Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2014 14:27 - "Варгсмал"-откъси
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 803 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image                                                  Предговор към руското издание
Книгата която държите в ръце е преведена от моите Руски другари . Тя съдържа превод на оригиналните ръкописи ,от които аз премахнах някои части( преди всичко тези, които нямат нищо общо със самата книга и допълних с някои други)
Текущата ситуация в Русия се различава в много неща от ситуацията в Норвегия, но от друга страна тя много прилича на нея. В някаква степен ние всички се срещаме с еднакви проблеми в живота. Те са различни но и в същото време си приличат, но всички наши проблеми се коренят в едно и също, че инородци управялват страните ни. Следователно “Варгсмал” засяга проблеми, които в еднаква степен са важни както за руснаци така и за норвежци.
Някои моменти от “Варгсмал”, могат да се сторят странни или в най-добрия случай неинтересни за руснаците, но аз се надявам, че разкриването на проблеми чужди за вас ще ви подготви за това което ще настъпи и в Русия. Русия ще се сблъска със всички проблеми на Запада (с изключение на тези с които тя вече се е сблъсквала)-това е само въпрос на време.
Струва ми се ,че в Русия на комунизма гледат като на отдушник, единствено отговорен за всички беди на Русия, или като на единственото възможно решение на всички проблеми-защото “ През комунистическата епоха всичко беше много по-добре”. В западноевропейските капиталистически “демокрации” ни говорят, че вие сте бедни, защото седемдесет години комунизъм е разрушил толкова много, че когато Съветския Съюз се разпадна стана много трудно да се преустрои Русия.                                                             Днес ситуацията в Русия по много неща прилича на ситуацията в САЩ. Евреи владеят всички банки и им принадлежи почти цялата(ако не и цялата) власт. Но преди да поискате да се върнете към гордата комунистическа епоха, ще ви напомня ,че комунизъм това е също еврейска идеология. Карл Маркс-съдателят на комунизма е евреин. Същото касае и комуниостическите лидери. Жената на Ленин, Надежда Крупская е еврейка; Троцки, Мартов, Зиновиев, Каменев, Свердлов, Каганович също са евреи. Роза Люксембург е еврейка и така нататък. Всички лидери на комунистическите страни в Европа с изключение на Югославия( управлявана от хърватина Тито) също са евреи.
От преводача/на руски от норвежки-бел. прев/
Книгата която държите в ръце има необичайна съдба. Написана е през 1994, но е пуликувана едва през 1996. Макар в известен смисъл да е остаряла, тя все още си остава актуална
Авторът на книгата е Варг Викернес(също известен под псевдонима Каунт Гришнак(Count Grishnackh))-норвежки музикант, езичник и националист. Варг става известен преди всичко заради музиката на групата си Burzum състояща се само от него. Проектът Burzum е включен в авангарда на норвежкия блек-метъл, при това музиката на Варг от самото начало е много оригинална. Последните два албума на Burzum( 1997 и 1999г.) , и двата инструментални, характеризират значително отстъление от блек-метала в посока към ембиънт. Самият Варг нарича музиката си “нео-класика”.
