Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2014 12:00 - Песинунт: Коренът на отвличане на Кибела митът ATTIS
Автор: budha2 Категория: История   
Прочетен: 2331 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 18.10.2016 22:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image                     Пътят към Песинунт                                                                                                                                      
Руините на Песинунт лежат под силует на планината Agdistis, недалеч от Анкара. Никой не отива там. Древният град е нито са обозначени със знаци, нито смята, че е важно, и все пак това изоставено място е не една, а две от най-забележителните легендите от древността зареди: митът Атис и отвличането на Кибела, Майката на боговете.                                                                                                                                               Има много представяния на Кибела в древния свят, но един, който е по-почитан от останалите , и учудващо е, че е метеорит. Знаменитият камък-богинята пребивавал в Песинунт, град, чийто древно  име означава "падане", препратка към извънземни произхода на своята богиня.                                                
image                                                                                                        
Богинята на Богините

I черта отвличане на Кибела в Рим, в 205 г. пр.н.е., в том 2 от Heretic списание . Това е забележителна история. Тогава, Кибела е забележителен богиня, през първи век римският оратор, Marcus Тулий Цицерон казва- ". всички царе, които някога са били по правило в Европа и в Азия" (106 43 г. пр.н.е.), са я почитали."

Фактът, че най-свещеното проявление на Кибела е метеорит е интересен на много нива, включително и факта, че Граалът е казано, че е бил един камък от небето. Рим определя, че тя трябва да притежава тази конкретна проява на Богинята, метеорит, след консултация с изказвания на оракула, известни като пророчески книги, или Книга Сибилини , колекция от оракулски изказвания, придобити от Тарквиний Superbus, последният цар на Рим. Свещените текстове са придобити от гадателка, езическа/тракийска/жрица която пророкува в свещени места, докато под влияние на наркотици и божественото влияние на божество, често една жена на установения обществен ред, известен с благоговение като "пчела-богиня". Пророческите книги са били консултирани, а Италия е под обсада от метеорити. Рим губи войната срещу Ханибал, и страх беше, че метеоритите са поличба и предвестник на съдбата си.

За да се осигури нейната съдба Рим търси антидот. Свещените текстове са недвусмислени. Решението, според римския историк Тит Ливий Patavinus, състояла от получаване на голям, черен камък, който е паднал от небето и по-късно е гравирана с картинка от най-почитаните богинята в древния свят. Единственият проблем е, че метеорита на богинята пребивавал в Турция.

image 



В Римската митология същестува едно божество, копие на Брахма, наречено Янус, от което произлиза месец Януари, месецът на Водолейя-11 дом.
Genus("вид", "род") на Санскрит е Janus - янус(джянус).Латинската дума за "година"- "anno" е асоциирана с първия месец "Ianu-arius".
иАну-арий е свързан с двуликия(или четириликия-за пространството) "иАнус".
иАнуАрий е месец на Водолея, въпреки, че днес се заема повече от Козирога.
Водолей е известен като "бебето-мъдрец", а УрАну е бога-Небе(Ану, Ани).
Ур(Ру) е "светлина" на туранските(за огнените кшатрии) и арйанските(за въдушните брахманите) езици. Янус е един от най-древните богове в римския пантеон, свързван с етруския бог Ани.
Ани e етруски небесен бог. Ани живеел на най-горния етаж на небето. Според легендата , живеел на най-горното небе и понякога го изобразявали с две лица.                                                                                         image                                                                                                  Ан (от шумерски: небе) или Ану (акадски) бил небесен бог, бог на рая, господар на съзвездията, крал на боговете, духовете и демоните в шумерската и акадската митология и по-късно в Асирийската и Вавилонската. Вярва се, че той имал силата да съди тези които извършвали престъпления, и че създал звездите като войници да унищожат порочните.
Той бил един от старите богове в Шумерския пантеон и част от триада включваща Енлил, бога на небето и Енки, бога на водата.
Главни култово място на Ан е Урук, по-късно и Ашур.
Янус съществувал е преди Сатурн и Юпитер. Името има същия корен като лат.ianua (врата) и janus (отворен вход с арка). Той е бил почитан като дух пазител на всяка врата и на всяко начинание и начало.
Янус е бил почитан в началото на жътва, както и женитба, раждане и други начала.
Той е бил посредник между варварщината и цивилизоваността, между селския и градския живот, между младостта и зрялостта.
Често е изобразяван с две лица (Janus Geminus) или с четири лица (Janus Quadrifrons)
"Джива-атма" и "Ану" са синоними и са референция
към първото (д)живо същество във Вселената "Брахма"                                                                                                        
Куестове в Фригия

Тръгнах от Анкара и подкарах на югозапад към Песинунт, с междинна спирка в Gordium, легендарния град на цар Мидас (738-696 г. пр.н.е.). Това беше, когато за първи път с култа на Кибела, и когато първият й пищен храм е построен в началото на фригийската период, около пр.н.е. осми век. Аз обиколи руините преди посещението на музея и там, в ъгъла, аз открих нелабилния артефакт, известен като Irminsul (стар Saxon дума, означаваща "могъщия стълб").

