Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2014 14:04 - Паразитизъм
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 2741 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 30.03.2014 16:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image            Паразитизъм, в тесния смисъл на това понятие, означава набавяне на храна от друг организъм. Този организъм, от който се набавя храната, се нарича гостоприемник. На него му се нанася вреда, но той или въобще не бива умъртвен или чак в по-късен стадий бива умъртвен от паразита. В широкия смисъл паразит е успешният, докато гостоприемник е неудачника.

Паразитизмът не е рядко явление. Напротив, предполага се че паразитите са около 4 пъти повече, от останалите организми на Земята и практически всяко живо същество се конфронтира с паразити.

Паразитите са по-малки по размер от гостоприемниците си, за да останат незабелязани и по правило по-просто устроени и с по-слабо развит интелект, от колкото техните гостоприемници. Ако комарите бяха с големината на майски бръмбар, отдавна щяха да са измрели от глад.

Изключение правят само представителите на гнездовия паразитизъм, които по правило са по-едри и по-силни физически, от гостоприемниците си, както и клептопаразитите, които при животните са по силните физически, при хората по-богатите.

В растителния и животински свят, паразити и гостоприемници са същества от различен вид, тоест с различен геном. Единствено в човешкото общество както паразитите, така и гостоприемниците са хора с човешка ДНК.
image
Дори да не причиняват смъртта на гостоприемниците си, паразитите оказват негативно влияние върху развитието, имунната система, размножаването и продължителността на живота им. Всеобщо известно е, че бедните хора боледуват два пъти по-често от богатите и живеят с 10 годни по-кратко от богатите.

Организмите, които се хранят сапрофитно, в борбата за оцеляване развиват високоефективни двигателни и сетивни органи, нервна система и интелект. Паразитите нямат нужда от високоефективни двигателни и сетивни органи, защото попаднали един път в гостоприемник, вече са в идеална среда, в която не се конкурират. Паразитите търсят слабите места на гостоприемниците си и усъвършенстват технологията за незабелязано смучене на кръв.
image
В човешкото общество хората, които изкарват прехраната си с труд, развиват интелект, инвестират в образование, за да са конкурентноспособни на пазара на работна ръка. Техните работодатели търсят слабите места на трудещите се и инвестират в контрола върху тях чрез информационните технологии, медиите, шпионажа.


"Приема се че е доказано, че мъжете и жените се
раждат с еднакъв интелектуален потенциал. Също
така е доказано, че способности които не се
развиват, атрофират: Жените не използват своите
душевни възможности, те своеволно руинират
мисловния си апарат и след няколко години достигат
стадия на вторична, необратима тъпота. Защо не
използват жените мозъка си? Защото за да оцелеят
не им трябва интелект. Теоретически би било възможно,
една красива жена с по-нисък интелект от този на
едно шимпанзе, да има успех в човешкото общество.

Най-късно на 12 годишна възраст - възрастта,
при която повечето жени са решили да поемат пътя
на проститутки, това ще рече по-късно да си
намерят мъж, който ще работи за тях, а те в замяна
ще му предоставят от време на време влагалището си
- в този момент жената спира да развива ума си.

Жената все пак продължава да се образова и да
получава всякакви дипломи - защото мъжът вярва,
че една жена, която е научила нещо наизуст, има
познания (една диплома повишава пазарната цена
на жената). В действителност на това място се
разделят пътищата на половете един път за винаги.
Всякакво разбиране между жената и мъжа се прекъсва
на това място и то за винаги."
Естер Вилар - немско-аржентинска писателка.
image

Паразитизъм
Паразитите са високоспециализирани организми, пригодени да обитават само няколко вида, понякога само един вид гостоприемници. Те имат залепващи и защипващи органи, които пречат паразита да загуби гостоприемника си, тъй като паразитите са напълно непригодни за самостоятелен живот.

В човешкото общество, богатите са изключително добре приспособени да живеят на гърба на бедните. Без да експлоатират бедните, богатите са напълно безпомощни за самостоятелен живот - основна тема и във филма "Roma bene" / "Рим на аристократите" на Carlo Lizzani 1971 г.

