Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2015 12:30 - Физици: За сваления руски самолет лъжат и руснаци, и турци
Автор: budha2 Категория: Технологии   
Прочетен: 2407 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 30.11.2015 16:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
                     Руски военен анализатор припомни, че руският боен самолет Су-24М (с командир подполковник Олег Пешков и щурман капитан Константин Мурахтин) е свален от турски изтребител на 24 ноември сутринта, докато двойката руски бомбардировачи са мятали бомби не над т.нар. Ислямска държава, а в близост до турската граница над местното население туркмени от провинция Латакия , защото са опозиция на Асад и допълва :
"Руските власти обясняват нападението срещу Су-24М с това, че турските власти и лично президентът Ердоган са свързани с нелегалната търговия на нефт и че това е било отмъщение за ударите на Русия по бензиновозите на Ислямска държава. Но в туркменските планини няма никакъв нефтодобив и преработка, никакви бензиновози и никаква Ислямска държава, от която нефт купуват не толкова турците, колкото кюрдите и режимът на Асад - съюзниците на Москва."



Използвайки някои прости закони на Нютоновата механика, видеото на инцидента и картите, предоставени от турската и руската официална страна, двама белгийски физици доказват, че версиите и на двете страни се разминават не само помежду си, но и с истината.

Астрофизиците Джовани Лапента (Giovanni Lapenta) и Том Ван Дорселаре (Tom Van Doorsselaere) от белгийския Университет Львен (KU Leuven) са анализирали официалните данни и версии за руския бомбардировач, свален от турските ВВС на 24 ноември.

За това съобщава порталът Motherboard, позовавайки се на университетския блог.

Какво се случи

Официалните данни на двете страни силно се разминават.

Според турците: самолетът за 17 секунди е навлязъл в тяхното въздушно пространство, а преди това пилотите са били предупреждавани десет пъти в продължение на пет минути. Когато тези предупреждения са пренебрегнати, турският премиер дава командата да се предприеме сваляне на самолета, според няколко доклада. Двата самолета са били в турското въздушно пространство само за 17секунди, твърдят турски официални лица.

Руската страна отрича и да са били на територията на Турция, и да са получавали предупреждения, заявявайки, че самолетът е бил свален над Сирия.

А сега какво казва физиката:

Въз основа на публикуваното от Russia Today видео, те изчислили, че от момента, когато "Су-24" е бил ударен от ракета до падането на бомбардировача на земята са минали 30 секунди. Като се има предвид, че вертикалното ускорение на самолета след поражението зависи само от силата на гравитацията (g = 9,81 м/сІ, z = gtІ/2), той трябва да е бил на височина не по-малка от 4500 м. Според турците, "Су-24" е летял на 5800 метра, което съответства на изводите на физиците.

image
                   Карта предоставена от турските власти. Изображение New York Times

Физика 1, Турция 0.

На картата, предоставена от турска страна публикуваната от New York Times може да се види, че за 30-те секунди след попадението, удареният бомбардировач е прелетял още около 8 км, преди да се разбие. На базата на тези данни физиците изчисляват скоростта на самолета в момента на поражението. Тя е равна на 960 км/ч., една напълно приемлива скорост за движещ се самолет на тази височина. Дотук добре.

Според турската карта, разстоянието, което самолетът е прелетял в турското въздушно пространство е около 2 километра. При условие, че скоростта е 960 км/ч., това означава, че в турското въздушно пространство, той прекарва само 7.5 секунди, вместо на 17 секунди, както твърдят представителите на Турция.

За да премине това разстояние за 17 секунди, самолетът би трябвало да се движи със скромните 420 км/ч. Видеото показва, че това просто не може да е вярно.

Физика 2, Турция 0

Турските ВВС заявиха, че са предупредили руските самолети (напомняме, че са летяли два "Су-24") десет пъти за пет минути. За това време бомбардировачите при скорост от 960км/ч биха прелетели около 80 километра. От тези факти, професорите заключават: "Как може турските военновъздушни сили да предвидят, че руските самолети са на път да навлязат в турското въздушно пространство? Военни самолети са много пъргави и на теория руските бомбардировачи може да завият в последния момент, за да избегнат турското въздушно пространство. Предупрежденията, подадени на руските пилоти са просто спекулации."

Според тези факти, предупрежденията не биха могли да са изпратени по времето, когато самолетите са били на турска територия. Освен ако от турския въздушен контрол могат да говорят невероятно бързо и могат да произнесат десет предупреждения в седем секунди, което изглежда доста невероятно.


image
               Картата, която се разпространява официално от руска страна. Изображение: Ku Leuven Blogt



Физика 3, Турция 0, Русия 0

На руската карта за инцидента, предоставена от руското Министерство на отбраната на 24 ноември, може да се види, че самолетът прави 90-градусов завой, след като е бил ударен, което е напълно невъзможно.

image
                     Last Flight of Vladimir Putin


За такава рязка промяна се изисква мощен импулс, казват физиците. "Една промяна на курса на 90 градуса може да бъде постигната само със сблъсък с обект, който е много пъти по-тежък или по-бърз от самолета". От това можем да заключим, че самолетите не са се опитвали да избегнат турската територия, каквато е руската версия на историята.

Според нашите изчисления, очевидно е, че версиите както на Турция, така и на Русия трябва да се приемат с доза скептицизъм. Продължителността на нарушението на турското въздушно пространство, по наша оценка, е ограничено до 10 секунди. Заявлението на Русия, че самолетите са се опитвали да избегнат навлизането в територията на Турция, не съответства на законите на механиката. - заключават физиците.

Всеки е свободен да решава какви политически заключения да си направи на базата на тази информация. Авторите не коментират политическата ситуация, те просто са се опитали да анализират фактите от наличната информация.

image


offnews.bg/





Гласувай:
5



1. minevv - razсмяхте ме
30.11.2015 14:17
:"вертикалното ускорение на самолета след поражението зависи само от силата на гравитацията" - още тука е неверно--- двигателите са работели- вижда се на жидеото..
Не мажете физиците- много не сте в час
цитирай
2. budha2 - УДАРЕН ОТЗАД И ЩЕ РАБОТЯТ?
30.11.2015 16:31
МОЖЕ БИ НА ПРАЗЕН ХОД, ИЛИ САМИ СА СЕ ЗАБИЛИ ПО НАРЕЖДАНЕ НА ТРОЛЧЕТО ПУТИН.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8685166
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031