В началото на 90-те години из Норвегия проехтяха информации за редица палежи на църкви .Към тези деяния отношение има и Варг. През 1993 г. Варг е арестуван и след година е осъден на 21 години затвор по обвинения за убийство и палежи на църкви.                                                        Името на книгата му-"Vargsm; се превежда като “Речите на Варг”. Той я именува така по аналогия с древните скандинаваски сказания(например “Havarmel”-“Речите на Високия”.Варг Викернес пише за историята и съдбата на своята родина-Норвегия и призовава своите съотечественици да отхвърлят съвременния материализъм и християнство в името на вярата на предците им. По начало книгата е предназначена в частност за скандинавците и в частност норвежците . Варг не е предвиждал тя да бъде преведена на други езици, но избухналият интерес по цяла Европа го принуждава да преосмисли своето мнение, и книгата излиза също така на шведски и английски езици
Руското издание на книгата се подготвяше доста дълго. Някои моменти от книгата могат да прозвучат обидно за славяните(понякога Варг отива твърде далеч във възхвалата си на германците), но при такива случаи е необходимо малко отстъпки в предвид, че книгата е писана през 1994г и в сегашно време възгледите на Варг доста са се изменили. За това той пише и предговора
За читателите, които не са запознати със скандинавската(германска) митология са необходими някои пояснения , Най-значимата фигура в пантеона на германските богове е Один (баща на богове и хора, бог на мъдростта, смъртта и воините), Тор (бог-гръмовержец), Тюр (бог на воините и воинската чест), Фрейр (бог на плодородието). Боговете се разделят на две групи- Аси и Вани. От гореспоменатите всички без Фрейр са Аси. Ван се явява също така и Ньорд-бог на морето. Обиталището на Асите се казва Асгард. Душите на храбрите воини след смъртта Один прибира при него в двореца Валхала. Там те пируват, ловуват, сражават се и чакат своя час, когато ще ги призове Бащата на воините-Один.Това ще се слуви когатао настъпи Рагнарок-последната Битка на Боговете, в която Асите ще се изправят срещу войските на великаните –йотуни и гримстурсени.             За обикновения руснак друга алтернатива може да му се вижда Руската Православна Църква.Проблемът е тама, че християнството е също еврейско. Самоят Исус е евреин! Мойсей, Авраам, Мария, Йосиф и всички останали също са евреи! Старият Завет се явявява един от свещените текстове на еврейската религия. Новият Завет е написан от евреи (само Лука не е евреин). Самата идея за единния “всемогъщ бог”, “ Йехова” е абсолютно еврейска
За Русия има само един път , ако вие искате да върнете нейното славно минало и да намерите славното и бъдеще.! Всчики нации и исконни народи в Европа трябва да се върнат към своите корени. Всички ние сме арийци, всички имаме обща вяра, всички сме братя и сестри! Всчики ние се нуждаем от това да се върнем към нашето езическо минало за да вземем със себе си нашите искнни ценносто в бъдещето. Руснаците трябва да възродят свията душа и да изхвърлят еврейския капитализъм, комунизъм и юдаизъм(християнство)!
Нядявам се че тази книга ще помогне за просветляването на някои руски души, без значение ,че отначало беше написана само за норвежци. Всички отминали беди направиха руснаците силни хора, така че надявам се ,че ще сте и достатъчно силни за да възстановите Правдата на вашите предци в нова форма и в Нов Световен Ред
Слава на Русия и истинският руски дух!
Предговор
Когато писах “Варгсмал”, сарвнително наскоро бях осъден основно по политически съображения. Целият съдебен процес ми се струваше като инквизиция .Като че ли всичко това бе планувано и аз чувствах, че съдът не е нищо по различно от цирк, предназначен за да оправдае натиска върху определен вид “политически неудобни” хора в Норвегия( а именно –езичниците). Това се правеше по начина на изопачаване на мотивите ми и действията ми. Аз много пъти повтарях, че не съм сатанизт , но пресата през цялото време ме представяше като такъв.
Проблемът с който се сблъсках беше, че информационните средства интерпретираха моите думи така както си искаха- каквото и да кажех. Те цитирайха моите думи: “ Аз съм германец с германска вяра” и в същото време в същата статия ме наричаха сатанист! Чувствах силна потребност да дам на хората да научат моята версия за всичко станало и истинските причини за похода ми срещу съвременния свят
“Варгсмал” представлява моята версия. Написах тази “реч в своя защита”през 1994г. когато бях в единична килия в бергенския затвор. Книгата беше написана в течение на два промеждутъка от време ,като първия продължи една седмица а втория приблизително месец. През това време затворническите власти успяха да спрат процеса на писане, но след някои други проблеми аз се изхитрих да пусна тази част от ръкописите , която беше вече завършена на свобода.
Ръкописът беше още суров с много граматични грешки и включваше много материали, за които не бях много сигиурен дали да ги включвам ли въобще.-по различни причини. След 1-2 годишно пребиваване в единична килия в бергенския затвор ме изместиха в затвора Ила. След почти двугодишни опити да внеса в ръкописите нужните поправки( през времето отредено за свиждане)-аз реших при всеки удобен случай да пусна книгата, даже в нея не всичко да е наред(Имаше все още много граматични грешки и съдържаше материали, които не ми се харесваха особено).