При паразитите някои органи са редуцирани или въобще липсват. Така например при въшките краката са къси, имат голям корем, а крила липсват. Ендопаразити, обитаващи вътрешните органи на гостоприемниците, като например червеите, нямат нито чревна, нито кръвоносна система. Вирусите даже нямат собствена обмяна на веществата, а единствено геном, състоящ се от ДНК или РНК, който служи единствено за размножаване.
Характерно за всички паразити са силно развитите органи за размножаване. Сексуалната активност на богатите е пословична. Още в древния Рим се е практикувало, богати, стари мъже да правят оргии с млади момичета.

Вредата от паразитите

Паразитите вредят на своите гостоприемници повече с токсичните вещества, които отделят при обмяната на веществата, отколкото с храната, която изсмукват от гостоприемниците си. Комарът вреди повече с изпускането на слюнка, която пречи на съсирването на кръвта, отколкото с количеството изсмукана кръв от гостоприемника.
image
Агенциите за недвижимо имущество, при демокрацията, вредят не толкова с комисионната, колкото с безбройните фалшиви обяви за несъществуващи имоти, с цел да попречат на комуникациите между наемодатели и наематели / купувачи и продавачи. Но в случай, че реалните обяви на търсещи и предлагащи станат лесно достъпни, то тогава всички брокери ще са безработни, както при комарите съсирването на кръвта ще ги остави гладни.

Корупцията служи на богатите така, както слюнката на комарите. Богатите създават интриги и корупция, за да пречат на развитието на талантливите. Защото богатите и техните деца по правило са бездарни и при липса на корупция, щяха да са подложени на свободна конкуренция и естествен подбор.

"Конкуренцията е грях!"
Дейвид Рокфелер

Ако естетическите ценности на обществото не бяха дезориентирани, чрез Celebrity Culture, "творци" като Джаксън Полък нямаше да могат да продават платна (No.5, 1948), рисувани посредством Drip painting, за 140 милиона долара.

В човешкото общество богатите не могат да консумират всички блага, които получават от труда на бедните. Затова изхвърлят в океана стоки, за да не понижат цената им, подобно на паразити, които препиват с кръв и я повръщат.

При транспорта на роби от Африка за Америка, европейците в алчността си претоварвали корабите, при което те понякога потъвали, в други случаи част от африканците бивали изхвърляни в океана, поради намаляване на продоволствията по време на пътувенето.

Но ако благата се разпределят, ще има достатъчно за всички и потребностите на бедните ще са удовлетворени и няма да са мотивирани да работят за богатите.

Голяма част от паразитите имат сложен и продължителен процес на метаморфоза, при която преминават през един или повече междинни гостоприемници, тъй като продължителността на живота на паразитите е по-голяма от тази на техните гостоприемници. В човешкото общество лобистите имат по-дълъг живот от политическите партии.

Ларвите на паразитите използват междинни гостоприемници, където се размножават безполово (асексуално), а при крайния гостоприемник се осъществява половото размножение, при което се отделят огромно количество яйца. Това огромно количество яйца е необходимо за това, защото вероятността някое яйце да попадне в нов гостоприемник, е минимална. Но попаднал един път в гостоприемник, паразитът е защитен от конкуренция, хищници или вредни влияния на околната среда. Както за паразитите проблемът е да попаднат в нов гостоприемник, така и за хората проблемът е да станат богати. Но един път станали богати, те са защитени от конкуренция.

Асексуалното размножение при паразитите във фазата на междинен гостоприемник, при хората е ендогамията, характерна за класовото общество. Половото размножение на паразитите в човешкото общество, са кукувичите деца от богати мъже и жени от народа. След въвеждането на ДНК-тест за бащинство, става известно че хора в цели региони произхождат от един баща.
Кърлеж
image

Взаимодействие между паразит и гостоприемник

Между ендопаразитите и техните гостоприемници, съществува вътрешна активност на молекулярно ниво - така наречения "Crosstalk". Например Tripanosoma brucei, която предизвиква африканската трипанозомоза или сънна болест, активира CD8-позитивни лимфоцити чрез "Trypa-nosome-derived triggering factor" (TDTF). Последвалото отделяне на интерферон-гама повишава пролиферацията на трипанозими. Цитокините, които трябва да играят роля на имуномодулиращи агенти в човешкия организъм, се използват от паразитите за ускоряване на растежа им.

