Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2015 19:36 - ПРОФСЪЮЗИТЕ СА АТАВИЗЪМ - Милтън Фридман
Автор: budha2 Категория: Политика   
Прочетен: 552 Коментари: 0 Гласове:
2



Това е част от глава 8, "Кой закрия работника?" от прочутата книга на Милтън Фридман „Свободата на избора”, базирана на едноименната поредица телевизионни предавания от 1980 г.

Една от най-колосалните злоупотреби с езика е използването на думата „работниците” като синоним на „профсъюзите”. Грешка е интересите на профсъюза да се отъждествяват с интересите на неговите членове. Съществуват достатъчно случаи, когато профсъюзни функционери действат за собственото си облагодетелстване за сметка на членската маса – и чрез законни средства, и чрез злоупотреби и присвояване на профсъюзни средства. Тази злоупотреба с езика е и причина, и следствие от общата тендениця към надценяване на влиянието и ролята на професионалните съюзи. Техните акции са видими и влизат в новините. Появяват се в заглавията и първите страници на вестниците. „Пазарлъците на пазара”, както ги нарича Адам Смит, чрез които се определят заплатите на повечето работници, са далеч по-малко видими, и в резултат на това тяхното значение силно се подценява.

Професионалните съюзи не са продукт на модерното индустриално общество. Те са атавизъм, връщат ни към един прединдустриален период – към гилдиите, които са били характерната форма на организация и за търговците, и за занаятчиите в градовете и градовете-държави, израсли от феодализма. Всъщност съвременният съюз може да се проследи още по-назад в историята, до споразумението, постигнато от лечителите в древна Гърция преди 2500 години. Около 20 години след смъртта на всепризнатия баща на медицината Хипократ родният му остров Кос гъмжи от негови ученици и последователи, борбата за пациенти е ожесточена и съвсем закономерно се заражда организирано движение за елиминиране на нелоялната конкуренция. Медиците се събират и изработват кодекс за поведение – наричат го Хипократова клетва.

Оттгогава и до ден днешен всеки новообучен лекар е длъжен да положи тази клетва, преди да започне да практикува. Но тя освен благородните идеали за закрила на пациента съдържа и няколко подводни камъка. „Ще предавам предписания, уроци и всички други знания на моите синове, на онези мои учители и на онези ученици, които са изкарали надлежния стаж и са положили клетвата, и на никой друг”. Днес бихме нарекли това „подготовка за недопускане на назначаването на хора, нечленуващи в профсъюза”. Или пък пасажът, отнасящ се до пациенти с мъчителни болки, предизвикани от камъни в бъбреците или жлъчката: „Няма да оперирам, дори и за да извадя камъка, а ще оставя тези процедури на практикуващите това изкуство” – приятно споразумение за подялба на пазара между лекарите и хирурзите.

Въпреки често изказваните твърдения, че профсъюзите защитават нископлатените работници от експлоатацията на работодателите, най-преуспяващите организации от този вид неизменно обхващат квалифицирани работници, които биха били сравнително високоплатени и без профсъюз. Профсъюзът просто прави високото възнаграждение още по-високо. Всеобщият синдикализъм не може да увеличи заплатите на всички работници. Тъкмо напротив – придобивките за техните членове, извоювани от силните профсъюзи, са главно за сметка на други работници.

Профсъюзите не преговарят пряко с данъкоплатците, преговарят с държавни служители. Колкото по-слаба е връзката между данъкоплатците и чиновниците, толкова по-силна е тенденцията чиновниците и профсъюзите да се съюзяват срещу данъкоплатеца. Освен това благосклонната обществена нагласа към профсъюзите кара властите да толерират такова поведение в хода на трудовите спорове, каквото не биха толерирали при други обстоятелства.

Всички ние, вкл. членуващите в профсъюзи, сме ощетени косвено като потребители от ефекта на наложените от профсъюзите високи заплати върху цените на потребителските стоки.                                                                                                   http://www.atlas-bg.eu/       



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8743770
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930