Книгата беше пусната в Норвегия през 1997 г. –три години след написването и. Принудихме се да я отпечатаме извън страната, защото норвежките издателства се контролират от правителството.
Няма да скрия факта , че отначало се отнасях доста скептично към идеята книгата ми да бъде преведена на други езици. Преди всичко, защото тя можеше да се строри непонятна за хора незапознати със всички обстоятелства и тяхното представяне от норвежката преса. Просто може да не разбирате за какво става дума. А и тогава когатао я писах-със гняв бях 21-годишен . Бях много по-пристрастен към “варсмал” от сега. Бях много прям и честен(“безпощадно честен” както тогава казвах).
Написах няколко други книги след “Варгсамал” и би ми се искало хората да четат по-новите ми книги преди тази. Това е напълно естествено. Разбирам, че в края на краищата си има разни книги на разни теми .Някои от темите във “Варгсмал” са толкова важни, че не бих си позволил да влияия с личнитото ми отношенея на тези въпроси, това може и да е неприятно за мен, но то няма значение.
Тази книга е честна, възможно и праволинейна, написана е от млад човек за млади хора. Сега съм пораснал но мога да кажа, че моите възгледи са си останали същите, но значително по развити. Моят новвежки национализъм прерастна в пангермански национализъм(пангерманизъм) и даже в паневропейски национализъм( в расов смисъл).
Варг Викернес
Тродхейм , Норвегия
02 ноември 1999 г

Кръв и земя
Днес е по-трудно да умреш отколкото да живееш. През цялото време се намираме под защита на “свинята майка”(цялата тотал;итарна система в съвременната държава-). Да подложиш себe на големи опасности е наказуемо. Да живееш под усилена защита означава да се откажеш от способностите си да оказваш съпротивление в случай на опасност. Няма да умра ако не стимулуррам своята човешка прирoда и своите инстинкти, но ще дегенерирам!
За хилядата години чуждоземна тирания ние вече сме дегенерирали!
Достатъчно е просто да си отговорим защо има все повече и повече алергии, все повече и повече престъпност, все повече и повече безпорядък, все повече и повече слаби и болни, все повече и повече физически страдания, казано накратко все повече и повече уродства. Умиращ народ сме ние. Имаме своята иникална германска природа за да се борим. Няма значение, какви се считат гернманците-юдохристияни, искат или не , те са си германци с езическа кръв
Принадлежим към “Норвежката държавна църква”, но няма никаква “норвежка държавна църква”. Това е толкова нелепо каткто и “норвежки французин”. Християнството –това е еврейска религия. Йехова е еврейския бог и християнската култура –това е еврейска култура. Те никога няма да могат да станат норвежки! За да се разбрете колко смешно е за норвежец да бъде християнин, ще ви помоля да си представите евреин който се покланя на Один, или негър във викингски шлем или етикет с Мохамед не нея. Това не се връзва, като и не се връзва това , че гордият норвежки народ трябва да бъде християнски
Аз съм чистокръвен германец с 1/16 шведска и 15/16 норвежка кръв и ми е обидно когато негерманци използват символите и историята на моята раса. Например когато беше организирано турне със название ”Мидгард”, където някои от артистите бяха негри. Това е обида за мен, за моя народ и моята раса., а също така за Асите и Асините. Нито един негерманец не може да стане наистина вярващ в Асите и те не трябва да използват нащшите символи и имена. Няма значение кои са и какви се чувстват. Напълно разбираемо е ,че те са очаровани от германскат култура и искат да бъдат германци, но това не е точно така, това никога не е било и няма да буде. Същото се отнася и за “германците-християни”, те не са от “богоизбрания народ”, никога не са били и не могат да станат
Строителите на Соломоновия храм
Най-големите предатели на расата се намират в масонските ложи. Масоните разрешават самоубийството за да може по-късно да се родят отново като “изкуствени евреи”. Как може да имаш толкова голямо самопрезрение, че да извършиш нещо подобно!