В човешкото общество "Crosstalk" са безплатните онлайн-игри, интернет-страници с тестове за вродена интелигентност, скайп, фейсбук, форумите и чатовете в интернет, както и всички дистрибутори на пропаганда - киното, телевизията. Чрез тях паразитите проучват слабите места в гостоприемниците, подобно на компютърните хакери, които проучват слабите места в операционната система, във firewall, с цел програмиране на компютърни вируси и троянски коне.

В биологията интерфейс между паразити и гостоприемници се нарича "Cross-Talk", в човешкото общество се нарича пъблик рилейшънс, съкратено ПР (от английски Public Relations, PR) - връзки с обществеността.

Резистентност на гостоприемника
image
Първата бариера за паразитите е резистентността на гостоприемниците. Причините за устойчивост срещу паразити, могат да бъдат различни. Важен фактор е вродената имунна съпротива, която пречи на размножаването на паразитите.

Друга причина за резистентност към паразитите е психологическа несъвместимост. Например липса на определени храни или липса на "сигнали" между гостоприемник и паразит. Адекватен "cross-talk" е предпоставка за развитието на паразитите. В еволюцията на организмите, резистентността към паразитите не е изключение, а правило: От хилядите паразитно живеещи протозои, само около 20 предизвикват инфекции при хората.

Предпоставка за адекватен "cross-talk" в човешкото общество е възпитанието, законодателството, ценностната система. От милиардите хора обитаващи Земята, само източно-европейците и особено българите, осъществиха адекватен "cross-talk" с "евро-атлантическите ценности".

В християнските или по-точно атеистките републики на СССР се проведе успешна Цветна Революция, в мюсюлманските се провали. Въвеждане на забрана за пропагандиране на хомосексуализъм пред малолетни, в законодателството на Русия, е имунната реакция на Русия, срещу използването от Запада на хомосексуализма като "биологическо оръжие" в борбата за световна хегемония.

Манипулиране поведението на гостоприемника

В процеса на еволюция паразитите развиват способност чрез отделяне на ензими, да манипулират поведението на гостоприемника, тоест да го превръщат в техен роб, с цел улесняване пренасянето им в крайния гостоприемник, където се осъществява половото размножение на паразитите. Най-простият метод на манипулиране, е забавяне на реакциите на междинния гостоприемник, което го превръща в лесна плячка за хищниците. А хищниците от своя страна, са крайният гостоприемник за паразита.

В човешкото общество паразитите манипулират поведението на гостоприемниците, посредством средствата за масова информация, образованието, изкуството.

Основната задача на средствата за масова информация е да дезинформира населението, да нивелира емоциите на отделните индивиди, да подтиска критичните мнения, да демотивира творчеството.

Характерен пример за манипулиране поведението на гостоприемника е Entomophthora muscae - гъбичка-паразитоид, която се развива у мухите - Musca domestica. image    След заразяване на мухата, гъбичките се хранят с хемолимфата на насекомото. След 5-6 дни соковете привършват и гъбичката образува спори за понататъшното си размножение. Малко преди да умре, болната муха се покачва на най-високото място. Коремът и се подува, краката и се разкрачват. Подутият корем се възприема от другите мухи като по-сексапилен. Даже умрялата муха с такъв корем, ги привлича повече от живата и те копулират с нея, при което се заразяват.

Държавите с капиталистическа форма на управление, с лъскавите стоки и витрини, се възприемат като по-привлекателни, от тези със социалистическа форма на управление.

Друг характерен пример е бактерията Wolbachia, която майсторски манипулира процеса на размножаване на гостоприемника си - насекомото Chalcidoidea (Имитат на оса). Бактерията променя спермата на насекомото така, че яйцеклетките оплодени от незаразени сперматозоиди умират.

През 1960-те рухва колониалната система в Африка, Азия и Латинска Америка. Но новородените държави, се раждат с дългове към Запада, от който формално, са се освободили. Най-бедната част от света - Екваториална Африка, плаща на ден по 36.000.000 US$, на западните кредитори. На практика Третият Свят финансира Запада.

