Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2014 20:58 - Пространствено-времева отрицателна кривина
Автор: budha2 Категория: Технологии   
Прочетен: 1778 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 16.12.2014 21:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image На тази графика, Мориц Ешер изобразява хиперболичното пространство. В действителност, всички риби, са със същия размер и кръгло граница е безкрайно далеч от центъра на диска. На плоска проекция на хиперболичен пространство дистанционно риби са компресирани за да се поберат в необятното пространство в последния кръг.                               image  Ако се изгради един образ, без компресия, пространството ще бъде силно извито, и всеки малък парцел ще има седло форма с допълнителни гънки (изображение от www.oko-planet.spb.ru )                                                                                            В една добре позната евклидовата геометрия пространството е плоско (т.е., не е извито). До известна степен това е вярно за света около нас: паралелни линии никога не се пресичат, и всички други аксиоми на Евклид. Ние също така сме запознати и с изкривено пространство. Изкривяването може да бъде положително или отрицателно. Най-простото пространство с положителна кривина - повърхността на сфера, която има постоянна положителна кривина, т.е. еднакво извити във всяка точка (за разлика от, да речем, едно яйце, което е най-рязкото края на голямо изкривяване).

Най-простият пространство с постоянна отрицателна кривина се нарича хиперболично. На една от картинитена  Мориц Ешер изобразен плоска карта на района. По краищата рибите са все по-малки, поради факта, че изкривеното пространство се деформира, когато се показва на плосък лист хартия. По същия начин, е и на картата на земното кълбо близо до полюсите се разтяга.

По същия начин, можете да видите и пространство-времето с положителна или отрицателна кривина. Най-простият пространство-времето с положителна кривина се нарича де Ситер пространство на холандския физик Вилем де Ситер, който я въвежда в предвид. Много космолози смятат, че много ранната Вселена е била близо до мястото де Ситер. В по-далечно бъдеще, поради космическо ускорение, така че може да стане като него. Най-простото пространство-време с отрицателна кривина се нарича анти-де Ситер пространство (или накратко - ADS-пространство). То е като хиперболично, но също така съдържа оста на времето. За разлика от нашата Вселена, която се разширява, DT-пространството не се разширява, не се свива, и винаги изглежда по същия начин. Независимо от това, че е много полезно при разработването на квантови теории на пространство-времето и гравитацията.

Ако си представим хиперболичното пространство под формата на диск, подобен на рисунката на Ешер, ADS-пространството ще изглежда като купчина от дискове, формиращи твърд цилиндър. Промяна на времето съответства на движение по цилиндъра. Хиперболичното пространство може да има повече от две измерения. ADS-пространството, е най-подобно на нашето време-пространството (с три пространствени измерения), дава на напречното сечение на неговия "цилиндър" триизмерната "Ешер живопис."

Физиката в ADS-пространството е малко необичайна. Свободно придвижващият се, наблюдателят би се чувствах като на дъното на гравитационен кладенец. Всеки хвърлен обект, би се върнал обратно към него като бумеранг. Любопитното е, че времето, необходимо за връщане, не ще зависи от силата, с която обектът е бил изхвърлен. Въпреки това, колкото по-силно го хвърлят, толкова по-далеч,  ще лети напред-назад. Ако жителите на този странен свят, решат да осветят с лазер някъде в празнотата, фотоните, които се движат със скоростта на светлината ще достигнат безкрайност, и ще се връщат към източника на радиация за крайно време. Това се дължи на това че в ADS-пространството космическите обекти, които се отдалечават от наблюдателя, изпитват съкращение на време.

В холографската теория ние говорим за негативно изкривено пространство-време (анти-де Ситер пространство, или ADS-Космос)                                         image                          Представете си колела от хиперболично пространство, подредени едно върху друго. Всеки диск представлява състояние на вселената във всеки даден момент. Полученият цилиндър - триизмерно ADS-пространство в която времевата ос е насочена по образуващата. Физика в такива prostranstvevremeni донякъде необичайни: частица (например, топка за тенис, зелена линия), хвърлени от центъра, винаги се връща, за определен период от време. Лазерният лъч (червена линия) достига границата на вселената и се връща за едно и също време. В четиримерното ADS-пространства, което е по-подобно на нашата вселена, границата във всеки момент не е кръг а сфера.                                                   image  elementy.ru/lib/430191/430193                                            



Гласувай:
3



1. gmihov - За пространството и движението!
17.12.2014 08:05
Пространството и движението са неделими, независими една от друга части от от всеобщата базова същност на Вечността, от която и в която произтича всичко и тя е налице във всичко, като част от нея, състоящо се от:Пространство-материя -движение.
За пространството има само евклидова геометрия.
За движението има само не евклидова геометрия.
Приемането на движението, като пространство е голямата научна заблуда в съвременната наука, по голяма и по дълбока от заблудите"Неподвижна земя", "Неделим атом" и пр.
При пространството няма какво да се изкривява
При движението, при всеобщият квантов енергиен фонд няма и не може да има движение по права. .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8715748
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930