Повечето вярват, че irminsuls представлява  световното дърво. Други предполагат, че са истинските Колони на Херкулес. Въпреки това, моите изследвания показват, че най-ранната позоваване на Irminsul ги идентифицира като дънери "издигнати" под открито небе, което води до предположение, че те може да са служили като готови кошери за пчели, които са се рояха и чиито ценни продукти , като мед, ги прави изгодна стока в древния свят. The Irminsul изглежда се използва и с  друга цел, със своя дизайн напомня формата на заместник/дръвник, който се използва за подкрепа на главата на бика, преди да бъде ритуално заклани за саможертва. Случайно, или може би по проект, в митологията пчелите се казва, че са били родени от трупа на мъртъв бик. Пчели и бикове стават нововъзникваща тема, който ще се появи отново.


image

Проучване на Irminsul в Музея Gordium


Тръгнах от Gordium и замина да Песинунт, един сайт, който доминираха  селевкидските царе, поради това, че са били в основният култ със седалището на Кибела. Нямах търпение да видя какво е останало. За моя изненада, руините бяха пусти и бях сам в храма.
Изследвах периметъра на обекта, преди да се пристъпи към центъра на храмовия комплекс, подобен на кошер, сус заплетена структура, подходяща за храм на Майката на боговете. Беше трудно да се движите, както и влизането в свещенния Епицентър е някак  защитено. Както скоро ще откриете, че това е защото той е бил някога.


image
Входът на храмовия комплекс Песинунт                                                                                                                          I инспектирани руините, но остана сигурни коя от двете вътрешни прегради, е светилището на Кибела, и затова се консултирах с куратор в близкия музей на открито. Радостен да обсъди неговата страст, куратора потвърди кое заграждение бе за Кибела, и повече. Той сподели колко мощни свещеници, известни като скопци, се бяха кастрирани в чест на богинята, и как те председателствали светая светих на Кибела. Тук, за поклонници се изисква да преминат пречистващ ритуал, който включва потопяне в дълбока вода-затворен проход, преди да  се влезе в храма.
image
Лабиринтите в култовия център на най-голямата богиня в историята

Замислено, той добави, че има доказателства за съществуването на два подземни Кибела храмове, загубени в близост до комплекса. Чудех се дали камерите са били използвани за Тавроболий , латинското наименование на даден ритуалното жертвоприношение на бикове за Богинята (традиция, която е бил предшественик на митраизма, мистерия включваща ритуална жертва на бикове).

Храм на Кибела щеше да е гледка. За съжаление, всичко, което е останало е диагонално-образен корпус отвъд  с воднист проход, където поклонниците в действителност били кръстени, преди да влязат. В далечния край на корпуса един трегер служи като олтар; нещо като светая светих. Поклонници Кибела щеше да влезе в храма и се обърна към правото си да се справи с Богинята, която е пребивавала на свещената платформа.

Без съмнение, привилегированите посетители са били придружени от евнуси, които, облечени в пъстри дрехи и носели конична, с кошерна форма шапки. Странно, но връзката между кастрираните свещеници и Кибела има някои паралели с жилото на търтей пчелата, и че умира след импрегниране на Queen Bee. Кибела е била известенна като пчела-богиня и е свързана със смъртта и възкресението. Много находки от праисторията представят Богинята-майка в жълто и оранжево, натоварена с мед, което предполага, че майката на боговете се трансформира в Queen Bee в някакъв момент в праисторията.

image
Песинунт лежи занемарена и в руини

image

Проходът на водата,за почистване на посетителите на Кибела 

Друго свещено място в Мала Азия (днешна Турция), където свещениците се кастрирани в чест на Богинята е Храма на Артемида в Ефес, едно от седемте чудеса на древния свят. Интригуващо е, храмът е построен, за да умилостивят боговете, поради тревожност създадена при падащи метеорити. Не само, че името на бронзовата епоха в Ефес се превежда като "пчелите", насекомото беше избрано като  емблема и черта на монети и статуи на Артемида. Имало ли е връзка между метеорити, пчели и ритуалното действие на кастрация от свещеници, които са живели в услуга на тяхната кралица? 