При ритуала за 3-та степен-ритуал на зидарите от ордена св. Йоан, “братът” бива поставен в ковчег. Президента го удря по челото и казва “свърши се”. След това този “брат” бива издигнат над ковчега. После го покриват с дрехи на мъртвец. След това четирима други “братя” отнасят ковчега с “мъртвия
брат” в гробищен параклис под звуците на погребалния марш. После през 1час в ковчега на “брата” (всеки път по шестима) те преспиват с мъртвеца по един от следните способи: президента вдига дясната ръка на “брата” и казва: “Погледнете трупът вече се разложи. Ноктите започват да се отделят от краищата на пръстите, но смоя и на Клеопатра(египетска полубогиня) помощ аз ще го върна към живот”. След това изваждат “брата” от ковчега.
При приемане в 4-5 степен, които са обединени в един, приеманият “брат” минава през дълги и абсолютно тъмни катакомби разположени дълбоко под земата. Катакомбите наречени “ пътят на Аказия” са пълни със скелети, черепи и ковчези. След разходката “брата” трябва да премине ручеят на Хедрон, който тече по планината и да намери “клонката на Аказия”. С тази клонка в ръка той се изкачава в залата на 4-5-та степен. Тук той се среща с Клеопатра, богинята на красотата, и тук му правят символично обрязване- бързо му режат дрежата. Герамнеца от 3-та степен се ражда отново в 4-5 като “изкуствен евреин”!
Норвежкият масонски орден има 165.000 члена; това е на-голямото раково образувание което нашат страна някога е имала.
Êîãато ìèêðîêîñìосът е обърнат с главата надолу
Стара поговорка казва , че хомосексуализма е външнен признак на духовна недостатъчност. Това е очевидно, както е и очевидно, че юдохристиянската вяра е бъншен признак за духовна ощетеност, когато тя се проявява при неевреи
Всички ние, вероятно, ще се съгласим, че евреин, който нарича себе си национал-социалист е духовно ощетен евреин. По същия начин и германец, който се нарича християнин е духовно ощетен германец. Да желаеш за себе си и за своята раса да си по-ниско от другите- това е нещо отвратително. Напълно естествено е да поставяш себе си и своята раса над другите. Расизма не е ксенофобия, не е злост и не е комплекс за малоценност. Това е признак за духовно здраве и уважение към себе си и своята раса! Да обичаш расата си е също така естествено, както и да обичаш собственото си дете, всичко останало е нездраво. Днес тази любов е подтисната, стигнаха толкова далеко, че я наричат злоба. В тази култура в която любовта е наречена злоба и където нашата раса е обявена за низша, ние не сме и от “богоизбрания народ”, какво друго можем да очакваме , освен израждане и безкраен упадък?
Християнството –това е расизъм по отношение на нашата раса, който ни поддържа живи нас и нашите братя по раса, за да можем да служим на евреите и да им бъдем роби.
Ñèëите â Ãèíóíãàãàï
По горе аз споменах турнето “Мидгард”, където участваха много негри. Това беше турне “против расизма”(впрочем присъстващите на това мероприятие бяха малко на брой за мое и на други истински норвежци удоволствие). Другите музиканти също така използваха езически символи и имена като “антирасистка” формула. Те стигат до там, да наричат Один негодник и, че нашето езичетво е за всички народи и раси.
В северната митология се казва, че Один(“яростен”) е роден от йотунска жена на име Бестла(“нищета”), дъщеря на йотуна Болторн. Братята на Один се наричат Вили(“воля”) и Ве(“свещенно място”, “страх”, “святост”), които често наричат Хенир и Лодур. Техният баща се казвал Бор(“обучение”, “тренировка”), бил е син на красивия , голям и силен човек на име Бури, появил се от варовиков камък, който лизала кравата Аудумбла (дословно “богата синева” или “изключителна синева”). Причитайки само това, вече може да се разбере всичко правилно, но може то може да ни каже значително повече. На първо време важно е да разберем, че йотуните-това са персонификации на неконтролируемите природни сили. Има един йотун с облика на орел, Хресвелгр(“гълтащ трупове”), който предизвикава вятър със крилата си. Разпенените морски вълни-това е брадата на друг йотун, Егира(“море”), а жена му Ран(“грабеж”) улавя всички, които са отишли твърде далеко в морето с помощщат на мрежа –вероятно мъгла. Поначало светът е създаден от подобни сили. Одис с двамата си братя убива йотуна Имира(“шум”,”звук”) и създава от него света: главата става небе, кръвта-море, плътта-земя, косите-дървета, костите-планини, а зъбите-купища камъни.