Учени от университета в Мюнстер/Германия, експериментално доказват, че насекомото Chalcidoidea заразено от бактерията Wolbachia, не е в състояние да се кръстосва с насекоми, които са най-близко родствени. В случай че с антибиотик бактериите се унищожат, размножаването чрез кръстосване с близко родствени насекоми, е успешно.

Първата стъпка на Запада, в процеса на интегриране на източно-европейските държави, бе разрушаването на СИВ, с цел да се попречи на "кръстосване" на стоки помежду им.

Обезпаразитяване

Гостоприемниците не остават пасивни, по отношение на паразитите. В повечето случаи гостоприемниците са в състояние да ограничат вредата и числеността на паразитите, посредством съответни защитни механизми.

Личната хигиена и къпането е една от формите на борба с паразитите. Аналогично на къпането при животните, са стачките при хората. Леви екстремисти, които убиват отделни богати хора, приличат на животни, които с уста са успели да заловят някоя бълха и изпитват морално удовлетворение, че поне един от гадовете са успели да накажат.

Революциите са радикален метод за обезпаразитяване, наподобяващ прилагане на отрова. Страничен ефект - токсичност за самия гостоприемник. По време на революции много невинни хора губят живота си.
Ефектът е дотолкова продължителен, доколкото излекувания спазва режим и не е в контакт с паразити. Демократично отношение към домашното куче, допускане на контакт с улични кучета, рано или късно води до поредното заразяване с бълхи.

Нова форма на борба с паразитите, представлява проектът Wikileaks, създаден през 2006 година. В него се публикуват секретни документи, разобличаващи правителства, политици, банки.

Борбата между паразити и гостоприемници съществува, откакто съществува живот на земята. И паразитите винаги побеждават:

"There"s class warfare, all right, but it"s my class,
the rich class, that"s making war, and we"re winning."
Warren Buffett

"Има класова борба, добре, но това е моята класа,
класата на богатите, която води война и ние побеждаваме."
Уорън Бъфет - милиардер, един от най-богатите хора в света.



Паразитоза

В случаите на повишаване приспособимостта на паразита и едновременно намаляване на приспособимостта на гостоприемника, настъпва паразитоза - болестен процес, при който паразитите увеличават числеността си, а гостоприемника отслабва и трудно ги изхранва. В човешкото общество това са периоди на икономическа криза.

В случаите на летален изход на гостоприемника, някои от паразитите успяват да се преместят в нов гостоприемник. В човешката история, това са разпадане на империи, преход от робовладелско във феодално управление, от феодално в капиталистическо. Преход от социалистическо обратно в капиталистическо, при който някои от паразитите от времето на социализма, в условията на демокрация са претърпели метаморфоза и са много добре приспособени за новите условия. Бившите агенти на Държавна Сигурност на днешно време лобират за американски корпорации.

Коеволюция

Според Хипотеза "Червената кралица" коеволюция на паразити-гостоприемници, както и хищници-жертви, означава постоянна "надпревара във въоръжаването" между тях.

Ефекта "Червената Царица", наричан още "хипотеза черната царица" (Red Queen"s race; The Red Queen Effect) е еволюционна теория, която обяснява два феномена: Предимството на половото размножаване, което от еволюционно-биологичен аспект е слабо ефективно, както и постоянната "надпревара във въоръжаването" на конкурентни организми - паразит-гостоприемник и жертва-хищник при коеволюция.

Например зайци, които бягат по-бързо от своите родители и лисици, които трябва да бягат по-бързо от своите предци, за да уловят зайците и да не умрат от глад. Друг пример: Пролетариат, който успява да спести пари за децата си, които престават да работят за децата на капиталистите. За да оцелеят капиталистите, трябва периодически да изземват спестяванията на пролетариата, посредством инфлация.

Хипотезата е формулирана през 1973 год. от Leigh Van Valen, като за основа има "Алиса в Огледалния свят", продължение на "Алиса в страната на чудесата" на Луис Карол.


"[...] Now, here, you see, it takes all the running you can do,
to keep in the same place. If you want to get somewhere else,
you must run at least twice as fast as that!"

"[...] А пък тук, нали разбираш, за да останеш на едно и също място,
трябва да търчиш, колкото ти краката държат. А ако искаш да
стигнеш някъде другаде, трябва да търчиш поне два пъти по-бързо."