Като се приближите до олтара се чува особен звук, сякаш проникващ от вътрешността на храма. Можех да се закълна, че чух флейти и барабани, дори и дайрета; инструменти, използвани от евнусите в своите неистови ритуали на богинята. Объркан, огледах олтара за изображения, и както отстраних мъха от повърхността му забелязах че камъкът започна да блести. Изложи се кристалната повърхност, подобна по-нататък, но, за неизвестни причини, спрях, като непокрита, а 6- или 7-инчов раздел. Може би кристала бил добавен към трегера, или е причината трегера да е избран като култов за седалището на Богинята на първо място? Всичко, което знаех със сигурност, е, че Кибела, метеорит, някога е лежала на върха над него.

image

Олтарът където Кибела е почитана и отвлечена

image

Кристално като камък в центъра на олтара на Кибела


Единственият документ за външния вид на метеорита е един писмен над 500 години, след като са били повторно настаняване в Рим. Арнобий на сика (който починал през около 330), един от първите християнски писатели, който се изказа срещу езичниците, записва следнопо  в работата си, Срещу Езичниците ( Adversus Nationes ):

Но Великата майка, също казва, че опонентът ми, се свиква от фригийската Песинунт точно по същия начин, по заповед на гледачите, беше причина за безопасност и голяма радост на хората. Защото, от една страна, дълго-мощен враг се изгони от положението, в което е придобит в Италия; и, от друга страна, нейната древна слава е възстановена до града от славни и знаменити победи, и границите на империята бяха разширени надлъж и нашир, и правата им като свободни хора са откъснати от раси, държави, народи без номер, и хомота на робството, наложени върху тях, както и много други неща, извършени в страната и чужбина, установени известността и достойнството на състезанието с неустоима сила. Ако историите казват истината, и не го поставяйте на лъжата в техните сметки на събития, иначе наистина се казва, нищо, че са били донесени от Фригия, изпратена от цар Атал, от камък, а не големи, които могат да се извършват в ръка, без никакъв натиск - на тъмен и черен цвят - не е гладко, но с малки ъгли, стоящи вън, и което днес всички ние виждаме постави в този образ, вместо на лицето, грубо и неодялан, като към фигурата на лицето по никакъв означава реалистична.

Така че, Арнобий ни казва, че метеоритът е бил: "камък, не голям, които може да бъде държан в ръцете на един човек, без никакво усилие - тъмен и черен цвят - не е гладък,  малки ъгли стоят навън." В допълнение, за да се подчертае скромния размер на камъка, ни се казва, че присъствието му в Рим обърната болен съдбата на нацията и донесе справедливост и свобода на своите хора. В резултат на това му "груб и неодялан" повърхност е включена като лице на идол в храма на Magna Mater на Палатинския хълм, докато, очевидно, за кратко време след смъртта Арнобий, когато той изчезва от историята. (В том 2 от Heretic Предлагам където тя може да бъде днес.)

Сетивата ми са живи и донякъде ясени, и докато стоях в подножието на храма все още можех да различа слаба мелодията на Богинята. Аз гледах кристала с чудо и си мислех, че за дълъг период от време не е имал действие. Вече не бях в обикновенно състояние на съзнанието , и докато стоях вцепенен пред олтара на Кибела, се опитах да си представя  как, до това място, от най-могъщата държава в света, са пътували над 1000 мили, за да приберат метеорита-богиня. Въпреки това, както по-късно щеше да науча, е че ненасилственото "отвличане" е било необходимо.

Мощни Свещеници на Песинунт 

Песинунт се управлява от мощен храм държава, управлявана от Galloi. Изненадващо, той се радва на силна връзка с Рим се дължи на факта, че силата на Песинунт също бяха Galloi и по този начин се радва на благоприятно отношение от крал Атал I (269-197 г. пр.н.е.), владетел на Пергамон, южен град, цитирани в книгата Откровение като една от седемте църкви в Азия. Тази лоялност на крал Атал към Рим, ще позволи на Богинята да бъде отвлечена без бой. В действителност, отстраняване на метеорита от Песинунт би било придружено от ритуали и тържества на безпрецедентна пищност и обстоятелства.

image

Разплащателна почит към храма на Богинята                                                                                                               Чрез консултации с Книга Сибилини , Рим е направил домашното си. Така е извършена надлежна проверка и идентифицира необходимия план за действие за борба с падащите камъни от небето. Бъдещето е заложено на карта и за да са абсолютно сигурни, римската делегация предприе обход по пътя им към Песинунт. Спряха в Делфи, свещено и политически правилно гръцки център в хармония както с Рим и Пергамон. Delphi, разбира се, е бил на мястото на най-известния оракул на древния свят, на омфалос, недвусмислено оформен като кошер и покрита с пресичащи се редове от стилизирани пчели, които се поклониха от жрицата гледачи всеки известен като Делфийският пчела.

