесетте години на миналия век по улиците в България се появяват и скутерите «Вятка», грубо копие на италианската «Веспа». Печална дори е славата на известния автомат «Калашников», който руснаците така и не успяха да излъжат света като свой дизайн, а не немския Sturmgewehr – едно от оръжията-чудеса на Хитлер от края на войната. Дори и «Чайка»-та, този символ на комунистическата власт, е почти стопроцентово копие на един от моделите на компанията «Бюик» от петдесетте години.

«Постиженията» на съветската техническа мисъл, тоест краденето, продължава и днес във всички възможни области, откъдето може да се краде. Копирането на западни открития и проекти обаче започва още в ранния сталинизъм и става едно от главните направления в усилията на КГБ (Комитет Государственной Безопасности) на Запад.

Копирането, както и краденето чрез технически шпионаж на западни научни открития и техника си има своето просто обяснение: СССР (както и путинска Русия днес) не е бил в състояние да създава и усъвършенства свои индустриални проекти поради липса на конкуренция и приемственост в дизайнирането, липса на рисков капитал, както и поради пълната централизация на всички клонове на промишлеността.

Сталин отдавна разбира жалките възможности на съветската промишленост и, като единствен изход, се впуска в индустриален шпионаж, който на всяка цена трябва да компенсира изоставането на СССР. А изоставането е огромно и днес включва дори и космоса: ако не сте забелязали, въпреки путинския бабаитлък на международната сцена, близкото сътрудничество между Америка и Русия в международната космическа станция продължава – Русия просто не може да се лиши от възможността да получи директен достъп до най-новото в американската космическа технология.

На тоя фон изпъква особено интересния случай с така нареченият «Farewell» от недалечната и печална история на комунизма. Зад тоя псевдоним (в превод «сбогом») стои името на съветския полковник от КГБ Владимир Ветров. Разочарован до дъно от съветската политическа система и начин на живот, в 1981-82 той предава на френското разузнаване 4,000 тайни документа, включително 250 съветски агента, работещи под прикритие като част от състава на съветските посолства в различни страни на света. Документите включват списъци на съветски отдели и организации, занимаващи се с крадената информация, както и постиженията и неуспехите на програмата. Това дава панорамна картина пред западните страни за мащабите и стремежите на съветския шпионаж в придобиването на научна информация, както и за жалкото ниво на научните институти и лаборатории в Съветския съюз.

По своята мащабност това е изключителен случай, или по-точно казано,един от няколкото изключителни случаи на разкрития от кагебисти в полза на западните разузнавателни агенции.

По онова време Ветров е 53-годишен инженер към Директорат «Т» на КГБ, отговорен за оценка на придобитата от съветски агенти информация за западни технологии. Към края на 1980 той доброволно предлага услугите си на Франция по идеологически причини.

Още в 1981 година по време на конференция в Канада френският президент Митеран съобщава на американския президент Рийгън за тоя случай и предлага цялата информация на Съединените щати. Особено ценни са били списъците с научни и технически разработки, с които съветското КГБ е искало да се сдобие в следващите години.

То тоя начин ЦРУ разбира до каква степен съветския шпионаж е бил ангажиран с кражби на технологии и научни изследвания. Руснаците използват развиващите се отношения между САЩ и СССР да настанят свои разузнавачи в редица области, включително технологии за невидими самолети, нападателна авиация и космическа защита.

Тогава ЦРУ решава да превърне дейността на Директорат «Т» в оръжие срещу самия Директорат. Америка не само праща фалшива компютърна информация на съветска Русия, но и фалшифицира данните за технологиите, към които се стремят руснаците.

Един от резултатите на тази контра-разузнавателна операция е че в последните години на Съветския съюз по времето на Горбачов съветските лаборатории и промишленост работят с фалшиви данни и напълно изолирани от изследванията във високите технологии на Запад и то без да знаят.

Най-големият резултат от тоя гигантски провал обаче е случаят с монументалната експлозия на транс-сибирския газов тръбопровод, описвана като най-голямата не-ядрена експлозия известна някога и наблюдавана от космоса като необичайно голямо явление. Информирани от Ветров и алармирани от тъпите методи на КГБ, американците решават да дадат урок на руснаците и програмират с фалшива информация контрола на турбините, помпите и крановете с високо налягане, коио и без това са американски, но закупени в Канада.

Една цяла сибирска долина е изпепелена, а газопроводът, планиран от СССР да зароби с газовите си доставки Германия и Великобритания, престава да съществува.

Днес пред нас отново демонстрира тъпотията си един кагебист като Путин, който много добре знае, че без западни технологии неговата Русия не може да мине, така както не може да мине политиката му на газов монополист. Иронията в случая е че от много години в САЩ съществуваот антимонополни закони като вредни за обществото и градивната конкуренция. Примитивната промишленост на Русия отново принуждава този кагебист да пробутва разузнавачите си да крадат идеи и проекти във всички области на науката и техниката. Разликата между времената на така наречената «перестройка» и днес, обаче, е че митичното и капсулирано царство на Съветския съюз вече не съществува.

Светът вече знае какво е Русия и никак не е очарован от това, което вижда, още по-малко от това, което е постигнал комунизма.

Николай Флоров



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8726810
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930