Хората са създадени, когато Один, Хенир и Лодур намират два дънера, които пристигнали на брега и приличали по форма на тях самите. И те решили да им дадат живот. Те дали на клоните дихание и живот, разум и движение, лице, реч, слух и зрение. И затова, Хенир не е толкова умен, защото им дава своя разум, и ние повече нищо не чуваме за Лодур, защото той им дава своя живот. Один им дава своят дух и по този начин ни е направил част от себе си. Те наричат тези хора Аск и Ембла. Това е научна история за творението облечена в дрехите на езотеризма. Один със своите двама братя-това е северният митологичен еквивален на електрона, неутрона и протона във физиката. и сребро, сол и сяра в алхимията-строителните материали на Вселената!
Митологията се явява способ за прикриване на огромно количество знания от тези, в които няма базис за разбиране. От недостойните, иначе казано. Но д асе върнем към Один, който наложил името си в разказите на учените именно затова, защото е бил най-умният и мъдрият от всички.
Один Фридлейвсон, който е бил женен за Фриге Фьоргсвинсдотер се преселва от областта лежаща на северо-запад от Каспийско море(следователно от Азия) преди много хиляди години. Именно от там се преселва и германския народ, който сега живее в Германия-това е потвърдено от съвременните изследователи
Шестнадесен поколения преди Один живял Тор(“вярност”) с жена си Сиф(“родство”). Тор бил толкова красив, че в сравнение с другите мъже бил като слонова кост , а те като дъб; косите му били по-прекрасни от злато. Сиф била от най-северната част на света, Туле , приличала на светлина и била също толкова красива като мъжа си.
Один има много синове: Балдр(“господар”, “вожд”,”човек”), който бил толкова красив, че от него сруяло сияние (забележете, че нашите предци, съдили за красотата, преди всичко по това колко светъл е бил човек) и той наследил земята, която сега се нарича Вестфал. Други негов син-Вегдег-уравлявал в Източна Саксония; Сиги(“борба” или “победа”)пък властвал във Франкланд-земята на франките. Тези синове поставили началото на германските племена в Енея, или както сега се нарича- Европа.
Один заминал по натаък на север и в Скандинавия му се родили синове. Един от тях бил Скьолд(“щит”), който стала владетел на Рейдготаланд (сега тези места се наричат Ютланд). В Свитьоид (Швеция) му се ражда син Ингви(“крал”), който станал владетел там. След това Той продължил още на север и пристигнал в земята Ултима Туле( най-северната земя според латините), също известна като Хиперборея (най-северната земя за гърците). Сега тази земя се нарича Норвегия, и тук той поставя като управник другият си син Семинг (забавеният–което тук означава “ пристигнал със закъснение или последен”.Тук мога да кажа, че датските племена се казват Скьолдунги, шведските–Инглинги, а норвежките–Холйгеттен. Европейските германци се наричат Волсунги.
Важно е да се реазбере, че митологията ни дава зашифровани сведения за нашата вяра. Това е способ за недопускане на така наречените идиоти да злоупотребяват с безкрайния извор на езичека мъдрост, част от който се явява митологията. Нужно е да се разбере смисъла , ако искаш да живееш добре

Искам да отбележа нещо важно: ние , езичниците не искаме да налагаме нашата вяра на всички останали. Ние искаме нашите расови братя–германците да отхвърлят юдейохристиянската мизантропия и да последват своята природа. В какво вярва осталият свят за нас е без значение, ако не е вяра, съгласно която нашата раса трябва да бъде унищожена и поробена. Желаещи да обърнат всички останали към тяхната вяра–това не е нищо по различно от комплекс за малоценност. Това е доказателство за това, че християните ссъс своята вяра се чувстват непълноценни. Първо тази вяра не тяхната вяра, второ кръста –това е езически средиземноморски символ на човека, който стои с протегнати ръце и благодари на майката–земя за даровете , която тя му дава
Ще приведа тук няколко примера за това , че по същество в”християнската” символика има много малко християнско.
Ýôôåêò äîìèíî
"Днес хомосексуализмът е обществено приет. Учат ни както в училище, така и по телевизията, вестниците и така нататък, че в хомосексуализма няма нищо лошо.