Според "Надбягването-Червената Царица", организмите трябва постоянно да се изменят и адаптират, за да поддържат съществуванието си в биологичната среда, която постоянно еволюира заедно с тях. Тази хипотеза е наречена Red Queen Effect или Van Valenґs law.

Теорията на Leigh Van Valen се прилага и върху половия диморфизъм, който играе роля при половия отбор. Изменения в единия пол, които допринасят за по-успешното му размножаване, провокират реакция и в другия пол, за да остане съотношението между двата пола същото. На натрупването на материални блага при мъжете, жените реагират с натрупване на силикон в гърдите и устните си и увеличаване на токовете на обувките си.

Еволюционния биолог Graham Bell през 1980 год. приписва "Red Queen" на половото размножение на микроеволюционно ниво. За да задържат завладяна екологическа ниша, която заемат в екосистемата, организмите трябва непрекъснато да експериментират със смесване на гените, за да създадат успешно поколение.

Red Queen Effect в човешкото общество

Познанията на човечеството, както и обществените блага на Земята, особено след Индустриалната революция, прогресивно се увеличават.

Паралелно с увеличаване благата на Земята, се увеличават богатствата на една тънка прослойка от обществото - прослойката на богатите. А бедните относително и абсолютно все повече обедняват и оскотяват, при положение че не увеличават богатствата си със същия темп, както богатите.

За да запазят децата нивото на своите родители, трябва образованието на всяко следващо поколение да се повишава паралелно на увеличаване на познанията на човечеството. В България след 1990 год. се забелязва обратна тенденция - образованието на децата се понижава, в сравнение с това на техните родители.

Увеличава се експоненциално и разликата в обществените блага, собственост на богатите и бедните държави: През 1820 година богатите държави са били три пъти по-богати от бедните държави. През 1950 година богатите държави са били 35 пъти по-богати от бедните държави. През 1990 година богатите държави са 74 пъти по-богати от бедните държави.

Отношенията богати-бедни, са както паразити-гостоприемници. За да оцелеят гостоприемниците, трябва да усъвършенстват отбранителните си способности срещу паразитите със същия темп, както паразитите усъвършенстват технологиите на паразитиране, за да могат и едните и другите да задържат завладяната екологична ниша - човешкото общество.

За да оцелеят бедните, т.е. за да останат на същото ниво бедност, трябва да забогатяват със същия темп, както богатите забогатяват, както Алиса от приказката, трябва да бяга непрестанно, за да остане на същото място, а ако иска да се придвижи до друго място, трябва да тича два пъти по-бързо, от колкото възможностите ѝ позволяват.

И бедните за да се отърват от експлоатацията на богатите, трябва да забогатяват два пъти по-бързо от богатите. В противен случай децата на бедните ще работят цял живот за децата на богатите, внуците на бедните ще работят цял живот за внуците на богатите и т.н.

Ефектът "Червената Царица" и семейството

Ако за периода 1800 год. - 1900 год. на човечеството му е трябвало 100 години за удвояване на научните познания, то от 1900 до 1950 вече е било необходимо само 50 години. На днешно време всеки 15 години се удвояват научните познания, а в компютърния бранш, биотехнологиите и генните манипулации на всеки 5 години. Паралелно с удвояване познанията на човечеството се удвояват и обществените блага на Земята, а с тях и състоянието на богатата прослойка от обществото.

Това което не се удвоява на всеки 15 години е златото, нефта, земята и недвижимото имущество, поради което цената им непрекъснато расте.

Ако един мъж на днешно време иска да запази социалния си статус, респективно да запази здраво семейство с любяща съпруга, трябва да удвоява богатството си минимум на всеки 15 години.

Невъзможността на голяма част от населението да поддържа това темпо, е една от причините за увеличаване броя на разводите при демокрацията.
image                                                                                               Коеволюция на паразити и техните гостоприемници, се нарича и взаимна адаптация, която приспособява паразитите в напреднал еволюционен стадий, да вредят на своите гостоприемници само до колкото е неизбежно, тъй като гостоприемниците са средството за съществуванието на паразитите. Животът на Земята съществува от
3.800.000.000 години. 10.000 годишната история на човечеството е твърде кратка, за да успеят богатите да се приспособят да не вредят на бедните.                                                                                                              



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8742483
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930