Докато оракул Делфийски ратифицира Книга Сибилини , се казва още в рамките на своята компетентност към сместа. Той поиска Майката на боговете бъде да бъде приветствана в Рим от най-добродетеления човек в града. Сцената е създадена. Всеки детайл от задомителните Кибела старателно и с уважение се изчислява. Със своя план на мястото на римски делегация замина Delphi за Песинунт, с междинно кацане в Пергамон да благодаря на крал Атал I за дарбата си.


image
                 
Кошер с форма на оракула в Делфи


Свидетелстващ, Атис

Историята на Атис е древна и сложна. Не е изненадващо, че тя произхожда от Песинунт. Конвенционалната Историята свидетелства, че Атис, млад човек роден от непорочно зачатие, повдигнат от коза, и който улавя окото на Кибела с красотата си, е изпратено до Песинунт да се ожени за дъщерята на краля (Мидас, според някои версии) , Agdistis/Адитяс / Кибела (растителната богинята на съседната планина)  се намесва по време на откриването песен на церемонията. Това провокира Атис да полудее и кастрира себе си, което от своя страна накара баща-в-закон-към-бъда му (на царя, чиято дъщеря е била да се омъжи), за да направи същото, което води до самостоятелно кастриране Кибела поклонници, известен като Galloi, enuchs, corybantes,евнуси,скопци и показателно, Attises. И си мислите че вашият сватбен ден е съдбовен.

Тракийският историк Херодот (484-425 г. пр.н.е.), посочва Атис "Atys бога слънце, убит от бивни на глиган е на зимата", което звучи много прилича на растителност-богиня, Agdistis, за която Страбон казва, че в Песинунт най-малко са взаимозаменяеми с Кибела. В по-ранни версии на историята Атис умира от глиган по време на лов (или случайно, от ръката на друг ловец). Тракийският пътешественик Павзаний ( около AD 110 -180), потвърждава историята, добавяйки, че галите, населявали Песинунт се въздържаха от яденето на свинско месо.

Подобно на легендата за Артур и Граал, първоначалните сметки на мита Атис разкриват нещо много по-сложно от това, което ние разбираме днес. В действителност, произходът на историята Атис идват от сметка на един свещеник, (евнух) име Atys, който е пътувал от Песинунт до Сардис, столица на древното царство на Лидия в западната част на днешна Турция, в подножието на връх Tmolos, където древна богиня, Kubaba от Месопотамия и фригийската богиня първо изглежда са се слели. Противно на модерна митология, Атис / Atys не се отнася до физическо лице, а по-скоро е заглавието на един свещеник, който живееше в услуга на Кибела.

С течение на времето легендата Атис става неразличим от живота на Исус Христос, с елементи на архетипа Мойсей но подхвърлени в добра мярка. Той  умира и възкресяването на бога архетип се проявява; Атис става въплъщение на бога на растителността, чиято смърт и прераждане представляват новородени цикли на селскостопанската година.

В действителност, съхраняването, не възкресението, е темата на първите сметки, които си спомнят как тялото Атис никога не може да изгние, сякаш запазена в мед и как косата му продължава да расте и малкия си пръст устойчиви признаци на живот. Описанието напомня на Артур митология, където веднъж и бъдещ крал се намира в засада, готов да служи, и се изискват неговите услуги.

Интересно е да се отбележи, че древните вавилонци и египтяни, използвани техника за мумифициране, който участва мед, и Александър Велики се казва, че са били погребани в мед. Дали Attis жреците на Кибела, на Bee-богинята, администрират мед в ритуали на смъртта, и в живота? Във всеки случай, Павзаний разказва, че Атис е бил погребан под връх Agdistis, потвърждавайки вярата в Песинунт от слънчев бог, или зелен човек.

И така делегацията транспортирали Майката на боговете от дома си в Песинунт до Рим, но не и преди да спре в Троя и да посетят храма на Богинята "в близост до крепостните стени. Спирката на Кибела в Троя ( Илион (Ἴλιον) или Latinised, Илион ) обяснява защо Mountain-богиня е цитиран от някои, че са дошли от Троя, както и да са били като едно цяло с Троянската Ида, планина на около 20 мили югоизточно.