В миналото хомосексуализмът е бил възприеман като нещо отвратително, противоестествено и болно. Днес педофилията е нещо отвратително, противоестествено и болно. Същото касае и инцеста?. И това ни учат в училище и с помощта на ТВ, вестниците и другите средства за информация.
След неизвестен период от време педофилията и инцеста ще бъдат възприемани както ние сега възприемаме хомосексуалима. И това ще ни учат в училище, по ТВ и т.н. Възможно е отначало на родителите да бъде позволено да имат само анални и орални сношения със своите деца за да се предотврати кръвосмешение, но след някое друго време и то ще бъде разрешено. Резултат от либерализма?"
Сърце и дете
Учат ни, че най–сигурният начин да избегнем СПИН е използването на презерватив. На второ място чуваме също така, че било мъдро да се поддържа по–малко количество сексуални партьори. Всичко зависело от половите отношения с другите хора. Виждаме това по телевизията ,радиото в рекламите, вестниците, списанията, училище, почти навсякъде. Всичко това се прави с цел привличане вниманието на другия пол щом се касае за получаване на добро образование, много пари, закупуване на скъп автомобил, организиране на музикална група или нещо подобно. Никой не говори за качество, само за количество! Колкото повече толкова по–добре.Това е симптом на увисналия фалос; духовна недостатъчност, която се проявява не само при мъжете но и при жените. Това е дегенериращ фалос, голям фалос!
Използването на презерватив е извращаване на човешкото чувство за самоуважение и гордост. Ако някой не иска да има деца той не трябва да води полов живот. Човешкото тяло заслужава много повече от това което би му дал приятният или дори силно харесваният партньор. Ако сте недостатъчно зрели за да имате деца –нито физически, нито, което е по–важно духовно, то вие сте и недостатъчно зрели и за полов живот. Ако не искате деца то приемете и последствията от това си решение!
Важно е да сме в състояние да отговаряме за собственото си тяло и за децата си.
Ако у нас има себеуважение, то за нас няма никаква опасност от СПИН……
Да имаш полови контакти с някого от другия пол сега е нещо обикновено. Ние неможем да се чувстваме късметлии, красиви и особено привлекателни, ние сме измежду многото хора, които са имали полов контакт с този човек. Този човек иска да има колкото се може повече партьори, и ти в крайна сметка правиш всичко за да бъдеш един от многото в списъка. Няма смисъл да имаш полов контакт с един и същ човек два пъти., но ако няма никого наблизо това остава единствената ти алтернатива.Подобно мислене , което аз тук визирам е просто ужасно. Поне на мен така ми се струва. Толкова ли низко е паднал моят народ? Как можа да се случи това? Отговорът е прост: юдейохристиянската (анти)култура.
Полов живот
По–рано в книгата си аз твърдях, че жената е създадена за да се пази за един мъж , и че трябва да му бъде вярна цял живот. За моя голяма радост намерих съвременно научно доказателство за това в една статия. Жената има много силна имунна защита около вагината, защото там ще бъде създаден живот и затова това е най–важната част на тялото и която се нуждае от най–добра защита.
Жената се адаптира към семето на партньора си в продължение на една година. Това се осъществява ако през това време тя няма полови контакти с други мъже. Тя привиква към семето на мъжа и нейната имунна система престава да атакува семенните му клетки. Когато тя забременее по негова воля , имунната и система се отнася към плода като към чуждо тяло . Затова рискът от аборт става много по–голям при тази жена която е имала много партньори за краткото време преди да забременее. Ако всички нейни деца са от един мъж риска от аборт намлява значително. По този начин мъжът запазва женската имунна система за деветте месеца борба против чуждото тяло в организма и. При тази жена , която се пази за един мъж цял живот, имунната и защита почти не отслабва. Ако жената сменя партьорите си то имунната и защита също се променя за да се адаптира към семето на новия партьор, и този процес заема почти една година. Жена , която често си сменя партьорите в крайна сметка си отслабва имунната защита. Имунната система се износва или става толкова силна, че по време на бременност противодейства на плода толкова силно, че непозволява неговото нормално развитие.                           




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8749857
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930