Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2016 23:09 - Най-богатите пирати на всички времена/lМорските пирати марионетки на застрахователите
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 1394 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Традиционното морско пиратство е било потенциално доходоносно занимание в периода между 18-и 19-и век. То обаче е било доходоносно само за малцината закоравели пирати, които са могли да издържат на скорбута, на дуелите със саби и обстрелването с оръдия от страна на различни военни флотилии.

image

Някои от тези мъже са били не само достатъчно смели, коварни и безмилостни, за да ръководят екипажи от главорези в открито море, но и прозорливи бизнесмени. Докато повечето пирати умират млади и без пукнат грош, някои от по-успелите морски разбойници успяват да плячкосат достатъчно, за да натрупват впечатляващо лично състояние. Еито и кои са тримата най-богати пирати в историята, подбрани от Investopedia:

image

Самюел Белами: 129 млн. долара "Черният сам" е най-богатият пират на всички времена. Той е имал лично състояние, оценявано на близо 129 млн. в днешни долари. В началото на 18 век Самюел Белами е бил просто изпитващ затруднения моряк, който решил да започне търси съкровищата от потънали кораби. За съжаление, по-голяма част от тези съкровища вече били прибрани от флоти, които имали по-големи екипажи и по-добро оборудване. През 1716 г. Белами обединява усилия със своя приятел Полгрейв Уилямс и двамата стават пирати. Двамата обаче не се справят много добре в началото и почти решават да се приберат вкъщи с празни ръце. Вместо това решават да продължат да търсят съкровището. Белами впоследствие става "Черният Сам" и е избран за командир на пиратска флотилия през 1716 г. Той прилага наученото от своя приятел и от опита на двамата, за да командва свой собствен пиратски кораб. Белами е начело на своя екипаж при нападението на над 50 кораба в Карибите и Атлантическия океан в периода 1716-1717 г. През февруари 1717 г. неговият екипаж превзема британския кораб за транспортиране на роби "Уайда". Те плячкосват над 20 000 британски паунда и цяло състояние в злато и други стоки за търговия. Белами превръща Уайда в своя флагмански кораб. Той се дави два месеца по-късно, когато корабът му потъва. Черният Сам не е надвит от военноморски флот, а от голяма буря. Белами е само на 28, когато загива, но за това време успява да плячкоса достатъчно кораби, за да стане най-богатият пират в историята. Той постига това за малко повече от година.

image

Сър Франсис Дрейк - 123.6 млн. долара Както показва и рицарското му звание, сър Франсис Дрейк е бил високо уважавана публична фигура в Англия. Той е бил морски капитан, навигатор, политик и дори трафикант на хора.

image

За англичаните Дрейк е бил капер, или цивилно лице, упълномощено от дадена държава да напада и ограбва корабите на други държави. За испанците обаче Дрейк е бил един от най-големите пирати. Дрейк навлиза в пиратството през 1572 г., когато той и неговите хора завземат град Номбре де Диос в Панама. Градът, който тогава е бил под владетелството на Испания, току що е бил получил голяма пратка злато и сребро от Перу. Дрейк прекарва почти една година, тормозейки испанските кораби в региона.

image

През 1573 г. Дрейк напада керван с мулета и заграбва близо 20 тона злато и сребро. Тъй като той и хората му нямат възможност да транспортират безопасно цялото това съкровище, решават да го заровят. Вероятно така се раждат и всички легенди за "заровеното пиратско съкровище."

image

За разлика от Белами, Дрейк успява да се оттегли от пиратството с голямо, макар и по-малко от неговото, богатство. Дрейк получава рицарско звание от кралица Елизабет Първа през 1581 г. и е бил втори главнокомандващ на английския флот, който разбива испанската Армада през 1588 г. По-късно Дрейк става кмет на град Плимът и умира от дизентерия през 1596 г. на 55-годишна възраст.

image

Томас Тю - 111 млн. долара "Пиратът от Роуд Айлънд" е бил не само един от най-богатите пирати в историята, но и един от най-влиятелните. Томас Тю вероятно е известен най-вече с това, че е един от първите пирати, които плават на така наречената "пиратска обиколка," което е популярен маршрут за пиратски кораби, простиращ се от Северния Атлантик до Мадагаскар.