Подобно на Пергамон, храмът в Троя е посветен на богинята Атина, който Робърт Грейвс, Херодот, Диодор Сицилийски и Платон отъждествява с Нейт. Любопитното е, че Нейт, чието заглавие включва "Майка на боговете", живял в Дома на пчела ( Hoot-битов в египетски) в Саис, Египет, близо до мястото, където е бил погребан Озирис, в имението на пчелата. Саит се казва, че е бил единственият град, оцелял след потопа, който разруши Атлантида (и Атина, според Диодор). Той също така ни даде Rosetta Stone, както и единственият източник на легендата за Атлантида, с любезното съдействие на г законодател Солон, който посети Sais и разговаря с неговите свещеници в древността. След завръщането си в Гърция, Solon създаде закони за пчеларство, включително разстоянието, което всеки кошер трябва да стои от друг. Интересното е, че това е Солон, който говори на Майката на боговете: "Тя може, по-добре от всеки друг, свидетелстват в съда от време, най-Великата майка на олимпийските богове, чернозем. Тънко прикритото присъствие на пчелата-богиня митологията в историята на Кибела и Атис се превръща все повече и по-очевидна.

В следващите векове със преместването на Кибела в Рим, Песинунт започна да се спуска в историческата забрава. Гръцко влияние продължи за известно време, и от първия век пр.н.е. региона се ръководи от различни владетели. Според Страбон, свещениците в Песинунт загубили своята сила и градът става само търговски център. Освен това, войната и затруднените икономически времена доведоха Песинунт да загубят статута си на самостоятелно княжество, а през 36 г. пр.н.е. региона попада под върховенството на цар Amyntas.

Християнството пристигна в Песинунт в целия трети век, и за това време се наблюдава едно любопитно събитие. Император Юлиан Отстъпник, римският император 361-363, направи поклонение в Песинунт, само за да открие, че светилището на Кибела е паднал в неуважително състояние, го подтиква да напише гневно писмо за лошото състояние на храма. И така легендата на Кибела в Песинунт продължава приблизително от 500 години след заминаването си, отразявайки времето, когато тя е прекарала в Рим, преди да изчезне от историята.

Трагично, Песинунт по-късно е разрушена по време на арабско нападение в AD 715 и остава под византийско владичество до единадесети век, когато е бил завладян от селджукските турци. Бил е преоткрит от френския историк и археолог Феликс Мари Шарл Texier (1802 - 1871), който е попаднал там през 1833 г. по време на проучвателна мисия в Мала Азия. Изследователя открива и древната хетската столица Хатуша следващата година.


image

Карта на Charles Texier е на Песинунт (1834)                                                                                                                    Откритията на Texier  в Песинунт не са без противоречия. Археологическите разкопки между 2006 и 2012 г. от Университета в Гент и д-р Анжело Verlinde предполагат дата не по-късно от 200 г. пр.н.е., за храма, и Verlinde твърди в своята статия 2014, "The Pessinuntine светилище на Майката на боговете в светлината на изкопан римски храм: Всъщност, фантастика и приложимост "( LATOMUS , Ghent University), че храмът не е дори на Кибела, позовавайки се на топографията на Песинунт като несъвместими с "принципите на култа", както и поредица от нумизматични и археологически наблюдения, които променят конвенционалната хронология. Обратно, Philippe Borgeaud изследва подобни аномалии в книгата си, майка на боговете (1996), но уверено заключава: "Ето защо е ясно, че ако Песинунт беше толкова единодушно цитиран от древните, то е било, защото идола на Майката наистина дойде от там през 204 г. пр. н.е. "                        

andrewgough.co.uk/     

                                                       image                                                                                                

Мегасветът е холограма, която се повтаря не само на микро ниво но и в материалния свят. В материалния свят, кодовете за холограмата "Матрицата Мая" или богинята майка са пчелните семейства.Пчелата може би е първата илюзия, която е спусната в матрицата. Някои псевдо историци, левити и пророци на ил"минати ни набиват че тя е от времето на Адам и Ева, но те са по-късни генетични експерименти на Сивите/ нашественици от високо технологичните адски планети на БИЛЛА СВАРГА/. Пчелата е божественно създание от преди милиони години.Сивите използват тайните кодове на Шри Янтра и на пчелните семейства за циклене в материята.Така в Кали Юга, масоните представители на Сивите, вече са гнездо от оси, които се разпространяват фрактално надолу от левитският връх и стигат до гоите, на които им се набива в главите че това е божественния порядък, и трябва да са послушни пчели работнички.               
 



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8742713
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930