image
          Ben Bernanke the Wall Street Pirate


През декември 1692 г., докато действа като капер в Бермуда, Тю успява да си осигури 70-тонен кораб с осем оръдия и екипаж от 46 души. Хората, които стояли зад него, в това число и управляващите в Бермуда, смятали, че Тю ще използва кораба, за да защитата френските владения в Гамбия, Западна Африка. Малко след като отплува обаче, Тю уведомява екипажа си, че няма намерение да плава към Гамбия. Вместо това искал да използва кораба за пиратство.

image

Екипажът подкрепя неговото решение и всички стават пирати. В края на 1693 г. Тю успява да превземат огромен кораб от Индия с гарнизон от 300 войници. Изненадващо, екипажът на индийският кораб се предава лесно и Тю не дава никакви жертви.

image

От този кораб Тю и неговият екипаж плячкосват 45 тона злато и сребро, както и малко състояние под формата на слонова кост, подправки, бижута и коприна. Тю лично задържа 3.5 тона от плячкосаното злато и сребро.

image

През септември 1695 г. Томас Тю обединява сили с други големи пиратски кораби в преследването на конвой от 25 кораба, принадлежащ на Могулската империя в Червено море.

image

Обединените пиратски сили успяват да превземат най-малко един от тези кораби, но Тю загива в битката. Смята се, че бил уцелен с изстрел от оръдие. По подобие на Белами, кариерата на Тю като пират е била доходоносна и много кратка. Тю е бил пират в продължение само на три години.

image


Морските пирати са изгодни на застрахователите

Застрахователните компании по целия свят припечелват добре от полици, които защитават имуществените интереси на собствениците на кораби при нападение на пирати в открито море.

 image

Този бизнес (пиратството - бел. ред.) процъфтява и е в интерес и на двете страни, а сякаш липсва ентусиазъм у властимащите, особено във Великобритания, за налагане на санкции за ограничаването му, пише днес Handelsblatt.

  image
                  Gaddafi Pirate and Son

Сомалийските пирати са отвлекли през миналата година 50 кораба и взеха за заложници близо 900 моряка. Собствениците на корабите похарчиха много пари за откуп на своите служители. Но изгода нямат само морските пирати, а и застрахователните компании, търсенето, на чиито полици расте на база това, как се движи исканата сума за откупа.

image

Оказва се, че пазарът в Лондон е най-доходоносен за застрахователи, където се продават и най-много застраховки срещу пиратски нападения и плен на моряци. Цената на подобна полица за един рейс се колебае между 10-20 хил. евро.

  image

Но как и кога може да се сложи край на подобна практика. В ООН тече диалог за евентуална забрана върху откупа на заложници. Прави впечатление фактът, че против подобни санкции са не само застрахователни компании, но и кабинетът на Великобритания.

image

„Ветото върху откупите от сомалийските пирати поставя под заплаха живота на моряците", смятат от Lloyd"s. Офицерът от Кралския военноморски флот на Великобритания Оливър Крейвън, който е и консултант към британската Палата по корабоплаването, е също уверен, че подобна стъпка на световната общественост ще допринесе до увеличаване на риска за членовете на екипажите и ще постави под съмнение възможността за завръщането при своите семейства на 385 моряка, които са заложници на пиратите.

image
                   Pirates of Silicon Valley


Тази позиция бе подкрепена и от официалните власти на Великобритания. „Правителството се нуждае от време, за да разучи възможните правни последици от въвеждането на забрана върху плащането на откуп", заявиха от Министерството на външните работи на Великобритания. Така че, до колкото решенията за санкциите трябва да се вземе с единодушие от Съвета за сигурност на ООН, то Великобритания може да блокира процеса за дълго време, пише Handelsblatt.

image

profit.bg/news/Naj-bogatite-pirati-na-vsichki-vremena/nid-98497.html
 




image



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8740078
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930